Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Obnašanje živali

Natisni
bojann12. 09. 2010 10:09:50
heinz- ne vem če si lahko srečal volka, saj se volkovi na daleč izogibajo človeku.So zelo inteligentni.Prav tako če še niste vedeli, še nikoli v zgodovini nikjer ni bil zabeležen napad zdravega volka na človeka.Prav tako v Sloveniji še ni bilo primera. Zato vam kar se volkov tiče res ni treba skrbet.Če bi ga jaz srečal, bi se mi to zdelo zelooooo lepoooooo.
všeč
viharnik12. 09. 2010 10:19:50
Res da je redkost,ko volk napade človeka,ampak v sili še hudič muhe žre.Ne ve se pa tudi,kako so bile te zveri preganjane od lovcev popreje oz kakšne izkušnje so imele s človekom in ali so zdrave.Če jo je skupil ubogi teliček ki ima tam 200 do 250kg,potem je en človek od povprečno 80kg za te zveri mala malica,da ga ugonobijo.velik nasmeh
všeč
heinz12. 09. 2010 19:46:11
Ne trdim ničesar, le to, da mi je jasno, da ni šlo niti za psa, niti za lisjaka. Prav tako to ni bilo "srečanje", pač pa zgolj opaženje. Žival se je dokaj hitro umaknila, kljub temu, da je bilo še vedno dokaj daleč (15- 20 m). Dodal sem, da je deloval plašno, podoben pa husky-ju, le krajše dlake, shujšan ipd. Dvakrat se je zavrtel v krogu, nato spretno izginil.
všeč
viharnik15. 03. 2011 20:09:49
Obračam se na poznavalce lovske zakonodaje,da svetujejo in obrazložijo lovski zakonik v naslednjem primeru,ki sem ga bil priča danes.
Grem iz Špar trgovine nedaleč od doma,ko blizu kmetije poči.Gledam vrane na visokem drevesu,ko vzletijo a ena usodno vertikalno pade na tla.Grem mimo in na ozki potki izven ozemelj kmetije vidim ubogo vrano,ki nemočno leži na tleh in milo mežikaloče gleda vame.Stojim in gledanm naokoli,kdo bi lahko bil tisti falot!.Potem pa kar naenkrat pride do mene kmet.Zabrusim mu!,Zakaj je treba streljati na ptiče!.On pa kot neki lovec pravi,da vrane samo škodo delajo.Si mislim kakšno škodo,saj ni nobenih posevkov in tudi letale niso po njivah?.Povem mu,čeprav sosed,da če bo še enkrat streljal,ga bom takoj prijavil lovskemu inšpektoratu,ker takole pa ne bo delal z živalmi.On pa še oholo nazaj,da mi bo še njegov naslov povedal.Jaz pa njemu,da ga zagotovo vem sam!.Tisto vrano je takoj odnesel pred mano,saj verjetno bo pristal kar v želodcu njegovega psa,tako,da je dokaz že odšel.Sprašujem poznavalce,ali se sploh sme v urbanem okolju streljati kar tako,čeprav morda samo z zračno šibkejšo puško in ali je dogodek pravno-tožbeno upravičen?Hvala za odgovor in Lp.cool
(+1)všeč
Žan15. 03. 2011 21:22:01
Tožariti se s sosedom, to nikar. Pregovor pravi, kdor ima preveč denarja naj gre hišo zidati ali pa naj se tožari s sosedom.
Imel sem zelo podoben primer. Sosed je ustrelil vrano, ki je sedela na smreki na našem dvorišču. Očetu to nikakor ni bilo všeč, ker je imel vrane za domače živali... Šel sem do glavnega lovca, to je do šefa lovske družine in mu povedal kakšna je zadeva. Pritožbo je vzel resno in kaj podobnega se ni več zgodilo. Se je pa primerilo, da sem sam rabil lovce, ko se je k nam zatekla ranjena in bolna lisica. Se je nisem mogel sam znebiti in sem bil prav vesel, da so to opravili drugi namesto mene.

Na kratko: vrane so ene redkih živali, ki niso zaščitene, celo nasprotno, lovci jih nikoli ne postrelijo toliko kot imajo v planu. Včasih so jih celo zastrupljali s polaganjem zastrupljenih jajc. Upam, da tega ne počnejo več. Seveda pa je streljanje sredi vasi tudi prepovedano in prav gotovo ni dovoljeno pokanje vran med hišami, na ulici ali na dvoriščih. Predlagam, da podaš pritožbo na lovsko družino. Če imajo normalnega predsednika bo že znal narediti red v svojih vrstah.
(+2)všeč
viharnik15. 03. 2011 21:51:38
Žan,lepo si mi svetoval iz podobnega primera.Že iz preteklosti sem imel tisti primer pri Legastji,ko je lovec kar na cesti "gledal skozi rešpetlin"puške,spredaj pa mlada srna.Kakorkoli obračamo,se mi po več pripovedovanj ljudi,ki so imeli opraviti z lovci,več ali manj dozdeva,da so redki lovci tisti,ki bi skrbeli in čuvali živali(krmljenje,odstrel bolnih).Večinoma so to slabši osebki kot barbari,brezsrčni,ponavadi še pijani in svoje poslanstvo kar sami vzamejo v svoje roke.
V mojem primeru bi vsaj moral žival takrat zapleniti kot dokaz,vendar kdo bi takrat mislil na maščevanje,ko pa živali daješ le spokojnost-varnost,korak odmaknjen od nje,da ublažiš plašno,ranjeno žival.Že tako je po svetu veliko gorja in izkrivljenega človeškega razuma,da ti nikakor ni jasno,kako je to mogoče v bližini sebe.Kot duhovni človek pa tako sam spoštujem življenje vsakega živega bitja in kot pravi Sveta Mati,da je vse eno in tudi živalski in rastlinski svet je del (Purushe)-Boga samega(skozi naravo).vse je eno in se dopolnjuje in podpira kot naravni habitat in ekosistem in vse v naravi deluje izključno na podlagi božjih vibracij.če teh ne bi bilo,tudi ptiči zjutraj ne bi mogli peti,če prevedem v prenesenem pomenu a realnem(do kam seže sam Bog s svojimi vibracijami).
Za ta primer se ne bom tožil,upam pa,da je kmet le dojel moja stroga opozorila,saj sedaj je v njegovi hiši popolna tema.Lp od Roka.
(+3)všeč
ljubitelj gora30. 03. 2013 18:54:51
Pri popoldanski rekreaciji sem na samoti zagledal požrte ostanke divjadi. Ker sem doma iz zahodnega dela Polhograjskega hribovja točno ne poznam katere divjadi bi se lahko vse tod okol potikale.
Kar je še ostalo so bila kopita, dlaka sivo-črna in nekaj belega, dlaka 5 cm zagotovo ne gre za divjega prašiča, ker kakor mi je znano ima kocine močne, lahko bi bil muflon,a mpak ni bilo čist nč rjave dlake, podobna dlaka kot tale gams:
http://www2.arnes.si/~krcsod2s/ucna_pot_TB_gams.htm
Jutri lahko grem tja in zadevo poslikam, ampak če bo še kaj ostalo, ni pa tako blizu.
všeč
ljubitelj gora30. 03. 2013 19:43:52
(+1)všeč
BorisM30. 03. 2013 20:01:19
Tukaj okrog ni Gams nič nenavadnega, na Kozjekovem griču imaš celo kozoroge. Sem lani srečal dva.
všeč
Holcar230. 03. 2013 22:56:31
pokol v snegu, ki sem mu bil priča nedavno:
no, nisem mu bil ravno priča, vendar je bilo bojišče še sveže. fotkano nekje pri ribogojnici v bohinju.
pripomnil bi še, da to, o čemer govori LG, ni osamljen primer. tudi sam sem že večkrat našel debele živalske dlake na kašnih vejah in zraven odtise parkljev, ki so se mi zdeli kakor od merjasca.
1
všeč
dprapr31. 03. 2013 09:59:42
Na Logarski peči dve takšni ovci v začetku januarja!
Ali so bili klateški psi na delu ali...
1
všeč
Karletto31. 03. 2013 10:57:49
hmmm Delo je opravljeno precej amatersko - namreč divji plenilci kot so lisica, volk, ris ali medved na vratu kadavra pustijo veliko znakov zadušitve ali izkrvavitve (kri, rane, zlomljen vrat, zlomljen sapnik ipd.). V praksi to pomeni, da klateški psi žival pokončajo po koščkih in predstavljajte si trpljenje, divji plenilci pa jo najprej zadušijo in šele nato pohrustajo.jezik
všeč
ljubitelj gora31. 03. 2013 16:37:22
Zagotovo ne gre tu za gamsa, temveč bi kar rekel srno, tale je nesrečno končala to noč in še malo naprej ostanki po vsej vrjetnosti srne.
Ampak zagotovo pa so v Polhograjskih dolomitih gamsi.
lisičje1
2
všeč
pohodnik3831. 03. 2013 20:04:50
Kaj je pa bilo z tem revežem?...to sem opazil lani v poletju na poti iz Robanovega kota na Moličko planino...zadrega
1
všeč
Karletto1. 04. 2013 12:32:25
@pohodnik:
Starost, bolezen, nesrečen padec itd.
Po ranah na trupu sodeč je žival padla po skalah v dolino, zgleda pa napihnjena in vemo, kaj to pomeni.
Zgodi se tudi, da rival ali plenilec žival enostavno pahne iz pečine v prepad.eek
Seveda bi plenilec v tem primeru tudi situacijo izkoristil, ta kadaver pa je nedotaknjen.



(+3)všeč
ljubitelj gora4. 04. 2013 11:13:31
Skoraj vsak dan na paši
1
2
3
(+10)všeč
Daaam4. 04. 2013 17:37:12
A da bi pa kdo pohvalil LG-jeve srnce to pa ne... ..od mene je dobil palec gor nasmeh kljub malo slabši kakovosti fotk je lepo presekal debato mežikanje
(+9)všeč
tisa4. 04. 2013 20:50:18
Ja, ljubitelj gora, ti kar zavidam, ko takole opazuješ te ljubke živalice, ki jim prav gotovo ni prijetno v teh vremenskih razmerah. Upam, da ti bo uspela še kakšna slika s katero bi nas razveselil.nasmeh
(+2)všeč
miri4. 04. 2013 21:19:29
Slikano s ceste ob mojem vsakdanjem sprehodu.Praktično sredi vasi.
1
2
3
4
(+5)všeč
lubadar4. 04. 2013 21:25:20
Tale je pa moj sosed ki me pride skoraj vsak dan pogledat na 20 m
1
2
(+7)všeč
Stran:1234...444546
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki