Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Vrh Skopice / Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice

Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice

Natisni
Izhodišče: Čepovan (Želinc) (607 m)
Širina/Dolžina: 46,087°N 13,7971°E
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 256 m
Višinska razlika po poti: 260 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.400
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Ko prispemo v Dolenjo Trebušo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti Čepovanu. V naslednjem križišču, kjer se v levo odcepi cesta na Oblakov Vrh, nadaljujemo desno ter se naprej peljemo mimo cerkve v Dolenji Trebuši. Še nekoliko višje, pa se cesta ponovno razcepi na dva dela. Tokrat nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo Gorenja Trebuša), prečimo reko Trebuščico ter se v nadaljevanju pričnemo strmo vzpenjati proti prelazu Drnulk. Za prelazom se makadamska cesta prične spuščati in nas po 2 km nadaljnje vožnje pripelje v Čepovanski dol, kjer nadaljujemo desno. Naprej se peljemo še dobre 3 km, nato pa prispemo na manjše križišče, kjer ob informativni tabli parkiramo. Od gostilne Podkorito v Dolenji Trebuši do izhodišča je približno 13 km vožnje.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do Bače pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Postaji in dalje proti Čepovanu. Sprva precej strma cesta se višje položi in nas pripelje v Čepovanski dol. Naprej se peljemo skozi zaselek Vrata, kjer se v desno odcepi cesta proti Lokovcu. Od omenjenega križišča pa se po cesti peljemo le še 1 km, nato pa parkiramo na primernem prostoru ob manjšem križišču, ob katerem se nahaja tudi informativna tabla. Od Postaje do izhodišča je približno 9,5 km.
c) Najprej se zapeljemo v Novo Gorico oz. do Solkana, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lokvam, Grgarju, Čepovanu in Sveti gori. Malo nad kamnolom prispemo do križišča, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Grgarju in Čepovanu. V nadaljevanju nas cesta pripelje v Čepovanski dol, skozi katerega se še nadalje rahlo do zmerno vzpenja. Nekoliko naprej prispemo v središče kraja Čepovan, mi pa cesti skozi Čepovanski dol sledimo do naslednjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti prelazu Drnulk. Tu nadaljujemo naravnost še dobre 3 km, nato pa prispemo na manjše križišče, kjer ob informativni tabli parkiramo. Od Solkana do izhodišča je približno 22 km.
d) Iz smeri Ajdovščine pa se najprej zapeljemo do Predmeje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lokvam in dalje Čepovanu. Od Lokvi se cesta prične strmeje spuščati proti Čepovanu. V Čepovanu nadaljujemo desno ter nato na naslednjem križišču ob koncu strnjenega dela kraja naravnost (desno prelaz Drnulk in Dolenja Trebuša). Naprej se peljemo še dobre 3 km, nato pa prispemo na manjše križišče, kjer ob informativni tabli parkiramo. Od Predmeje do izhodišča je približno 21 km.
Opis poti:
Od informativne table se napotimo na spodnjo cesto, ki se nadaljuje proti severu. Ko prispemo do hiše Čepovan 159, zapustimo cesto in pot nadaljujemo desno čez dvorišče omenjene hiše, za katero prispemo do lepo sledljive, a nemarkirane stezice. Pot naprej sprva poteka po manjšem grabnu, nato pa se umakne na levo stran. Kratek čas še hodimo ob robu travnika, nato pa gre pot v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Višje nas pot vodi mimo manjšega jezerca (jezerce se nahaja približno 15 metrov s poti), za katerim hitro prispemo do opuščene hiše. Pri hiši pot zavije desno ter se vzpne do bližnje gozdne ceste, katero pa le prečimo. Sledi razmeroma strm vzpon skozi gozd, nato pa ponovno prečimo cesto. Ko naslednjič stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo pot. Ko se cesta povsem položi se nam z desne skoraj neopazno priključi markirana pot s prevala Drnulk, mi pa nadaljujemo naravnost po cesti, ki takoj za tem naredi levi ovinek. Pot naprej nas vodi mimo travnika z lovsko opazovalnico, mi pa po nekaj 10 m nadaljnje hoje prispemo na manjši preval, kjer se v desno odcepi pot na Vrh Skopice. Nadaljujemo po planinski poti, po kateri v 2 minutah nadaljnje hoje stopimo na razgleden vrh.
Z vrha se lahko po grebenu spustimo še do bližnjega razgledišča, s katerega se nam odpre še lep pogled v dolino.
zemljevid poti - Vrh Skopice
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice1
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice2
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice3
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice4
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice5
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice6
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice7
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice8
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice9
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice10
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice11
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice12
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice13
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice14
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice15
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice16
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice17
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice18
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice19
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice20
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice21
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice22
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice23
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice24
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice25
Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice26
Diskusija o izletu Čepovan (Želinc) - Vrh Skopice
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki