Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Karavanke / Stol, Potoški Stol, Vajnež, Mali vrh, Brezov vrh in Kamnitnik
 Stol, Potoški Stol, Vajnež, Mali vrh, Brezov vrh in Kamnitnik
cotro4     
14.10.2018
človeška neumnost je brezmejna...
dj Parkelc ne nabijaj , tud sam sem bil gor letos in na še nekaj podobnih vrhih z biciklom , če eni še kar ne dojemate je že cajt da dojamete , ne mislit da je tko u izi na gor še kolo vlačit ...Italija . Francija Kanada itd so dojeli že davno v Sloveniji je pa treba kozlat čez vsakega ki ni po meri večine ...drugač mi pa glatko dol visi za take pacijente lp
Parkeljc     
14.10.2018
Če se ne motim, je bil Zakon o planinskih poteh sprejet in je tudi stopil v veljavo leta 2007. Če bi si ga prebral, bi vedel o čem govorim. Zakon o "človeški neumnosti" sicer ne govori, pove pa to z drugimi besedami. Žal pa država ne premore zaščititi narave v praksi, ker je nesposobna postaviti na taka mesta ljudi, ki bi to nadzorovali. Ko ravno omenjaš tujino pa bi skoraj moral vedeti, da ponekod dovoljujejo sožitje hribovcev pešcev in "hribovcev" kolesarjev. Ampak samo do neke mere. Tudi pri nas je podobno. Razlog, zakaj se kršiteljev ne sankcionira pa je pravzaprav enostaven; v praksi je to nemogoče. Namreč, nadzorstvo nad kršitelji opravljajo citiram "inšpektorji oziroma inšpektorice, pristojne za ohranjanje narave, na gozdnih in kmetijskih površinah tudi inšpektorji, pristojni za gozdarstvo
in kmetijstvo, vsak v skladu s svojimi pristojnostmi". Me prav zanima, kdaj je v praksi kdo od navedenih viden velik nasmeh.
Žal je tema vroča in mogoče ne sodi samo v gornji naslov. Sodi v vse naslove na tem portalu! Že nekaj let se zadeva ne premakne v nobeno smer. Gorsko kolesarstvo pa je v razmahu, v zadnjem času kolesa na električni pogon. Na kakšen pogon bodo v nekaj letih? Država pa nič ! Verjamem, da za tako početje v hribih obstaja "zdravilo" in niso krivi samo kolesarji ampak predvsem država.
cotro4     
14.10.2018
Sigurno so določene točke kočljive in se jih vsaj sam izogibam , spet pa ni tolk kolesarskega transferja po poteh , po drugi strani pa saj se vozimo po poteh ne izven poti in tu ne vidim take panike kot jo nekateri prikazujejo.Sploh pa to lajanje da se uničujejo poti , kaj se uničuje kaka črta od bremzanja kak kamen ko se premakne levo desno - smešno ...po drugi strani pa deževje , sneženje oz plazovine naredijo veliko več škode kot kolesa in se nihče ne pritožuje ..itak tu ne bomo rešili nič , tudi nimam nič prot komentarjem na to temo dokler se ne začne žaljenje itd - tudi sam sem hribovc oz vsega po malem , samo dejstvo je da planinci , pohodniki niso več edini osebki v hribih pa če so še tako proti sploh stara garda .Pri tolk poteh bi bil že čas da se naredi določeme poti za obojestransko rabo in tam ko to je zadeva špila ...je pa dejstvo sploh na Stolu sem spoznal da so bli vsi pohodniki pozitivno nasravnani in prijazni , tako da se tudi mišljenja počasi spreminjajo ..
zavest     
15.10.2018
Parkeljc, primerjava s tujino ne pije vode, pri nas niti slučajno ni "podobno kot v tujini". Avstrijci so sicer na gozdnih cestah s prepovedmi še bolj zahojeni kot smo pri nas na stezah, a po drugi strani imajo kar nekaj razvitih kolesarskih območij. Italija, Nemčija, Francija, Švica, povsod obstajajo premnoga območja, kjer je dovoljeno legalno kolesariti po stezah - in ker so omejitve smiselne, jih ljudje upoštevajo. Še dlje, v ZDA, je toliko namenskih kolesarskih poti s tako infrastrukturo, da zares ni potrebe po bajkanju v ilegali.

Pri nas pa druge izbire, razen nekaj res redkih izjem, ni. Prepovedano je vse, kar je izven cest, torej kjer je prepovedano tudi ostalim motornim vozilom.

Si kdaj pomislil, da je tudi kolesarjem v interesu, da poti ostanejo takšne kot so, predvsem pa v prvi vrsti - poti? Namesto da se spreminjajo v vlake in ceste, kot se je to zgodilo s čudovito prečko na Struško. Raje poglej, kakšne sankcije so bile konkretno v tem primeru, kjer je nastala nepopravljiva škoda...

Parkeljc     
15.10.2018
Pa naj majčkeno popustim pri tem, da "je tudi v tujini podobno". Glede na to, da je pri nas zakonodaja načeloma bolj papežka od papeža, mi je iskreno žal, da tudi na tem področju ni tako. Pri nas velja prepričanje, da kar ni izrecno prepovedano, je pač dovoljeno. Tako tudi kolesarstvo na markiranih poteh ni izrecno prepovedano. Piše pa, kaj je dovoljeno. In seveda, samo od uporabnika (markirane gorske poti) je odvisno kako si razlaga ali nekaj JE dovoljeno ali nekaj NI prepovedano.
Dejstvo pa je, da tvoj zadnji odstavek ne pije vode, da bi bilo tudi kolesarjem v interesu, da poti ostanejo takšne,... Saj to je vendar nemogoče velik nasmeh. A se ti ne zdi ? Pa raje ne bom napisal, če bi jim bilo tega, bi raje ostali... velik nasmeh.. Mene osebno ne moti, če neseš tank na Triglav, Struško, Stol ali kamorkoli že. Skrbi pa me, ko ga boš nesel dol. Pa namerno pretiravam, da bi razumel moje prepričanje kajti, dokler se moram pri hoji navzgor po markirani poti umikati, niti ni nujno objestnežem, ampak kolesarju v spustu po strmini (beri uhojeni in markirani planinski poti) toliko časa ne bomo našli sožitja.
lojz     
15.10.2018
Etika gorskega kolesarjenja med drugim pravi, da ima na planinski poti prednost planinec, da se ustaviš, pozdraviš in daš prednost planincu. Večina gorskih kolesarjev, ki s kolesom zahaja v visokogorje se tega drži. Imaš pa posameznike, ki jim ni mar do tega, tako kot imaš planince, ki se v hribih ne znajo obnašat.
V branje predvsem kolesarjem, no pa tudi planincem: http://pavlin.si/wp/kolo/strme-kolesnice/uvod/pravila-gorskega-kolesarjenja/
VanSims     
15.10.2018
>>Večina gorskih kolesarjev, ki s kolesom zahaja v visokogorje se tega drži.

Kidding? Še nisem doživel, da bi kolesar v spustu ustavil in mi dal prednost. Kaj šele pozdravil. Če je že moral ustaviti (ker je bil prisiljen), je kaj zagodrnjal ali pa me celo nadrl.

>>Etika gorskega kolesarjenja...

Pa komu je v tej državi sploh še mar za kakršnokoli etiko. Ravno zaradi tega bi bilo treba pri nas pač biti vsaj toliko zahojeni kot Avstrijci in na sploh prepovedati kakršnokoli kolesarjenje po planinskih poteh.

Ko pa bo v tej državi komu vsaj malo mar za kako etiko in bodo prepotentni in polni samih sebe gorski kolesarji spoznali da hribi in poti po njih niso namenjen samo njim, takrat pa se lahko pogovarjamo o kolesarskih poteh po hribih, sožitju na ostalih planinskih poteh,...
julius     
15.10.2018
VanSims!
"Zakon o vožnji v naravnem okolju", prepoveduje vsakršno vožnjo po planinskih poteh, tako za kolesarje, kot za ostale (motokrosisti, štirikolesniki itd.).
Dovoljuje pa vožnjo kolesarjev po planinskih poteh, katere so označene in klasificirane kot dvonamenske poti.
Kot je meni poznano, pa NOBENA pot na Stol nima te oznake.
Zaključek: Kolesarji na Stolu so kršilci zakona.
Večina pisarij o Avstriji, Italiji in ostalih državah pa so zavajanja. Pojdite tja in se prepričajte, pisarite pa o poteh, ki ste jih tam prevozili in obvezno priložite slike in sliko tabel, da ste vozili po dovoljenih stezah za kolesarje.
lojz     
15.10.2018
No, očitno si bolj prepirljive sorte velik nasmeh .
No, jaz pa imam kar dobre izkušnje s kolesarji v visokogorju. Malo manj pa mogoče na kakšnem Toškem čelu...
In ko cinično govoriš o etiki, si najbrž eden tistih, ki se nikoli ne zapeljejo do konca po cesti, da ne bi onesnaževal gorski zrak in tam povozi cvetlico, ko parkirajo vozila. Avto najbrž pustš že v Mojstrani ali pa v Bohinju. Pa s palicami ne uničuješ podrasti. V mestu pa vedno, ampak čisto vedno ustaviš pred prehodom za pešce. Bolj papežki od Papeža zavijanje z očmi
zavest     
15.10.2018
Glej glej, kako na forumih nestrpneži pogumno prilezejo na plano in udrihajo čez kolesarje. Seveda je nesporno dejstvo, da je kolesar z vrha Stola v prekršku, temu nihče ne oporeka. Da je naša zakonodaja v tem primeru butasta in bi se dalo urediti drugače, je marsikomu že prevelik zalogaj za razmislek.

Glede želje po tem, da poti ostanejo takšne kot so - prav nobene veze nima, ali se giblješ peš, ali pa s kolesom, smučmi, itd., vsaka dejavnost ima vpliv na podlago. Vendar se je možno gibati na način, da vpliv karseda zmanjšamo ali pa tako, da povzročamo škodo - hoja po bližnjicah, uporaba palic, ali pa agresivno zaviranje in drsenje gum. Zaenkrat na Stolu ni videti dodatne škode zaradi nekaj kolesarjev letno, so pa na poti vidne spremembe zaradi vse večjega števila pohodnikov in padavin, med drugim tudi nove bližnjice. Ponovno pa ignorirate pravo uničevanje zgolj streljaj stran:
http://www.gore-ljudje.net/objava/4730/


Vse kaže, da je kolesarjenje v naravnem okolju tako strašen pojav, da se marsikomu zdi povsem OK, da so globe za kolesarjenje višje kot če si pijan za volanom. In obenem upam, da ste vsi zagovorniki absolutnih prepovedi tudi na cesti tako vzorni, da v naseljih vozite največ 50 km/h, nikdar zavedno ali nezavedno ne naredite kakšnega prekrška in ste brez izjeme vsakič obzirni do ostalih udeležencev v prometu.

Predlagam, da se naslednjič tudi v hribih opogumite in kolesarjem vsaj odzdravite, četudi jih ne marate. Vsak spodoben bajker se vam bo na pešpoti tudi umaknil, se pa žal zmeraj najdejo izjeme - tako kot povsod drugod.
cotro4     
15.10.2018
Ma vedno in to povdarjam vedno se ustavim pred pohodnikom , in dam prednost tudi takrat ko mi nakaže naj grem naprej , ..res pa da kaki mladci tega ne upoštevajo žal , tud sami smo bili isti na začetkih kolesarske scene cca 20 let nazaj in so odzivi pozitivni z to gesto.Me pa zanima zakaj se ne sankcionirajo in zablokirajo razne pohodniške bliznjice ki jih je vedno več , če smo že tako etični - primer Kriške gore jo poznam zlo dobro.Važno da se na vrhu hvalijo z štoparico pred bajto v kokem času so prišli gor in po 1 min dol , da bi vsaj kj nagnu u bajti da gre kak evro v roke etičnega PD , seveda po vseh možnih bližnjicah da ja ne bo kaj zamudil - in kdo dela potem škodo , največjo vsakodnevni štoparji in to lokalci o tem pa vsi tiho ...saj je ok da se podebatira o problemih samo naj bo to fer na obeh taborih , oba tabora delata takšno in drugačno škodo v naravi , samo eni so pač nedotakljivi ..seveda Koča - prodaja - profit - PD itd
DarjaZaplotnik     
15.10.2018
Fantje pozdravljeni nasmeh

Za razliko od vas, se kot vedno oglašam s polnim imenom. mežikanje
Povsem razumem mnenja za in proti gorskim kolesarjem, ki v prvi vrsti ne želimo vnašati sporov med pohodniki in bajkerji, saj smo večina čisto običajni hribovci. Naša želja je pravzaprav zelo preprosta, uživati v tem prelepem gorskem okolju...s kolesom pač. Da že vrabčki čivkajo kako je z zakonodajo na tem področju je jasno.

@Parkeljc, s citiranim "Gorsko kolesarstvo pa je v razmahu, v zadnjem času kolesa na električni pogon. Na kakšen pogon bodo v nekaj letih? Država pa nič ! Verjamem, da za tako početje v hribih obstaja "zdravilo" in niso krivi samo kolesarji ampak predvsem država."
najbrž deloma izkazuješ naklonjenost nam, ki smo po tvoje produkt človeške neumnosti (če se lahko malo pošalim, je bil en tak "produkt" v soboto, ko si bajkerje zasačil najbrž z Vajneža sivomodrolas, drugi črnolas, tretji pa rdečehlačnik velik nasmeh ). Po drugi strani nas obtožuješ objestnosti in malomarnosti glede uporabe planinskih poti. Žal se nismo še nikoli srečali na terenu, kjer bi se lahko na lastne oči prepričal o svoji zmoti. Pravi gorski kolesar se drži etike gorskega kolesarjenja. Če se znajde v visokogorju pa še toliko bolj.
Resnica je pa tudi, da bodo spori najbrž večni, ker: kdor je brez greha naj prvi kamen vrže!

lp d nasmeh


cotro4     
15.10.2018
Teško je laikom tudi dopovedat , pokazat namen - ko obhodiš kako pot in ti pride na misel , mater tu bi blo pa fajn z biciklom in jo odpelješ pa makar 1x letno ne z namenom razturit pot ampak naredit nekaj za gušt in za sebe ... ni vse objestnost v tej panogi daleč od tega ...poleg pohodnikov so se trenutno nabrali gorski tekači , padalci, kolesarji boh vedi kdo še in sak fura svojo sceno in tako je ...poleg vsega zmešanega življenja od šihta do šopingov se kar naenkrat ne bom smel več sprostit v naravi ker pač to nekoga moti - lepo vas prosim ..
ejti     
16.10.2018
Sicer ne spada točno pod to temo, pa vseeno. V nedeljo sem na Kresišču opazila sledi kolesa. Ampak res samo sledi gum. Tale je pa gajsten, sem pomislila. Pri sestopu proti lovski koči za Lepim vrhom pa šok: namesto idilične stezice nova široka vlaka! Ne ena, na vse strani gredo. Prav tako je groba šodrasta cesta speljana vse do Mojstrovice. Kaj je zdaj hujši poseg v naravno okolje?
Stran: 1 2 3       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki