Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Lengarjev rovt-V gubah-Požgana mlinarica po polici PP-greben Mlinaric-Kot

Lengarjev rovt-V gubah-Požgana mlinarica po polici PP-greben Mlinaric-Kot

Natisni
JusAvgustin29. 06. 2011 23:16:27
Danes sva z Domnom uspela narediti konkretno turo za cel dan v popoldanske času. Štartala sva malo čez 15h iz LR, se povzpela po markirani poti do ravnice V Gubah, tam poiskala PP prečila pod steno Požgane mlinarice, po PP polici na vrh PM, od vrha je sledil dolg sestop po grebenu Mlinaric do odcepa lovske poti v Kot, kakih 10min od Požara. Konkretna tura, konkretna časovnica, pri avtu sva bila po 6h in 30min. Slike jutri, prašič neizmerno užival, AS na PM bi pa najraje podrl. Lahko dodam za konec, da sva šla v bistvu PP7, samo v obratni smeri le, da nisva sestopila v Vrata, temveč nazaj v Kot.

LPPp, Domen, Juš, Pipi
(+1)všeč
JusAvgustin30. 06. 2011 14:32:30
Neverjetno kakšen prehod sta najdla traserja PP Vodeb in Zupančič, tega šodrovski in alpinistični navdušenci morate videti sami. Tokrat sva jo šla drugače, lahko bi se reklo zrcalno iz LR po dolini Kot po Jakijevi poti do studenca, od tam pa še samo lagoden sprehod do skalne zapore na levi (PP). Od tam sva prečila po brezpotju na desno, pod police Požgane mlinarice, po polici na sedlo med desnim in levim vrhom(krušljivo, izpostavljeno, skratka izredno sitno mesto) po izsekani prečno-grebenski poti na levi vrh PM(vpisna knjiga). Sestopila po celotnem grebenu PM-RM-deste minut pred Požarom strmo dol v gozd po lovski poti do LR. Opis sestopa v parih besedah? Divjina, samota, poplezavanje po grebenu, neverjetno izpostavljena in krasna polica PP... Če vas je opis pritegnil vam ostane le še eno... nasmeh
Pozor: Kljub najini časovnici, je to tura za cel dan, pot PP 7 pelje zagotovo po najbolj divjemu in izpostavljenemu(seveda pa tudi razglednemu) svetu. Ponekod se polica prekine, potrebno je poiskati obvoz. Grapa med Mlinaricama je krasna podrtija, če vdaneš smer iztopiš na mravljišču, sicer pa ena velika PP poezija v zahtevnosti in napornosti. Mlinarica je veliko bolj divja kot sem pričakoval, če imaš kondicijo jo dosežeš v manj kot 4urah, dostop do V Gubah je okoli ure in trideset minut. Vendar pozor, ko si na vrhu sledi še celoten greben v sestopu, tu bi se lako ustavil in začel. pa ne bom, naj si vsak sam pogleda, samo en nasvet, HITI POČASI! S to etapo sem skoraj zaključil PP, ko jo bom /va boste že izvedeli. Hvala, da spremljate moje podvige.

Juš&Pipi
(+3)všeč
suhy17. 10. 2022 23:03:29
Ker se hribolazniška kompanija, s katero smo v starih časih pohajkovali po gorah, ni odzvala na prijazno nedeljsko vabilo, da grupno naskočimo greben med Vrati in Kotom ter promenado čez Črno goro, Požar in RM finaliziramo na razgledni PM, sem sklenil turo zastaviti v solo slogu nekoliko smeleje. Ja, si modro porečem, stoječ ob avtu v Lengarjevem rovtu, vzpon iz Kota po znameniti, a kot se je izkazalo kasneje na terenu, skoraj imaginarni poti PP (Planica - Pokljuka) čez JV steno Požgane Mlinarice bo ravno pravšnji izziv za moža, ki ni priplaval po prežgani župi. Rečeno in z obilo muke komaj postorjeno.

Že začetek, ko je bilo treba najti odcep PP z markirane Jakijeve poti (po zemljevidu PZS (https://mapzs.pzs.si/home/trails) naj bi se to zgodilo na kordinatah N 46.399235, E 13.883354 in višini 1478 m), se je končal sila klavrno v neprehodni rušnati gošči. Odcep gotovo ni pravilno vrisan v zemljevid, kajti po Domnovem opisu (https://jestov.wordpress.com/2010/06/23/pozgana-mlinarica/) naj bi bil dobro označen, od njega pa vodi lahko sledljiva stezica čez redek gozd do melišč ob začetku polic. Ta redek gozd, če je verjeti očem s +3 dioptrije, pa je od nesrečnega odcepa precej višje. Po trmastem prečesavanju zaraščenega terena mi le uspe najti kozjo stečino, ki pa zanesljivo ni PP, saj se nekajkrat spusti precej globoko in nato vzpenja gor, a so jo štirinožne domačinke uhodile že tako dobro, da jo brez težav zmore tudi dvonožni hribolazniški imigrant. Kozja avtocesta, ki sprva ne obeta, da bo gorohodca pripeljala do cilja, se na srečo konča na spodnjem delu melišč pod policami oz. steno Požgane Mlinarice. In po tako izgubljeni uri bluzenja V Gubah se lahko končno začne orientacijska ruleta v vertikalnem labirintu polic, kaminov, grap in previsnih melišč. Moram priznati, da sem na vsej poti od vstopa na prvo polico do vrha zaznal tri fragmente možicev in dve rdečkasto obledeli piki, kar me je vsaj malček pomirilo, da sem morda na pravi PP. Vse kaže, da se na tej poti ne znajde prav dosti avanturistov. Iskanje prave smeri je slonelo na miksu bogatih izkušenj, bolj ali manj zanesljivih občutkov, stezosledske forenzike, intenzivne rabe navigacijske elektronike, poskusov in zmot, poglobljenega proučevanja ostankov človeške aktivnosti (porezano vejevje, obraba skal, sledi gumijastih podplatov, odvržene smeti, presnovni produkti itn.), večkratnega prebiranja Domnovega potopisa, komparacije prehojene poti, kot jo je uspel v steni izrisati garmin, s potjo PP v zemljevidu PZS in pa končno tudi sreče. In po treh urah vertikalnega motoviljenja, ko nikoli ni bilo gotovo, ali se bo za naslednjim skalnim vogalom še nadaljevala pot, sem bil na vrhu poplačan z nebeško pocukranimi jesenskimi pejsaži. Po grebenski foto seansi, ko ob vsem čarno lepem človek zgubi občutek za čas, v mraku sledi le še povratek po klasični lovski stezi do Lengarjevega rovta v Kotu. Skratka, jako zanimivo doživetje.nasmeh
Moja pot1
Vertikalni labirint2
Kot in Kepa3
Čigav si pa ti?4
Tu gor bo treba5
Macesnov gozdič in melišče, kjer naj bi šla PP6
Macesnovec7
Luknja peč8
Škrlatica9
Kukova špica10
Škrlatica11
Stenar12
13
Aljaž na PM14
Mož15
Debela peč16
Mlado in staro17
Luknja peč18
Kukova špica19
Večer nad Vrati20
21
22
23
V steni24
Jesen25
Jesen26
Za obzorjem27
28
(+12)všeč
palček plezalček18. 10. 2022 09:03:34
Čudovita jesenska (avan)tura. nasmeh
(+1)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki