Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Kamenščina - Volovja reber

Natisni
Izhodišče: Kamenščina (900 m)
Širina/Dolžina: 45,5912°N 14,2903°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 75 m
Višinska razlika po poti: 150 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 8.335
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 15
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti vasi Knežak. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, kjer postanemo pozorni na prvi odcep v levo. Torej z glavne ceste zavijemo ostro levo in vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki se sprva zložno, nato pa nekoliko strmeje vzpenja čez kraška polja. Cesta se nato položi in nas pripelje v manjši planotast svet pod Volovjo rebrijo. Če imamo namen opraviti krožno turo po grebenu Volovje rebri, lahko parkiramo že tukaj, če ne pa se peljemo še naprej, po občasno nekoliko slabši makadamski cesti, ki nas višje pripelje do ostrega levega ovinka, sredi katerega se v desno odcepi slabša cesta. Nadaljujemo po levi "glavni" cesti, ki nas višje pripelje do naslednjega križišča ob katerem parkiramo.
Opis poti:
S križišča se usmerimo ostro levo, na nekoliko slabšo gozdno cesto, ki se začne prečno vzpenjati čez vse bolj razgledna travnata pobočja. Vse slabša cesta kmalu zavije v desno in se skoraj povsem položi. Nekoliko naprej opazimo slabši kolovoz, ki se s ceste odcepi v desno (pot na Veliko Milanjo 20 minut), mi pa nadaljujemo naravnost, po cesti, ki nas kmalu pripelje na preval med Veliko Milanjo na desni in vrhom Belih ovc na levi.
Tu se cesta ponovno obrne proti levi (smer zahod) in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje ob vršno vznožje Belih ovc (vrh Belih ovc 5 minut). Omenjeni vrh, slabša cesta oziroma že kar kolovoz obide po desni severni strani.
Zložna cesta, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, pa nekoliko naprej zavije v desno. Ravno na mestu, kjer cesta zavije v desno, le to zapustimo in vzpon nadaljujemo po blagih pobočjih Volovje rebri, čez katera poteka prijetna steza. Omenjeni stezici, ki se ves čas le zložno vzpenja, sledimo do razglednega vrha.
zemljevid poti - Volovja reber
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Milanka ( 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Kamenščina - Volovja reber1
Kamenščina - Volovja reber2
Kamenščina - Volovja reber3
Kamenščina - Volovja reber4
Kamenščina - Volovja reber5
Kamenščina - Volovja reber6
Kamenščina - Volovja reber7
Kamenščina - Volovja reber8
Kamenščina - Volovja reber9
Kamenščina - Volovja reber10
Kamenščina - Volovja reber11
Kamenščina - Volovja reber12
Kamenščina - Volovja reber13
Kamenščina - Volovja reber14
Kamenščina - Volovja reber15
Diskusija o izletu Kamenščina - Volovja reber
seinfeld12. 08. 2011
Bil 11.8.2011. Opis poti zelo verodostojen. Sem pa zelo razočaran nad videnim. Vse ograjeno s kilometri plastične mreže, iz katere sva s sinom reševala ujetega srnjaka. Sem jo pri tem z užitkom veliko prerezal. Nikjer, dobesedno nikjer, nobene markacije, nobene table o pticah in ostalih živalih, povsem zapuščeno. Vsaj mir je pa čaroben.
bizgo9331. 01. 2021
Krasen hrib in eden lepših razgledov v okolici. Pod hribom so krasne poti za gorsko kolesarjenje, pohodniki (tudi takšni z ne preveč kondicije) pa si lahko za cilj izberejo milansko tranzverzalo čez 4 vrhove (Milanka, Mala Milanja, Bele ovce in Velika Milanja do milanskega kamna in kavern). Pot bi lahko res bila lepše označena in turistu bolj prijazna ampak to je v domeni občine, ki da premalo v turizem. Opisana pot iz Kamenščine je v redu ampak vsem še bolj predlagam da začnejo v Šembijah in grejo po zgoraj napisanih vrhovih do kavern ter se po kolesarski pot vrnejo v Šembije - včeraj premagana, fenomenalna pot! (cel krog vam bi s postanki in razgledi vzel cca 5 ur)

Urednike pa bi opozoril da se ta vrh ne imenuje Volovja reber - Volovja reber je celoten greben, ki se na SZ začne z Milanko (948m) in konča z Vel. Milanjo (1099m). 975 m visok vrh pa se imenuje Mala Milanja, na katerem je tudi vpisna knjiga in štampilka. Je pa tudi ta označena narobe, saj je ta označena kot slabih 10 minut oddaljena Milanka.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki