Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Italija / Dolomiti / Croda Rossa di Sesto

Croda Rossa di Sesto

Natisni
mirank1. 08. 2011 17:34:39
Turo sva zastavila v nedeljo, saj je napoved nakazovala izboljšanje od zahoda. In res že zgodnji jutranji pogled iz Sapade na Cretone in soseščino je obljubljal lep dan. Ker žičnica iz Moosa na trate pod Creto rosso začne voziti šele ob 8.30 (pov karta 13,2eur), sva se razgledala po izhodiščih za še druge ture, ki so v planu tam okoli. No pot št 100 po kateri sva začela pri zg postaji je tako shojena, da ne rabi nobenih oznak, vzpenja pa se zlagoma in je zagotovo ob bolj udarnih terminih močno obljudena. Ob pogledih v katerih prevladujejo vertkalne črte se niti ne zaveš kako hitro mineva čas in le težji odsek ki je zavarovan z jeklenico ob lojtrah ti ne dopušča stalnega razgledovanja naokoli. Povsod se vidijo ostanki vojskovanja iz 1. svet vojne in tako prav do vrha, ki je tudi ves naluknjan. Glede na to da je gora višje kot Triglav niti ne presenečajo nova snežišča v zadnji krnici, ki pa ne predstavljajo nobene ovire, prej prednost pri prehodu prek nadležnega melišča. Vrh z obveznim križem doseževa ob jeklenici čez zadnje skalne stopnje. Razgled kljub jasnemu pogledu na Glockner, Zillertalske Alpe in Karnijce, pa vseeno kar sam obvisi na Treh cinah, Dreischusterspitze, Elferju in ostalih špicah tam okoli. Strada degli alpini-zadnji del na Passo della sentinella, je še precej v snegu in z daljnogledom razločno vidim nekoga ki se oprezno prebija tam čez. Ja ura tam gor mine res hitro ni kaj. Povratek do žičnice ni nič posebej zahtevnega; kratek postanek v Rudi Hute in že nas čaka dolga vožnja domov.
všeč
tilka6. 09. 2011 12:51:10
mirank, ta vrh me že nakaj časa mika, čeprav je za letos najbrž zamujen - lahko poveš, po kateri poti do žičnice, za katero praviš, da ni nič posebej zahtevnega, sta se vračala? Turo opisuje A.Mašera v svoji knjigi, sta sledila temu opisu? Kakšne fotke?
lp
všeč
atoamac6. 09. 2011 13:57:41
Zanimiva je tudi krožna tura na Crodo rosso oz. Rotwand. Z žičnico iz Moosa na trate, po poti št. 100 do ostankov vojaških objektov na sedlu Wurzbach (cca 2600m) in nato po nekaj minutah na razpotju namesto navzgor (od tu je do vrha še kakšna ura) po melišču navzdol proti prelazu Sentinella (med Crodo rosso in Elferjem). Sredi avgusta je bilo v grapi še majhno snežišče, ki je bilo letos prehodno v čevljih. V vpadnici sedla, pod drugim snežiščem začne srednje težka ferata do stika s Potjo alpinov, ki se spusti v sedlo Sentinella. Kakih 100 višinskih metrov pod sedlom na levi zagledamo začetek ferate Zandonella, ki je kar konkretno strma, vendar ima dovolj oprimkov in stop. No, tu pa tam se je najenostavneje potegniti navzgor. Pripelje najprej do poličke z vojaškimi ostanki ter se nato še enkrat postavi pokonci, ker konča takorekoč na vrhu. O razgledih na Elfer, Popero, Cima Bagni, dolino Comelico, Karnijce, Julijce itd. ne bi, tiste z druge strani (Croda dei Toni, Tere Cime&Co., Punta tre scarperi/Dreischusterspitze, Visoke Ture itd. pa je opisal že @mirank. Povratek po ta lažji, na nekaj mestih zavarovani poti (zajla, lestve, šodr. Varianta podaljša turo iz Mašerinega vodnika za 4 ure. Mi smo prespali v koči na vrhu žičnice, startali po zajtrku (7.30), in komot spili pivce pred zadnjo vožnjo žičnice, ki je avgusta ob 17.30. Priporočam.
Croda Rossa di Sesto/ Rotwand1
Normalna pot na Crodo Rosso/Rotwand2
Croda Rossa -pogled z vrha nad sedlom Wurzbach3
Elfer/Cima Undici -pogled z vrha nad sedlom Wurzbach4
prehod snežišča, potem ko smo se spustili z najbolj osvetljenega dela slike5
ferata do sedla Sentinella6
sedlo oz. škrbina Sentinella7
ferata Zandonella8
razgled na jug s ferate Zandonella9
ferata Zandonella na Rotwand/ Croda Rossa di Sesto10
Križ na Croda Rossa di Sesto/Sextener Rotwand11
sestop po normalni ferati Croda Rossa12
sestop po normalni ferati Croda Rossa/Rotwand klettersteig13
povratek na travnike nad žičnico14
Otrokom prijazna Koča Rotwandwiesenhutte/Rifugio Prati di Croda Rossa15
(+1)všeč
mirank6. 09. 2011 22:21:03
Tilka, točno tako kot praviš sva sestop uporabila pot, ki jo opisuje Mašera in se od dostopne poti odcepi v desno pod ravnico Wurzbach v nametani krnici tik nad lojtro. Povezava do steze 15b je kratka in po moje čisto dovolj zavarovana. Ker sva samovarovalni komplet pustila v avtu sva na vrhu po pogovoru z domačinom opustila idejo za spust na passo della sentinella in povratek po delu strade degli alpini. Bo ta že počakala na drugo priložnost, da jo narediva v celoti in z kompletno opremo. Če ne bo večjih poslabšanj vremena je še čas za kopne ture tudi v tem koncu, kar korajžno in srečno vsem.
všeč
tilka8. 09. 2011 12:27:27
Hvala obema za odgovor - ob krasnih slikah se mi še bolj cedijo sline! Drugo leto mi ne uide, pa zraven še kak "kucelj" tam v bližini.
(+1)všeč
JORDAN15. 08. 2014 14:58:13
Prejšnji četrtek sva bila na vrhu.Gondola začne obratovati ob 8h in do 17:30.Povratna karta stane 15,80€.Pot je brez posebnosti,sneg je bil le še na dveh koncih vendar lahko prehoden.Spodnji del zavarovane poti je opremljen na novo-nova jeklenica in klini.
Pot alpinov-Strada deghli Alpini je bila še vedno precej zasnežena vendar prehodna.Ob povratku z vrha sva srečala dva Ribničana katera sta prišla po Poti alpinov in sta povedala da so jo preko snežišč Italjani opremili in zaščitili tako da je bila prehodna brez problema.Ker se je vreme ob sestopu "zrihtalo" se nama ni mudilo in nisva sestopila skozi krnico in se priključila poti 15b.Sestop skozi krnico pa je precej hitrejši,ker so bili planinci kateri so bili za nama na vrhu potem pred nama na planini.
jutranji zamegljen pogled proti vrhu 1
v daljavi se je pokazala koča Locatelli  2
novi klini in jeklenica  3
edina dva snežišča  4
vrh je bil deležen kar velikega obiska  5
na Poti alpinov-Strada deghli Alpini je še kar nekaj snega  6
megla se je začela umikati  7
zadnji del vzpona 8
na vrhu 9
pogled proti pravemu vrhu 10
sestopala sva zelo počasi 11
najtežji del je takorekoč za nama 12
Cima undici 13
od leve:Tri cine,Cima una,Locatelli in Toblin 14
mogočna Punta de tre Scarpei-Dreisushterspitze 15
sedlo Wurzbach 16
sestop proti lestvam 17
krnica po kateri je sestopna bližnjica 18
del novega smučišča 19
Locatelli in Toblinger malo bližje 20
tam zadaj je vrh 21
(+3)všeč
IgorZlodej10. 08. 2016 11:38:35
Bi bilo škoda v tako lepem jutru čakati na gondolo (povratna 17,30 €) zato sva šla kar peš na zgornje travnike Crode Rosse, potem pa naprej po poti 100, ki je v predhodnih objavah lepo opisana.

Zadnji del sestopa sva opravila po poti 15b, pa niti ne vem, če sva kaj pridobila, je pa lepa.

Na "vrhu" je obvestilo, da je ferrata Zandonela zaprta.
utrinek1
dobro označeno2
nekaj jih je bilo pred nama3
Wurzbach4
na drugi strani doline Tre Cime5
utrinek6
ni dejanski vrh7
nekatere objekte obnavljajo, ta je tik pod vrhom 8
tudi material je pripravljen9
na pot 15b10
utrinek11
travniki že blizu12
(+5)všeč
mirank23. 06. 2017 11:10:11
Ob čisto rahlem rosenju smo kar peš pristopili do izhodišča pri Rudijevi koči, kjer pa nas že obsije sonce. Zaradi zgodnje ure nismo na vzponu srečali nikogar. Pot je v celoti kopna in brez sprememb glede na predhodne zapise. Zavetje v kaverni tik pod koto s križem je še vedno v istem stanju kot lani.
Knap, ta je še z vzh strani1
(+1)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki