Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Kamniško Savinjske Alpe / Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo
 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo
28.7.2008 - rozka
V soboto smo ob 6.00h startali iz parkirišča pod slapom Rinka,mimo Okrešlja proti Savinjskemu sedlu,kjer se pot malo pod vrhom odcepi desno za Križ v steno,ki se kar postavi pokonci in je zavarovana z jeklenicami-JE SUPER.Pot pripelje čez "greben",kjer se odpre druga stran KSA in se vidijo Ledine,pa Češka koča...ostalo,kar je višje pa je ostalo skrito pod gostimi meglicami.Tu pot ni zahtevna,a ne za dolgo,saj smo kaj kmalu spet v steni,tokrat pa je izpostavljenost še večja,a je ne občutimo,saj nas obdaja gosta megla.Je pa dobro zavarovana,razen na dveh mestih so zajle s klini vred utrgane,tako da je potrebna pazljivost.Iz vrha Koroške Rinke pa še skok na Kranjsko Rinko in mimo Turskega žleba na Tursko goro ter spust čez Kotliče.Do tu je bilo vreme,kjub občasnim meglicam super,na trenutke prav vroče.Ravno,ko smo hoteli po bližnjici sekati pot na Kamniško sedlo čez melišče,nas je v trenutku dobesedno zalilo in ker se je pot v teh razmerah izkazala kot ne najboljša, smo šli po redni do Kamniškega sedla in tudi vreme se je umirilo,čeprav je na sedlu full pihalo.Potem pa še nazaj mimo Okrešlja in v dolino na zasluženo kosilo.Tura je trajala okoli 9.00h,a je super,še posebej prvi bolj plezalni del. nasmeh
MarkoK     
28.7.2008
Odličen opis poti s strani Rozke. Ni kaj, punca je prava gorjanka. Kar tako naprej.
Juhuhu.velik nasmeh
Volk     
28.7.2008
Saj kar čutim navdušenje in veselje, Rozka, ampak, če sem malce malenkosten ...
Mimo Okrešlja in desno na Križ? ... velik nasmeh
Se zmeniva za 'čez Okrešelj in levo na Križ'? nasmeh
Pa na še veliko takšnih! mežikanje
rozka     
30.7.2008
ja,ja,RES je LEVO na Križ jezik HVALA!!!
geppo     
2.8.2008
Križ ( Koroška Rinka )!
Zgodaj zjutraj - 5:25( 2.8.08 ) s sinom do parkirišča pod slapom. V naglici še pozabil sveže - tople žemlje v avtu ( bala sva se slabega vremena ). Toda, ni pomoči - nazaj v avto in žemlje v rugzok ( bom jih drugič dal že v Mozirju ).
Hitiva proti Mrzlemu dolu ( zelo je toplo )- glavo spotoma tiščim v ruševje in se hladim z deževnimi kapljicami od prejšnje dnevne nevihte.
Ob 7:00 sva že na odcepu za Križ. Malo je brutalen vzpon po melišču in komaj čakava na skalo. Pot se hitro strmo postavi in že uživava v lahki plezariji in topli skali ( višje so vrhovi že v megli - skrbi naju malo ). Pot je fantastična,markirana, varovana tako, da brez težav napredujeva. Edino naju malo skrbi pogled na vrhove ( menjuje se megla in sonce ). Kmalu preideva na drugo stran - zgoraj v megli slišiva pogovor.
Kmalu se srečava z dvema pohodnikoma, ki se vračata - v kratkem pogovoru izveva, da sta se malo pred vrhom obrnila - MEGLA!!
Hitro napredujeva po tudi zahtevni poti.
Pot je še kar zahtevna in hitiva po ozkih poličkah in vztrajno plezava proti vrhu.
V vrhnjem delu je res nekaj izpuljenih klinov, a nama ne povzroča težav. Bolj - pot posuta z drobirjem in je večja nevarnost zdrsa. Nekaj pred 9 uro sva na vrhu - piha in hladno je!
Nekaj fotografij ( kolikor je možno ) in proti Štajerski Rinki.
Vreme se menjuje - megla/sonce. Kmalu opaziva krokarje, ki na skali trgajo neznano žival in nosijo mrhovino verjetno v gnezda.
Srečava še družino kozorogov z mladičkom ( ne motiva - foto od daleč )in se spustiva v žleb. Žleb kot žleb - sneg je še!
Meni, malo na nekem delu povzroči nekaj kapljic znoja na nosu pretegnjena ( ohlapna ) jeklenica. Goljufam in kar prst porinem v prazno luknjo klina in se zbašem čez.
Hitro na Okrešelj na pivo 11:45 ( že grmi ). Mrzlo pivo spijem bolj na hitro ( ne pomaga ) - v nevihti se zatečeva pod streho ( je bila že kar gužva )reševalcev. Po 15minutni nevihti, se že spuščava proti slapu.Sonce že učinkuje in sem moker od potu in ne od dežja.
Že srečujeva popoldanske obiskovalce, ki se odpravljajo na kratke izlete..
Lp
Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Planjava že v meglicah1 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Še pogled proti bivaku na sedlu2 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Res lepo plezanje v topli skali3 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Bilo je tako ozko, da sem čevelj spregledal4 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Pot je varovana - jeklenice večina napete5 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Že prihaja iza vogala6 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Sva že na drugi strani7 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Edina, ki sva ju srečala v tem koncu - samovarovanje, ki se ša ga izogibam...8 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Strmina ne popušča9 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Tudi to se bo nekoč podrlo10 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Poličke11 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Malo pod vrhom - pot je malo poškodovana12 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Kranjska Rinka v megli13 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Družina14 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Žleb15 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Nevihta se bliža16
IvoŠ     
7.8.2008
Zelo lepo opisana doživetja na turi,geppo!!
Nisi pa ,žal,edini,ki mu je bilo v žlebu vroče..velik nasmeh
Varovala so zares potrebna popravila!eekvelik nasmeh
aljazek     
20.7.2009
Sam zanima me, če je še kaj snega na poti Okrešelj-Križ-Rinke-Turski žleb-Okrešelj ?
felix     
21.7.2009
Mogoče bodo te fotke kaj pomagale, posneto s poti na Krofičko 19.07.09
Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo1 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo2 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo3
matic4     
21.7.2009
Polovico odgovora najdeš na http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=1897
geppo     
23.7.2009
Včeraj smo šli Okrešelj - Mrzli dol - Križ ( Koroška Rinka )- Turski žleb - Okrešelj
Varovala na Križ brezhibna. Malo zgrešili vzstop v steno( na melišču ). Začetek spusta ( melišče ) v T. žleb - neprijetno!! V žlebu megla, vidljivost 10m in zelo hladno. Drugače na savinjski strani vroče in sončno iz krajnske megle in zelo hladen veter.
parkirišče pod slapom: 6:45uri
vzstop v steno: 9:00uri
Vrh Križa 11:00uri

Lp
Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo V steni1 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Na ovinku2 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Še malo in vrh3 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Pogled proti sedlu4 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Fanta se spuščata v meglo5 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Končno spust v sonce in na toplo - iz mrzlega in meglenega žleba6 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Tudi Mičotu se bo oddahnilo ( prvič v žlebu )7
robin     
23.7.2009
Kako je pa kej s snegom na poti iz Okrešlja do Koroške Rinke? Je na kakšnem delu poti potrebna zimska oprema?
Hvala za odgovor.
aljazek     
23.7.2009
Prvič ga prečiš malo naprej od Okrešlja, pod steno ene Rinke, kjer je ponavadi vedno. Drugič pa v Mrzlem dolu, tam pod Savinjskem sedlu. Zimske opreme nismo potrebovali, ker je dokaj položen teren, sneg pa tudi ni zmrznjen zaradi sonca.
ljubitelj gora     
4.9.2011
Danes šel iz Mrzle gor na vse tri Rinke (Križ), se spustil proti Turski gori ter nadaljeval na Brano, še za konec pa spust iz Kamniškega sedla v Logarsko dolino, slike za Mrzlo goro sem že priložil v temo.
Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Grem proti Križu proti Rinkam1 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo2 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo pot poteka tam nekje3 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo veliko jih je in strma pot4 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo5 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo6 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo7 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo8 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo9 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo10 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo11 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo12 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo13 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo14 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo15 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Mrzla gora16 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo17 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo18 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo19 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Skuta20 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo21 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo22 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo23 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Logarska dolina24 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo25 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Skuta ter Rinke26 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo27 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo še na Brano28 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo29 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo30 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Brana31 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo32 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo ter spust v Logarsko dolino33 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Krasno je tu34 Križ, Rinke, Turska gora in Kamniško sedlo Savinja malo pod izvirom35
ljubitelj gora     
4.9.2011
Sledečo pot, ki sem opravil je dobro markirana, čez Križ je strm vzpon a je veliko jeklenic, skob, klinov, tako, d ani bilo nobenih težav.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki