Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Watzmann

Natisni
m're 112. 07. 2009 19:17:43
Včeraj s planinskimi ''sosedi'' (PD Horjul) na Watzmannu. Po klasiki iz Wimbachbrucke-ja preko Watzmann Haus do prvega izmed treh vrhov Hocheck-a. Cilj je bil prvotno tudi srednji Mittel Spitze vendar smo ga zaradi neugodnih razmer (požled z nekaj novega snega) pustili za drugič. Sicer pa krasna tura z veliko višinsko razliko, gore podobne našim (lepe sivo-bele apnenčaste). Razmere na pol zimske nad cca. 2300 metri nekaj centimetrov ''frišnega'',vreme pa ''mešano na žaru''(dež, nekaj sonca,leden dež, nekaj snežink, megla...). Slike v kratkem na spletni strani PD Horjul.
Da ne bomo vedno govorilio Čehih in njihovemu neprimerni opremi -včeraj se je za ''češko'' izkazala pristna nemška skupinica. Pri povratku v zasneženem vršnem delu so imeli nemalo težav, ki smo jih reševali skupnimi močmi, zaradi neprimerne obutve in podcenjevanja razmer.
(+3)všeč
VanSims15. 06. 2016 19:13:06
Lani avgusta, prečenje celotnega grebena.

https://simsoneblog.wordpress.com/precenje-watzmanna/

Nepozabna tura!

Škoda, da predhodnikom ni uspelo. Vreme je pač vreme in na taki turi se z njim ni za šaliti. eek
všeč
Branee16. 06. 2016 17:06:19
Celada ni le zato, da ti kej ne prileti v glavo, marvec je njen namen scitenje tilnika ob zdrsu. Drugace pa lepa tura. Ob Valentinu Stanicu kot prvopristopniku je tudi Hermann Buhl pustil svoj pecat. Vzhodno steno watzmanna preplezal v zimskem casu, ponoci, sam in brez svetilke kot trening za himalajo, kot zanimivost nasmeh
(+2)všeč
mirccar4. 08. 2016 08:04:51
Pozdravljeni!
A mogoče kdo ve kakšne so kaj razmere za na Watzmann?
všeč
turbo4. 08. 2016 08:33:57
Če ti tuj jezik ni tuj, poizkusi spodaj:

https://www.davplus.de/watzmannhaus
všeč
hribovka14. 08. 2016 11:28:47
Živjo mirccar! Bila prejšnji vikend na Watzmannu, pot je kopna. Pot je sicer precej fizično naporna, narediš 2200m vertikalne višine. Ko sem brskala po netu sem zasledila, da gredo nekateri krožno pot ali pa prečijo celoten greben in gredo po isti poti nazaj, midva sva za ta podvig imela premalo časa. Do koče sva potrebovala 3 ure hoje, čeprav je na samem startu pisalo 4 ure. Od koče do prvega vrha Hocheck je bilo dve uri hoje in nato še do naslednjega vrha Mittelspitze nekje 45 min. Do Mittelspitze je priporočljivo imeti čelado, prej je niti ne rabiš in samovarovalni komplet, midva ga sicer nisva uporabila, vendar je pot na enem delu precej izpostavljena. Večina jih je bilo brez čelade in tudi brez varovalnega kompleta. Če te še kaj zanima pa kar vprašaj. Spodaj prilagam povezavo enega bloga, zanimivo branje:
https://simsoneblog.wordpress.com/2016/06/15/precenje-watzmanna/
všeč
mirccar4. 08. 2016 13:03:01
Hvala lepa obema za izčrpne odgovore.

Lp,
Miran
všeč
bagi26. 08. 2016 09:57:40
Avgust 2016 - Greben Watzmann oziroma prečenje nemškega Triglava.

Tokrat smo šli pogledat kako izgleda vse skupaj in primerjava z našim očakom je kar ustrezna nasmeh. Greben precej spominja nanj, množične procesije še bolj zavijanje z očmi. Snega tokrat ni bilo, ni pa redkost da ga kakšna ohladitev prinese tudi v avgustu. Watzmann ima namreč zaradi neskončne nemške ravnine pod njim posebno klimo.

Izbrali smo pot iz Wimbachbrücka in do sem so potrebne dobre 3 ure iz Ljubljane. Parkiranje je urejeno in plačljivo. Za en dan parkomat zahteva 8,6 €, za dva 11,5 €. Balkanske variante parkiranja brez plačane parkirnine ne priporočam, ker take modele lisičijo. Preverjeno velik nasmeh.

Pot do koče Watzmannhaus je izjemno prijetna, v pozno popoldanskih urah tudi senčna. Do nje potrebujete cca 3 ure. Koča je prijetna, nočitev in hrana poceni. Spanje s PZS izkaznico pride 12 € , popolnoma svež dunajc s pečenim krompirjem in solato 12,5 €, pivo 3,6 €. Večerjo je potrebno naročiti do 19.30, rezervacije prenočišča so samo telefonske.

Vzpon na prvi vrh Hocheck ( 2651 m) je nezahteven, takoj za njim se nahaja preprost bivak. Večina pride samo do sem. Tukaj se začne grebensko prečenje Watzmann-a preko Mittelspitze ( 2713 m) vse do Südsspitze ( 2712 m). Od tu naprej se greben spušča in pot se kasneje usmeri preko pobočij proti koči Wimbachgrieshütte.

Grenben Watzmann-a je na začetku prečenja videti hudo nabrušen, vendar so prehodi lepo speljani. Zahtevnost je primerljiva s triglavsko. Kdor pri nas potrebuje SVK, ga bo tudi tam, drugače ni nujen. Stanje varoval je prav nič nemško, se pravi slabo. Jeklenice so italijansko ohlapne, čelada in rokavice priporočljive.

Po zaključku prečenja grebena sledi dobrih 1000 m hribovskega spusta po skalah, meliščih in travah. Nadaljnih 1000 m spusta je skoraj neopaznih in poteka po enkratno urejeni dolinski poti vse od prijazne koče Wimbachgrieshütte do izhodišča. Vse pohvale vzdrževalcem nasmeh.

Vsekakor priporočam opisano smer prečenja in zgodnjo uro odhoda iz koče. Obisk Watzmann-a je namreč podoben romanju Slovencev na naš Triglav. Na celotni poti se nabere za 2400 m višincev in 26 km dolžincev. Markirani časi so zelo bogati, Nemci so za vse skupaj predvideli 17 ur velik nasmeh.


Smerokaz za kočo se nahaja na levem robu parkirišča1
Prijetna, lepo vzdrževana pot v popoldanskih urah nudi dovolj sence2
Višje se pot nadaljuje preko pašnih planin3
Ena od pastirskih koč ob poti. Skoraj povsod dobiš hrano in pijačo4
Pašnik z razgledom :)5
Sonce se počasi poslavlja6
Tik pred kočo Watzmannhaus7
Obiskovalci koče se martinčkajo v zadnjih pozdravih sonca8
Ogromna koča Watzmannhaus. Prenočuje lahko 200 ljudi9
Spalnica. Sobe so čiste in urejene, ravno tako sanitarije10
Odhod malo čez pet uro, koča se počasi prebuja11
Smerokazi malo pod kočo. Pot je dobro označena in neproblematična12
Pogled na Watzmannhaus s poti proti Hochecku13
Jutranja zarja14
Nemške markacije. Srečaš tudi bele kroge z rdečo piko v sredini15
Jutro, sonce se prebuja16
Pogled v dolino17
Tam zadaj je naš prvi cilj18
Družba19
Hocheck - 2651 m20
Greben Watzmann-a, v ospredju bivak21
Grebenska pot, neklje izpostavljena, drugje ne22
Varovala spominjajo na triglavska, so pa v slabšem stanju23
Grebenčkanje24
Nekaj gornikov smo srečali tudi na grebenu25
Del poti poteka po ploščah26
Mittelspitze - 2713 m27
V tem kaminu ti ni čisto jasno kako bi se zbasal skozi :)28
Spust ob jeklenicah29
Takih spustov in vzponov je še kar nekaj30
Greben ima za vsakim ovinkom drugačen videz. V celoti je dolg približno 3 km31
2000 m nižje je zelo turistično jetzero Konigsee32
Ohlapna, slabo vzdrževana varovala33
Tu pot poteka po desnem pobočju v smeri hoje34
Približujemo se zadnjem vrhu grebena35
Grebenčkanje36
Tokratna ekipa37
Smer spusta38
Vrhov je v okolici nešteto39
Spust poteka po skalah, grušču, meliščih in travah40
Spustiti se moramo približno 1000 m v tisto dolino spodaj.41
Del poti 42
Prehod nad neprehodno grapo43
Spust je zelo raznolik, a nikjer posebej izpostavljen ali nevaren44
Utrinek45
Smerokaz proti koči Wimbachgrieshütte46
Dolinski pogled na okoliške gore47
Dolinska pot v začetku poteka po prodiščih48
 Koča Wimbachgrieshütte49
Še nadaljnih 1000 m spusta poteka skoraj neopazno po prijetni, zelo vzdrževani  poti50
Gostišče ob poti, turistov je vedno več51
Utrinek ob poti malce pred zaključkom 52
(+3)všeč
VanSims19. 08. 2019 11:34:27
Pred dvema dnevoma opravil pot še v obratni smeri. Močno priporočam! To je prava smer, kjer gredo domala vsi plezalni deli navzgor in večino hoje na grebenu navzdol! Tudi sestop do Watzmannhaus je bolj varen. Čas je približno isti ali celo malce krajši.

Edini večji minus je mučni 4 in pol urni vzpon iz Wimbachgrieshütte na Sudspitze. Kondicijsko je torej še malce zahtevnejše a imamo tu že pri samem vzponu kar nekaj plezačine (okoli I) za razbitje monotone hoje.

Kljub nekoliko krajšemu času celotne ture, zaradi južne lege vzpona, vseeno priporočam zgodnejši štart. Pri spustu s Hohnecka malo pozornosti na, od množic podobno zlizane skale kot na Triglavu, ki znajo navzdol malo bolj nagajati - malo previdnosti! Še vedno pa je ta sestop mnogo varnejši kot v obratni smeri do Wimbachgrieshütte.

Imamo seveda veliko nasprotnega prometa in med tem ko že vidim kako bi v Sloveniji godrnjali in me zmerjali, tam ni bilo nobenega problema. Malo da ne sem bil celo atrakcija, eni so me celo spodbujali, pri srečevanih na grebenu, pa ni bilo problemov. Enkrat sem jaz počakal, enkrat pa drugi.

Pot v obratni smeri do malo po Wimbahgrieshütte ni označena. Od te koče gremo kar naprej kamor kaže glavnina smerokazov, do prvega križišča, tam pa so že smerokazi.

Čas do te koče od parkirišča, je močno pretiran. Namesto 3 in pol ure je dobri dve uri. Vzpon od koče na greben je pa kar realno štiri in pol ure, resda še s slikanjem in krajšimi pogovori z že zelo zgodaj spuščajočimi se. Na grebenu so časi tudi malo pretirani kot je že @bagi ugotovil, spust do Watzmannhaus je tam tam, do parkirišča pa zelo pretiran, dobri dve uri namesto tri in četrt.
(+1)všeč
VanSims21. 08. 2019 15:53:45
Sem pričakoval poročilo saj sem videl vaše vpise v knjigo na Südspitze. nasmeh
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki