Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Fallbach

Natisni
VanSims24. 08. 2011 20:21:08
Zadnji dan dopusta sem se mislil podati na tritisočak Säuleck po Buderusweg. Žal mi je slabo vreme prekrižalo načrte, tako da sem ostal kar v Koschachu(od koder se odcepi cesta na izhodišče te poti).

No, tam pa se, kot posebej vedo extremni feratisti, nahaja najvišji slap Koroške, Fallbach z znamenito ekstremno(E) ferato. No, pa pojdimo pogledati vsaj to, sem si rekel.

Slap, ki se vidi že iz ceste, me je seveda navdušil, ferata zraven pa je zame res samo za gledati. Sem pa iz razglednega balkona na pol poti do vrha, kljub slabemu vremenu in posledični drseči skali in nevarnosti nevihte vseeno videl tri plezalce. Nisem vedel kaj naj si mislim: 'svaka jim čast' ali pa kaki Čehi mežikanje

Seveda se da do vrha priti tudi po normalni poti, ki obide ferato in služi feratistom za sestop. Je del krožne poti okoli slapa. To pot sem tudi ubral.

Iz parkirišča gremo kake 200-300 m nazaj po cesti v smeri Gmündna, nato pa nas smerokaz usmeri na pot, ki kaj kmalu pride v gozd. Do razgledne točke na pol poti, kake 10 min z naše poti(smerokaz) je pot sorazmerno nezahtevna tako v kondicijskem, kot tehničnem smislu. Primerna torej za vse. Od tam naprej je malo drugače: pot postane nekoliko strmejša, kondicijsko nekoliko zahtevnejša, srečamo pa se tudi s kake 50-100 m zavarovane poti. Za povprečnega planinca tudi tu ne bi smelo biti težav, zajla je bolj za varovanje izpostavljenega področja kot za napredovanje in je feratistom, ki se tod vračajo dol, zgolj za okras. velik nasmeh Kaka navezava za otroke vseeno ne škodi.

Na vrhu(tam se tudi konča ekstremna ferata, ki jo naša pot obide) je čez slap mostiček, nato pa lahko nadaljujemo še naprej do makadamske ceste(še malo grizenja kolen nas čaka brez zajl), kjer zavijemo levo na cesto. Po kake 500 m nas smerokaz usmeri nazaj v dolino. Ko pridemo na glavno cesto, gremo nekaj časa po njej v smeri Gmündna nato pa nas markacije zopet usmerijo v gozd in po kake 10 min pridemo še do spodnje razgledne točke. Od tam pa imamo do izhodišča(parkirišča) še 5 min.

Na parkirišču je tudi informacijska tabla z vrisano potjo
Fallbach Razgled s poti na Fallbach1
Fallbach Slap iz razgledišča na pol poti2
Fallbach Pogumna ali Čeha? Glede na vreme...3
Fallbach Slap iz zgornjega mostička pri izteku ferate4
Fallbach Tu zavijemo na makadam, nazaj proti dolini5
Fallbach Na koncu se je začela dvigovati še megla6
Fallbach Pogled na slap iz spodnjega razgledišča7
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki