Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Gran Monte (Stolov greben)
 Gran Monte (Stolov greben)
igor b.     
24.3.2016
Lahko vas jaz peljem iz Breginja do Kobarida.
igor b.     
24.3.2016
Panoramski pogled na vrhu Muzca 1612m ---> https://youtu.be/HRR17uxFZ2w
palček plezalček     
24.3.2016
Zelo prijazno, a ne bi vas želela nadlegovati. Mislim, da bom zmogla tudi nazaj. Malo sem pogledala po karti in ugotovila, da je cca. 14 km.
mirank     
24.3.2016
Voda ja na studencu med Muzci (vas) in Tam za goro-studenec malo nad Tam za topolom, za kakšne druge izvire ne vem. Kar se spomnim so hiške na Casera Tasaoro-Tam za goro bolj vikendice in ne bivak, vsaj takrat je bilo vse zaprto. Vsekakor bo dolga vsak dan če misliš opraviti v treh dneh.
Srečno
VanSims     
24.3.2016
Vas Muzci - Pian di Tapou - dobra ura

Pian di Tapou - Lanež(Cuel di Lanis) - slabe 3 ure

greben Lanež - Veliki Karman - cca. 5 ur

Veliki Karman - Gemona - 3 ure
ALI
Veliki Karman - Muzci (preko Ledisa in nazaj čez Pian di Tapou) - dobre 6 ur

Na roke zna iti morda oštir v Ai Sorgenti. Ne vem če je še isti a ko sem bil jaz prvič tam je (še posebej če si prespal pri njem) prišel s svojim terencem v vas Pers iskati pohodnike, ki so se vračali s karmanskega grebena. Za Pers se gre z vrha Karmana v isti smeri kot za Gumin le na sedlu Predola gremo namesto proti Guminu, proti Persu.

Kondicijsko je pa drugače kar naporna ja, ampak za nekoga z eno gorniško kondicijo po moje gre. Greben Lanež - Karman je sicer malenkost tehnično zahtevnejši in na trenutke malo bolj izpostavljen kot greben Stola.
palček plezalček     
24.3.2016
Hvala vsem za informacije.
VanSims     
25.3.2016
Še to: orentacija na obeh grebenih ni problematična zna pa biti na prehodu med grebenoma.

Pristopi na naši strani tudi verjetno niso orientaciijsko zahtevni (iz Učje in Breginja je do Božce tako ali tako cesta, iz Kobarida po grebenu, ne vem, bo @igor.b morda lahko povedal). Sestop na italijanski strani do Gumina je do Predole v redu (kako je od tam na drugo stran do Persa ne vem), naprej do Scuglielarsa (predmestje Gumina) kolikor toliko dobro markirano. Iz Karmana na severno stran do Ledisa (odcep par deset metrov po spustu z vrha potem pa kmalu desno dol, slabo označeno) zna biti v zgornjem delu še maja sneg, jaz sicer nisem rabil derez (palice pa skoraj obvezne), zna pa seveda malo zmesti orientacijo. Potem majhne težave malo po planini Scric, sicer do Ledisa v redu. Oba pristopa sta opisana tu na hribi.net. Le da od Ledisa seveda ne gremo proti Gemoni ampak na križišču pred njim desno proti lepi cerkvici do katere prispemo v kake 10 min. Od tam pa desno do prelaza Tacca in Pian di Tapou.

Problematična pa zna biti povezava med obema grebenoma, ta poteka vsaj delno po cesti in skozi naselja: pot 710, ki je zadnji (vsaj uraden in markiran) sestop z grebena Stola, gre na severno stran na izhodišče par km naprej od Tam na meji (Tanamea) na južno pa v Monteaperta. Za slednjega ne bi vedel točnega poteka ker nisem tam nič hodil (morda kdo drug). Iz Monteaperta verjetno v Lusevera potem pa Pradielis, Cesariis pa po poti 729 do sedla Dolina pa naprej do malo pred Tam za goro in potem na Lanež.

Prva povezava pa: po poti 710 na izhodišče, ki je nekaj km na Terski strani prelaza Tam na meji, od tam na levo in po glavni cesti do Ai Sorgenti (kake 3-4 km). Če se ne motim, popravite me, poteka neka pot tudi ob cesti, vsaj do izhodišča za Muzce ali pa celo do Ai Sorgenti a nisem siguren.

Pri Ai Sorgenti nato v vas Muzci. Tam je križišče. Sledimo poti 709 na levo (desna pot gre na Kadin). Ne nismo zgrešili, pot kljub temu da gre pod grebenom Muzci in le malo nad dolino dobi kar pravi gorski karakter, vse dokler po kake 45 min. ne prečimo prevala. Od tam pa kot bi odrezal - gozd. Čez kake 15 min pridemo do drugega označenega odcepa za Kadin, ki ga ignoriramo in nadaljujemo naravnost. Potem pa po kake 5-10 min. pridemo do križišča za katerega nisem siguren ali je označeno ali ne. Vsekakor ne smemo zgrešiti kajti naravnost se gre za Pušjo ves (Venzone), na levo pa kaj hitro (stvar ne več kot petih minut) pridemo na Pian di Tapou in majhnega parkirišča z informativno tablo. Do tja se torej da priti po cesti od Ai Sorgenti (če bi si kdo hotel gor pripeljati drugo prevozno sredstvo za povratek), ki pa je (vsaj ko sem bil zadnjič tam) zaprta. Vožnja na lastno odgovornost, kamenje zna biti na cesti (tudi kaka bolj ornk kamenčina), da se podaljšati tudi do Forcella Tacca (zopet znak za prepoved vožnje) komur ni žal podvozja svojega avta.

Kot pešec pa imamo po prihodu na Pian di Tapou do odcepa za Lanež od omenjenega parkirišča naprej dve možnosti:

- po omenjeni za promet zaprti cesti proti prelazu Tacca. Ta pot je sicer očitna, a toliko manj nemarkiran odcep od nje nekaj ovinkov pred vrhom prelaza. Ko ga potrefimo je sicer prihod do odcepa za Lanež stvar 5-10 minut.

- za drugo varianto moramo od parkirišča po cesti iti par 100 m v smeri nazaj (proti Ai Sorgenti). Če pazljivo gledamo na desno bomo opazili v gozdu smerokaze (pot 729) tako za Lanež kot za Karman in Visoko Guminsko pot (Alta Via Gemona). Sledimo jim in po kake dobre 45 min. tudi pridemo do odcepa za Lanež.

Ta odcep je označen le s puščico na skali in še posebej v jeseni zaradi listja (lastna izkušnja pač) lahko zgrešljivo. Ko pa ga najdemo pa res ni več večjih orientacijskih problemov. Paziti je samo še treba da gremo malo po planini Tam za Goro proti Lanežu (ne na sedlo Dolina). Zanimiv je potem še sam štart na greben z vrha Laneža. Od vrha gremo malo naprej kot bi šli v drugo smer, a se pot po kake 100-200m obrne, gre pod vrhom Laneža in naprej na greben ter proti Karmanu.

Tako, upam da bo komu kaj koristilo. Naj me še kdo dopolni in popravi, če je kaj narobe.
mirank     
25.3.2016
Preveč pisanja zna bolj škoditi kot koristiti. Definitivno pa ti nekaj trapanja po cesti okrog Muzca (vasi) ne uide. Priporočam zemljevid Tabacco 027 in bo takoj jasno. Jaz bi se za nadaljevanje v smeri Pian dei tapou verjetno odločil za lepo stezo 709; in potem v nadaljevanju se obe varianti za nadaljevanje na 729 združita pri studencu Vodičca. Če drži možnost za povratek iz Persa (Breg je ime za to najzahodnejšo vasico s Slovenskim imenom, prebivalcev pa tudi mi Primorci ne razumemo prav dosti) je to zmagovalna varianta.
igor b.     
27.3.2016
Z Kobarida do vrh Stola je prb. 4h je lepo označena tako da ne bi smelo bit problem, umes je Bivak Hlek glej zgornjo povezavo. Iz Stola do Muzca, Bivaka pod Muzcem je prb. 1h,30min. od Muzca pa do Breškega jalovca(ita) je prb. 2h,30min, naprej na italijanski strani pa žal nevem. vam pa delim povezavo italijanskih planincev ---> http://www.sentierinatura.it/EasyNE2/LYT.aspx?Code=SentieriNatura&IDRPE=2068&IDLYT=1130&Nrw=10&LPAGE=1&FROM=PGR

Planinska pot na naši strani grebena Stola je lepo urejena, zahtena je zaradi dolžine in na grebenu ni vode.

Delim vam tudi povezavo zemljevida italijanskih planincev na katerem so označene planinske poti na ita. strani grebena ---> http://www.sentiericai-fvg.it/MAP_SETTORE_7.pdf

Lep planinski pozdrav.


igor b.     
27.3.2016
Celotno prečenje Gran Monte/Pogorje Stola ---> http://www.sentierinatura.it/EasyNE2/GRP.aspx?Code=SentieriNatura&ID=4345&IDNGRP=34366&MODE=MSG

---> http://www.spiritotrail.it/forum/viewtopic.php?f=7&t=10190

---> https://ilravanatore.wordpress.com/tag/gran-monte/

---> http://www.davidezugna.net/running/trail-running/mk-transnational-30km-sulla-cresta-del-granmonte-e-dello-stol.html

---> http://www.strava.com/activities/212063157

Za več inf. o grebenu Stola mi lahko pišete na:
igor.breginj33@gmail.com

Lp.
palček plezalček     
1.10.2017
Po dolgem času je tudi prečenje grebena Stola in Brinice dobilo zaključek. Iz Kobarida sem se pričela vzpenjati skozi gozd, ki ga kar ni in ni hotelo biti konca, a ko se je ta naposled le zgodil, se je odprl razgled za nasmeh. nasmeh Čeravno nadaljevanje omogoča lepe poglede, se mi je že mnogo pred vrhom Stola zdela pot monotona in kaj malo zanimiva (gorska cesta, ki je ponekod poraščena z zaplatami trave). Največje zadovoljstvo me je doletelo, ker greben v nadaljevanju spremeni podobo, postane bolj razgiban, v prvem (večjem) delu zadnje tretjine, tj. pri prečenjeu Brinice, pa tudi bistveno ožji in na mestih izpostavljen.
Sestopiti sem nameravala po bezpotju v Sedlišča / Micottis, a sem se zaradi bližajoče noči premislila, se vrnila po grebenu do odcepa poti CAI 710 in sestopila v Viškoršo / Monteaperta. Sestop je v zgornjem delu speljan zelo strmo po travnem rebru, ki pripelje do skoka. Pred njim je treba čez grapo na levi, tj. vzhodni strani. Markacije pri sestopu niso dobro vidne in pot se v visokih travah izgublja.
Lepo, a zaradi dolžine kar naporno vandranje. mežikanje
Gran Monte (Stolov greben)1 Gran Monte (Stolov greben) Ko se končno izviješ gozdu, se znajdeš pred tako kuliso :)2 Gran Monte (Stolov greben) Proti Stolu3 Gran Monte (Stolov greben) Ob poti4 Gran Monte (Stolov greben) Z zahoda se podijo megle :/5 Gran Monte (Stolov greben) Tehnika in hribi6 Gran Monte (Stolov greben) Stol7 Gran Monte (Stolov greben) Pogled nazaj8 Gran Monte (Stolov greben) Od Stola proti Muzcu, Gabrovcu, Breškemu Jalovcu in Brinici9 Gran Monte (Stolov greben) Geben Muzcev z Breškega Jalovca10 Gran Monte (Stolov greben) Pogled nazaj na del prehojenega grebena11 Gran Monte (Stolov greben) Proti Brinici in Velikemu vrhu v nadaljevanju12 Gran Monte (Stolov greben) Odcep za zadnji del grebena je malce skrit13 Gran Monte (Stolov greben) Pogled nazaj z Brinice14 Gran Monte (Stolov greben) Z Velikega proti Malemu vrhu15
haridautovic     
8.12.2018
greben Montemaggiore/GRAN MONTE Sella Kriz-Štartala sva Tam na meji, po gozdni poti do Rifugio ANA monteaperta na greben Monte maggiore,,,Sprehodiva se po prekrasnem zasneženem grebenu na Punta di Lausciovizza s kipcem Marije,še nazaj do GRAN MONTE Sella Kriz in velikega križa-tukaj narediva polkrog in se spustiva nazaj na izhodišče,,,
Gran Monte (Stolov greben)1 Gran Monte (Stolov greben)2 Gran Monte (Stolov greben)3 Gran Monte (Stolov greben)4 Gran Monte (Stolov greben)5 Gran Monte (Stolov greben)6 Gran Monte (Stolov greben)7 Gran Monte (Stolov greben)8 Gran Monte (Stolov greben)9 Gran Monte (Stolov greben)10 Gran Monte (Stolov greben)11 Gran Monte (Stolov greben)12 Gran Monte (Stolov greben)13
Stran: 1 2       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki