Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Druženje

Natisni
DejanD18. 07. 2014 00:17:00
Nobena tura v izvedbi vodnikov PZS ni za udeležence na lastno odgovornost. Tega ni vodnik je odgovoren za celo skupino udeležencev od odhoda na turo, med samo turo in to do zaključka oziroma povratka domov. Tako da ne na pamet govorit če stvari ne poznate. Povem pa iz lastnih izkušenj, ker sem sam tudi vodnik in pa načelnik vodniškega odseka v svojem društvu.
(+8)všeč
VanSims20. 07. 2014 19:24:23
@DejanD: Ali to piše v kakem zakonu(kjer mora biti seveda definirano, kdo je vodnik, kakšne pogoje mora izpolnjevati, licence,... na udeležencih ture pa je da preverijo ali jih res vodi oseba, ki izpolnjuje te pogoje sicer odgovornosti ni) ali samo v nekih aktih PZS? V slednjem primeru je to namreč toliko kot nič.

Odgovornost ni nič drugega kot kazensko-materialno-odškodninska, sicer je tako kot da je ni. Na razne moralne in podobne odgovornosti, danes nihče ne da nič.
všeč
Janez Seliškar21. 07. 2014 19:53:44
Gospodje, da ne boste govorili na pamet, tukaj vse piše:
*
http://vk.pzs.si/
všeč
Skovik21. 07. 2014 21:48:48
Vsak, ki naredi dogodek za pohod, vodnik ali ne, je od začetka do konca ture odgovoren za udeležence, pa če hoče ali ne (čisto vseeno kaj reče udeleženec). Odgovornost se prenese samo v tem primeru, da je znotraj te pohodniške skupine kdo, ki je vodnik oz. voznik z višjo kategorijo kot organizator.
Seveda pride to do izraza samo takrat, če se kdo poškoduje in se odloči, da bo organizatorja tožil.V vseh ostalih primerih to nima teže.
všeč
Žiga2222. 07. 2014 08:45:31
@Skovik

To misliš samo za organizirane dogodke?

Če recimo povabim skupino prijateljev (pa recimo da imajo že nekaj malega izkušenj z gorami) v hribe, sem tudi avtomatsko odgovoren za njih? Ne mislim tu moralno odgovornost, ampak bolj kako je s pravnega stališča.
všeč
Skovik22. 07. 2014 11:02:03
@Žiga22

Kolikor vem, samo da narediš razpis, povabilo, event, si pravno odgovoren. Samo, da je črno na belem. Je vseeno, a je zadeva organizirana ali neorganizirana. Če pa se zmeniš preko telefona,v živo, je pa baje prijateljsko. Vsaj tako sem izvedel na vodniških tečajih.
Spet - sliši se grozno. To ne pomeni, da če se kdo poškoduje, da boš šel v zapor nasmeh Če pa pride do tožbe, si pa na zelo slabem položaju. Razen, če si vodnik in si delal vse po pravilih. Samo baje je bilo teh primerov (v Slo) zelo zelo malo. Pa še to, ko se je šlo za otroke v spremstvu učiteljev ipd.
všeč
Žiga2222. 07. 2014 11:30:49
Aha, potemtakem je dovolj že če preko FaceBooka narediš event oz. skupino in povabiš folk? Zanimivo kam vse družabni mediji danes posegajo in kakšen vpliv imajo.

Vem da se sliši glupo, sicer med pravimi prijatelji takšnim nebuloz glede vlačenja po sodiščih ne bi bilo. Ampak ko enkrat pride račun s stroški reševanja za par tisoč evrov (k sreči pri nas tega še ni, ampak je po mojem samo še vprašanje časa), se grem stavit da bi marsikatero prijateljstvo izpuhtelo in bi se šlo krivdo valit na "organizatorja".
všeč
Skovik22. 07. 2014 12:51:29
Žiga te povsem razumem. Imam svojo Fb skupino že skoraj 5 let, sem organizator/pobudnik še dalj časa in sem vedno pisal "nisem odgovoren bla bla bla...". Nekako se potem počutiš bolje češ "sedaj vedo, da gredo na svojo odgovornost". Z lanskim letom sem pa začel opravljati vodniške tečaje in sem zvedel, da to ni tako...
Dovolj je, da narediš event in povabiš folk pa si odgovoren. Predvsem zaradi tega imam skupino zaprto. Da (s)poznam potencialne udeležence, preden se gre na kako težjo turo. Ko si enkrat med zajlami in klini ni fajn ugotovit, da imaš vmes enega ali več, ki se boji višine pa bi se rad ven metal doma kje so bili...
Tudi sam verjamem, da s (pravimi) prijatelji, udeleženci ne bo težav. Se pa vprašaš kaj bi storili starši, sorodniki, če bi se kaj zgodilo... Pač sem razmišljal na glas.Zelo verjetno, da nič. Sem imel bližnje srečanje z GRSjem 3 leta nazaj in mi je dalo precej misliti okoli svoje varnosti in sploh varnosti udeležencev. Nekje sem prebral in je res tako-folk se že za vsak drek vlači po sodiščih te dni.
Tu bi se lahko precej razpisal tako da... nasmeh Pač se gre u hribe uživat s prijatelji kot vedno. Preveriš vreme, razmere na terenu, opremo, kondicijo udeležencev pa če so tu kljukice, se ti potem ni treba ukvarjati z "kaj pa če..." preveč. Nikoli ne bo 100% varno, škoda pa je zaradi tega ostati doma oz. hoditi sam.
(+5)všeč
ljubitelj gora22. 07. 2014 13:05:30
Kaj pa je narobe, če nekdo hodi sam po gorah zavijanje z očmijezik a ni to nekaj posebnega, doživiš gore v drugačni luči, kot v družbi, mir, samota.
(+2)všeč
Skovik22. 07. 2014 13:44:39
LG. Čisto nič.
(+2)všeč
ljubitelj gora22. 07. 2014 14:09:44
nasmeh
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki