Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Strma peč po Via Norina
 Strma peč po Via Norina
9.9.2010 - matejam
Pozdravljeni!

Ali je morda kdo v zadnjem času bil na Strmi Peči (Monte Cimone) po Via Norini? Zanima me, ali je potok Dunja prehoden kljub odsotnosti mostu in ali je na poti kaj snega oz. ali so potrebne dereze in cepin.

Za pomoč se vnaprej zahvaljujem in želim vsem varen korak v gorah!

Mateja
IgorZlodej     
9.9.2010
Na radiu sem slišal, da je danes odpadel ves program tekem v Tacnu zaradi narasle Save, ker je v Zahodnih Julijcih še bistveno bolj deževalo je narasla tudi Dunja, ker pa gre za gorski potok voda seveda dokaj hitro odteče, odvisno kdaj se bo šlo. Snežilo pa tokrat ni, tako, da je kopno.
matejam     
9.9.2010
Hvala, g. Igor. Bomo torej videli, kakšno bo še vreme do nedelje. Lp, Mateja
jac     
28.9.2010
Nov bivak na Strmi Peči je stalno odprt? Kako je opremljen?
IgorZlodej     
29.9.2010
Na Strmi peči bivaka ni več, sedaj je postavljen na pobočjih Picca Viene, ima 6 postelj, vzmetnice z prevleko, vzglavnike in odeje.
jac     
29.9.2010
Hvala za odgovor. Lp.
Jože.     
29.9.2010
A gre tu za isti bivak,( Sandro del Torso - seveda malce preurejen ) ki so ga že enkrat prej prestavili? Mislim, da je bil prej na prevalu Peravo, med Vrhom Krnice in Vrhom Grubje.
Strma peč po Via Norina Strma peč1 Strma peč po Via Norina Strma peč2
jac     
29.9.2010
Gre za nov bivak...
http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=17730
Strma peč po Via Norina Bivak1 Strma peč po Via Norina Montaž2 Strma peč po Via Norina3 Strma peč po Via Norina Montaž zgodaj zjutraj.4 Strma peč po Via Norina5 Strma peč po Via Norina Morje...6 Strma peč po Via Norina7 Strma peč po Via Norina8 Strma peč po Via Norina Se vidi bivak...?9 Strma peč po Via Norina10
jac     
13.10.2010
Nov bivak je v redu, vreme zvečer in zjutraj tudi je bilo lepo. Vredno je bilo obiskati Strmo Peč. Lp.
jax     
17.7.2015
Če koga slučajno zanima ta skrajno odmaknjena, divja in redko obiskana pot, sporočam, da je stvar prehodna in tura izvedljiva. Gre pa seveda za zelo resno turo, ki terja celega človeka. Že sam dostop do bivaka je kar precej naporen (poleg že omenjenega bredenja čez reko - ki pa vsaj v trenutnih vodnih razmerah ni čisto nič problematično), resne težave pa se začnejo kasneje. Zlasti odsek od bivaka do začetka ferate je zelo zahteven, teren je strm, izpostavljen, drobljiv, pot pa zelo slabo uhojena. Na tem delu je pot zavarovana le na dveh mestih, pa še tam je zajla v slabem stanju. Poleg tega je dostop tudi dolg (s petimi urami gotovo lahko računate), tako da si kar krepko uničen že na vstopu. Sama ferata je v zadovoljivem stanju, nekaj klinov je tudi tam populjenih, ampak v glavnem varovala vendarle držijo. Tehnično ni posebej zahtevna (B, mogoče B/C, le eno mesto je nekaj težje) in lepo sledi naravnim prehodom. Ampak kot rečeno, bistvo te ture ni v tehnični zahtevnosti, pač pa v "celem kompletu" - divjini, slabi uhojenosti, izpostavljenosti, zelo veliki višinski razliki, na koncu pa še ščepcu zajl. Če se vam to zdi zanimivo, potem je to tura za vas. Aja, zimska oprema v letošnji sezoni ni več potrebna. Vse grape so normalno prehodne.
Strma peč po Via Norina1 Strma peč po Via Norina2 Strma peč po Via Norina3 Strma peč po Via Norina4
palček plezalček     
17.7.2015
Čestitke :-)
Irina     
18.7.2015
Se pridružujem čestitki @palček plezalček. Bi dodala, da pogumno stopaš po malo obljudenih poteh in lepo povezuješ besede s katerimi si svojo pot opisal.
jax     
18.7.2015
Hvala za čestitke :-) Na momente je bilo na tistem skrotju kar scary, ampak je nekako šlo.
Komplimentov za pisanje prispevkov pa si najbrž niti ne zaslužim. Jih je tukaj toliko, ki me daleč presegajo. Ampak okej, me veseli, da vam je všeč ...
VanSims     
18.7.2015
Čestitke tudi z moje strani.

Kmalu morda tudi jaz na to turo. Prejšnji vikend sem na Pecolu videl smerokaz: Ferrata Norina 2h30, ampak verejetno ne prideš na izhodišče ampak na vrh tako da je verjetno vseeno treba iz Dunje in imeti drugo prevozno sredstvo na Pecolu?
jax     
18.7.2015
Ja, ja, jasno, tisto je čas do vrha ferate. Sicer pa sem nekoč od nekega Tržačana slišal, da se ravno zaradi ubijalskega dostopa do ferate mnogi nanjo podajajo tako, da se povzpnejo s Pecola do izstopa, nato po ferati sestopijo do vstopa in se povzpnejo nazaj. Če jo pa hočeš delati "po reglcih", pa je edina možnost štartat v Dunji, prebrest potok in napravit vseh 1900 višincev (če hočeš še na vrh Strme peči, pa še 250 več). In ja, midva sva imela drugi avto na Pecolu. Sestop po Norini res ni nekaj, kar bi si človek želel.
voluhar     
7.8.2015

http://tomazsarc.blogspot.com/2015/08/strma-pec-po-via-norina-182015.html
Koroški hams     
18.8.2015
Opravila sva turo z bratom 14.8. ob krasnem vremenu. Snega na poti ni. Vedno ko pot gre navzgor je strma brez šparanja metrov. Na enem izmed klancov so markacije zelo slabe, tako da je treba pozorno slediti stezi. Reka je bila dobro za prečkat, seveda tudi ker ni imela dosti kaj vode. Ferata je v brezhibnem stanju. Tura je divja in na samem, čudovito. Sestopila sva na planino Pecol.
Strma peč po Via Norina brv čez reko1 Strma peč po Via Norina2 Strma peč po Via Norina Špik nad policami3 Strma peč po Via Norina ferata Via Norina4 Strma peč po Via Norina izstop s ferate5 Strma peč po Via Norina ostanki kozoroga6 Strma peč po Via Norina pogled nazaj na Strmo peč7 Strma peč po Via Norina pogled s planine Pecol8
Viper     
19.6.2017
Včeraj sem se sam odpravil na Strmo peč iz Dunje. Po skoraj dveh urah vožnje le pridem do parkinga in malo pred sedmo štartam iz parkinga. Po krajšem spustu po poti pridem do reke, ki jo hitro prečkam in poiščem pot, ki pelje naprej strmo po gozdu vse do bivaka Cividale. Do bivaka je pot precej strma, markacije so še kar lepo vidne, lahko pa bi bila seveda še kakšna več. Ko pridem do bivaka se ustavim za kratek čas in seveda kaj kmalu nadaljujem pot proti ferati Norina. Kmalu pridem do grape, ki je v njej še snežišče. Snežišče sem prečil brez derez, ki pa na srečo ni strmo, seveda je pa priporočljivo imet dereze. Do sem je pot še lepo sledljiva in še kar dobro označena. Malo višje pa pot ponekod izgine za kratek čas, tako da je treba tudi malo bolje pogledat za naprej. Vse od bivaka do ferate Norina je pot ponekod slabo označena in slabo sledljiva.
Ko pridem skoraj do ferate se ustavim za krajši čas ter si ogledam vse naokoli ker mi je bil tam res odličen anbient. Na levi strani globoka strma grapa, na desni stena Strme peči. Ferata Norina je res odlično speljana in tudi dobro zavarovana. Je pa kar zračna sploh v spodnjem delu. V pol ure plezanja po ferati le pridem na južno stran Strme peči in še po pol ure sem bil na vrhu Strme peči. Do vrha vsega skupaj sem hodil 4 ure in 40minut.
Sestopil sem po isti poti. Je pa ta pot precej nevarna, sploh za sestop. Res je izredno dolga tura, ki zahteva dobro kondicijo, voljo in nekaj občutka za orientacijo. Na poti sem bil ves čas sam. Srečal nisem niti enega človeka, edino tri kozoroge, ki pa so hitro zbežalinasmeh.
Strma peč po Via Norina Na parkingu1 Strma peč po Via Norina2 Strma peč po Via Norina3 Strma peč po Via Norina Zavarovan del z vrvjo4 Strma peč po Via Norina Prečim Dunjo5 Strma peč po Via Norina Takoj na drugi strani reke trije možici označujejo pot za naprej6 Strma peč po Via Norina Tukaj levo7 Strma peč po Via Norina Pogled na Strmo peč8 Strma peč po Via Norina V bližini bivaka Cividale9 Strma peč po Via Norina Pogled nazaj na snežišče, ki ga je treba prečit10 Strma peč po Via Norina11 Strma peč po Via Norina12 Strma peč po Via Norina Prečenje pobočja daleč v levo13 Strma peč po Via Norina Nadaljevanje po grapi navzgor vse do zavarovanega dela14 Strma peč po Via Norina15 Strma peč po Via Norina Pogled navzdol16 Strma peč po Via Norina Strmejši zavarovan del v grapi17 Strma peč po Via Norina Malo višje levo po jeklenici18 Strma peč po Via Norina19 Strma peč po Via Norina20 Strma peč po Via Norina Blizu ferate Norina21 Strma peč po Via Norina22 Strma peč po Via Norina23 Strma peč po Via Norina Na vstopu v ferato24 Strma peč po Via Norina25 Strma peč po Via Norina26 Strma peč po Via Norina27 Strma peč po Via Norina28 Strma peč po Via Norina Proti koncu ferate29 Strma peč po Via Norina Strma peč30 Strma peč po Via Norina31 Strma peč po Via Norina Blizu vrha32 Strma peč po Via Norina33 Strma peč po Via Norina Vrh34
palček plezalček     
19.6.2017
Super. nasmeh Slikovita tura.
dprapr     
20.6.2017
"Po skoraj dveh urah vožnje" jaz komaj pridem v Logarsko.nasmeh
Divji svet nad Dunjo, kaj? Še posebej, če ga doživiš sam.
rinča     
20.6.2017
Zelo lepa in dobro dokumentirana tura. Čestitke. To so zares lepi in divji konci, primerni za tiste ki uživajo v raziskovanju odmaknjenih kotičkov.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki