Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Strojna, Košenjak, Kozjak in Slovenske gorice / Žavcarjev vrh / Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh

Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh

Natisni
Izhodišče: Bresternica (spodnji Rušnik) (350 m)
Širina/Dolžina: 46,5918°N 15,5554°E
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 565 m
Višinska razlika po poti: 565 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 39.073
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
S ceste Maribor - Dravograd, bomo v kraju Bresternica (na zemljevidih Brestrnica) opazili oznake za vas Gaj, ki nas usmerijo desno (iz smeri Dravograda pa levo). Po nekaj metrih, v slabo označenem križišču nadaljujemo levo in cesti, ki nas pelje skozi vas sledimo do kapelice, pri kateri nadaljujemo levo. Povečini vzpenjajoča cesta nas višje pripelje do križišča ob katerem opazimo planinske smerne table za Tojzlov vrh. Mi tu nadaljujemo levo in cesti sledimo še približno 1km do naslednjih planinskih oznak (tokrat za Žavcarjev vrh) ob katerih parkiramo na enem od več manjših parkirišč ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na makadamsko cesto v smeri Žavcarjevega vrha. Cesta nas sprva vodi ob potoku, nato pa zavije desno in se strmeje vzpne. Tej cesti, ki v glavnem poteka skozi gozd sledimo do manjšega zaselka, pri katerem se le ta spremeni v širok kolovoz. Vzpon nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki nas višje vodi mimo osamljene domačije in nas za tem pripelje do gozdne ceste, katero pa le prečimo.
Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpenja skozi gozd, mi pa mu sledimo le do mesta, kjer nas markacije usmerijo desno na peš pot.
Pot se višje razširi v kolovoz in kasneje v cesto, katero pa hitro zapustimo, saj nas markacije ponovno povedejo na peš pot. Višje se pot priključi cesti, po kateri nadaljujemo vzpon naslednjih nekaj minut.
Že kmalu pa bomo opazili naslednje oznake za Žavcarjev vrh, ki nas usmerijo na kolovoz, po katerem se v nekaj minutah povzpnemo do planinske koče.
Od koče nadaljujemo mimo kapelice po markirani poti v smeri Žavcarjevega vrha. Pot gre takoj v gozd in se začne zmerno vzpenjati. Tej poti, ki ves čas poteka skozi gozd, sledimo do vrha.
zemljevid poti - Žavcarjev vrh
Ob poti: Koča na Žavcarjevem vrhu (863m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh1
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh2
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh3
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh4
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh5
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh6
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh7
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh8
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh9
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh10
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh11
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh12
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh13
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh14
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh15
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh16
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh17
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh18
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh19
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh20
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh21
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh22
Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh23
Diskusija o izletu Bresternica (spodnji Rušnik) - Žavcarjev vrh
Romanica8. 02. 2011
Včeraj sva se s fantom odpravila na ta vrh. Odličen izlet. Zmotilo naju je le to, da nikjer nisva našla žiga. Koča je bila zaprta, zunaj pa žiga ni bilo, niti ne na vrhu.
kozo8. 05. 2011
Pozdravljeni, včeraj sva s prijateljico bila na Žavcerju.Vreme je bilo sončno in toplo.Ustavila sva se tudi na koči kjer sva dobila štempelj(pravega transnerzalnega so ukradli, kakor nama je povedal skrbnik koče)in seveda tudi podpis skrbnika koče za katerega moram povedati, da je zelo ustrežljiv in prijazen in bi si po njem marsikdo lahko vzel zgled.Tako da moram reči da je bilo super.

Lp Bojan
ROMAK18. 10. 2011
Pozdravljeni, na Žavcerjevem domu sem bila prvič in sem bila prijetno presenečena nad okolico in osebjem v koči pa tudi s hrano. Ker je jesen in v okolici ne manjka kostanja smo ga po poti nabirali in nato pri koči spekli. Bila sem s PD Radgona, ki je ograniziralo medgeneracijski pohod. Udeležilo se nas je cca. 70 članov. Po 88 letno članico pa so šli z osebnim avtom in jo pripeljali do koče. Bila je zelo srečna med nami in vesela, da je smela biti med nami. Žig pa smo dobili v koči, tako, da je spet na mestu. Lep pozdrav in obilo lepih žitkom tistim, ki nameravate stopiti do te koče, ne bo vam žal. Jaz sem bila 16.10.2011
Kokta24. 03. 2012
Res lepa pohodna pot. Markirano odlično. Žiga na vrhu ni, je pa v koči.
TJ1236. 02. 2015
Kadar je koča zaprta se lahko žig dobi pri oskrbnici na domačiji Namestnik (cca 5 min od koče).
meowtain30. 10. 2016
Kostanjev je še vedno veliko, res lepa pot. nasmeh
Suriljana26. 04. 2019
Prejšnji teden na tej poti, malo po svoje. Pri prvem desnem ovinku ceste sem nadaljevala naravnost ob potoku do strmega pašnika in še naprej ob potoku do nekoliko zaraščenega kolovoza, ki zavije nad potokom levo in se nato strmo vzpne. Pot pelje mimo lovske preže, kjer zavije desno in se opisani poti priključi ob zapuščeni hiši (slika št. 9). Kolovoz je začuda vnešen tudi v Google Maps. nasmeh Na ta način sem se izognila spuščenima ovčarjema v omenjenem ''zaselku'', mi ni bilo prijetno prečiti mimo s svojim kosmatincem. nasmeh
ribic30. 09. 2019
Ovčarja sta sedaj pripeta ali pa jih morda pripnejo samo med vikendi, ko gre mimo več pohodnikov. Je pa dobro vedeti za omenjeno pot, sam sem gledal kako so nekateri nadaljevali ob potoku in se spraševal, kje pridejo ven...
Sicer pa ima koča nove oskrbnike, ki so odlični in se zelo trudijo za pohodnike. Ponudba je raznolika in ob včerajšnjem obisku se je kar trlo pogodnikov. Sploh mladih je bilo veliko.
Upam, da najemnikom uspe in bodo še naprej tako dobro delali.
Falcon8412. 08. 2020
Lepa, utrjena pot, po par strminah navzgor pot nagradi in se začnejo odpirati vse lepši pogledi na gozdna pobočja in razgledi nazaj v dolino. Priporočam pa da se držite planinske poti -> v prvem križišču ob potoku ostro desno navzgor v hrib, ne dalje ob potoku. Malo je postalo nepregledno, ker so lastniki gozda zdaj v tem ovinku popraskali vse uradne markacije z dreves mrk pogled. Po potoku hoje dalje naprej ne priporočam, je zaraščeno, spolzko kamenje, veliko odcepov vlak, tudi slepih. Brez zemljevida ali poznavanja terena nikakor. Pa še razgledov ni.
nejcf1. 05. 2023 22:03:17
Danes sva bila po tej poti na Žavcarjevem vrhu, nadaljevala sva tudi do Tojzlovega vrha in se po raznih kolovozih spustila nazaj. Pri obeh kočah je bilo veliko obiska, ob glasbi so pekli čevapčiče in hamburgerje. Vse poti so zdaj zelo lepo označene, le table na sliki 2 ni več. Je pa malo pretiran naveden čas hoje saj se na vrh pride z normalno hitrostjo v 1h 15min.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki