Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Županov vrh / Brancljeva senožet - Županov vrh

Brancljeva senožet - Županov vrh

Natisni
Izhodišče: Brancljeva senožet (930 m)
Širina/Dolžina: 45,9084°N 14,4573°E
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 69 m
Višinska razlika po poti: 150 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.648
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo na Ig, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Iške vasi in Iškega Vintgarja. Takoj za Iško vasjo bomo prišli v vas Iška, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Gornjemu Igu in Rakitni. Usmerimo se na omenjeno vzpenjajočo cesto, po kateri se peljemo mimo Gornjega Iga ter višje še mimo odcepa ceste na Krim. Nekaj 100 m naprej od odcepa za Krim prispemo na večjo senožet, kjer se cesta položi, na drugi strani senožeti pa zavije levo ter se vrne v gozd. Le nekaj metrov preden cesta preide v gozd, pa bomo na levi strani opazili spomenik NOB in ob njem primeren prostor za parkiranje.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo desno, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča ob spomeniku NOB nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Rakitne (če smo do izhodišča prišli po opisu dostopa do izhodišča b ali c, potem hodimo v smeri, od koder smo prišli). Cesta že po nekaj metrih preide v gozd, skozi katerega se razmeroma zložno spušča. Cesta, ki se nadaljuje v glavnem proti jugu nas sprva vodi po gozdnatih pobočjih vrha Kamenica (1050 m), nato pa zavije nekoliko desno in nas popelje na pobočja nad Lepo dolino. Še preden makadamska cesta naredi daljši desni, pa nas planinske oznake za Rakitno usmerijo levo na markirano pešpot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Pot se po nekaj minutah priključi na gozdni kolovoz, kjer se tudi položi. Kolovoz se nadaljuje po neizraziti dolinici med Rotovcem (964 m) na levi in Županovim vrhom (999 m) na desni. Nekaj minut naprej se kolovoz razcepi na dva dela in sicer na opaznejši in markiran levi kolovoz ter manj izrazit desni nemarkiran kolovoz.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo po slabšem desnem kolovozu, ob katerem običajno stoji manjši možic. Star komaj sledljiv kolovoz nekoliko naprej zavije rahlo v desno ter se spremeni v sprva slabše sledljivo stezico, kateri pa se na neizrazitem grebenu Županovega vrha priključi še stezica s sedla (pot z Rakitne preko sedla). Od tu naprej je steza lažje sledljiva in tudi razmeroma dobro uhojena. Sledi nekoliko bolj strma pot, ki nas vodi skozi občasno bolj redek gozd, katerega pa je kot večino drugih gozdov v Sloveniji v začetku februarja 2014 nekoliko prizadel žled. Malo pod vrhom, ko smo še v gozdu, se steza ponovno razcepi na dva dela. Nadaljujemo levo preko manjše pašne ograje in po nekaj korakih stopimo iz gozda na prostran Županov vrh. Najvišja točka se nahaja malo pred antenskim stolpom, katerega zagledamo, ko stopimo iz gozda, na njem (vrhu) pa stoji trigonometrična točka. Ker je vrh prostran se moramo za razgled na različne strani malo sprehoditi po vrhu.
zemljevid poti - Županov vrh
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Rotovc
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Brancljeva senožet - Županov vrh1
Brancljeva senožet - Županov vrh2
Brancljeva senožet - Županov vrh3
Brancljeva senožet - Županov vrh4
Brancljeva senožet - Županov vrh5
Brancljeva senožet - Županov vrh6
Brancljeva senožet - Županov vrh7
Brancljeva senožet - Županov vrh8
Brancljeva senožet - Županov vrh9
Brancljeva senožet - Županov vrh10
Brancljeva senožet - Županov vrh11
Brancljeva senožet - Županov vrh12
Brancljeva senožet - Županov vrh13
Brancljeva senožet - Županov vrh14
Brancljeva senožet - Županov vrh15
Brancljeva senožet - Županov vrh16
Brancljeva senožet - Županov vrh17
Brancljeva senožet - Županov vrh18
Brancljeva senožet - Županov vrh19
Brancljeva senožet - Županov vrh20
Brancljeva senožet - Županov vrh21
Brancljeva senožet - Županov vrh22
Brancljeva senožet - Županov vrh23
Brancljeva senožet - Županov vrh24
Brancljeva senožet - Županov vrh25
Brancljeva senožet - Županov vrh26
Brancljeva senožet - Županov vrh27
Brancljeva senožet - Županov vrh28
Brancljeva senožet - Županov vrh29
Brancljeva senožet - Županov vrh30
Brancljeva senožet - Županov vrh31
Brancljeva senožet - Županov vrh32
Diskusija o izletu Brancljeva senožet - Županov vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki