Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Italija / Dolomiti / Marmolada pozimi

Marmolada pozimi

Natisni
Betalord29. 12. 2014 15:35:40
Živjo,
zanima me, če kdo ve, kako izgleda vzpon na Marmolado pozimi? Kakšna je zahtevnost, po kateri poti se gre, itd.? S kolegi želimo iti takoj po Novem letu, vendar na netu nekako ne najdem nobenih uporabnih informacij. Ima kdo kak link ali kakršnkoli nasvet, izkušnjo? Hvala!
(+1)všeč
jedriličar29. 12. 2014 17:41:03
Poglej si tu:
http://www2.arnes.si/~mcuder/arhiv_slike/140608_62.html
Ima dost slika in opisa ...
(+1)všeč
j.30. 03. 2017 14:07:11
Predvčerajšnjim sem se na vrh odpravil prav iz podna, torej iz Malga Ciapele na višini približno 1440 m, kot se za kraljico Dolomitov pravzaprav spodobi. S smučmi (na enem mestu tudi s srenači) sem šel do Passo Fedaia (2057m) in ob jezeru najprej po cestici, nato pa po sledi med ruševjem navzgor (sem ter tja je prehod označen z rdečimi pikami ali črtami). Špura med ruševjem je bila zaradi premalo snega v spodnjem delu precej zoprna, zaradi padavin dva dni prej tudi pomrznjena, psi so drseli. Kakih 150 m nad jezerom so se razmere za izboljšale, kratek postanek sem si privoščil na rif. Pian dela Fiacconi 2626m. Tam se sicer konča žičnica z zahodne strani Fedaie, ki ima namesto stolov za prevoz oseb zanimiva stojišča v obliki kletk.

Od tam dalje sem, še vedno na smučeh šel naprej po ledeniku do približno 3150m, kjer sem pustil smuči. Poleti se na tem mestu prične dobro opremljena ferata, ki po strmi skalni stopnji vodi proti severnemu grebenu, a je bila sedaj skoraj povsem zasnežena. Za dolomitske razmere sicer skromnih 100m višine je bilo hudičevo strmih (po moji oceni 50° ali celo več), greben naprej do vrha pa k sreči bistveno enostavnejši, širok in precej položen.

Na vrhu (Punta Penia, 3343m) sem bil sam, nebo je bilo na vse strani brez oblačka, niti pihalo ni, razgledi veličastni.

Vrnil sem se po isti poti, pogled z grebena proti ledeniku po strmini, kjer je poleti ferata, je bil kar grozljiv. Sneg popolnoma ojužen, pod njim pa led in sem ter tja skala, zato sem sestopal zelo previdno. Jeklenice so gledale iz snega samo na dveh ali treh mestih po meter ali dva. Dva cepina in dereze so mi še kako prav prišli.

Smučanje prvih 600 višincev je bilo eno samo pršičasto veselje (kakih 20 cm ga je bilo, zapadlega in napihanega v to zatišno lego). Naslednjih 600m od Pian dela Fiacconi navzdol je bilo malo slabše, predvsem so iz snega zaradi letos obupno slabe zasneženosti gledali vrhovi skal. Na videz majhno, slabo vidno a zelo nevarno kamenje z nepremičnim temeljem te med smuko lahko zaustavi, zasuče, prevrne... O čobodri na smučišču zadnjih 600 metrov (od Passo Fedaia) navzdol, pa nima smisla izgubljati besed.

GPS višinomer je (zaradi manjših vmesnih spustov in vzponov) pokazal 1970m vzpona oziroma spusta in 24km prehojene poti. Ob prekrasnem vremenu in čudovitih Dolomitih je bil to dan, ki se ga nikoli ne pozabi!

Lago Fedaia, umetno jezero skoraj brez vode na višini približno 2000m.1
Pomrznjena sled med ruševjem in premalo snega.2
Zgornja postaja žičnice pri rif. Pian dela Fiacconi na 2626m, nad njo osrednji del ledenika in severni greben.3
Pogled proti ledeniku in grebenu, vrh na desni od smučarjev je Punta Penia.4
Ogromne površine, kljub precejšnjem številu smučarjev, ki pridejo na off piste smučanje z žičnice, je še prostor za vožnjo po celcu.5
Smuči sem pustil na približno 3150m, naprej peš, strmina ne izgleda tako zahtevna, kot je v resnici.6
Od ferate iz snega gleda le sem ter tja kakšno varovalo.7
Zadnjih sto višinskih metrov proti vrhu je precej položnejših.8
Na vrhu je križ in (najbrž) triangulacijsko znamenje, desno zadaj Civetta, tik ob križu Pelmo, za križem Antelao, nato Sorapis in Monte Cristallo.9
Skupina SassoLungo (Langkofel).10
Skupina Pale di San Martino, z najvišjim Cima della Vezzana 3192m na desni.11
Zgornja postaja kabinske žičnice na Punta Rocca, zadaj levo Pelmo, desno Civetta.12
Grupo Sella, na levi se vidi koča (žičnica) na rob Sass Pordoi, najvišji vrh je Piz Boè 3152m.13
Rif. Capanna Punta Penia je tik pod vrhom. Izgleda pa precej utrujeno. WC je majhna hiška tik nad prepadom.14
Spominska plošča prvim pristopnikom, kakih 100 let po prvem vzponu na Triglav.15
Pogled z grebena na ledenik, preko strme skalne stopnje, ni ravno navdušujoč.16
Smuka po ledeniku z 20cm pršiča je idealna.17
Nižje doli je pršiča manj, a je vseeno nobel.18
Spet stik s civilizacijo: kletka številka 12. Za smučarje pa še 1200 metrov spusta do Malga Ciapele.19
Posnetek sledi po Google Earth.20
(+13)všeč
dprapr30. 03. 2017 19:13:59
Zavidanja vredna tura!
všeč
j.31. 03. 2017 09:13:15
Hvala, Drago. Bilo je res nepozabno!

Me pa zanima, če kdo ve, kako je z vzponom po desni strani od severnega grebena? Torej od rif. Pian dela Fiacconi ne naravnost navzgor, ampak najprej desno okrog grebena in šele potem gor (tam, kjer se ponavadi smuča z vrha - glej sliko). Na spletu nikakor ne najdem opisa ali namiga, vsi forsirajo "mojo" varianto ali pa z druge strani?

Bi lahko po tej poti bile težave v ledeniških razpokah?
Z vrha se smuča desno od grebena...1
(+1)všeč
mirank31. 03. 2017 16:52:31
Poglej zapis pred prvim tvojim-(Jedriličar), ti bo takoj jasno. Ne spomnim se nobenih opozoril o kakih razpokah tam okrog, saj tam ni ledenik...
Pa tudi takih skalnih skokov kot nad ledenikom ni tam, saj je vse bolj zalito s snegom.
(+1)všeč
j.31. 03. 2017 20:14:31
MiranK hvala! Prispevek (odličen) od M&M sem seveda pogledal, pa še nekaj ducatov drugih, pa še tam sem bil. Eden od jezikov ledenika sega do skalne stopnje, ki je pozimi zasnežena, poleti pa ne. Na sliki s strani www.dolomitiskirock.com je to jezik v območju med rumeno in rdeče označeno smerjo dostopa. Vprašanje se mi poraja zato, ker me čudi, zakaj za "via normale" velja rumena smer z varovano skalno stopnjo? Na vrh bi se, domnevno brez očitnih težav dalo priti tudi po ledeniku med rdečo in rumeno varianto, nato na ramo in naravnost navzgor najprej po neizrazitem grebenčku, potem pa po zasneženi (ledeniški) vesini na vrh. Torej tam, kjer se smuča dol. Mi pač neka informacija manjka.
vir: www.dolomitiskirock.com1
(+1)všeč
mirank31. 03. 2017 21:06:48
Poglej pod ZS...
(+1)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki