Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Praktična vprašanja in odgovori vezani na pohodništvo
 Praktična vprašanja in odgovori vezani na pohodništvo
8.12.2018 - maks57
Na turah se ti zgodijo vse mogoče stvari. Včasih so prijetne, včasih malo manj, vsekakor pa so stvari, ki jih sami izkusimo, vredne ogromno. Po drugi strani pa se nam porajajo vprašanja, na katera velikokrat sami ne poznamo odgovora.

Seveda naprošam vse forumovce, ki imajo kaj zanimivega povedati, pokazati, svetovati ali poznajo odgovor na zastavljeno vprašanje, da sodelujejo.

In tu je moja prva praktična in zelo uporabna izkušnja, ki pride na turah (še posebno večdnevnih) zelo prav.
Letos junija smo se v štirih (žena in prijateljski par) odpravili na dvodnevno turo od Golice do Stola. Prespali smo v domu na Golici in se zgodaj zjutraj odpravili proti Stolu. Na prečudoviti turi sem veliko slikal s telefonom, opravil nekaj pogovorov, malce pobrskal po internetu in nenadoma ugotovil, da imam mobilni telefon prazen. Togoten in jezen sam nase, sem ga ugasnil in ga seveda nisem več uporabljal do Prešernove koče na Stolu, kjer sem pri sosednji mizi opazil, da ima planinec priklopljen telefon na nekaj škatlici podobnega. Seveda mi radovednost ni dala miru, zato sem stopil do njega in ga vprašal, kakšno napravo ima na mizi. Prijazno mi je razložil, da je to prenosna baterija, s pomočjo katere mu na turah ni več potrebno stalno paziti na napolnjenost svojega telefona, niti mu ga ni več potrebno izklapljati, kar je počel prej. Svetoval mi je, naj baterijo nabavim preko spleta na Kitajskem, kjer bom plačal zanjo približno štirikrat manj kot pri nas. Informacija se mi je zdela neverjetna, saj za tako baterijo sploh še nisem slišal. Seveda sem baterijo z močjo 30000 mAh še isti večer, ko smo se vrnili domov, naročil na spletni strani aliexpress in jo čez štiri tedne tudi dobil. Zanjo sem plačal 12 evrov. Pri nas bi stala med 30 in 40 evri, s tem, da jo s tako močjo ni nudila nobena trgovina (iskal sem v Big Bangu in mimovrste). Medtem, ko sem čakal na baterijo, sem se pozanimal, koliko elektrike je približno potrebne za eno polnjenje. Izvedel sem, da okrog 5000 mAh, tako da bi morala baterija zadostovati za približno 6 polnjenj, kar pa seveda ne drži (saj veste, Kitajci!). Po preizkusu sem ugotovil, da z baterijo lahko napolnim telefon nekaj manj kot štirikrat, toda tudi to je super. Za 12 evrov imava z ženo v bistvu vsak tri polne telefone (1 x doma in 2 x v hribih), kar pomeni, da nama res ni potrebno več skrbeti, v kakšnem stanju sta energijsko najina telefona.
Prenosna baterija (angleško Power Bank), ki si jo res lahko privošči vsak, je tako postala sestavni del moje planinske opreme. Je majhna (dimenzije moje naprave so 14 x 6,5 x 1,5 cm) in lahka (moja tehta 180 g), tako da jo res ni težko prenašati. Z njo lahko polnim istočasno dva telefona in to se lahko »dogaja« kar med hojo v nahrbtniku. S seboj moram le imeti kabel za posamezen telefon.
Jo toplo priporočam slehernemu planincu.

Kakšne izkušnje pa imate ostali s takimi baterijami? Jih že uporabljate?

Praktična vprašanja in odgovori vezani na pohodništvo1 Praktična vprašanja in odgovori vezani na pohodništvo2
dprapr     
8.12.2018
Če me ne bi spomnil nanjo, je ne bi.nasmeh
Dobil sem jo zraven z mobilcem, pa sem pozabil nanjo.zavijanje z očmi
Sicer pa včasih razmišljam, da bi bilo na turi lepše, če bi vse pustil doma.
maks57     
10.12.2018
Saj se po eni strani strinjam s tabo, po drugi pa lahko rečem, da se na račun telefona počutim v hribih veliko bolj varen kot bi se brez.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki