Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Domet trail gorskih superg

Domet trail gorskih superg

Natisni
zvezdica_zaspanka19. 08. 2019 22:19:37
Pozdrav vsem,

kot je jasno že iz naslova teme, me zanima vaše mnenje o uporabnosti obutve za gorski oz. trail tek.

Sama imam trenutno namreč take superge (kupljene lani), ki jih uporabljam tako za tek po naravi kot za hojo v planine. Pri tem se držim nezahtevnih poti, primernih moji kondiciji.

Gležnje imam kar utrjene, tako da se zvinov zaradi nizke obutve ne bojim. Pri prehodu iz običajnih superg na trail superge (to sem naredila ko še nisem hodila višje od Šmarne), sem takoj opazila bistveno razliko v oprijemu podplata, saj mi ni nič več drselo in je bil moj korak občutno bolj varen, tudi podplat je dovolj trd, da omogoča hojo po ostrejših kamnitih podlagah. Všeč mi je, ker so superge lahke, a hkrati dovolj robustne. Skratka, z njimi se počutim dovolj varno tudi višje od Šmarne.

Ker pa vsepovsod že nekaj časa berem opozorila o tem, kako neprimerna je vsakršna obutev, ki ni težek planinski čevelj, me zanima, ali zdaj samo meni nič ni jasno in živim v zmoti, da je moja obutev za nezahtevne poti povsem ok, ali gre morda pač za eno tistih stvari, ki postanejo pomembne šele pri zahtevnejših poteh?

Kakšne so vaše izkušnje s tem?

všeč
Enka19. 08. 2019 22:58:54
Jaz hodim v trail supergah povsod, tudi po visokogorju (res pa ne hodim po izjemno zahtevnih poteh), gležnji so utrjeni, podplat je vibram, meni v vseh pogledih odgovarjajo veliko bolj kot gojzarji, ki jih uporabljam le pozimi.
(+1)všeč
nteam20. 08. 2019 08:15:29
Pozdravljena.

Navedla si vse glavne oziroma bistvene prednosti namenskih superg za gorsko hojo/tek v primerjavi z navadnimi supergami.
Takšna obutev na nogah rednega obiskovalca gora je v kopnih razmerah primerna prav za vse tipe markiranih poti v naših hribih (lastne izkušnje - zadnja 4 leta po cca. 100 dvatisočakov letno). Seveda pa takšni supergi ne bodo dočakali 10 in več let, kot kakšni stari in težki gojzarji, saj se v skalnatem svetu hitro obrabljajo (lahko zdržijo le par mesecev pri redni uporabi).
Torej - ne živiš v zmoti - uporabljaj čevlje, ki ti odgovarjajo in se ne oziraj preveč na preživete prakse nasmeh.
Srečno!
(+2)všeč
coffee20. 08. 2019 10:29:36
V bistvu moraš razumet dobre in slabe strani vrste obutve ter kako je to v odnosu do značilnosti poti, po kateri nameravaš iti, in tvoje telesne pripravljenosti.

Sicer pa je pričakovano, da strokovnjaki priporočajo to ali ono, še posebej v javnih medijih, ker je med javnostjo dosti takih, ki se nič ne spoznajo na razlike v čevljih, v poteh itd., in zato navajajo opremo, ki je primerna in varna za večino situacij.

:>
(+2)všeč
Lamps20. 08. 2019 12:32:14
Jaz bom rekel, da se da z dobrimi trail čevlji brez problema hodit/tečt po gorah. Ste pa že omenili, da je potrebno obvladati hojo v gorah, imeti dovolj kondicije(predvsem ob sestopu lahko hitro nerodno stopiš). Glede obrabe je pa odvisno od čevljev samih, jaz sem en par uničil po cca 100 km gorskega sveta. Podplat je bil premehak in tako ga je ostro kamenje hitro preluknjalo. Tudi drsanje po meliščih potem v takih copatih bolj kot ne odpade. Veliko tekačev je zadovoljnih z znamkami La Sportiva, Inov8. Sam sem imel dobre izkušnje tudi z modelom Adidas Kanadia, ki pa ga žal ne izdeujejo več(ali pa so si vzeli premor). Najhitreje sem v gorah obrabil znamko Asics... To so zgolj moje izkušnje.
(+1)všeč
ColdCloud20. 08. 2019 15:26:23
Moje osebno mnenje je da v teh časih..je marsikatera trail pohodniška obutev bolj varna od Gojzarjev ki jih mediji tako opevajo za nujno opremo v visokogorju..Sam osebno veliko prehodim po skalah in kamenju visokogorja po gozdovih in potokih in ker sem bolj hiter tudi sam ne obujem Gojzarjev do kolen kar me opočasnjuje ampak nizke gorske trail superge ( na izgled ) Adidas Terex gtx2 in po 2 sezonah so še vedno stabilni in podplat prime kljub mali obrabi kot nov na suhi in mokri skali..zame osebno najboljši hitri čevelj za visokigorje..
(+2)všeč
zvezdica_zaspanka20. 08. 2019 19:04:59
Hvala vsem za odgovore - vesela sem, da ste potrdili moje izkušnje!

Sem namreč bolj pristaš previdnosti in trikratnega preverjanja informacij, tako da me je malo zaskrbelo, da 'samo nimam pojma' in moje izkušnje in razmišljanja ne držijo... in se spravljam v nevarnost vsakič ko stopim tako obuta iz stanovanja, hehe.

Imam Salomonke XA Enduro (kupljene lani na razprodajah po polovični ceni, ker sicer bi bile predrage za moj žep) in sem z njimi res zadovoljna. Ožulile so me samo enkrat, pa še takrat so bile krive slabe nogavice zavijanje z očmi

(+2)všeč
Zebdi21. 08. 2019 08:28:34
Meni za (skalnato) visokogorje precej bolj ustrezajo visoki gojzarji, še posebej ob težkem nahrbtniku. Za sestope po plezariji sem uporabljal nizke čevlje, pa me niso ravno prepričali. Sploh hoja po grobih meliščih je bila precej bolj naporna (in boleča) kot z visokimi čevlji.

Za sredogorje in utrjene poti so pa nizki čevlji super nasmeh
(+2)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki