Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Gorjanci, Medvednica in Medžimurje / Ivanščica / Juranščina - Ivanščica (čez Belige)

Juranščina - Ivanščica (čez Belige)

Natisni
Izhodišče: Juranščina (340 m)
Ime poti: čez Belige
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 721 m
Višinska razlika po poti: 920 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 629
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Na hrvaško prispemo preko MP Gruškovje / Macelj. Avtocesto Macelj-Zagreb zapustimo ob mestu Zabok. V nadaljevanju se peljemo v smeri Bedekovčina, Zlatar Bistrica. Za naseljem Poznanovec zapustimo glavno cesto in gremo v smeri Mače, Zlatar (v Zlatar je možno priti tudi, če nadaljujemo naprej in zavijemo v mestu Zlatar-Bistrica). V naselju Zlatar bomo opazili oznake za Belec, do katerega je še kakih petnajst minut po slabši cesti.
b) Iz Prekmurja zapeljemo na avtocesto Goričan-Zagreb, zapustimo pa jo na izvozu Novi Marof. Iz Novega Marofa bomo nadaljevali v smeri Zlatar, ampak le do mesta Budinščina, kjer bomo zapeljali na slabšo cesto, ki nas po dvajsetih minutah pripelje do vasi Belec.

Uradni začetek poti je ob cerkvi v Belcu, ampak je od tod do "našega" izhodišča v vasi Juranščina pol ure hoje po asfaltu.
Opis poti:
Uradni začetek poti je ob cerkvi v vasi Belec. Priporočam da se pripeljemo naprej v vas Juranščina, ker je do nje pol ure hoje po asfaltu in ravnem.
V Juranščini je razpotje, kjer bomo opazili planinske smerokaze. Gremo levo v smeri Belecgrad (desno Kopanja in Židovina). Asfalta bo kmalu konec, pot pa preide v gozd (tukaj je še nekaj parkirnih mest).
Skozi gozd hodimo po večinoma položni poti, nam pa se med drevesi odpre nekaj razgleda na ruševine gradu Belecgrad, na levi strani poti pa teče prijeten potoček Brana, ki se spušča proti dolini v številnih brzicah. Po pol ure hoje pridemo do Planinskega doma Belecgrad.
Za domom je večje razpotje s katerega nadaljujemo levo (naravnost Brana, desno Kopanja prek Mindžalovca). Prečkamo potoček Brano. Tu lahko izbiramo med dvema variantama, priporočam levo ker desna gre preko poseke in nima markacij, le eno na skali. Poti se združita ob lovski koči, od koder nadaljujemo do naslednjega razpotja, katero se nahaja pred gradom Belec, ki je danes ruševina.
Od razpotja nadaljujemo rahlo desno (za nami je odcep za ruševine, levo pot za planinsko kočo Majer in ruševine Oštrcgrad). Pot naprej je vse bolj strma in vodi skozi nižji gozd. Čez nekaj časa se pot dokaj neopazno s severozahodne obrne na severovzhodno stran in se položi. Položen del traja le minuto, potem pa pridemo do najbolj strmega dela poti, kjer je na nekaj mestih pot dokaj kamnita in že skoraj meji na delno zahtevno. Višje se pot ponovno položi in nas pripelje do razpotja, kjer če nadaljujemo levo lahko v minuti prispemo do razgledišča Babin zob.
Za razpotjem, ki je nekako na polovici poti prispemo v pas mešanega gozda, kjer ob zanimivi skali pot spet postane strma. Gozd se postopoma razredči, mi pa pridemo do travnika Beliga. Nekoč živa planina, danes je opuščena in vse bolj zaraščena. Travniku sledimo v desno, ko se vrnemo v gozd pa smo že na naslednjem razpotju, ki je slabše označeno in kjer se nam z desne priključi pot z Lobora in planinske koče Majer.
Sledi nekaj lahkotne hoje skozi gozd, nato pa prispemo na sedlo, od koder se nam odpre pogled proti severu. Za nadaljevanje imamo dve možnosti in sicer lahko nadaljujemo navzdol, kjer hodimo pod skalovjem, priporočam pa pot, ki vodi preko vrha Belige.
Gremo navzgor po strmi poti, ki se nadaljuje po mestoma ozkem in na nekaj mestih izpostavljenem grebenu, mi pa taki poti sledimo do vrha Belige, kjer se nahaja vpisna skrinjica.
Nadaljujemo naprej in po minuti se greben konča, mi pa se spustimo približno 100 višinskih metrov do razpotja, kjer se naša pot uradno konča in preide na pot Brana.
Nadaljujemo desno in prispemo na cesto, po kateri lahko nadaljujemo vse do koče, priporočam pa da se s ceste rahlo spustimo in v minuti pridemo do Črnih mlak, legendarnega vzletišča coprnic.
Črne mlake so manjše blatno jezerce, katero nikoli ne presahne.
Nadaljujemo v smeri vrha, pot pa nas vodi proti vzhodu, kmalu pa prispemo do naslednjega prostora za počitek in naslednjega razpotja, kjer se nam priključi še nekaj poti. Nekoliko naprej prispemo do slabše označenega razpotja, kjer pa gremo navzgor.
Nekoliko višje se dotaknemo ceste, mi pa gremo levo po markirani poti. Sledi še krajši vzpon in ponovno dosežemo cesto, tokrat pa po njej nadaljujemo do približno 5 minut oddaljene planinske koče, od katere imamo do vrha Ivanščice le še minuto hoje.
zemljevid poti - Ivanščica
Ob poti: Planinarska kuća Belec (440m), Belec grad (531m), Razglednik Babin zub (638m), Belige (974m)
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Juranščina - Ivanščica1
Juranščina - Ivanščica2
Juranščina - Ivanščica3
Juranščina - Ivanščica4
Juranščina - Ivanščica5
Juranščina - Ivanščica6
Juranščina - Ivanščica7
Juranščina - Ivanščica8
Juranščina - Ivanščica9
Juranščina - Ivanščica10
Juranščina - Ivanščica11
Juranščina - Ivanščica12
Juranščina - Ivanščica13
Juranščina - Ivanščica14
Juranščina - Ivanščica15
Juranščina - Ivanščica16
Juranščina - Ivanščica17
Juranščina - Ivanščica18
Juranščina - Ivanščica19
Juranščina - Ivanščica20
Juranščina - Ivanščica21
Juranščina - Ivanščica22
Juranščina - Ivanščica23
Juranščina - Ivanščica24
Juranščina - Ivanščica25
Juranščina - Ivanščica26
Juranščina - Ivanščica27
Juranščina - Ivanščica28
Juranščina - Ivanščica29
Juranščina - Ivanščica30
Juranščina - Ivanščica31
Juranščina - Ivanščica32
Juranščina - Ivanščica33
Juranščina - Ivanščica34
Juranščina - Ivanščica35
Juranščina - Ivanščica36
Juranščina - Ivanščica37
Juranščina - Ivanščica38
Juranščina - Ivanščica39
Juranščina - Ivanščica40
Juranščina - Ivanščica41
Juranščina - Ivanščica42
Juranščina - Ivanščica43
Juranščina - Ivanščica44
Juranščina - Ivanščica45
Juranščina - Ivanščica46
Juranščina - Ivanščica47
Juranščina - Ivanščica48
Juranščina - Ivanščica49
Juranščina - Ivanščica50
Juranščina - Ivanščica51
Juranščina - Ivanščica52
Juranščina - Ivanščica53
Juranščina - Ivanščica54
Juranščina - Ivanščica55
Juranščina - Ivanščica56
Diskusija o izletu Juranščina - Ivanščica (čez Belige)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki