Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Planina Zgornji Kozjek / Ravne - Planina Zgornji Kozjek

Ravne - Planina Zgornji Kozjek

Natisni
Izhodišče: Ravne (1177 m)
Širina/Dolžina: 46,4288°N 14,0055°E
Čas hoje: 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 53 m
Višinska razlika po poti: 55 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 356
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 14
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice vzhod (Lipce), nato pa sledimo oznakam za Spodnje Gorje in Pokljuko. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Kočna, nato pa že prispemo v Spodnje Gorje, kjer najprej prečimo potok Rečica, nekoliko za potokom pa gremo desno v smeri naselja Zgornje Laze. V nadaljevanju se peljemo po ožji cesti, ki nas vodi skozi naselje, ko se naselje Zgornje Laze konča, pa v manjši dolinici, kjer se cesta obrne polkrožno v levo in kjer je več križišč, izberemo drugi odcep v desno. V nadaljevanju se pričnemo vzpenjati proti planoti Mežakle, ko se cesta položi pa gremo mimo planine Strmole in planine Ravne. Na koncu planine Ravne nadaljujemo naravnost (levo dom univerze Ljubljana) ter se ponovno pričnemo vidneje vzpenjati. Ko že preidemo na severozahodna pobočja vrha Oblek, se v levo odcepi kolovoz, ki vodi do bližnje planine Spodnji Kozjek, mi pa nadaljujemo po širši makadamski cesti, ki nas malo naprej pripelje do križišča, ob katerem je označeno parkirišče (znak P na drogu TNP), mi pa nadaljujemo po širši cesti, ki postopoma preide v bolj planotast svet. Sledi še nekaj križišč, kjer sledimo širši cesti, nato pa pri naslednjem označenem parkirišču parkiramo na primernem mestu.
b) Zapeljemo se na Bled, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Pokljuki. Proti koncu naselja Krnica zapustimo glavno cesto proti Pokljuki in z vožnjo nadaljujemo desno navzdol v smeri Radovne, Krme in Mojstrane. Sledi nekaj spusta, nato pa preko mostu prečimo reko Radovno, za mostom pa gremo desno v smeri Pernikov in Zgornjih Laz. V nadaljevanju se peljemo skozi Spodnje Laze, ko se omenjeno naselje konča, pa v manjši dolinici cesta zavije polkrožno v desno in kjer je več križišč, izberemo drugi odcep v levo. V nadaljevanju se pričnemo vzpenjati proti planoti Mežakle, ko se cesta položi pa gremo mimo planine Strmole in planine Ravne. Na koncu planine Ravne nadaljujemo naravnost (levo dom univerze Ljubljana) ter se ponovno pričnemo vidneje vzpenjati. Ko že preidemo na severozahodna pobočja vrha Oblek, se v levo odcepi kolovoz, ki vodi do bližnje planine Spodnji Kozjek, mi pa nadaljujemo po širši makadamski cesti, ki nas malo naprej pripelje do križišča, ob katerem je označeno parkirišče (znak P na drogu TNP), mi pa nadaljujemo po širši cesti, ki postopoma preide v bolj planotast svet. Sledi še nekaj križišč, kjer sledimo širši cesti, nato pa pri naslednjem označenem parkirišču parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Z izhodišča, kjer se v levo odcepi kolovoz nadaljujemo po vzpenjajoči se asfaltni cesti, ki nas hitro pripelje do zelene rampe in droga TNP s prepovedmi in obvestilom, da vstopamo v območje medveda. Nekaj minut višje prispemo do križišča, kjer nadaljujemo levo (cesta naravnost polkrožno obide planino Zgornji Kozjek in se nad njo združi s cesto, ki gre levo, cesta desno pa se čez čas konča v gozdu).
Pot naprej nas vodi po makadamski cesti, s katere se kmalu v desno odcepi kolovoz proti spodnjemu delu planine Zgornji Kozjek. Nadaljujemo desno (če nadaljujemo naravnost prispemo direktno na zgornji del planine), kjer nas kolovoz hitro pripelje do spodnjega dela planine Zgornji Kozjek. Ko stopimo na planino se kolovoz konča, mi pa nadaljujemo ob robu planine, po njej pa hodimo vse do zgornjega dela planine, kjer stoji še ena koča in kjer je nekaj ruševin.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (december).
zemljevid poti - Planina Zgornji Kozjek
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ravne - Planina Zgornji Kozjek1
Ravne - Planina Zgornji Kozjek2
Ravne - Planina Zgornji Kozjek3
Ravne - Planina Zgornji Kozjek4
Ravne - Planina Zgornji Kozjek5
Ravne - Planina Zgornji Kozjek6
Ravne - Planina Zgornji Kozjek7
Ravne - Planina Zgornji Kozjek8
Ravne - Planina Zgornji Kozjek9
Ravne - Planina Zgornji Kozjek10
Ravne - Planina Zgornji Kozjek11
Ravne - Planina Zgornji Kozjek12
Ravne - Planina Zgornji Kozjek13
Ravne - Planina Zgornji Kozjek14
Diskusija o izletu Ravne - Planina Zgornji Kozjek
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki