Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Karavanke / Lokovnikov Grintovec

Lokovnikov Grintovec

Natisni
Parkeljc17. 04. 2012 18:39:36
Dopoldan pade odločitev, pogledat kakšne so snežne razmere na višini okoli 1800m. Zapeljem se na Ljubelj, kjer parkiram, nato pa po cesti mimo koče, sledi nekajminutni spust po cesti do desnega, odcepa in nato spet takoj ostro desno na mejni greben. Pot je bila vseskozi zaradi nizke temperature pomrznjena in vse do lestve pravi kolenogriz. V bližini lestve je ničkaj prijeten ovinek, ki je sicer varovan z jeklenico, a pot podrta, majav mostiček iz lesenih trhlih štapn..
Sneg se prične tik pod Dovjakovim sedlom. Pri prečenju lesene ograde, kjer se držimo označene poti št. 650 je kar naenkrat snega do kolen, po nekaj metrih spusta na avstrijsko stran, pri prečenju druge ograde pa je snega ponekod naenkrat do pasu in dlje. Ponekod je šlo po vrhu, saj je bil sneg pomrznjen, večinoma pa se je prediralo precej nad kolena. Pri prečenju severnih pobočij Košutice je sproženo več manjših snežnih plazov, ki ne predstavljajo kake ovire. Od skalnega balvana nekje na sredini pobočja do sedelca med Košutico in LG pa naredim izpit iz ohranjanja mirnih živcev in kletvice zadržujem na koncu jezika, saj se je vdiralo z vsakim korakom globje. No, tik pod sedelcem se razmere za nekaj časa umirijo. Od tukaj do vrha izgleda mala malica, a žal, spet psiha na preizkušnji, kmalu je postalo ruševje vse gostejše, pričnem se pretepati z vejami, ki zakrivajo pot, ponekod padem čez pas v sneg, mlatim in mlatim, ponekod gre le pod ruševjem, na vrh prisopiham moker, ampak dobesedno moker, saj se je sneg počasi pričel topiti. Na vrhu kratek počitek in po isti poti nazaj. Šlo je hitreje, na srečo se je vdrlo le tu in tam in Dovjakovo sedlo dosežem v manj kot pol ure. Pot od Grunta je bila pravo nasprotje od tiste zjutraj, blatna, dričalo je z vsakim korakom bolj, sonce je dodobra znehčalo zmrznjeno zemljo. Na poti srečam modrasa, kateri se mi v zadnjem trenutku umakne s poti, ko ga premerim, si mislim, da bi jo jaz najbrž slabše odnesel eek.
Spust po poti pred lestvijo prava blatna drsalnica, treba je biti res previden.
Sledi samo še kratek sestop do stare ceste in vzpon do koče, kjer me preseneti oskrbnik in nekaj pohodnikov.
Mimogrede, izvem, da bo koča letos "verjetno" odprta celo poletje.
Že danes naj bi jo obiskalo cca 25 pohodnikov.
Lokovnikov Grintovec pod lestvijo1
Lokovnikov Grintovec razgled pri lestvi2
Lokovnikov Grintovec napol podrta brv3
Lokovnikov Grintovec Lokovnikov Grintovec in Košutica z Dovjakovega sedla 4
Lokovnikov Grintovec sedelce pod Košutico5
Lokovnikov Grintovec pogled na prečeno severno pobočje Košutice6
Lokovnikov Grintovec Veliki vrh in Košutica7
Lokovnikov Grintovec Košuta8
Lokovnikov Grintovec splazeno severno pobočje Košutice9
Lokovnikov Grintovec še dobr, da se je tapravi čas umaknil10
Lokovnikov Grintovec pri koči11
Lokovnikov Grintovec za vsakega nekaj ;)12
(+6)všeč
robter18. 04. 2012 08:44:09
A ne moreš en dan ostat doma?
Prebijanje skozi ruševje pod vrhom je kar težavno. Ko ni bilo snega, sem se bolj pod njim plazil.
Modrasa si pa dobro ujel
lp
(+2)všeč
Parkeljc21. 04. 2012 11:53:16
robter, pri takem vremenu res ne moreš biti doma mežikanje
všeč
CarpeDiem24721. 04. 2012 14:03:25
Tale modras je pa zgleda ljubitelj snega in smučar po poklicu! velik nasmeh
(+1)všeč
Parkeljc21. 04. 2012 22:02:32
Modrasa sem presenetil, ko se je sončil na Rjavi peči cool, glede na to, da sem bil kar hiter, sem imel srečo, da se je umaknil in ga nisem pohodil, ker sicer ne vem kako bi se mi izšlo jezik
všeč
Lunca28. 05. 2012 22:33:15
Pot je opisal Parkeljc... danes kar se tiče vremena je bilo vse: od sonca, oblakov, sodre, dežja in vetra... Kar se tiče živali so prevladovale miške... in dva gada (letos jih bo očitno mrgolelojezen ) Sama pot... fantastična... sam ljubi mir, rožice, malo adrenalina, sneg je zamenjalo ruševje (zelo visoko in zelo uporno tik pod vrhom) in plaz skal... kateremu za las ušla (samo v opomin, da se tudi to lahko zgodi, pa kaj pridigam sedaj, ko sem doma na varnemmežikanje ) Ja... če zaključim... LG je zelo zanimiva gora... in skoraj bi pozabila... z neprecenljivim pogledom na Košuto!
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
(+2)všeč
velkavrh29. 05. 2012 06:08:23
Lunca, tod mimo sem šel pred kakim mesecem , ko sem se vračal s Košutice- gor sem šel prek Hanžkovega sedla in nekako nisem videl odcepa za Lokovnikov Grintavec, čeprav sem ga imel tisti dan v planu, tako, da sem se spustil na kočo na Starem Ljubelju. Z oskrbnikom pa nisem imel sreče, odpeljal se je ravno po pijačo. Videl pa sem res neki odcep prek te avsrtijske ograje. Ali je to to?
všeč
Lunca29. 05. 2012 10:01:07
malo za staro tablo Ljubelj Košutica prečiš ograjo ja
všeč
velkavrh1. 09. 2017 06:30:34
Včeraj sem z boljšo skupino upokojencev planinskega društva Škofja Loka obiskal malo obiskan Lokovnikov Grintavec.Šli smo na njegov popolnoma zaraščen vrh prek mejnega prehoda Ljubelja. Na meji te seveda Avstrijci ustavijo in pregledajo osebne-dosledno.Na ta vrh sem že sam poskušal iti od planine Korošice prek Košutice do Starega Ljubelja, vendar nikakor nisem znal poiskati prave poti.Sedaj sem videl , da je precej bližje, če gremo od planine Korošice na osvojitev malo obiskanega vrha.Torej čez tunel v Avstrijo in na izhodišče v vasico-Sele- Zvrhnji kot pri Malejevi žagi-666m (Zell-Oberwinkel-Male ).Nazaj na Ljubelj k taborišču, kjer nas je čakal avtobus , je kar sedem ur hoje. Tu prestopimo glavno cesto in na levo na označeno pot po Hanjževem grabnu ob Hanjževem potoku, ki ima bolj status manjše rečice.Potoček je izredno vodnat in tvori brzice, manjše skočnike, lepe tolmunčke. Pridemo tudi do označenega slapu in si ga ogledamo od blizu. Ob tem potoku je bilo davno nazaj ogromno manjših mlinov, ki so bili zgleda leseni in ni danes ne od mlinov in naprav ob njih nobenih sledu. So pa naredili nekako maketo lesenega mlina v naravni velikosti in si ga lahko ogledamo.Tu je tudi merilno mesto za vodostaj potoka. Pot je lepa ob tej soteski-ne manjka mostičkov, ograj in prehodov nevarnih mest opremljenih z lesom po tleh. Ko stopimo iz soteske naredimo ovinek do kmetij Hornik-Mlečnik.Pred kmetijo na levem bregu imajo celo manjši ribnik s dotokom izvirčka. Celo ribe plavajo noter. Vrnemo se nazaj na pot 650.Sedaj nas čakajo nekako trije sklopi vzponov po sicer lepi potki.Pridemo do križišča poti , ki nas levo usmerjajo na Hajnževo sedlo,mi gremo po desni na Dovjakovo sedlo.Pridemo na obširno Lokovnikovo planino, kjer je izvir . Ta čas je na planini kar velika čreda govedi. Mimo popolnoma nove preže gremo naprej na sedlo. Preskočimo ograjo pašnika in smo na sedlu. Na desni nas čaka naš osrednji cilj Lokovnikov Grintavec. Sedaj nas pa čaka mukotrpno prebijanje po popolnoma zaraščeni potki prek ruševja. Brez dolgih hlač in dolgih rokavom bomo močno opraskani. Grintavec ima predvrh in tu se nas večina kar ustavi. Le par se nas poda na drugi kucelj, ki je glavni vrh Lokovnikovega Grintovca. Nekaj jih je kar počakalo na sedlu. Nato pa na levo proti planini Korošici.Po tej potki nekoko hodimo pod vznožjem Košutice in že smo na planini Korošici in po lovski na Ljubelj.Na ovinku glavne ceste po bližnici do parkirišča nad taboriščem.
Izhodišče.1
Do Starega Ljubelja je kar per ur in pol.2
Kar 22.mlinov je bilo ob potoku in štiri žage.3
Slap.4
Spomin na minule čase.Lesa so imeli obilo, vse zgradb so bile lesene, tudi mlini.5
Odkrijeta se Kladivi z avstrijske strani.Levo je Veliko Kladivo, desno je Malo Kladivo.6
Mlin.7
8
Visokogorska kmetija.Imajo zanimivo ograjo.take pa še nisem videl.9
Ribnik.10
Hanjževo sedlo.11
Prava pot. Ko bi pri nas bilo tako označeno si lahko samo želimo.12
Tako gre pot.13
Na Lokovnikovi planini.14
Dovjakovo sedlo.15
Košutica,s tega kota jo ne vidimo vsak dan.16
Malo zoprno,pa smo zmogli.17
Predvrh Lokovnikovega Grintovca.18
Vrh Lokovnikovega Grintovca.19
Proti planini Korošici.20
Planina Korošica.21
všeč
turbo1. 09. 2017 06:45:46
To pa je selekcija, da se upokojence deli na dobre in slabe. Pardon, na boljše in slabše velik nasmeh mežikanje
(+1)všeč
miri1. 09. 2017 06:51:10
Mogoče je mislil na premične.velik nasmeh
všeč
velkavrh1. 09. 2017 07:54:22
V okviru PD Škofja Loka delujeta dve upokojenski skupini. Ponedeljkova ubira malo lažje ture , četrkova malo zahtevnejše. V programu aktivnosti društva si lahko pogledate kam planiramo iti. Penzionerji imamo planirani dve turi mesečno.Pri četrkovcih izvedemo celo eno dvodnevno. Lani je bil recimo Cres-bilo je enkratno.
(+1)všeč
lijaneja1. 09. 2017 08:29:52
Branko, zavidljivo zgledno imate urejeno spletno stran, bilten je pa sploh super.
(+1)všeč
velkavrh1. 09. 2017 08:40:58
Hvala! Društvo Škofja Loka je hvaležno za vsako pohvalo. Trudi se kar skoraj dvajset planinskih vodnikov.
(+1)všeč
ločanka9. 10. 2017 16:29:48
Sem se zagledala vanj že lani z grebenske poti na Košutico. Le kateri je ta, ki leži v senci Košutice, mnogo bolj obiskanega vrha?
Pa ni o njem prav veliko zapisanega, komaj kaj, še največ na teh straneh.
Včeraj na lep jesenski dan, je bil Lokovnikov Grintovec prava izbira.
Osamljen vrh, a imenitno razgledišče.
Vrhovi v okolici pritegnejo poglede, kako ne bi, saj so bili odeti v jesenske barve, od Grlovca do Ojstrca, v bližini pa Hajnžev Praprotnik, tudi prav vabljiv.
Ni bil privlačen samo vrh, ampak tudi pot, ki pripelje nanj pod ostenji Košutice, je bila včeraj pravo razkošje pogledov. Prav posebno se je zableščal Triglav, saj se je prav tam jasnina najprej pokazala.

Prav vsakomur želim, da se povzpne na ta vrh, ga spozna, se razgleda po njegovi okolici in občuduje z njega mnogo bolj poznane vrhove.
Pa še samoto bo uživalnasmeh.

Ruševje se je pa tudi že ublažilo, mene ni prav nič motilo. Sem se prebijala že skozi hujšegamežikanje

barve jeseni1
proti grebenski poti2
za Triglavom se je prvo začelo jasniti3
4
pogled preko Vrha Ljubeljščice na Julijce včeraj5
6
levo Grlovec, desno Lokovnikov Grintovec7
8
s poti proti Avstriji9
tudi menišček je užival na vrhu10
proti cilju11
12
lep včerajšnji Grlovec13
s pomočjo takole: spredaj desno Hajnžev Praprotnik, zadaj Macna, Javornik, Črni vrh, Setiče, Obir14
15
za uganko bo16
greben od Košutnikovega turna, preko Kladiva proti Velikemu vrhu17
VV, Košutica18
19
proti Dovjakovemu sedlu pri povratku20
čopasta sinica21
22
23
24
(+4)všeč
ločanka4. 06. 2018 20:12:44
Včerajšnje plazenje skozi rušje proti vrhu Lokovnikovega Grintovca, me je pa spominjalo na tisto Avsenikovo pesmico, ki se zaključi takole "če ravno po golih kolenih grem za njim, samo da ljubega dobim"nasmeh
Tisti, ki se boste vseeno odpravili po tej poti, imejte s sabo kakšno mačeto ali žago. Se je res precej zaraslo od zadnjega obiska v oktobru.

Drugače pa zjutraj po lovski od Koncentracijskega taborišča, kjer naju je spremljalo žvrgolenje ptic in omamni vonj nagnoja. No, njegovo ime ni ravno zveneče, pa vseenonasmeh.

Na celi poti srečali komaj koga, od odcepa na avstrijsko stran, pa nikogar.
Veliki vrh pa je bil z vrha videti precej obiskan. Pa mi je bilo vseeno bolje kar na temu.
proti Begunjščici1
včerajšnji Triglav, lahko da je megla zakrila ravno Darinko2
se vidi še dosti več, tudi Hribarice, Kanjevec, pa Mišelj vrh z Mišelj koncem; spredaj pa Spodnji plot in Vrh Ljubeljščice3
Grlovec ravno pod oblakom4
čez ograjo je treba5
me je presenetil tale napis s slovenščino na prvem mestu6
7
proti Dovjakovemu sedlu, ki povezuje Lokovnikov Grintovec s Košutico8
Košutica z avstrijske strani, mogoče gor enkrat tudi s te strani9
Košutnikov turn s sosedi10
pa Veliki vrh tudi11
obiskovalci na Velikem vrhu12
13
Hajnžev Praprotnik skoraj na dosegu roke14
vrh15
proti Avstriji16
prav prijetno je na tem vrhu17
tu čez pa lahko na Praprotnik18
Vrtača in Palec, približano19
proti Možem20
polno orlic ob poti21
alpski nagnoj, prav dekorativno gorsko drevo22
(+3)všeč
darinka44. 06. 2018 20:44:05
Imaš čisto prav. Včeraj so skoz potovali oblaki. Ogromno dela so imeli. In tudi sestop v Zadnjico je bil tako vroč kot poleti. Sem se preoblekla v kratke hlače, takoj ko ni bilo več snežišč na mulatjeri. Prav nenavadno za začetek junija.nasmeh
(+1)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki