Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Krnčica - Lopatnik - Obli vrh - Vrh Ruš - Vršič

Krnčica - Lopatnik - Obli vrh - Vrh Ruš - Vršič

Natisni
palček plezalček16. 09. 2021 09:04:38
j. in Trobec - krasno, ena tistih tur, ki je že nekaj časa v malhi načrtov. nasmeh
(+1)všeč
ločanka16. 09. 2021 13:08:22
Bi bilo ceneje, če bi šli vsi skupajnasmeh
všeč
darinka416. 09. 2021 13:14:59
Cesta iz Drežniških Raven do planine Zapleč ni ravno primerna za nižja vozila.
všeč
AI17. 09. 2021 13:15:27
Tudi meni je ta greben eden najlepših pri nas. Tule bom opisal alternativni dostop in sestop.
Če bi kdo hotel začeti čisto na začetku grebena, z Lukeževega brda, obstaja lepa možnost dostopa.
Verjetno večina pozna pot od planine Predolina do stare sirarne pod Golobarjem oz. prevalom Čez Utro. Redki pa vedo, da obstaja više še ena pot, stara mulatjera, ki pripelje do Lukeževega brda.
Začetek ni najlažje najti, še najlažje jo je najti tako, da slediš cesti od Zaprikraja do Predoline. Pot proti Golobarju in Javorščku tu zapusti cesto in se usmeri desno preko travnika proti gozdu. Tu gremo po travniku ob robu gozda navzgor, dokler ne dosežemo ostankov mulatjere, ki peljejo levo v gozd. Od spodnje steze se moramo dvigniti okoli 100 višinskih metrov. Mulatjera je sicer že zaraščena in ponekod zasuta, ampak sledljiva brez težavin pelje nad steno, označeno kot Za Uštinsko steno. Pripelje nas do dobro ohranjenih napisov na prvi sliki.
Moja sled na zemljevidu je sicer malo drugačna, ker sem pot iskal po spominu izpred 10+ let in smo s kompanijo malo begali gor dol. Čez pašnike nad sedlom M. Homec in Predolino pot ni vidna in se pokaže šele v gozdu, zato predlagam zgoraj opisani način.
Dostop do začetka grebena od spodaj (sirarne) je strm in silno zaraščen, zato ga ne priporočam. Včasih je sicer do sem peljala mulatjera iz doline Dolič, a je tudi ta zaraščena in težko prehodna.
Pri napisu sledimo stezi navzgor po grebenu. Na višini okoli 1550 mnv gre pot levo za rob, a je tam odnešena in neprehodna. Zato smo tam poiskali obvoz po desni strani preko strmih trav. Nato smo spet sledili grebenu do Kala.
Od tu naprej smo sledili običajni mulatjeri vzdolž grebena.
Na Krnčico smo se povzpeli preko severne strani, ki zahteva lažje poplezavanje. S Krnčice smo se spustili nazaj na mulatjero in ji sledili proti Srednjem vrhu.
Alternativni sestop ponuja stara, a ohranjena mulatjera, ki se spušča po strmeme grebenu s Srednjega vrha. Tako prideš nazaj na Zaprikraj brez vračanja na Vrata ali sestopa preko Krna.
Na Srednjem vrhu ne slediš novemu markiranemu prehodu proti Krnu, ampak slediš originalni mulatjeri, ki gre pod njim in se konča pri velikemu odlomu, ki se je zgodil pred leti. Tik pred odlomom se začne mulatjera, ki pelje desno navzdol po grebenu. Prvih par metrov sestopa je nekoliko zoprnih, da dosežeš bolj ohranjeni del poti, potem pa je pot dobra. Precej noro speljana pot vijuga po res strmem svetu, a je lepo prehodna. Nižje se mestoma malo izgubi v travah, a ni nadaljevanje nikoli problem najti. Enkrat pot zavije čisto na levo stran grebena, kar ni najbolj očitno.
Slike začetka žal nimam, ker nas je ravno tam z grebena podila nevihta. Sestopali smo v dežju, a je pot dovolj dobra, da ni kake posebne nevarnosti drsa niti v dežju.
Na višini nekaj pod 1400 mnv se pot usmeri desno in preko pašnikov pripelje nazaj do Zaprikraja. Cesto smo dosegli ravno pri parkirišču pri lesi.
Ti varianti vzpona in sestopa tehnično nista zahtevni, zahtevata pa dober smisel za orientacijo po deloma brezpotju in varen korak. Sta pa zagotovo češnji na torti že tako lepe ture.
Lepo ohranjeni napisi na začetku vzpona po grebenu1
Vzpon po Lukeževem brdu2
Obvoz po desni strani grebena preko strmih trav3
Kal in zadaj Javoršček4
Brez mulatjere bi bil greben težko prehoden5
Čudovita potka6
Kaverna7
Preluknjani Skutnik8
Prehod na greben s severne strani9
Greben proti Krnčici10
Vrata in greben Krnčice11
Sestopna mulatjera po grebenu12
Pelje čez zelo strm svet13
Tukaj zavije čisto na levo stran grebena, gledano navzdol, zato se na videz malo izgubi14
Polje mravljišč15
Pot pripelje do parkirišča. Sestopni greben je zadaj prek Krnom.16
Za referenco morebitnim ponavljalcem17
(+3)všeč
Trobec17. 09. 2021 18:37:01
@j, ja, konec avgusta je bilo res polno malin jezik
@ločanka, vsekakor. Bo treba bolje naštudirat logistiko za naslednjič cool
@AI, na mojem zemljevidu je kot "lovska" vrisana tudi ta varianta na Kal. Je pa nisem niti iskal. No, saj tura je že dovolj dolga, kolegica je bila proti avtu že na koncu z močmi. Tako da nekaj pa mora ostat še za drugič nasmeh
(+1)všeč
palček plezalček25. 11. 2021 17:49:53
Čeprav sredi tedna, je bilo treba dan izkoristiti, saj se obeta daljše čemerno obdobje.
Z izhodišča v Drežniških Ravnah jo v mrzlem jutru uberem mimo planine Zapleč in nadaljujem po strmem pobočju proti sedlu Vrata. Preden ga dosežem zavijem desno na greben Krnčice. Na grebenu je bilo snega ravno za vzorec, a majhne zaplate so bile ledene. Ko sem dosegla njegov položnejši del, je zapihalo še kanec bolj kot dotlej, a obenem je imelo sonce blagodejni učinek. Grebenski sprehod zahteva občasno poprijeti za skalo (kar najbrž ne bi bilo potrebno, če bi šla malce nižje po poti), kar z belo-rumenimi, ledenimi prsti, za katere se zdi, da se bodo ob stiku z grifi zdrobili, niti ni bilo najbolj enostavno. Čez Krnčico sem nazadnje dosegla Srednji vrh, se z njegovega temena spustila v smeri Krna, a takoj, ko se je greben položil, zavila levo na pode in poiskala prehode po vojaških jarkih. Svet tod je izjemno zanimiv, a tudi zapleten, poln lukenj, brezen, škrapelj. Prekrit s tanko plastjo snega je sicer videti izjemno lep, a ... Tu in tam sem ugledala sledi manjše živalice. Kot ponavadi se je izkazalo, da domačini že vedo kod in kako. Med drsanjem, izogibanjem globokim razpokam in razgledovanjem sem prispela pod 'ementaler' (Skutnik). Komaj sem na 'poti' proti njegovemu vrhu za seboj pustila eno kaverno, že sem se znašla pred drugo. Sestop je potekal rahlo drugje, a je bil po karakteristiki zelo podoben vzponu. S sedla med Skutnikom in Krnčico sem sestopila v mrzlo kotanjo in iz nje navzgor na osončeni in kar topli Lopatnik. Predvidevala sem, da bo od tod naprej čez Oblo brdo, Vrh Ruš in Vršič do Kala šlo z rokami v žepih, a sem se precej uštela. Večinoma je resda simpatično sprehajalna varianta, a srečaš se lahko s hudimano strmimi travnatimi odseki, kot je npr. direkten sestop z Vrha Ruš (slika 22). Ob nekaj minut pred tretjo sem dosegla zadnji zastavljeni vrh - Kal. Sledil naj bi zgolj in le setop, ki se je izkazal za precej nepredvidljivega. Še naprej sem striktno sledila grebenu in se večkrat spraševala, če sem že predolgo na poti ali je res tale najnižji del prečenja tudi najbolj zahteven. Strme trave, odsekana mesta (slika 26) in ko sem zavila levo, kjer se je zdelo, da sem stopila na mulatjero ali neko drugo pot, je le-ta čez nekaj deset metrov izginila, pobočje pa je postajalo vedno bolj strmo in prepredeno z grapami. Previdno kot mačka sem prečila rahlo navzdol, vsake toliko naletela na vojaške ostaline (od granat do konzerv in kavern). Fotografirala nisem več, postalo je preveč naporno. Ko sem končno spet stala na bolj uravnanih tleh sem ugotovila, da palice, ki sem jo že davno prej zlomila in jo zato nosila zloženo in pripeto na nahrbtnik, ni več. Nekje na sestopu sem jo izgubila. Nazaj mi ni kazalo iti, saj se je večer nezadržno bližal. Tako sem odmaširala naprej mimo planine Zaprikraj in Zapleč in se še pred temo vrnila na izhodišče.

Vljudno bi prosila, če bi slučajno koga zasrbele noge in bi ga na pot spravila raziskovalna žilica, da mi sporoči, če najde izgubljeno palico https://www.leki.com/si/treking/palice/3328/micro-vario-carbon-lady/ . Bila bi zelo hvaležna, čeravno je zlomljena, saj je ljubo mi darilo, pa tudi doma imam enake stare, tako da bi lahko poškodovani del zamenjala. Vnaprej lepa hvala.
Jutranji Krasji vrh1
Lopatnik2
Začetek grebena na Krnčico3
Proti Skutniku zasneženo4
Krnčica5
Strehe ni več6
Proti Krnu7
Srednji vrh8
Griva, za njo Veliki Lemež9
Dobro stoletje nazaj je tu 'vrelo'10
Trenutek11
Med zidci in stenami12
Med delom narave in delom ljudi13
Izjemen svet tako ...14
... in tako15
Nikoli ne bodi preveč skeptičen; živali že vedo16
Pogled nazaj, kjer se lepo vidi sestop po snegu17
Luknja pri luknji18
Greben, ki je še pred mano s Skutnika19
S pogledi na Kaninsko pogorje, skupini Montaža in Viša20
Vršič z vrha Ruš21
Sestop z Vrha Ruš22
Vršič23
Ene so v skali, druge so prekrite s travami24
Kal25
Sestop - ker ni šlo naravnost, sem šla po travah na desni26
Mislila sem, da sem naletela na udobno pot/mulatjero (pri kamnu)27
Krasne stopnice28
Začelo se je večeriti29
Zahajajoč dan30
31
(+15)všeč
j.25. 11. 2021 18:38:41
Lepo, Palčica, najbrž ena zadnjih poznojesenskih letos. Pa je malha spet za eno željico lažja nasmeh.
(+3)všeč
palček plezalček26. 11. 2021 13:52:08
j., hvala. nasmeh Težava, ki se poraja pri razbremenjevanju malhe, je, da že med samo realizacijo želje vznikne kopica novih. velik nasmeh
(+3)všeč
j.26. 11. 2021 19:46:51
Haha, željice so kakor eni Gremlinivelik nasmeh. Ampak po taki turi bi praviloma vsaj duša morala biti zadovoljna za kakšen dan ali dva, kajneda?
(+1)všeč
palček plezalček26. 11. 2021 23:01:18
Saj je. Zadovoljno prede kot mačkon na topli krušni peči. nasmeh
(+1)všeč
ljubitelj gora6. 03. 2022 22:06:38
Ko sem štartal od doma niti nisem vedel kam grem. Le nekam, kjer ni sledi. Na Tolminskem izbral izhodišče na pl.Zapleč (cesta normalno prevozna) in gor proti grebenu med Kalom in Krnom po eni izmed grap. Na grebenu, (na vrhu Vršiča) so zahtevne prečke, nekaj časa sem bil na vrhu grebena in malo nižje sedel v travi, saj je bilo topleje in manj vetra. Sestopil sem po zelo strmih travah in prečno pod grebnom proti Kalu, tam na vrhu sem vztrajal dlje časa in občudoval razglede. Kar nekak se nisem hotel pripravit za sestop in čakal na sončni zahod. Potem pa po snežiščih, grapah nazaj na izhodišče.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
(+6)všeč
Swiss9. 03. 2022 15:57:13
Pozdrav!
ljubitelj gora! Povej, če je po suhih travah nevarno za zdrs.
LP Swiss in srečno v Gorah!
všeč
ljubitelj gora9. 03. 2022 17:41:17
S cepinom in derezam bolj težko.
všeč
Primozz_9419. 06. 2022 08:06:35
Pozdravljeni!

Je že kdo letos opravil greben med Vršičem Lopatnikom Krnčico in srednjim vrhom, zanima me glede preostanka snega v grapah Lp Primož
všeč
taja323. 06. 2022 15:29:26
Med Vršičem Lopatnikom in Krničico snega ni, naprej nisem šla, vendar glede na vroče vreme, dvomim da je na tej višini še sneg.
všeč
mikkeni28. 08. 2022 08:24:22
všeč
ljubitelj gora26. 11. 2023 21:16:28
Na Lopatnik in po grebenu Oblo brdo, Vršič. Avto pustil malo nad koncem asfalta. Sneg gor po grebenu je trd, ponekod suh. Tu kjer hodil zimske opreme nisem potreboval.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
(+7)všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki