Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Stol, Potoški Stol, Vajnež, Mali vrh, Brezov vrh in Kamnitnik

Natisni
cotro414. 10. 2018 21:13:19
človeška neumnost je brezmejna...
dj Parkelc ne nabijaj , tud sam sem bil gor letos in na še nekaj podobnih vrhih z biciklom , če eni še kar ne dojemate je že cajt da dojamete , ne mislit da je tko u izi na gor še kolo vlačit ...Italija . Francija Kanada itd so dojeli že davno v Sloveniji je pa treba kozlat čez vsakega ki ni po meri večine ...drugač mi pa glatko dol visi za take pacijente lp
všeč
Parkeljc14. 10. 2018 21:23:23
Če se ne motim, je bil Zakon o planinskih poteh sprejet in je tudi stopil v veljavo leta 2007. Če bi si ga prebral, bi vedel o čem govorim. Zakon o "človeški neumnosti" sicer ne govori, pove pa to z drugimi besedami. Žal pa država ne premore zaščititi narave v praksi, ker je nesposobna postaviti na taka mesta ljudi, ki bi to nadzorovali. Ko ravno omenjaš tujino pa bi skoraj moral vedeti, da ponekod dovoljujejo sožitje hribovcev pešcev in "hribovcev" kolesarjev. Ampak samo do neke mere. Tudi pri nas je podobno. Razlog, zakaj se kršiteljev ne sankcionira pa je pravzaprav enostaven; v praksi je to nemogoče. Namreč, nadzorstvo nad kršitelji opravljajo citiram "inšpektorji oziroma inšpektorice, pristojne za ohranjanje narave, na gozdnih in kmetijskih površinah tudi inšpektorji, pristojni za gozdarstvo
in kmetijstvo, vsak v skladu s svojimi pristojnostmi". Me prav zanima, kdaj je v praksi kdo od navedenih viden velik nasmeh.
Žal je tema vroča in mogoče ne sodi samo v gornji naslov. Sodi v vse naslove na tem portalu! Že nekaj let se zadeva ne premakne v nobeno smer. Gorsko kolesarstvo pa je v razmahu, v zadnjem času kolesa na električni pogon. Na kakšen pogon bodo v nekaj letih? Država pa nič ! Verjamem, da za tako početje v hribih obstaja "zdravilo" in niso krivi samo kolesarji ampak predvsem država.
(+7)všeč
cotro414. 10. 2018 22:12:07
Sigurno so določene točke kočljive in se jih vsaj sam izogibam , spet pa ni tolk kolesarskega transferja po poteh , po drugi strani pa saj se vozimo po poteh ne izven poti in tu ne vidim take panike kot jo nekateri prikazujejo.Sploh pa to lajanje da se uničujejo poti , kaj se uničuje kaka črta od bremzanja kak kamen ko se premakne levo desno - smešno ...po drugi strani pa deževje , sneženje oz plazovine naredijo veliko več škode kot kolesa in se nihče ne pritožuje ..itak tu ne bomo rešili nič , tudi nimam nič prot komentarjem na to temo dokler se ne začne žaljenje itd - tudi sam sem hribovc oz vsega po malem , samo dejstvo je da planinci , pohodniki niso več edini osebki v hribih pa če so še tako proti sploh stara garda .Pri tolk poteh bi bil že čas da se naredi določeme poti za obojestransko rabo in tam ko to je zadeva špila ...je pa dejstvo sploh na Stolu sem spoznal da so bli vsi pohodniki pozitivno nasravnani in prijazni , tako da se tudi mišljenja počasi spreminjajo ..
všeč
zavest15. 10. 2018 01:33:11
Parkeljc, primerjava s tujino ne pije vode, pri nas niti slučajno ni "podobno kot v tujini". Avstrijci so sicer na gozdnih cestah s prepovedmi še bolj zahojeni kot smo pri nas na stezah, a po drugi strani imajo kar nekaj razvitih kolesarskih območij. Italija, Nemčija, Francija, Švica, povsod obstajajo premnoga območja, kjer je dovoljeno legalno kolesariti po stezah - in ker so omejitve smiselne, jih ljudje upoštevajo. Še dlje, v ZDA, je toliko namenskih kolesarskih poti s tako infrastrukturo, da zares ni potrebe po bajkanju v ilegali.

Pri nas pa druge izbire, razen nekaj res redkih izjem, ni. Prepovedano je vse, kar je izven cest, torej kjer je prepovedano tudi ostalim motornim vozilom.

Si kdaj pomislil, da je tudi kolesarjem v interesu, da poti ostanejo takšne kot so, predvsem pa v prvi vrsti - poti? Namesto da se spreminjajo v vlake in ceste, kot se je to zgodilo s čudovito prečko na Struško. Raje poglej, kakšne sankcije so bile konkretno v tem primeru, kjer je nastala nepopravljiva škoda...

(+2)všeč
Parkeljc15. 10. 2018 08:21:03
Pa naj majčkeno popustim pri tem, da "je tudi v tujini podobno". Glede na to, da je pri nas zakonodaja načeloma bolj papežka od papeža, mi je iskreno žal, da tudi na tem področju ni tako. Pri nas velja prepričanje, da kar ni izrecno prepovedano, je pač dovoljeno. Tako tudi kolesarstvo na markiranih poteh ni izrecno prepovedano. Piše pa, kaj je dovoljeno. In seveda, samo od uporabnika (markirane gorske poti) je odvisno kako si razlaga ali nekaj JE dovoljeno ali nekaj NI prepovedano.
Dejstvo pa je, da tvoj zadnji odstavek ne pije vode, da bi bilo tudi kolesarjem v interesu, da poti ostanejo takšne,... Saj to je vendar nemogoče velik nasmeh. A se ti ne zdi ? Pa raje ne bom napisal, če bi jim bilo tega, bi raje ostali... velik nasmeh.. Mene osebno ne moti, če neseš tank na Triglav, Struško, Stol ali kamorkoli že. Skrbi pa me, ko ga boš nesel dol. Pa namerno pretiravam, da bi razumel moje prepričanje kajti, dokler se moram pri hoji navzgor po markirani poti umikati, niti ni nujno objestnežem, ampak kolesarju v spustu po strmini (beri uhojeni in markirani planinski poti) toliko časa ne bomo našli sožitja.
(+6)všeč
lojz15. 10. 2018 08:54:46
Etika gorskega kolesarjenja med drugim pravi, da ima na planinski poti prednost planinec, da se ustaviš, pozdraviš in daš prednost planincu. Večina gorskih kolesarjev, ki s kolesom zahaja v visokogorje se tega drži. Imaš pa posameznike, ki jim ni mar do tega, tako kot imaš planince, ki se v hribih ne znajo obnašat.
V branje predvsem kolesarjem, no pa tudi planincem: http://pavlin.si/wp/kolo/strme-kolesnice/uvod/pravila-gorskega-kolesarjenja/
(+6)všeč
VanSims15. 10. 2018 10:36:37
>>Večina gorskih kolesarjev, ki s kolesom zahaja v visokogorje se tega drži.

Kidding? Še nisem doživel, da bi kolesar v spustu ustavil in mi dal prednost. Kaj šele pozdravil. Če je že moral ustaviti (ker je bil prisiljen), je kaj zagodrnjal ali pa me celo nadrl.

>>Etika gorskega kolesarjenja...

Pa komu je v tej državi sploh še mar za kakršnokoli etiko. Ravno zaradi tega bi bilo treba pri nas pač biti vsaj toliko zahojeni kot Avstrijci in na sploh prepovedati kakršnokoli kolesarjenje po planinskih poteh.

Ko pa bo v tej državi komu vsaj malo mar za kako etiko in bodo prepotentni in polni samih sebe gorski kolesarji spoznali da hribi in poti po njih niso namenjen samo njim, takrat pa se lahko pogovarjamo o kolesarskih poteh po hribih, sožitju na ostalih planinskih poteh,...
všeč
julius15. 10. 2018 11:11:33
VanSims!
"Zakon o vožnji v naravnem okolju", prepoveduje vsakršno vožnjo po planinskih poteh, tako za kolesarje, kot za ostale (motokrosisti, štirikolesniki itd.).
Dovoljuje pa vožnjo kolesarjev po planinskih poteh, katere so označene in klasificirane kot dvonamenske poti.
Kot je meni poznano, pa NOBENA pot na Stol nima te oznake.
Zaključek: Kolesarji na Stolu so kršilci zakona.
Večina pisarij o Avstriji, Italiji in ostalih državah pa so zavajanja. Pojdite tja in se prepričajte, pisarite pa o poteh, ki ste jih tam prevozili in obvezno priložite slike in sliko tabel, da ste vozili po dovoljenih stezah za kolesarje.
(+7)všeč
lojz15. 10. 2018 11:19:18
No, očitno si bolj prepirljive sorte velik nasmeh .
No, jaz pa imam kar dobre izkušnje s kolesarji v visokogorju. Malo manj pa mogoče na kakšnem Toškem čelu...
In ko cinično govoriš o etiki, si najbrž eden tistih, ki se nikoli ne zapeljejo do konca po cesti, da ne bi onesnaževal gorski zrak in tam povozi cvetlico, ko parkirajo vozila. Avto najbrž pustš že v Mojstrani ali pa v Bohinju. Pa s palicami ne uničuješ podrasti. V mestu pa vedno, ampak čisto vedno ustaviš pred prehodom za pešce. Bolj papežki od Papeža zavijanje z očmi
(+11)všeč
zavest15. 10. 2018 16:31:17
Glej glej, kako na forumih nestrpneži pogumno prilezejo na plano in udrihajo čez kolesarje. Seveda je nesporno dejstvo, da je kolesar z vrha Stola v prekršku, temu nihče ne oporeka. Da je naša zakonodaja v tem primeru butasta in bi se dalo urediti drugače, je marsikomu že prevelik zalogaj za razmislek.

Glede želje po tem, da poti ostanejo takšne kot so - prav nobene veze nima, ali se giblješ peš, ali pa s kolesom, smučmi, itd., vsaka dejavnost ima vpliv na podlago. Vendar se je možno gibati na način, da vpliv karseda zmanjšamo ali pa tako, da povzročamo škodo - hoja po bližnjicah, uporaba palic, ali pa agresivno zaviranje in drsenje gum. Zaenkrat na Stolu ni videti dodatne škode zaradi nekaj kolesarjev letno, so pa na poti vidne spremembe zaradi vse večjega števila pohodnikov in padavin, med drugim tudi nove bližnjice. Ponovno pa ignorirate pravo uničevanje zgolj streljaj stran:
http://www.gore-ljudje.net/objava/4730/


Vse kaže, da je kolesarjenje v naravnem okolju tako strašen pojav, da se marsikomu zdi povsem OK, da so globe za kolesarjenje višje kot če si pijan za volanom. In obenem upam, da ste vsi zagovorniki absolutnih prepovedi tudi na cesti tako vzorni, da v naseljih vozite največ 50 km/h, nikdar zavedno ali nezavedno ne naredite kakšnega prekrška in ste brez izjeme vsakič obzirni do ostalih udeležencev v prometu.

Predlagam, da se naslednjič tudi v hribih opogumite in kolesarjem vsaj odzdravite, četudi jih ne marate. Vsak spodoben bajker se vam bo na pešpoti tudi umaknil, se pa žal zmeraj najdejo izjeme - tako kot povsod drugod.
(+4)všeč
cotro415. 10. 2018 21:23:24
Ma vedno in to povdarjam vedno se ustavim pred pohodnikom , in dam prednost tudi takrat ko mi nakaže naj grem naprej , ..res pa da kaki mladci tega ne upoštevajo žal , tud sami smo bili isti na začetkih kolesarske scene cca 20 let nazaj in so odzivi pozitivni z to gesto.Me pa zanima zakaj se ne sankcionirajo in zablokirajo razne pohodniške bliznjice ki jih je vedno več , če smo že tako etični - primer Kriške gore jo poznam zlo dobro.Važno da se na vrhu hvalijo z štoparico pred bajto v kokem času so prišli gor in po 1 min dol , da bi vsaj kj nagnu u bajti da gre kak evro v roke etičnega PD , seveda po vseh možnih bližnjicah da ja ne bo kaj zamudil - in kdo dela potem škodo , največjo vsakodnevni štoparji in to lokalci o tem pa vsi tiho ...saj je ok da se podebatira o problemih samo naj bo to fer na obeh taborih , oba tabora delata takšno in drugačno škodo v naravi , samo eni so pač nedotakljivi ..seveda Koča - prodaja - profit - PD itd
(+4)všeč
DarjaZaplotnik15. 10. 2018 21:25:05
Fantje pozdravljeni nasmeh

Za razliko od vas, se kot vedno oglašam s polnim imenom. mežikanje
Povsem razumem mnenja za in proti gorskim kolesarjem, ki v prvi vrsti ne želimo vnašati sporov med pohodniki in bajkerji, saj smo večina čisto običajni hribovci. Naša želja je pravzaprav zelo preprosta, uživati v tem prelepem gorskem okolju...s kolesom pač. Da že vrabčki čivkajo kako je z zakonodajo na tem področju je jasno.

@Parkeljc, s citiranim "Gorsko kolesarstvo pa je v razmahu, v zadnjem času kolesa na električni pogon. Na kakšen pogon bodo v nekaj letih? Država pa nič ! Verjamem, da za tako početje v hribih obstaja "zdravilo" in niso krivi samo kolesarji ampak predvsem država."
najbrž deloma izkazuješ naklonjenost nam, ki smo po tvoje produkt človeške neumnosti (če se lahko malo pošalim, je bil en tak "produkt" v soboto, ko si bajkerje zasačil najbrž z Vajneža sivomodrolas, drugi črnolas, tretji pa rdečehlačnik velik nasmeh ). Po drugi strani nas obtožuješ objestnosti in malomarnosti glede uporabe planinskih poti. Žal se nismo še nikoli srečali na terenu, kjer bi se lahko na lastne oči prepričal o svoji zmoti. Pravi gorski kolesar se drži etike gorskega kolesarjenja. Če se znajde v visokogorju pa še toliko bolj.
Resnica je pa tudi, da bodo spori najbrž večni, ker: kdor je brez greha naj prvi kamen vrže!

lp d nasmeh


(+7)všeč
cotro415. 10. 2018 21:45:04
Teško je laikom tudi dopovedat , pokazat namen - ko obhodiš kako pot in ti pride na misel , mater tu bi blo pa fajn z biciklom in jo odpelješ pa makar 1x letno ne z namenom razturit pot ampak naredit nekaj za gušt in za sebe ... ni vse objestnost v tej panogi daleč od tega ...poleg pohodnikov so se trenutno nabrali gorski tekači , padalci, kolesarji boh vedi kdo še in sak fura svojo sceno in tako je ...poleg vsega zmešanega življenja od šihta do šopingov se kar naenkrat ne bom smel več sprostit v naravi ker pač to nekoga moti - lepo vas prosim ..
(+8)všeč
ejti16. 10. 2018 16:14:47
Sicer ne spada točno pod to temo, pa vseeno. V nedeljo sem na Kresišču opazila sledi kolesa. Ampak res samo sledi gum. Tale je pa gajsten, sem pomislila. Pri sestopu proti lovski koči za Lepim vrhom pa šok: namesto idilične stezice nova široka vlaka! Ne ena, na vse strani gredo. Prav tako je groba šodrasta cesta speljana vse do Mojstrovice. Kaj je zdaj hujši poseg v naravno okolje?
(+6)všeč
jbs2. 01. 2019 23:02:45
Prvi dan novega leta je bil res idealen za hribe: inverzija in le malo vetrovno. Ne prav zgodaj, malo pred 10-to, jo s sinom mahneva na Stol iz Završnice. Pot mestoma ledena, višje suh sneg. Za spust je večina uporabljala male derezice. Na vrhu kar precej ljudi. Ker so tako lepi razgledi, se odločiva, da greva še proti Vajnežu. Spust s Stola je precej zporn, saj se menjavata grušč in razmočen sneg. Pot do Potoškega Stola in Vajneža je lepo uhojena in večinoma zasnežena, prečiti je potrebno tudi nekaj snežišč, ki zahtevajo pazljivost. Z Vajneža se nato spustiva preko pobočja do bivaka na Belščici. Snega na pobočju Vajneža presenetljivo veliko. Ker je bil mestoma leden, mestoma razmočen, je bil spust kar težaven (najtežji del celotne poti). Nato prečiva do Hrašenske planine, se spustiva do planine Stamare, od tam pa do Potoške planine. S Potoške planine jo ubereva po bližnicah in cesti do odcepa za Smolnik, na katerem sva ravno ob sončnem zahodu. Sledi le še ekspresen spust do Završnice. Naj se po prvem dnevu leto pozna!
Da le prideva nad meglo...1
Proti sedlu...2
Pogled s Stola v megleno morje.3
4
5
Pot proti Potoškemu Stolu.6
7
Pogled s sedla med Potoškim Stolom in Vajnežem v Zgornje-savsko dolino.8
Malica na Vajnežu.9
10
Spust z Vajneža.11
12
13
Planina Stamare.14
15
16
17
Potoška planina.18
Zadnji ostanki dneva na Smolniku.19
Simetrija med Triglavom in Rjavino.20
21
(+7)všeč
Parkeljc10. 06. 2019 15:00:27
Spet ena na pol tura za dušo. Na pol zato, ker sta me kmalu po štartu od Valvasorjevega doma prehitela dva nadobudneža, eden z zvočnikom v nahrbtniku. In ker sta se očitno uštela v tempu in jima je zmanjkalo...sem do rame pod Malim Stolom hodil za njima in poslušal "dratarje" iz zvočnika velik nasmehmrk pogled. Jbg velik nasmeh. No, ko sem ju dohitel in prehitel je bilo bolje, čeprav nisem vedel kaj je hujše, veter, ki je pihal na vrhu kot pri norcih ali dratanje iz zvočnika velik nasmeh. Spustim se do Prešernove, ki je žal še vedno zaprta zavijanje z očmi. Sestopim po poti čez melišče direktno po poti po melišču, nato pa prečim snežišče proti grebenu Belščice. Od tukaj pa vseskozi sam, do Urbasa in Valvasorjevega doma. Hodim vseskozi po grebenu čez Potoški Stol, Vajnež, Mali in Brezov vrh, nato pa sestopim še na Kamnitnik. Od Tam pa mimo pastirske do "betonskega bivaka" in do Urbasa, kjer se prijetno osvežim. Še mimo Potoške planine in do Valvasorja. Vreme je zdržalo, čeprav je že od Stola naprej v daljavi izgledalo, da se od JZ približuje poslabšanje. Po grebenu je ves čas pihal kar hladen veter, zato pa od betonskega navzdol prava savna. Sneg nikjer na poti ne dela težav ali pa se mu lahko ognemo. Žal je nad Urbasom še vedno veliko čez pot podrtih dreves.
s prižnce..1
pogled z rame proti vrhu2
proti zahodu3
na sedlu..4
nad Prešernovo kočo 5
..še vedno zaprta..6
Proti Potoškem Stolu in Vajnežu..7
snežišču pod vrhom se ognemo v desno..8
grapa proti prižnci..spodaj Jesenice9
bel jezik med Stoloma..10
S Potoškega Stola..11
..naprej proti Vajnežu12
na Vajnežu13
pogled na prehojeno..14
na vrhu..15
eden od naravnih mejnik kamnov..16
..in naprej na Mali vrh17
na Malem vrhu..18
pogled z Brezovega vrha proti Struški (od Ride do Svečice pa nova avtocesta A3...)19
spust na Kamnitnik (spodaj Jesenice)20
..mimo pastirske..21
..betonske..22
..in naravnih ovir.. 23
..do Urbasa in nazaj do Valvasorjevega doma24
(+6)všeč
jprim11. 06. 2019 23:21:19
To pot sva prehodila kar nekaj časa nazaj. Čudi me, da nisi nič komentiral s pohodnikoma. Jaz zagotovo ne bi bila tiho. V planine grem zato, da si odpočijemo dušo in najdem mir in tišino.
Lp!
(+7)všeč
klemen9112. 06. 2019 07:00:25
Žal je takih vse več. Pred kratkim sem srečal mlad par na Kališču, ki si je očtino prav tako moral "popestriti" hojo v gorah s poslušanjem glasne glasbe.
(+4)všeč
Parkeljc12. 06. 2019 20:06:14
Sem ju čakal, da me dohitita in bi "podebatiral" jezik z njima, a se je izteklo drugače. Očitno nista imela namena poslušat mojih litanij zavijanje z očmi Ravno, ko sta me dohitela, sta stekla mimo mene tako, da kaj več, kot posneti kratek filmček, nisem uspel narediti velik nasmeh . Kmalu jima je pošla sapa in sta ves čas hodila kakih 30 višincev nad menoj velik nasmeh . In potem sem ju poslušal dobro uro jezen .
Se nama pa je isto pripetilo lani poleti, ko sva šla na Vrtačo in sta naju dohitela dva tujca. Poslušala sta podobno cviljenje, pa mi jezik ni dal miru in sem ju sicer spodobno ogovoril, če že morata poslušati glasbo, bi lahko poslušala vsaj Oliverja (to mi je najprej padlo na misel) ali kaj podobnega, da bi tudi midva imela kaj od tega. Bila sta namreč Istrijana nasmeh .
(+1)všeč
Majdag16. 07. 2019 18:20:49
14.7...Stol, Potoški Stol, Vajnež, Mali vrh - prečenje grebena Belščice. Stezice so obdane s cvetjem in razgledi so bili krasni. Bilo je mrzlo in vetrovno. Sestop z Malega vrha do betonske, po strmih travah, je malo težaven za kolena. Tudi obhod pod podrtim drevjem, pri sestopu do Urbasa, je strm in vlažen. Bolje je nadaljevati nad drevjem in potem po stari poti navzdol. Lepa krožna pot.nasmeh Cesta do Valvasorja je slaba, v zadnjem delu je veliko grbin in avto premetava, se pa da.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/07/od-stola-do-malega-vrha-po-grebenu.html
- Razgledi so čudoviti1
- Aranžmaji se vrstijo2
- Pri sosedih, Ovčji vrh, Celovška koča3
- Na Mali vrh4
(+4)všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki