Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak
 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak
17.8.2013 - Tinca5
Včeraj pa štartamo pri vojaškem britofu in v strm breg Na glavo, kjer lahko pogledamo direktno dol na britof.Potem pa bolj po občutku naprej na Ušje, Plešivec in Trentski Pelc. Vmes precej zibanja po ruševju in nabiranja smole ter prask. Dobro ogreti nadaljujemo proti Srebrnjaku, na koncu grebena sledi atraktiven spust na Vratca. Po strmi stezici se spustimo na planino Zapotok in naprej do izvira Soče. Krasen dan v dobri družbinasmeh
Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak1 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak2 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak3 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak4 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak5 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak6
ljubitelj gora     
17.8.2013
Čestitam, vam je uspelo, skupaj je lažje, kjer drug drugega spodbujate in učite nasmeh
Tinca5     
17.8.2013
Hvala mežikanje
lijaneja     
18.8.2013
Čestitam, Tinca. Imaš mogoče kaj več slikic same poti?
ljubitelj gora     
18.8.2013
Poglej si tule: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=4598&stran=1
ljubitelj gora     
31.10.2014
Na današnji jesenski dan na Srebrnjaku in Trentskem Pelcu. Začetek Pri Cerkvi v Trenti mimo lovske koče in po lovski stezi do grape, ki gre na Srebrnjak. Z vrha po grebenu na Trentski Pelc in sestop po grapi do velikega melišča ter nazaj do lovske koče in v dolino.
Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak po lovskis tezi1 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak opazovalca med vzponom po grapi2 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak preplezano3 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak Srebrnjak4 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak grebensko prečenje5 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak Trentski Pelc6 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak Trentski Pelc7 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak sestop po teh travah, v grapo do melišča8 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak opazovalec9 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak do sem dol, še do lovske in v dolino.10
dolenjka&primorc     
1.11.2014
Lepomežikanje
dprapr     
1.11.2014
Matej, sva gledala, če si kje na grebenu na drugi strani doline.nasmeh
mary     
1.11.2014
Super @lg! nasmeh Sm včerej večrat pomislna nate mežikanje nasmeh
ljubitelj gora     
4.11.2014
nasmeh
alyas     
13.10.2018
Trentski Pelc in Srebrnjak - od lovske koče Staro Utro in iz doline Trente po stari vojaški/gozdni cesti – razmere 11.10.2018

Ko se odločate za to turo, se morate nanjo prej dobro pripraviti, tako zaradi sorazmerne težavnosti in dolžine, kot tudi zaradi številnih orientacijskih zadreg po bolj ali manj zahtevnih brezpotjih (vršnji pristop/sestop in grebenska rez povprečno I-II). Nekaj prispevkov, kar je napisanih na tem forumu (pod temo Trentski Pelc ali Srebrnjak) je kar korektnih, nekaj jih najdete tudi na FB pri znanih gornikih (če ste njihov sledilec ali fan), več napisanega pa tudi v Habjanovi knjigi Brezpotja.

Po vrsti: zadeva se začne že pri samem štartu iz doline, če bi radi opravili neko bolj krožno turo, morate upoštevati, da je med izhodiščema pri Stari cerkvi (brv čez Sočo) severno od vasi Trenta in na začetku stare vojaške ceste južno od vasi Na Logu, iz katerih dveh se običajno pride do lovske koče Berebica Staro Utro, po glavni cesti razdalje cca 5 km. Če nimate postavljenih dveh avtomobilov ali kakega ustreznega prevoza, si dodatnega pešačenja najbrž ne boste več želeli, avto štopanja pa v pozno jesenskem času, ko na cesti ni več toliko prometa, pa najbrž tudi ne.

Torej izberemo eno od dveh možnosti in povratek na izhodišče. Pot po stari vojaški cesti je za začetek bolj položna, a daljša (kakih 10 km), ampak tudi brez orientacijskih zagat do lovske koče, če hitro hodite boste ob preštevanju označenih ovinkov do tja prišli v 2 urah. Vmes je možno uzreti tudi nekaj razgledov na gore nasproti nad Sočo, … pa od Goličice na severu … pa do Krna na jugu.
Neko »dobro« krožno turo je težko priporočiti tudi od lovske koče naprej, kajti vzponi in sestopi so lahko med seboj dokaj neprimerljivi, pa tudi iskanje prehodov pri sestopanju navzdol je precej bolj naporno in nepredvidljivo kot pa denimo navzgor. Morda je Habjanova opisana smer ture (slika 4) še najbolj aktualna, ampak v lepem vremenu si človek čimprej zaželi razgledov, grebena in skale, ne pa iskanja poti čez gozd, grape in prebijanja čez ruševje, … zato jo s kolegom od lovske koče nasproti ubereva čimprej navzgor v redek gozd, čez visoke trave in mimo otokov ruševja, še komaj opazno sled v desno proti Plešivcu pustiva za drugo priložnost ali pa morda za konec ob povratku. Če ste dober opazovalec in imate nekaj tovrstnih izkušenj, vas skromna stezica zagotovo pripelje do značilnega melišča pod osrednjo grapo, spodaj je ozka, a se potem razširi in pelje navzgor vse do predvrha Pelca na njegovi vzhodni strani. Čez skalni skok nad meliščem, izbereva najlažji levi pristop, nad njim je potem potrebno malo v desno, da pridemo pod pravo grapo. Čez grapo navzgor je najbolje plezati in se držati osredne smeri, nad njo pa potem prečimo malo v levo in čez strme trave dosežemo greben. Na stranski vrh na vzhodni strani Pelca je potrebno še čez značilno strmo ploščo, kar zahteva nekaj več previdnosti, a ima dobre oprimke. Nadaljevanje do vrha Pelca je potem le še udoben sprehod in delanje dobrih fotk na 360* naokrog , kajti razgledi so res fenomenalni.

Prvi del spusta iz Pelca po zahodnem grebenu je sorazmerno enostaven, vse dokler v drugi polovici grebena ne prispete do ključnega mesta, kjer je potrebno za nadaljevanje poiskati udobno polico na severni strani grebena, sicer leži nad prepadno steno, a je dovolj široka, da lahko gremo kar varno čez in naprej na širšo poševno skalno gredino pod previsom, s katere pa hitro sestopimo v desno in v ruševnat svet proti grebenu.

Greben čez Ribežne ni tako enostaven kot se zdi, kar nekajkrat »malo gore – malo dole« in veliko rušja vmes, ki pa ga je vzeti kot pomoč. Povečini se je držati vršnjega grebena in izsekov, kakšni obvozi na jug se ne izkažejo za dobre. Pomembno: z grebena Ribežnov ni nikjer enostavnega izstopa ne na južno in ne na severno stran, ampak zelo zahteven - skoraj že alpinističen sestop (v priročnikih ocene II - III), zato je treba imeti tu dovoljšno zalogo časa.

Vzpon iz Ribežnov na vzhodni vrh Srebrnjaka po grebenski smeri je sicer zahteven, a povečini ne preseže I.stopnje plezanja in ni tako izpostavljen kot izgleda od daleč, nadaljevanje po vršnjem grebenu je lažje in enostavno, a zopet malo gor-dol in do zahodnega vrha vzame še kar nekaj časa. Od Pelca prek Ribežnov na Srebrnjak sva porabila cca 1 uro in pol.

Nov izziv pa šele nastane, namreč sestop iz Srebrnjaka: ali preko zelo strmih trav navzdol in spodaj še prek kakšnega nepredvidene skoka, ali pa po isti poti nazaj po smeri prihoda iz Pelca. Ker gora ni nora, človek - ki je prišel gor pa tudi ne, naj se vsak prej odloči po svoji najboljši pameti in naj izbere pač ta bolj ziher varianto. No, za karkoli se boste odločili, je prej dobro vedeti ali izkusiti, da je sestop od Vratc med Pelcem in Plešivcem lažji kot iti navzdol po osrednji pristopni grapi na Pelc, za sestop iz Srebrnjaka proti sedlu Za česnom pa je prej dobro vedeti, kako se po tej smeri pride tudi gor, časovno pa je seveda dosti krajše, nasploh če se vračamo v dolino po vojaški mulatjeri.

Predmetna tura - za primerjavo po terenu in težavnosti malo spominja npr. na Matkovo Kopo iz Matkovega kota ali pa na Krofičko (v zgornjem delu) iz Robanovega kota.
Za celotno prehojeno pot in z dvema odmoroma za malico ter obilo slikanja, sva porabila skoraj 11 ur.
Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak jutranji pogled iz vršiške ceste, od Ušja do Bavškega Grintovca1 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak zemljevid dveh izhodišč v dolini Trente2 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak zemljevid Jalovec - Mangart v M 1 : 25.0003 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak Habjanov opis in smer poti v knjigi Brezpotja4 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak začetek stare vojaške ceste za Berebico in Staro Utro ob reki Soči pod vasjo Na Logu5 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ... sprva malo bolj kamnita cesta6 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ... potem postane dokaj mehka7 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak edina voda ob dolgi gozdni cesti - na 19 ovinku 8 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak razcep gozdne ceste med 19 in 20 ovinkom, naša pot vodi desno9 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak zgornji lepši del stare vojaške ceste10 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ... in tako naprej do 24 ovinka, vendar udobne mulatjere še ni konec11 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak sledi najlepši del poti proti lovski koči Berebica12 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak pri poškodovanem delu poti pod lovsko kočo13 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak pri idilični lovski koči Berebica14 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak nasproti koče čez redek gozd navzgor na komaj vidno stezico15 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ... med visokimi travami 16 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ... za komaj viden odcep v desno za Plešivec stoji možic17 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ... naprej malo v levo mimo otok ruševja18 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ... nekaj možicev ob stezi postaviva tudi midva19 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak smer najinega vzpona nad značilnim meliščem 20 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak čez prve skalne skoke pod osrednjo grapo21 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak proti osrednji grapi na vzhodni strani Pelca22 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak pod najožjim delom žleba23 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak majhen obvoz v levo na trave pri macesnu se izkaže za težji kot je vzpon po skalni grapi24 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak pogled nazaj spodaj na izhodiščno melišče, značilne požagane veje in mali macesen, kar služi za orientacijo25 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak nad grapo lažje nadaljevanje proti grebenu, a je bolj strmo kot izgleda26 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak pogled nazaj 27 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak pogled iz grebena pod Pelcem proti Plešivcu28 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak pogled na nadaljevanje in na vzhodni predvrh Pelca29 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak zahtevnejša strma plošča na vzhodni predvrh 30 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak vršnji greben Pelca se potem udobno razširi31 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak Trentski Pelc na vrhu, v ozadju levo veriga Pelcev in desno Jalovec32 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak razgledi, pogled proti Triglavu33 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak pogled proti Srebrnjaku in Bavškemu Grintovcu, spodaj pa je greben Ribežnov34 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak pogled nazaj na prehojeni zgornji del zahodnega grebena iz Pelca35 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak sestop na Ribežne, kjer se lahko pojavi problem nadaljevanja pri sestopu36 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak tukaj na desno in na severno stran grebena - še ne gre !37 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak tule na levo in na južno stran - ne gre !38 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak tale je prava,  severna polička 10 m pod grebenem je ključni del spusta na Ribežne39 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ta polička je skoraj 1m široka, oprimki v skali pa so tudi Ok40 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ... nadaljevanje čez Ribežne41 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak čez greben Ribežnov, ki ni tako kratek kot se zdi42 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak sledi malo težji in strm del pod sedelcem pod prvim predvrhom Srebrnjaka43 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak izgled terena in pristopa na vzhodni predvrh Srebrnjaka44 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak na prvem, vzhodnem vrhu Srebrnjaka45 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak Srebrnjakov vršnji greben v nadaljevanju proti zahodu46 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak proti osrednjemu vrhu Srebrnjaka47 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak vršnji greben Srebrnjaka je sorazmerno dolg48 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak zahodni vrh Srebrnjaka49 Prečenje Trentski Pelc - Srebrnjak ... uff, takole bi pa šlo lepo v dolino, no še ena ideja - tudi za kolesarsko turo ?!50
lijaneja     
13.10.2018
Napise na prvi slikci si malce falil.
garmont     
13.10.2018
@alyas,čestitke za turo.
piotr     
13.10.2018
Lepa tura s še lepšim opisom, čestitam.nasmeh
Morda bi sam dodal še tretje izhodišče na pl. Zapotok, od koder se je mogoče pod Ribežne povzpeti na "trentarski" način.mežikanje
dprapr     
13.10.2018
Lepo turo ste opravili.

Krožna od cerkve preko Utra, Plešivca, Pelca in Srebrnjaka in sestop za Česnom je lepa varijanta, brez velikih orientacijskih zank.
Po zanimivi dolini pa tudi po cesti tistih 5km hitro mine.
Primerjava z Matkovo kopo in Krofičko pa je primerna, če zmanjšaš čas na pol.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki