Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Slavnik - 1028 m
19.5.2017 - alyas
Kolesarski vzpon na Slavnik običajno začnemo iz kraja Kozine - Hrpelje.

Če se nekam pripeljete od daleč, so človeku najbolj pomembne tri stvari: začetna orientacija, ustrezen parking in kako enostavno najti sam pričetek poti. Ko izstopite iz avtoceste, boste v Kozini najprej naleteli na množico trgovskih centrov, neizrazit nov center kraja ter precej križišč in raznolikih smeri lokalnih cest. Najbolj enostavno je parkirati avto na velikem makedamskem parkirišču pri knjižnici oz. železniški postaji v Kozini, od tam pa se odpeljati v smeri Hrpelja oz. na cesto, ki vodi proti mejnemu prehodu Starod in Hrvaški. V Hrpeljah stoji v križišču pred občinsko stavbo desno, edini znak za Slavnik, kjer nadaljujete pot po Slavniški cesti mimo nekaj blokov in novih hiš, do konca industrijske cone na desni. Od tu sledi logično nadaljevanje na makadamsko cesto v gozd proti Slavniku, … kak znak bi bil tu dobrodošel, a ga ni.

Cesta na Slavnik (kakih 11 km) je sprva položna, nato pa se bolj ali manj enakomerno vzpenja (vmes se dvakrat obrne tudi malo navzdol), ker poteka čez gozd je dokaj senčna, zaradi tega večji del nerazgledna in dolgočasna, podlaga je kar grob makadam z dosti drobirja in kamenja, primerno izključno za gorska kolesa z dobrim profilom gum. Orientacijskih zagat v nadaljevanju ni, enostavno vedno sledite glavni - večji cesti, ostalo so priključki ali izhodi na manjše gozdne in požarne poti. S prvimi razgledi zgoraj na vrh in spodaj na morje, boste nagrajeni šele v zadnjem delu kolesarjenja, kjer postane tudi strmina klanca malo večja. Pod vrhom lahko uberete tudi kako bližnjico po peš poteh, a slejkoprej boste izven cest morali izsedlati in kakšno oviro premagati peš. Sicer pa cesta pripelje prav do planinske koče na Slavniku, nad njo stoji velik telekomunikacijski stolp, čisto na vrhu pa kamen z narisano ploščo na okoliške razglede.

Za spust navzdol v Podgorje izbirate med več možnosti, vse pa so za kolesarja in kolo zahtevne , saj so poti precej bolj ozke, bolj strme in bolj kamnite, kakšne tudi precej adrenalinske, če tega niste vešči ali nimate ustreznega kolesa, se je bolje vrniti po poti pristopa nazaj v Hrpelje.

Tokratni izlet sem, iz Podgorja po gozdnih bližnjicah mimo Brežec-a podaljšal na Podpeč, nadaljeval proti Črnotičam, Petrinji, Ocizli in Klancu ter se z druge strani vrnil v Kozino. Priporočam, če vam ostane še kaj kondicije, … zelo razgledno, samotno, mirno, z lepo pokrajino pod kraškim robom, kjer pa so posledice lanskoletnega velikega železniškega požara, žal v naravi in okolju ostale še dokaj vidne.
Slavnik - 1028 m prostorno parkirišče v bližini železniške postaje v Kozini1 Slavnik - 1028 m  edini kažipot v kraju za Slavnik2 Slavnik - 1028 m na koncu industrijske cone se usmerimo na makadam in v gozd3 Slavnik - 1028 m senčna cesta čez gozd, ki se ves čas enakomerno vzpenja4 Slavnik - 1028 m ... ko se nam prvič odpre pogled na vrh5 Slavnik - 1028 m ... in razgled proti morju6 Slavnik - 1028 m Slavnik  - kot naravni spomenik, ... zanimivo, da v tem času tudi tukaj najdemo narcise7 Slavnik - 1028 m značilna podoba SLavnika - koča in velik tk stolp8 Slavnik - 1028 m na vrhu, pri razglednem kamnu9 Slavnik - 1028 m kolesarjenje v dolino proti Podgorju je dokaj zahtevno10 Slavnik - 1028 m bolj ko greste po svoje, ... večje so lahko težave11 Slavnik - 1028 m v Podgorju - v dolini se združijo številne planinske in druge poti12 Slavnik - 1028 m po gozdnih cestah za Podpeč13 Slavnik - 1028 m pogled na Hrastovlje14 Slavnik - 1028 m kraj Podpeč pod kraškim robom15 Slavnik - 1028 m nadaljevanje proti Črnotičam16 Slavnik - 1028 m končno nekaj asfalta in ravne ceste proti Petrinji17 Slavnik - 1028 m čez kraj zanimivega imena18 Slavnik - 1028 m Slavnik z okolico - zemljevid,  izsek iz uporabnega zemljevida Kartografije19 Slavnik - 1028 m tik pred Kozino ... in skoraj je krog že sklenjen20
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki