Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Okrešelj

Natisni
jprim9. 11. 2019 20:26:57
No, pa sem ga pihnila glede imena planine. Vem, kje stojijo zadeve.
Še vedno pa je moje mnenje glede koč enako kot sem komentirala.
Smo samo primerjava za Balkan.
mežikanje
Lp!



(+2)všeč
jax9. 11. 2019 21:01:51
Moram priznat, da res ne razumem, v čem nas koče recimo po Italiji tako grozno prekašajo. Ja, hrana je nekaj boljša (ampak samo če si v času glavnega obroka), ležišča so pa čisto primerljiva. Kar se tiče reda in pijančevanja, pa - dajmo bit iskreni - saj s tem tudi v Sloveniji razen nekaj že znanih problematičnih točk ni tako hudo. Se kaj spije in se poveseli, v glavnem pa smo čisto tolerantni do tistih, ki odhajajo zgodaj.
In ja, letos sem se recimo čudovito počutil v Rifugio Aosta pod Dent d'Hérensom. Idilično okolje, majhna in odmaknjena koča s kar dolgim dostopom, pa vseeno dobra hrana in čudovito vzdušje. Ampak - saj preproste, a prijetne koče z dobro hrano obstajajo tudi po naših hribih.
(+4)všeč
SamoK9. 11. 2019 21:25:30
dprapr, se ne strinjam, da gre za generacijsko razliko. Poznam stare in mlade, ki jim je vse po vrsti v Sloveniji slabše kot drugod - od koč v hribih do plač in politike.
Ni kaj, eni so pač radi nezadovoljni.
Meni je tu strašansko všeč. Bil sem na vseh kontinentih, razen v J. Ameriki in na Antarktiki, v številnih državah sem preživel tudi dalj časa, pa nikjer ni niti približno tako lepo in tudi v drugih pogledih (sociala, mir, malo kriminala, čistoča) Slovenijo redkokateri del sveta prekaša.
Avstrija? Za noben denar!
Italija - Pogojno, nekateri deli.
Švica - Malo morgen!
(+8)všeč
lijaneja9. 11. 2019 21:43:56
Ni čudno, da imamo tak naval beguncevjezik
(+9)všeč
Lunatixz9. 11. 2019 21:47:50
S tvojo izjavo se nebi moral bolj strinjati SamoK.

Tudi sam sem ogromno prepotoval (in ne, s tem ne mislim na 14 dnevne počitnice, kjer imaš vse organizirano in splanirano) in dejstvo je, da nam je v Sloveniji resnično lepo - bistveno bolj, kot se velika večina dejansko zaveda.

Edina negativna stvar naše lepe države je predvsem ta konstantni negativizem in pritoževanje nad vsako stvarjo.. resnično sem potreboval kar nekaj časa, da sem se spet navadil na "jamranje" po daljši odsotnosti zaradi potovanja - hvala bogu za hribe, kjer sem se lahko (skoraj) vsak vikend vsaj za kakšen dan izoliral, posledično pa lažje "integriral" nazaj v našo slovensko družbo nasmeh
(+5)všeč
SamoK9. 11. 2019 21:49:23
lijaneja - kje si jih pa toliko videl?
Prosim za konkretne podatke, ne desničarsko, rasistično paranojo!
(+1)všeč
bbugari110. 11. 2019 00:03:40
Tema je Okrešelj!!! jezenjezen
(+5)všeč
VanSims10. 11. 2019 06:22:44
Kadar govorimo o kočah v tujini, je treba biti previden.V tujini je to v veliki meri odvisno od prepoznavnosti področja oz. bi se reklo navala pohodnikov ali pa, če lahko tako rečemo, 'skomercializiranosti'.

Tako recimo naši in italijanski Julijci niso primerljivi. V obeh so koče na približno isti ravni a treba se je zavedati, da so Zahodni Julijci za Italijane ena najbolj 'zabačenih' provinc v Alpah. Naši pa so eden glavnih profitnih centrov ne samo našega gorništva ampak kar celotnega turizma. Ne bom pretiraval, če bom rekel, da so na kvadratni km v v visoki sezoni vsaj toliko obljudeni kot Dolomiti. Pa poglejte koče v Dolomitih!

O Avstriji seveda ne bi saj nas tozadevno prekaša že provinca, da o glavnih profitnih centrih (Grossglockner,Dachstein,...) niti ne bi. Res pa je, da je pri nas pa tudi v Italiji, vzdušje velikokrat bolj domače in tudi izgled in notranjost samih koč. Tu dam delno prav tistim, ki so proti deluxe in modernim kočam, čeprav je še vedno bolje kot pa dotrajana, stara , sicer pa domača koča ali pa celo nič (ja maloveč bi jih lahko bilo pri nas, kaka nova bi se lahko zgradila, predvsem v Julijcih).

O hrani je bilo tudi nekaj govora. Mislim, da smo tu približno tam tam. V Sloveniji sicer ne najdeš na menuju Dunajca s pomfrijem, na katerega povprečen Slovenc v Avstrijski koči (po mojih izkušnjah) takoj plane, kot da ni še veliko drugih lokalnih jedi na njem in kot da tega ne bi mogel jesti doma v lokalni oštariji. Zato me odsotnost takih jedi ne moti. Kar sem jedel v naših kočah je bilo v glavnem sicer dobro. Izbor jedi je soliden, se pa resda ne more primerjati z izborom jedi v Avstriji in v večjih italijanskih kočah, tudi če odmisimo tiste, ki jih sicer dobiš v vsaki oštariji v dolini.
(+1)všeč
jax10. 11. 2019 08:51:01
V Dolomitih sem spal sicer samo v eni - Rifugio Passo Principe v skupini Catenaccia, ustavil sem se pa že v večih. Ja, lepa koča (je pomagalo, da je bila ravno na novo obnovljena). Ampak da bi se morala kaka Raduha ali pa Prehodavci pred njo skrit, pa se mi ni zdelo.
Kar se avstrijskih koč tiče - meni se je tisti famozni Erzherzog zdel prav markantno neprijazen plac, nagužvan in poln živčnih ljudi. Morda je to naredila samo višina mežikanje
(+2)všeč
lino10. 11. 2019 10:47:34

Res me veseli, da je še toliko domoljubnosti in patriotizma. Glede na vse slišano in videno in glede na razcvet države, pa res ne more biti problem obnovit dva planinska domova. Posplošeno - dva miljona prebivalcev - vsak samo po en evrček, pa sta dva planinska domova in še veliko cekinov ostane. In takoj bomo videli vse v lepših barvah in tudi večji prijatelji bomo. nasmeh
(+4)všeč
edoo10. 11. 2019 11:01:20
Jprim, nevem kaj je z našimi kočami tako narobe, da bi jih bilo treba zapret, daj mal bolj konkretno. A bi radi imel hotele v gorah, tako kot pri naših severnih in zahodnih sosedih, pa še gondola na goro, pa rezervacije v koči, pa nevemkakšni meniji, pa trume Japoncev, ki seveda prinašajo denar. Koče so bile prvotno namenjene zavetiščem in so bile sploh skromne. Ne mislim, da morajo take ostat, je pa ravno v temu čar, da obdržijo nekaj pristnosti, skromnosti pa seveda prijazno osebje mora bit. Saj gremo v hribe zato, da doživimo lepote narave, spoznamo življenje pastirjev na planini, probamo njihovo hrano itd, ne pa, da je vse tako kot v dolini.

(+8)všeč
magroman10. 11. 2019 12:06:03
Sem kar nekaj prispeval za obnovo doma na Korošici in verjetno nisem bil edini s tako vsoto.Moralo se je nabrati kar nekaj evrčkov.Mene bi bilo sram, da je do sedaj narejeno 0.
V primeru Okrešlja bom pa kar počakal, da se začne z deli.Upam da kmalu, bolj verjetno se mi bo pa otrok prej poročil, pa je šele 12 star.
LP,
(+8)všeč
rokb10. 11. 2019 21:24:08
Pozdravljeni.... magroman

Najprej hvala za donacijo za obnove koče na Korošici. Vas pa moram popraviti, kaj je bilo narejeno glede Korošice. Ja, verjetno res ni veliko za pokazati. Pa vendar, če bi bili v zadnjih dveh mesecih na Korošici, bi lahko opazili da je nova koča že zakoličena. Na terenu so oranžno označeni količki. Prikazujejo osnovne gabarite novega objekta. V istem času so se izvedle še točne meritve za potrebe projektov za izvedbo. V planu je bilo še rušenje ostankov zidov, vendar je na koncu prevlada odločitev, da se to izvede v naslednjem letu, ker letos pač ni bilo ekonomsko upravičeno. Je potrebno gor pripeljati stroje in ni variante, da se jih pusti čez zimo na Korošici.
Je pa situacija z Okrešljem sedaj vse postavila na glavo. Enostavno je še prehitro karkoli govoriti. Dejstvo pa je, da bo postaviti obe koči hudičevo težko. Menim, da je zadnje kar planinsko društvo Matica Celje v teh dneh potrebuje, blatenje.... predvsem neupravičeno blatenje. So le društvo in kompleten gradbeni odbor je sestavljen iz prostovoljcev, ki vso delo opravlja prostovoljno v prostem času. Pričakovati, da se bo kaj naredilo čez noč je utopija.
(+8)všeč
hribov.ec10. 11. 2019 21:28:53
Ja, v tem smislu kot pravi edoo!
všeč
bbugari110. 11. 2019 23:26:00
rokb:
Enostavno in kratko: so bile Korošica in Okrešelj zavarovani, ali pa ne?
(+2)všeč
rokb11. 11. 2019 12:10:00
bbugaril1

Korošica je bila zavarovana. Zavarovalnina dobljena. Tudi ostala potrebna sredstva za spraviti nov objekt v naslednjem letu pod streho in ga zapreti so zagotovljena.

Okrešelj je tudi zavarovan. Vendar v kakšnem obsegu v tem trenutku ne vem.

Za več informacij bo potrebo več časa. Za enkrat ne bo še nobene hitre odločitve glede prihodnosti obeh koč.
(+5)všeč
bbugari111. 11. 2019 12:57:21
Toda za to gre pohvala PD Celje!
(+1)všeč
parenzo11. 11. 2019 13:28:37
Podajam še svoj razmislek, oz. pogled na situacijo:
Glede na dejstvo, da se je zgodil požar na Korošici zaradi nepravilnega hranjenja vnetljive snovi sprašujem:
- ali je imel objekt po Pravilniku o požarnem redu, izdelan Požarni načrt 1.člen 1 odst.
- odstranjevanje gorljivih snovi ...3.člen, 3
- ali obstajajo priloge o rednih pregledih..in izvajanju...in ugotovitvah pri pregledih..5.člen, 3
- navodila za obiskovalce... 7.člen
- kontrolni pregledi 13.člen 1.
itd...
Link: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV7259#

Torej: Ali je bil opravljen kontrolni pregled po zakonu ? Kje je zapisnik ? Kakšne so bile ugotovitve, pripombe, opozorila..?
Ali drugače, če bi oseba, ki kontrolira izvajanje po zakonu predpisane protipožarne varnosti, natančno pregledala vsebino omaric in način hranjenja vnetljivih snovi v Domu, do požara verjetno ne bi prišlo.
(+2)všeč
magroman11. 11. 2019 13:34:35
rokb:

Mene nisi prepričal.Napisal si veliko, narejenega še vedno bore malo.

lp,
(+4)všeč
zippo11. 11. 2019 13:42:25
Vprašanje res, ampak parenzo zakaj te to toliko zanima?

Tudi če so popolnoma vsi odgovori da, in če so izpolnjevali vse zahteve, jim vse škode ne bo pokril nihče. Zavarovalnica ne bo dala niti centa več kot jim je treba za polico, ki gotovo ni bila visoka. Dobili bodo morda za strešno kritino, ali pa še tega ne, če se jim bo na grbo obesil en tak birokrat
(+7)všeč
Stran:123...1011121314...222324
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki