Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Solarji - Ježa

Natisni
Izhodišče: Solarji (952 m)
Širina/Dolžina: 46,1803°N 13,6676°E
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: -3 m
Višinska razlika po poti: 130 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.588
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Nove Gorice ali iz Tolmina se peljemo proti Bovcu. Le malo za krožiščem, kjer se združita poti iz Nove Gorice in Tolmina, pa prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Solarji in Kolovratu. Cesta nas nato pripelje ob rob Volč, kjer nas kažipot za preval Solarji usmeri desno na cesto, ki se za zadnjimi hišami prične strmeje vzpenjati. Naprej se peljemo po asfaltni cesti, ki nas po nekaj kilometrih vzpona pripelje na preval, kjer je tudi križišče cest. Tu nadaljujemo po levi spodnji cesti, ob kateri že po nekaj metrih parkiramo na večjem parkirišču (parkiramo tako, da ne oviramo morebitnih gozdarskih del).
b) Iz Bovca se peljemo proti Tolminu, mi pa cesti sledimo do mesta, kjer se v desno odcepi cesta proti Kolovratu (odcep je označen in se nahaja le malo pred krožiščem, kjer se razcepi cesta proti Novi Gorici in Tolminu). Cesta nas nato pripelje ob rob Volč, kjer nas kažipot za preval Solarji usmeri desno na cesto, ki se za zadnjimi hišami prične strmeje vzpenjati. Naprej se peljemo po asfaltni cesti, ki nas po nekaj kilometrih vzpona pripelje na preval, kjer je tudi križišče cest. Tu nadaljujemo po levi spodnji cesti, ob kateri že po nekaj metrih parkiramo na večjem parkirišču (parkiramo tako, da ne oviramo morebitnih gozdarskih del).
Opis poti:
Na nasprotni strani "parkirišča" opazimo planinsko smerno tablo z napisom Ježa in Planinski dom pod Ježo, ki nas usmeri na zložen ter razmeroma zaraščen kolovoz. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, le ta pa se prične najprej zložno, nato pa vse strmeje spuščati. Pot naprej nas vodi mimo stare vojaške kaverne ter nas za njo pripelje do kratkega mesta, ki je varovano z jeklenico (nezahtevno). Sledi še kratek spust in pot nas pripelje do makadamske ceste, katero pa dosežemo ravno na manjšem križišču. Tu nadaljujemo po levi cesti, mi pa z nje že kmalu zavijemo desno na vzpenjajoč in sprva širok kolovoz. Kratek čas sledimo kolovozu, nato pa nas oznake za Ježo usmerijo desno na pešpot, ki se prične strmeje vzpenjati skozi gozd. Slabše uhojena in na nekaj mestih tudi bolj zaraščena stezica se višje položi in nas pripelje iz gozda na deloma razgleden vršni greben Ježe, po katerem se v nekaj 10 korakih sprehodimo do vpisne skrinjice.
zemljevid poti - Ježa
Ob poti: Sleme (825m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planinski dom pod Ježo ( 20 min), Očna ( 35 min), Deveti konfin ( 25 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Solarji - Ježa1
Solarji - Ježa2
Solarji - Ježa3
Solarji - Ježa4
Solarji - Ježa5
Solarji - Ježa6
Solarji - Ježa7
Solarji - Ježa8
Solarji - Ježa9
Solarji - Ježa10
Solarji - Ježa11
Solarji - Ježa12
Solarji - Ježa13
Solarji - Ježa14
Solarji - Ježa15
Solarji - Ježa16
Solarji - Ježa17
Solarji - Ježa18
Solarji - Ježa19
Solarji - Ježa20
Diskusija o izletu Solarji - Ježa
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki