Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Zadnjiški Ozebnik

Natisni
ločanka23. 07. 2014 18:50:16
Bolje še danes. Težko čakam.
všeč
vulpes3. 08. 2014 17:38:07
Včeraj, 2.8.2014 sva se povzpela na ta vrh. Na razpotju Čez dol je kar treba pogledati kje je pot, ki vodi proti vrhu. Pot je zelo zaraščena z zelenjem (koprive rade žgečkajo), na sredini vzpona je tudi kar nekaj podrtih manjših dreves, ruševje raste čez pot tako da se je potrebno kar malo potruditi za osvojitev vrha. nasmeh To se zgodi, ko vrh pač ni toliko obiskan. nasmeh Se pa vse poplača ko enkrat stojiš na vrhu in imaš vse velike gore skoraj na dlani! velik nasmeh Se splača! nasmeh

Prečiti je potrebno samo eno snežišče širine 10m, ki ne dela preglavic. Se ga lahko tudi obhodi.
(+6)všeč
peter21. 11. 2014 13:53:59
S senčne doline Zadnjica na sedlo Čez dol. Kanjavec je preprečil, da bi sonce posijalo tudi na to sedlo, zato sva v toplejše dele prišla šele na poti proti vrhu Zadnjiškega Ozebnika.
O razgledih je bilo že veliko napisanega nasmeh. Gora leži res obkrožena s čudovitimi vršaki eek.
Nazaj sva se povzpela še na sosednji vrh z zanimivim imenom Veliki Konj (če kdo ve od kod gori tako ime bom hvaležen za pojasnilo).
V tem grebenu izstopata dva nekoliko izrazitejša vrhova. Ker nisva vedela kateri šteje za vrh sva prehodila celoten krajši greben. Po gps-u je višji prvi vrh, kar pa seveda ni zanesljivo, saj je razlika med tem in zadnjim v grebenu le par metrov.
Spet lepi razgledi v vse smeri zavijanje z očmi.
Nazaj grede je tudi na sedlu Čez dol sijalo soncenasmeh, potem pa sva ne spustila v senčno in hladno mrk pogleddolino Zadnjico.
Snega je nekaj proti vrhu. Spolzko je tam kjer je shojeno, drugače ni problemov.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2014-11-01
http://www.petersfoto.si
Z vrha Velikega Konja (Triglav, Kanjavec in Vodnikov Vršac)1
(+4)všeč
ales281. 11. 2014 21:41:31
In so nas same očivelik nasmeh Odlične fotke nasmeh
všeč
šodrovec2. 11. 2014 12:29:50
Rad imam to goro z vsem kar ponuja sama in s svojimi pritiklinami (Veliki Konj, Veliki Vršovec, ...). Z nje sem mnogokrat gledal na okoliške špice in vedno rad tudi obratno - opazoval sem jo z vseh strani. Če Z. Ozebnik pogledaš z Vodnikovega Vršaca (Peter, ti imaš od tam gotovo posneto kakšno super fotko!) in ti pogled zaide z vrha ZO proti levi, se razkrije oblika, ki bi lahko spominjala na konja, bolje na konjski hrbet ... Naj iz tega razvijem svojo tezo - saj v vsakem primeru bomo pri razodevanju razlogov poimenovanj gora ostali le pri tezah, kajti le malo je verjetno, da bi lahko kdo s popolno zanesljivostjo trdil, da ve kdo, kdaj in zakaj je tega skalnega "konja" v Velikega Konja poimenoval. Le teza torej!

O poimenovanjih raznoraznih Konjev in razlogih zanje, se mi zmeraj zdi smiselno razmišljati v povezavi z obliko "konjski gori" pripadajočih grebenov. Tako je običajno nekje v bližini "glave" (= glavnega vrha) najti "hrbet" in v/na njem kakšno "sedlo" (ali celo dve) in po možnosti tam nekje tudi "grivo" (= značilno poraščenost). Bi Ozebnikov Veliki Konj temu ustrezal? Meni se je vedno videlo, da bi! mežikanje

Naj na koncu relativiziram tezo in hkrati pristavim lonček, če je to Veliki Konj, kje za zlodja se pa skriva mali? zavijanje z očmi

Aha, še to: Marijana in Marko (M&M) na svoji spletni strani trdita, če me spomin ne vara, da sta obe vzpetini Velikega Konja enako visoki in da je poimenovani vrh zadnji v grebenu.
(+6)všeč
peter22. 11. 2014 15:31:19
Šodrovec hvala za odgovor, Alešu pa tudi hvala za pohvale.
Glede imena Velikega Konja sem tudi jaz razmišljal v tej smeri, da gora ali greben spominja na konja. Vseeno pa sem tudi mislil, da je ime povezano s kakšnim dogodkom v zgodovini.
Kakorkoli že, gora je zanimiva, pravzaprav kar cel krajši greben.
Glede višine sem pravkar tudi sam videl na strani MM, da sta oba vrhova v grebenu enako visoka in da za glavni vrh šteje tisti zadnji. Nama je GPS pokazal naprej in nazaj grede prvi vrh za 3 m višji. Ampak GPS na ročni uri ni do metra natančen zato podatek verjetno ni točen.
Še enkrat hvala za odgovor. Upam, da se srečamo kdaj kje v hribih nasmeh.
Lp
Peter S.
(+4)všeč
JusAvgustin2. 11. 2014 18:38:58
Mentor je še vedno aktiven! Kaj pa najin sod?mežikanje
(+1)všeč
šodrovec3. 11. 2014 04:46:49
Prav imaš, Peter, res bi bilo dobro pokukat tudi v kakšno staro avstro-ogrsko (magari tudi v kakšno "laško") specialko tistega konca? Tudi povprašat v Informacijsko središče TNP v Logu. Marsikaj bi znalo biti potem bolj jasno ...

Sam sem na zemljevidu tistega konca (Trenta, 1: 25000) opazil zanimivost, da si kar trije vrhovi okrog (Ozebniške) Planje lastijo pridevnik veliki/a (Vršovec, Konj, Glava), od pričakovanih parnih vrhov s pridevnikom mali pa na zemljevidu najdem le Vršovec. Potem sem skočil pogledat v Tumovo Imenoslovje JA. In glej, tudi on omenja le oba Vršovca, med njima grapo Klomo (on zapiše Klama), ki naj bi bila prevod za sl. ozebnik, ta pa naj bi tako tudi dal(a) ime najvišjemu vrhu nad njenim zgornjim koncem - Zadnjiškemu Ozebniku. Tuma na istem mestu (pod 9. skupino) omenja Konja (brez pridevnikov veliki ali mali), a pod slemenom le tega tudi Konjske Police ...

Referenco M&M sem pristavil le zato, ker vem, da se je Marko v primeru dvoma običajno potrudil ugotoviti kateri vrh je "res" pravi, poimenovani vrh. Iz prve roke vem tudi, da sta se znamenita M&M igrala z GPS-om na Lemežu leta 2002 (ne vem pa, če sta napravico imela s sabo na V. Konju) in je tako prednost današnje tehnologije nesporna!

Peter, nekoliko več šans, kot za srečanje v hribih, je za srečanje ob sodu, kot pravi Juš. A upanje za oboje ostaja, seveda! mežikanje Srečno! nasmeh
(+2)všeč
peter23. 11. 2014 07:05:02
Šodrovec hvala za odgovor.
Prosim preberi še ZS.
Lp
Peter S.
(+1)všeč
gorski svizec17. 11. 2014 11:28:44
So komu poznane trenutne razmere na poti na Zadnjiški Ozebnik? Je sneg?
všeč
Sabina Grahek7. 12. 2015 10:39:30
Ko se dvignem nad oblaki, sem srečna, saj je zares posebno doživetje. To se mi je zgodilo včeraj. Iz Zadnjice smo se podali proti Prehodavcem, tik pod prelazom Čez dol, smo zavili desno. Tu smo bili še v megli in hodili smo že po snegu. V tem predelu ga je bilo največ, saj je najbolj senčno. Na vrh vodi nemarkirana steza, ki pa je bila prekrita s snegom. Sledili smo enim stopinjam, ki so se potem porazgubile. Ker sva bila nazadnje tu novembra 2009 z najinim belim psom, sva seveda delno pozabila točno smer poti. Malo smo se iskali, potem pa smo le zavohali pravo smer in ponovno našli stezo. Dvignili smo se iz megle, snega je bilo vedno manj. Zgornji del gore je zelo lep, položen, travnat, zarasel z borovci. Slovi kot lep razgledni vrh in res je tako. Nazaj smo se vrnili po mulatjeri, ki vodi v Log in v Trento, tako da smo naredili krožno pot. Zadnji kilometer smo prehodili po asfaltirani cesti in v temi.
V dolini Zadnjice1
Proti sedlu Čez Dol2
3
Tu smo že na stezi za Ozebnik in smo se dvignili nad meglami. Steza je razvidna. Morda bi bilo dobro obrezati tu pa tam kakšen borovec, ker je že precej zaraščeno. 4
Smo že na vrhu5
Lepo!6
Zapis iz leta 20097
Triglav8
Še en pogled in povratek v dolino. 9
Na sedlu zavijemo proti Trenti. 10
Megleno in bolj mrzlo, potem tudi temno. 11
(+12)všeč
darinka411. 12. 2016 21:21:54
Zadnjiški Ozebnik-po krivici zapostavljena gora.Kolikokrat sem jo gledala od spodaj. Na vrhu pa nikoli nisem bila. Danes se mi je uresničila želja. Gora s krasnimi razgledi. Je ravno na sredini in okrog nje je venec vrhov s Triglavom na čelu. Potka je sicer bolj slabo vidna, ampak te vseeno pripelje na vrh. Više je malo težje hodit, ker je ruševje precej gosto.Kakšnih pet ur je do vrha. In samota je tam gori doma.
lep dan se je naredil1
v dolini Zadnjice še vse belo2
okraski samo spodaj3
Jalovec  precej zasnežen je videt4
še na začetku poti5
malo više, ko zaviješ proti Prehodavcem teče vodica 6
7
tale vrh je Pihavec. Izgleda čisto drugače s te strani8
tega pa ne zgrešiš9
Kanjavec je bel10
vso pot pogled uhaja tja gor11
drugi del poti večinoma po travah . Potka je še vidna.12
prileže se po nekaj urah hoje.Sonce greje13
pogled proti vrhu.Pojma nimam , kje je?14
15
tale iglavec je ravno prav, da si malo noge odpočijem16
pogled naokoli.17
vrh krasni razgledi in toplo, kot poleti18
še enkrat pogled tja gor19
tule napis usmeri na sedlu desno.20
malo modrine21
22
23
24
pravljično v Trenti25
26
to pa je hlod ob cesti27
(+9)všeč
grega_z_brega11. 12. 2016 21:48:01
darinka zelo lepo zapisano. mežikanje
(+4)všeč
darinka411. 12. 2016 22:30:35
grega hvalanasmeh
(+1)všeč
darinka428. 05. 2017 23:11:51
Še pomladni Zadnjiški Ozebnik.Skoraj pretoplo danes.Potka je lepo vidna. Nekdo je postavil možice. Ruševje proti vrhu je kot lani. Preveč ga je na poti.Encijan zdaj cveti v polnem razcvetu. Razgledi pa prekrasni.
jutro v Zadnjici1
cvetja je v tem času obilo2
lahko le občuduješ3
gora, ki je v senci  , če oščeš mir in tišino , jo tam najdeš4
ko greš proti vrhu se odpre pogled na očaka5
še na vrhu so cveteli svišči6
ni ravno visok ta ozebnik. Po razgledih pa prekaša marsikateri vrh7
pogled z vrha8
kako zanimivo rastejo9
na vrhu je vpisna knjiga v skrinjici10
pogled naokoli11
(+7)všeč
jprim29. 05. 2017 18:50:13
Prekrasno, čudovite fotke, si mi naredila prave lušte.zavijanje z očmi





(+3)všeč
KlemenD31. 05. 2017 16:28:00
Nekaj dni nazaj na Zadnjiški Ozebnik iz Zadnjice…razgled preseneti nasmeh …kratek video na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=wFcsR87qTwc

(+1)všeč
taubi423. 04. 2018 09:20:16
Ali je bil kdo zadnje čase na Zadnjiškem ozebniku? Kakšne so razmere?
všeč
taubi410. 06. 2018 22:05:27
Danes sem bil z ženo na ZO. Njena sestrična in njen mož iz Lucije sta 150 vm pod vrhom "ucagala", nobeno prigovarjanje ni uspelo. Vreme pri vzponu skoraj idealno. Dokler smo hodili po gozdu sonce, proti vrhu pa oblačno, le nekoliko soparno.Takoj po sestopu z vrha nas je ujela manjša ploha. Pot je normalno prehodna (povsem brez snega), le v vršnjem delu je skozi ruševje nekoliko sitno. V celem dnevu nismo nikogar srečali, niti nikjer nikogar videli.
(+7)všeč
Stran:123456
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki