Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Blegoš

Natisni
GregorC22. 09. 2012 10:21:05
Včeraj izkoristim lepo jesensko dopoldne in se odpravim s kolesom proti Blegošu. Vzpon in spust tokrat opravim po isti poti. In sicer klasika iz Železnikov preko Zalega loga in Potoka do Črnega kala. Tu se pot združi z ostalimi, ki pridejo iz Škofje loke in Poljanske doline. Od tu pa po cesti do koče. Tik pred kočo pa nas čaka še bonbonček in sicer slavni zadnji klaneceek, ki velja za pravi izziv. Je mešanica velikega naklona in slabe podlage. Vendar se ga da lepo prepeljatinasmeh. Sicer pa je cesta iz Potoka do Črnega kala v slabem stanju. Spust pa tokrat opravim kar po poti vzpona.
Skratka še ena super turca, ki je minila praktično v idealnih razmerah. Ne velja zaman, da je jesen najlepši čas za MTBvelik nasmeh. Edino kar je malo motilo, je bilo veliko število avtomobilov med Črnim kalom in kočo. To pa je očitno posledica odprte rampezmeden.
Sicer pa Blegoš med kolesarji velja za izjemno priljubljen cilj, na katerega vodi ogromno število poti.
Na koncu je zneslo dobrih 35 km in cca 950 višincev.
Blegoš pogled proti Ratitovcu in Prtovču1
Blegoš Razgled s poti2
Blegoš Na vrhu vzpona, Koča na Blegošu3
Blegoš Do vrha pa peš4
všeč
robi210721. 04. 2017 20:39:32
Največkrat sem se gor povzpel iz Hotavelj. Ta se mi zdi med najbolj špičastimi in prava vaja za noge in psiho. Če izberete za vzpon to varianto, računajte na malo bolj grobo gozdno cesto, ki je še vedno dovolj dobra, da se jo da odpeljati z 28 mm plesnimi gumicami (Schwalbe Green Guard), in pa zero prometa. Opazno je cesta slabša od Črnega kala naprej, pa še vedno ne tako zelo slaba, da se je ne bi dalo odpeljati s takšnimi gumami. Cesta torej scela gledano le ni tako zelo slaba - morda celo boljša, kot cesta med Jezerom in Podkrajem, ki je kao "asfaltirana".jezen

Vzpon po tej varianti je do Črnega kala precej konstanten in ne popusti niti za meter. Od Črnega kala naprej naklon sicer variira, od zmernega do strmega, na nekaterih mestih se skoraj poravna, spusti pa prav nič. Za konec vas čaka še tistih nekaj 10 m zares strmega vzpona po grobem terenu. Običajno se mi je vzpon na Blegoš zdel zmerno naporen in je šlo do koče brez sestopa, lani so pa kile naredile svoje in je bila kar muka. Pa tudi iz Lj do Hotavelj se nabere nekaj kilometrov. Spust sem največkrat opravil kar po isti poti, po kateri sem se povzpel, sicer pa tudi na Zali Log (od vrha gozdna, nižje asfaltirana cesta), pa mimo Starega vrha na Zg. Letušo (do Rovt soliden makadam, nižje asfalt).... Možnosti je res veliko in nobena ni pretirano težka, pa tudi vse poti do Črnega kala so kar solidne. Morda je res najslabša ravno opisana cesta med Potokom in Črnim kalom.

Koča na Blegošu je prijetna, jé se dobro in ne drago, če vam bo v nogah ostalo še kaj moči in ne boste obuti ravno v kopačke, pa se lahko podate še do vrha Blegoša. Gor boste poplačani s krasnim razgledom na vse strani, ker je vrh popolnoma gol, navdušenci nad zgodovino pa si lahko ogledate dobro ohranjene bunkerje, ki so bili med obema vojnama del Rupnikove obrambne linije, ki je potekala tu čez.
všeč
urbe29. 08. 2017 19:31:31
Ena hitra na Blegoš in dol: https://www.youtube.com/watch?v=7kf_txAzJzk
(+3)všeč
redbull30. 08. 2017 07:22:56
Krasno urbe
(+1)všeč
urbe6. 03. 2019 17:52:18
Zimsko-spomladanski Blegoš, tokrat v duetu: https://youtu.be/bd1Lrjqc9EQ
(+2)všeč
Premik26. 10. 2023 13:29:59
Predstavljam čudovit video posnetek s komentarjem (v kakovosti 4K) s kolesarskega potepa po izjemnem Blegošu in okolici. Prekrasni razgledi, nekaj adrenalina, odlične vremenske razmere. Res priporočam ogled, najbolje na velikem ekranu, s katerim si boste v svoje domove pričarali toplino, svetlobo in lep kos Slovenije.
Video:
Fascinantni Blegoš za gorskega kolesarja1
(+2)všeč
turbo26. 10. 2023 14:06:39
Lepo, ampak ena rubrika za Blegoš & bicikel je že odprta velik nasmeh

https://www.hribi.net/trenutne_razmere/slo/blegos/10008/4888
(+4)všeč
Premik26. 10. 2023 14:52:05
turbo: priznam, da je kar ena zmešnjava na tem področju. Sam razumem, če je odprt forum gorsko kolesarjenje, je treba tam objaviti prispevek in če je v tem forumu že objavljen prispevek, ki se npr. veže na Blegoš, ga objaviš pod tem prispevkom, če pa ga ni, odpreš novo temo.
No, sedaj vidim, da je nekdo že premikal prispevke pod pravilni forum nasmeh
Bi pa o tem morala biti spisana navodila, da se lahko avtorji držimo nekega pravilnika.
(+2)všeč
turbo26. 10. 2023 16:25:14
Premik,
ni panike, tudi sam sem kar pogosto v dilemi kaj kam napisati. Ogromno hribov in poti ima odprtih več tem, jaz se držim tega, da peš ture vpišem tam, kjer je opisana tura najbolj sveža, torej aktualna, če sem na biciklu pa v "kolesarsko" rubriko, če jo najdem. Sicer pa je zadnje čase lepo videti, da administratorja pogosto kar sama postavita stvari na svoje mesto. Po svoje je tudi boljše, da je kaka stvar več, kot premalo, od viška glava ne boli, ali kako gre že pregovor velik nasmeh
(+3)všeč
Kafetarca26. 10. 2023 19:14:57
A imamo administratorje na forumu? nasmeh
všeč
Premik26. 10. 2023 19:23:45
turbo: se popolnoma strinjam s tvojim načinom objav, enako razmišljam. Očitno danes nisem napake naredil jaz, ker v kolesarskem forum pod Blegošem ni bilo ničesar objavljeno, bil pa je kolesarski prispevek z Blegoša objavljen v nekem drugem forumu in ga je GregorC danes premaknil sem. Torej midva razmišljava pravilno velik nasmeh
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki