Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji je?

Kordeževa glava

Mala Raduha

Velika Zelenica

Ojstrica

Ne vem

 Zadnjiški Ozebnik
ločanka     
23.7.2014
Bolje še danes. Težko čakam.
vulpes     
3.8.2014
Včeraj, 2.8.2014 sva se povzpela na ta vrh. Na razpotju Čez dol je kar treba pogledati kje je pot, ki vodi proti vrhu. Pot je zelo zaraščena z zelenjem (koprive rade žgečkajo), na sredini vzpona je tudi kar nekaj podrtih manjših dreves, ruševje raste čez pot tako da se je potrebno kar malo potruditi za osvojitev vrha. nasmeh To se zgodi, ko vrh pač ni toliko obiskan. nasmeh Se pa vse poplača ko enkrat stojiš na vrhu in imaš vse velike gore skoraj na dlani! velik nasmeh Se splača! nasmeh

Prečiti je potrebno samo eno snežišče širine 10m, ki ne dela preglavic. Se ga lahko tudi obhodi.
peter2     
1.11.2014
S senčne doline Zadnjica na sedlo Čez dol. Kanjavec je preprečil, da bi sonce posijalo tudi na to sedlo, zato sva v toplejše dele prišla šele na poti proti vrhu Zadnjiškega Ozebnika.
O razgledih je bilo že veliko napisanega nasmeh. Gora leži res obkrožena s čudovitimi vršaki eek.
Nazaj sva se povzpela še na sosednji vrh z zanimivim imenom Veliki Konj (če kdo ve od kod gori tako ime bom hvaležen za pojasnilo).
V tem grebenu izstopata dva nekoliko izrazitejša vrhova. Ker nisva vedela kateri šteje za vrh sva prehodila celoten krajši greben. Po gps-u je višji prvi vrh, kar pa seveda ni zanesljivo, saj je razlika med tem in zadnjim v grebenu le par metrov.
Spet lepi razgledi v vse smeri zavijanje z očmi.
Nazaj grede je tudi na sedlu Čez dol sijalo soncenasmeh, potem pa sva ne spustila v senčno in hladno mrk pogleddolino Zadnjico.
Snega je nekaj proti vrhu. Spolzko je tam kjer je shojeno, drugače ni problemov.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2014-11-01
http://www.petersfoto.si
Zadnjiški Ozebnik Z vrha Velikega Konja (Triglav, Kanjavec in Vodnikov Vršac)1
ales28     
1.11.2014
In so nas same očivelik nasmeh Odlične fotke nasmeh
šodrovec     
2.11.2014
Rad imam to goro z vsem kar ponuja sama in s svojimi pritiklinami (Veliki Konj, Veliki Vršovec, ...). Z nje sem mnogokrat gledal na okoliške špice in vedno rad tudi obratno - opazoval sem jo z vseh strani. Če Z. Ozebnik pogledaš z Vodnikovega Vršaca (Peter, ti imaš od tam gotovo posneto kakšno super fotko!) in ti pogled zaide z vrha ZO proti levi, se razkrije oblika, ki bi lahko spominjala na konja, bolje na konjski hrbet ... Naj iz tega razvijem svojo tezo - saj v vsakem primeru bomo pri razodevanju razlogov poimenovanj gora ostali le pri tezah, kajti le malo je verjetno, da bi lahko kdo s popolno zanesljivostjo trdil, da ve kdo, kdaj in zakaj je tega skalnega "konja" v Velikega Konja poimenoval. Le teza torej!

O poimenovanjih raznoraznih Konjev in razlogih zanje, se mi zmeraj zdi smiselno razmišljati v povezavi z obliko "konjski gori" pripadajočih grebenov. Tako je običajno nekje v bližini "glave" (= glavnega vrha) najti "hrbet" in v/na njem kakšno "sedlo" (ali celo dve) in po možnosti tam nekje tudi "grivo" (= značilno poraščenost). Bi Ozebnikov Veliki Konj temu ustrezal? Meni se je vedno videlo, da bi! mežikanje

Naj na koncu relativiziram tezo in hkrati pristavim lonček, če je to Veliki Konj, kje za zlodja se pa skriva mali? zavijanje z očmi

Aha, še to: Marijana in Marko (M&M) na svoji spletni strani trdita, če me spomin ne vara, da sta obe vzpetini Velikega Konja enako visoki in da je poimenovani vrh zadnji v grebenu.
peter2     
2.11.2014
Šodrovec hvala za odgovor, Alešu pa tudi hvala za pohvale.
Glede imena Velikega Konja sem tudi jaz razmišljal v tej smeri, da gora ali greben spominja na konja. Vseeno pa sem tudi mislil, da je ime povezano s kakšnim dogodkom v zgodovini.
Kakorkoli že, gora je zanimiva, pravzaprav kar cel krajši greben.
Glede višine sem pravkar tudi sam videl na strani MM, da sta oba vrhova v grebenu enako visoka in da za glavni vrh šteje tisti zadnji. Nama je GPS pokazal naprej in nazaj grede prvi vrh za 3 m višji. Ampak GPS na ročni uri ni do metra natančen zato podatek verjetno ni točen.
Še enkrat hvala za odgovor. Upam, da se srečamo kdaj kje v hribih nasmeh.
Lp
Peter S.
JusAvgustin     
2.11.2014
Mentor je še vedno aktiven! Kaj pa najin sod?mežikanje
šodrovec     
3.11.2014
Prav imaš, Peter, res bi bilo dobro pokukat tudi v kakšno staro avstro-ogrsko (magari tudi v kakšno "laško") specialko tistega konca? Tudi povprašat v Informacijsko središče TNP v Logu. Marsikaj bi znalo biti potem bolj jasno ...

Sam sem na zemljevidu tistega konca (Trenta, 1: 25000) opazil zanimivost, da si kar trije vrhovi okrog (Ozebniške) Planje lastijo pridevnik veliki/a (Vršovec, Konj, Glava), od pričakovanih parnih vrhov s pridevnikom mali pa na zemljevidu najdem le Vršovec. Potem sem skočil pogledat v Tumovo Imenoslovje JA. In glej, tudi on omenja le oba Vršovca, med njima grapo Klomo (on zapiše Klama), ki naj bi bila prevod za sl. ozebnik, ta pa naj bi tako tudi dal(a) ime najvišjemu vrhu nad njenim zgornjim koncem - Zadnjiškemu Ozebniku. Tuma na istem mestu (pod 9. skupino) omenja Konja (brez pridevnikov veliki ali mali), a pod slemenom le tega tudi Konjske Police ...

Referenco M&M sem pristavil le zato, ker vem, da se je Marko v primeru dvoma običajno potrudil ugotoviti kateri vrh je "res" pravi, poimenovani vrh. Iz prve roke vem tudi, da sta se znamenita M&M igrala z GPS-om na Lemežu leta 2002 (ne vem pa, če sta napravico imela s sabo na V. Konju) in je tako prednost današnje tehnologije nesporna!

Peter, nekoliko več šans, kot za srečanje v hribih, je za srečanje ob sodu, kot pravi Juš. A upanje za oboje ostaja, seveda! mežikanje Srečno! nasmeh
peter2     
3.11.2014
Šodrovec hvala za odgovor.
Prosim preberi še ZS.
Lp
Peter S.
gorski svizec     
17.11.2014
So komu poznane trenutne razmere na poti na Zadnjiški Ozebnik? Je sneg?
Sabina Grahek     
7.12.2015
Ko se dvignem nad oblaki, sem srečna, saj je zares posebno doživetje. To se mi je zgodilo včeraj. Iz Zadnjice smo se podali proti Prehodavcem, tik pod prelazom Čez dol, smo zavili desno. Tu smo bili še v megli in hodili smo že po snegu. V tem predelu ga je bilo največ, saj je najbolj senčno. Na vrh vodi nemarkirana steza, ki pa je bila prekrita s snegom. Sledili smo enim stopinjam, ki so se potem porazgubile. Ker sva bila nazadnje tu novembra 2009 z najinim belim psom, sva seveda delno pozabila točno smer poti. Malo smo se iskali, potem pa smo le zavohali pravo smer in ponovno našli stezo. Dvignili smo se iz megle, snega je bilo vedno manj. Zgornji del gore je zelo lep, položen, travnat, zarasel z borovci. Slovi kot lep razgledni vrh in res je tako. Nazaj smo se vrnili po mulatjeri, ki vodi v Log in v Trento, tako da smo naredili krožno pot. Zadnji kilometer smo prehodili po asfaltirani cesti in v temi.
Zadnjiški Ozebnik V dolini Zadnjice1
Zadnjiški Ozebnik Proti sedlu Čez Dol2
Zadnjiški Ozebnik3
Zadnjiški Ozebnik Tu smo že na stezi za Ozebnik in smo se dvignili nad meglami. Steza je razvidna. Morda bi bilo dobro obrezati tu pa tam kakšen borovec, ker je že precej zaraščeno. 4
Zadnjiški Ozebnik Smo že na vrhu5
Zadnjiški Ozebnik Lepo!6
Zadnjiški Ozebnik Zapis iz leta 20097
Zadnjiški Ozebnik Triglav8
Zadnjiški Ozebnik Še en pogled in povratek v dolino. 9
Zadnjiški Ozebnik Na sedlu zavijemo proti Trenti. 10
Zadnjiški Ozebnik Megleno in bolj mrzlo, potem tudi temno. 11
funnyboy     
13.12.2015
Lep dan v hribih nasmeh
http://primozgraheljsblog.blogspot.si/2015/12/osamljen-razglednik-nad-zadnjico.html
darinka4     
11.12.2016
Zadnjiški Ozebnik-po krivici zapostavljena gora.Kolikokrat sem jo gledala od spodaj. Na vrhu pa nikoli nisem bila. Danes se mi je uresničila želja. Gora s krasnimi razgledi. Je ravno na sredini in okrog nje je venec vrhov s Triglavom na čelu. Potka je sicer bolj slabo vidna, ampak te vseeno pripelje na vrh. Više je malo težje hodit, ker je ruševje precej gosto.Kakšnih pet ur je do vrha. In samota je tam gori doma.
Zadnjiški Ozebnik lep dan se je naredil1
Zadnjiški Ozebnik v dolini Zadnjice še vse belo2
Zadnjiški Ozebnik okraski samo spodaj3
Zadnjiški Ozebnik Jalovec  precej zasnežen je videt4
Zadnjiški Ozebnik še na začetku poti5
Zadnjiški Ozebnik malo više, ko zaviješ proti Prehodavcem teče vodica 6
Zadnjiški Ozebnik7
Zadnjiški Ozebnik tale vrh je Pihavec. Izgleda čisto drugače s te strani8
Zadnjiški Ozebnik tega pa ne zgrešiš9
Zadnjiški Ozebnik Kanjavec je bel10
Zadnjiški Ozebnik vso pot pogled uhaja tja gor11
Zadnjiški Ozebnik drugi del poti večinoma po travah . Potka je še vidna.12
Zadnjiški Ozebnik prileže se po nekaj urah hoje.Sonce greje13
Zadnjiški Ozebnik pogled proti vrhu.Pojma nimam , kje je?14
Zadnjiški Ozebnik15
Zadnjiški Ozebnik tale iglavec je ravno prav, da si malo noge odpočijem16
Zadnjiški Ozebnik pogled naokoli.17
Zadnjiški Ozebnik vrh krasni razgledi in toplo, kot poleti18
Zadnjiški Ozebnik še enkrat pogled tja gor19
Zadnjiški Ozebnik tule napis usmeri na sedlu desno.20
Zadnjiški Ozebnik malo modrine21
Zadnjiški Ozebnik22
Zadnjiški Ozebnik23
Zadnjiški Ozebnik24
Zadnjiški Ozebnik pravljično v Trenti25
Zadnjiški Ozebnik26
Zadnjiški Ozebnik to pa je hlod ob cesti27
grega_z_brega     
11.12.2016
darinka zelo lepo zapisano. mežikanje
darinka4     
11.12.2016
grega hvalanasmeh
darinka4     
28.5.2017
Še pomladni Zadnjiški Ozebnik.Skoraj pretoplo danes.Potka je lepo vidna. Nekdo je postavil možice. Ruševje proti vrhu je kot lani. Preveč ga je na poti.Encijan zdaj cveti v polnem razcvetu. Razgledi pa prekrasni.
Zadnjiški Ozebnik jutro v Zadnjici1
Zadnjiški Ozebnik cvetja je v tem času obilo2
Zadnjiški Ozebnik lahko le občuduješ3
Zadnjiški Ozebnik gora, ki je v senci  , če oščeš mir in tišino , jo tam najdeš4
Zadnjiški Ozebnik ko greš proti vrhu se odpre pogled na očaka5
Zadnjiški Ozebnik še na vrhu so cveteli svišči6
Zadnjiški Ozebnik ni ravno visok ta ozebnik. Po razgledih pa prekaša marsikateri vrh7
Zadnjiški Ozebnik pogled z vrha8
Zadnjiški Ozebnik kako zanimivo rastejo9
Zadnjiški Ozebnik na vrhu je vpisna knjiga v skrinjici10
Zadnjiški Ozebnik pogled naokoli11
jprim     
29.5.2017
Prekrasno, čudovite fotke, si mi naredila prave lušte.zavijanje z očmi

KlemenD     
31.5.2017
Nekaj dni nazaj na Zadnjiški Ozebnik iz Zadnjice…razgled preseneti nasmeh …kratek video na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=wFcsR87qTwc

taubi4     
23.4.2018
Ali je bil kdo zadnje čase na Zadnjiškem ozebniku? Kakšne so razmere?
taubi4     
10.6.2018
Danes sem bil z ženo na ZO. Njena sestrična in njen mož iz Lucije sta 150 vm pod vrhom "ucagala", nobeno prigovarjanje ni uspelo. Vreme pri vzponu skoraj idealno. Dokler smo hodili po gozdu sonce, proti vrhu pa oblačno, le nekoliko soparno.Takoj po sestopu z vrha nas je ujela manjša ploha. Pot je normalno prehodna (povsem brez snega), le v vršnjem delu je skozi ruševje nekoliko sitno. V celem dnevu nismo nikogar srečali, niti nikjer nikogar videli.
Stran: 1 2 3 4       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki