Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Na Triglav?

Natisni
Lukito22. 06. 2020 10:42:37
Nedelja, 21/6/2020

Zjutraj smo iz Krme startali proti Planiki. Nad Prgarco proti Kurici je se snezisce, kjer gres nekaj metrov po snegu vendar zimske opreme nismo uporabili. Potem gres ob sneziscu nekaj metrov po skali brez problema naprej. Na Konjskem sedlu smo odvili proti Planiki, kjer je ze bilo cutiti mocnejse sunke vetra. Tudi do tja je pot brez posebnosti, mislim da gres enkrat malo po snegu ampak spet brez uporabe zimske opreme.

Ko smo prisli na Planiko smo videli da je Triglav v megli in da piha veliko bolj kot je bilo napovedano (eno celado smo lovili ker jo je odpihnilo); da ne bo nepotrenih komentarjev, napoved smo pogledali in vedeli kaj bo, vseeno smo sli poizkusiti sreco ker smo imeli sopotnico iz druge drzave ki je zelela na Triglav (vseeno je Kredarica sedaj njen najvisji osvojen vrh, v njeni drzavi je najvisji hrib visok cca. 350m). Imeli smo pasove, samovarovanje, dereze, cepine in tudi 30m dodatne vrvi. Super za kondicijo.

Ena izmed sopotnic je potem ugotovila da zna biti da jo na grebenu odpihne ker je precej lahka, tako da smo po krajsem posvetu pretehtali opcije in se odpravili proti Kredarici (Planika je se zaprta). Ko smo precili proti Kredarici velja omeniti da je pot posuta z gruscem tako da previdno. Ena jeklenica bi bila lahko delezna popravila. Naprej je se eno snezisce kjer smo precili s cepini - z nogami sem nabijal stope v sneg, derez nismo natikali. Potem smo se spustili do poti ki pride iz Krme po levi strani Snezne Konte (ce gledas navzgor). Ce bi precili se naprej je povsod snezisce. Srecali smo dva planinca ki se kot kaze veckrat odpravita na vrh in tudi ta dan sta bila na soncnem vzhodu (zdanitvi?). Opisala sta tudi razmere. Potem smo na Kredarici malo posedeli in sestopili po poti v Krmo. Pot je brez posebnosti.

Razmere (kar je meni znanega):
1. Iz Krme do Planike ali Kredarice ni nikjer posebnosti kjer bi poteboval opremo, priporocam cepin.
2. Iz Planike na M. Triglav je nekaj snega, vendar so hodili ze brez opreme v tekaski opremi brez gojzarjev - izbira je vasa.
3. Iz Planike proti skrbini je videti se precej snega.
4. Iz Kredarice proti M. Triglavu je nekaj snega na vstopu, hodili so brez posebne opreme in porocali da je ostalo kopno - izbira je vasa.
5. Greben M. Triglav - Triglav je po porocilih ljudi ki so pristopili kopen in niso uporabljali zimske opreme.

Krma1
Razgledi2
Cez Kurico3
Nad sneziscem ki smo ga obvozili4
Razgledi5
Proti Planiki6
M. Draski, Visevnik, V. Draski, Tosc7
Proti Planiki.8
Planika9
Trenutek odlocitve.10
Proti Kredarici11
(+10)všeč
Trobec22. 06. 2020 19:28:18
Zelo uporaben opis razmer nasmeh

p.s., je kdo hodil iz smeri Doliča v kratkem?
(+1)všeč
Lukito23. 06. 2020 12:58:28
Tole sem prejle zasledil:

From Vrata valley to Triglav. I didn’t like the snowy slope before Kredarica hut, so I went around via Dom Valentina Stanica and down to 2100 m and then on the main way to Kredarica hut which was fine. From Kredarica to Triglav was fine but windy. But then towards Koca na Dolicu was challenging. A lot of snow. Especially from Triglavska skrbina the few hundred meters before the terrain levels out a bit. And then around Dolic hut was hard - steep snow field. But I made it down to Trenta. 22. 6.

Slike: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158862959707697&set=pcb.714911515936785&type=3&__tn__=HH-R&eid=ARBVwZHr5T-APvJHG7yOpymY3-WI5jfwfl-54XnDkgu-oI6f-S0u4Q09ehYLwqKj_JAhdenqRCGUfd12
všeč
cybom23. 06. 2020 20:08:52
Ve kdo kakšne so razmere na poti:
-Luknja-Dolič-Hribarce-Prehodavci,
-Vodnikova koča-(Planika)-Kredarca,
-Kredarca-Staničeva-Prag-Vrata?
Hvala.
(+1)všeč
Trobec25. 06. 2020 13:26:48
Na tisto moje prejšnje vprašanje lahko zdaj odgovorim nasmeh Iz Doliča takoj gor je še eno snežišče, tik pod Doličem pa tudi kar obsežno snežišče. Tu sem včeraj "reševal" 2 Nemca, ki sta bi bila popolnoma brez zimske opreme. Smo posodili naše cepine, sestopil z njima kočljivi del in prinesel cepine nazaj gor. Nikakor ne priporočam brez zimske opreme.

Planika-Kredarica: kopno.
Kredarica-Stanič: čez Rž so obsežna snežišča - zimska oprema. Po spodnji prav tako, vendar je sam teren manj problematičen.
(+1)všeč
SurvivorAlen27. 06. 2020 14:55:45
Danes skočil iz Krme na Kredarco in vrh.
V spodnjem delu popolnoma kopno, pod Prgarco je kar precej vode na poti, teče iz korit za živino (krave veselo pozdravljajo med potjo velik nasmeh ) tako da malo pazljivosti na spolzkem apnencu ni odveč.
Pod Kalvarijo nekaj manjših snežišč - brez problema stopimo prek ali pa obhodimo.
Je pa kar nekaj blata zaradi taljenja zadnjega snega pod Kredarco.

Edini "problem" s snegom je pri vstopu v plezalni del, ko se spustimo od Kredarce proti začetku poti pod malim Triglavom. Nekje 100m zelo strmega dela je še globoko v snegu, sicer se že z jutrom sneg zrahlja, vendar pazljivost ni odveč. Vsi ki ne nesemo poleg cepina, je zelo priporočljivo, da pohodnih palic ne pustimo pri koči, ampak jih za ta del nesemo poleg, saj še kako pridejo prav pri prečenju tega snežišča.
"Odlagališče" pohodnih palic je bilo tik pod prvim klinom, ko se sneg konča in stopimo na skalo.
Naprej popolnoma brez problema, le nakaj malih "flik" snega, ki pa jih lahko obhodimo.
Vreme danes je bilo naklonjeno, malo pred deveto na vrhu sicer nekaj meglic, ki niso dovolile pretiranih razgledov, ampak so se hitro premaknile proti dolini naprej.

p.s. "gneča" je bila ravno v tehničnem delu pod malim Triglavom, ker se je kar precej Čehov/Slovakov nabasalo not in niso spuščali mimo, so pa bili vidno neizkušeni in lepo previdno napredovali. Lepo je tudi videti, da uporabljajo kompletno samovarovalno opremo in prav nobenega "superg" mojstra nisem videl.
Skoz celotno turo sem tujcev srečal krepko več kot domačinov. Se pozna, da so počitnice tu.
Zadnji parking v Krmi prav tako prevladoval s tujimi tablicami.
Kljub kar nekaj skupin na poti sem od začetka malo "stisnil" in prišel do Prgarce v 58min, potem pa umiril in bil na vrhu v 2h 45min
Skratka lep dan na naši Strehi nasmeh

Upam, da komu info glede razmer pride prav.

Lep gorniški pozdrav
Meglice iz vrha1
Bar Triglav vedno zmaga, pa čeprav je 7eur =D2
Lep profil doline Krma3
4
(+7)všeč
anč28. 06. 2020 18:28:25
Lepo opisane razmere.Me pa moti izraz "superg mojstri".Nizki copati so danes običajna obutev tudi za visokogorje.Pogoj je le, da si jih navajen zaradi gležnjev.Drugače pa so lahke in dihajo, zato ne dobiš žuljev,podplati dobro blažijo, profil pa je običajno boljši kot pri gojzarjih. Sama hodim izključno le v nizkih copatih, tudi na tritisočake.In si imel srečo da nisi srečal kakšnega mojstra, ker na Škrlatici in Dolkovi špici nas je bilo kar nekaj.
(+10)všeč
redbull28. 06. 2020 19:29:42
Med 10 in 11. uro bi lahk koga srečal v supergah. Srečal sem tudi nekoga, ki je v japonkah na podih čofotal v snegu, prišli so čez Prag. Bilo se je za smejat ali pa za jokatnasmeh
(+4)všeč
Lukito29. 06. 2020 11:28:54
@anc superg mojstri kot so gorski tekaci so eno. In ta obutev je precej mehka za 10-12 ur v skali. Potem imas nizke pristopne cevlje ki so nekaj drugega. In potem imas gojzarje, lahke, vmesne, tezke. Mislis da zato ker nosim gojzarje nosim tudi zulje?

Kaj drzi v skali in pravilno blazi? Oboje, odvisno od modela. Sem bolj zagovornik gojzarjev in jih nosim. Na meliscih je veliko bolje, kaksno zaplato snega preciti je veliko bolj varno. Sem pa videl ze veliko superg mojstrov katerih obutev tudi priblizno ni bila za v visokogorje. Ne posplosujmo, ane? nasmeh
(+4)všeč
redbull29. 06. 2020 13:09:41
Sploh z japonki so dobri mojstri
všeč
Lukito29. 06. 2020 13:20:03
Pa dej ti ce lohk velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
(+1)všeč
Stoick29. 06. 2020 14:12:28
Sem pred leti gledal dokumentarec o Nemcu, ki je v gore hodil bos, tudi dereze si je namestil na boso nogo.nasmeh
(+2)všeč
parenzo29. 06. 2020 14:44:25
Torej je imel dobro obuti Otzi pred 5.400 leti, več soli v glavi, kot bosonogi Nemec in japonkarji .
velik nasmeh
(+5)všeč
PUHI29. 06. 2020 21:11:14
bluzite
(+3)všeč
Istic30. 06. 2020 11:40:19
Krma - Planika - Triglav, gre brez derez ali ne se?
(+1)všeč
mosovnik30. 06. 2020 11:53:58
Načeloma se že dolgo več ne javljam,ker....,vendar,naj bi, zaradi varnosti,še vedno veljalo:visokogorje-obvezno visoki čevlji in ostala,zato primerna oblačila (zvini,oprema, itd).
Leta res naredijo "svoje",izkušnje pa le ostanejo,še bolj, če so "neprizadete".
Pa srečno,kjerkoli že boste.
(+7)všeč
SurvivorAlen30. 06. 2020 20:30:13
@anč, nisva se razumela, s supergami sem imel v mislih nike-ce, ki so lepo črno bele barve, da dobro zgleda na sliki za instagram zavijanje z očmi
Tudi jaz sem tekel v gorskih čevljih, seveda je takšna obutev čisto drugi svet kot pa tisto kar nekateri nosijo - po možnosti iz deichmana za 16eur, ampak so pa lepi za sliko a ne zavijanje z očmi velik nasmeh
Ker mislim, da je že vsakdo izmed nas srečal kakšnega takega "Čeha", ki je z zlizanim podplatom rinil po mokrem apnencu na 2000m ...

Zopet pa dam prav @mosovnik, za visokogorje so visoki čevlji, gojzarji ... tudi sam večino vzponov nardim v njih, priznam pa, da se mi (sploh na poznanih, večkrat prehojenih trasah) zalušta malo hitrejšega tempa in dam nase samo tekaški nahrbtnik in trail tekaške čevlje. Še vedno trdim, da tekanje po gorah ni varno in ne promoviram tega. Priznam pa, da ko enkrat začneš z gorskim tekom, se težko zadržiš tega lepega športa.
Ne želim več smetiti teme, dajmo zopet besedo ljudem, ki imajo kaj povedati o razmerah in opisati kakšen dan na našem očaku nasmeh

LpA
(+5)všeč
robertk2830. 06. 2020 22:36:01
Krma - Planika - Triglav;
v petek je šlo brez derez, vendar nisem sel preko Kurice (tam je se kar konkretno snezisce) pac pa ovinek v smeri proti Kredarici, potem pa se pred zacetkom Kalvarije levo do Konjskega sedla in potem naprej do Planike. Do Planike se preci 10 metrov snega, a ni bilo problematicno.
Od Planike do vrha je snezisce zgolj na zacetku, ko se je treba povzpeti prvih 20-30 metrov. Sneg je zmehcan, tako da dereze niso potrebne, za vsak slucaj pa cepin v roke. Potem se posamezne preostale krpe snega lahko obhodi...
(+2)všeč
Lukito1. 07. 2020 09:52:27
Snezisce cez Kurico je par stopov da prides na desno stran, potem ga pa lahko obvozis - mi smo ga prejsnji vikend.
(+1)všeč
Tal1. 07. 2020 16:13:49
Kakšne so kaj razmere po Tominškovi na Kredarico? Nameravam naslednji teden in nimam ne derez ne cepina.
všeč
Stran:123...385386387388389...423424425
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki