Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Legastja - Jeterbenk

Natisni
Izhodišče: Legastja (438 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,3498°E
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 336 m
Višinska razlika po poti: 415 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 3.705
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
Opis poti:
Z izhodišča pri gostilni Legastja najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na pešpot v smeri Sv. Jakoba. Pot se najprej vzpenja po travnatem kolovozu, ki nas vodi med senožetmi in pašniki, nato pa se položi in nas pripelje do manjšega zaselka, kjer stopimo na asfaltno cesto. Pot nadaljujemo med nekaj hišami, za katerimi se asfaltna cesta spremeni v kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnjih kozolcev. Pri kozolcih nas markacije usmerijo rahlo levo, na pot, ki se v nadaljevanju vzpenja po travniku. Lepo sledljiva, a v času visoke trave kar malce zaraščena pot, nas po nekaj minutah pripelje do druge asfaltne ceste, katero pa dosežemo na manjšem križišču, ob katerem se nahaja križ. Nadaljujemo po levi strani križa, po vzpenjajoči se cesti, po kateri hitro prispemo do zaselka nekaj hiš in označenega razpotja pri njih.
Z razpotja nadaljujemo naravnost ter pot še nekaj minut nadaljujemo po cesti (levo 10 minut krajša pot). Ko v gozdu cesta naredi desni ovinek, le to zapustimo in nadaljujemo naravnost na nekoliko bolj strmo markirano pot, ki se vzpne skozi gozd ter nas malo višje vodi mimo vodohrana. Od tu sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa prispemo ob rob travnika, kjer pot zavije desno. Kolovoz po katerem nadaljujemo pot zapustimo v rahlem levem ovinku, saj nas markacije usmerijo desno na stezo, ki preči pobočja proti desni. Po krajšem prečenju stopimo na makadamsko cesto in ji sledimo v desno. Omenjena makadamska cesta nas hitro pripelje do križišča, s katerega nadaljujemo po zgornji levi cesti v smeri Sv. Jakoba in Brezovice. Z asfaltne ceste se nam kaj kmalu odpre pogled proti Sv. Jakobu, katerega vidimo že levo za nami, mi pa po cesti hodimo do naselja Brezovica.
Ob zgornjem delu naselja se nahaja označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Katarine (levo Sv. Jakob) ter pot nadaljujemo po ožji makadamski cesti, po kateri pa hodimo le kratek čas, saj bomo že hitro prišli do neoznačenega odcepa poti, ki vodi proti Rogu. Pešpot se s ceste odcepi rahlo v levo in se sprva nadaljuje vzporedno z njo, nato pa se strmeje vzpne in nas pripelje na prostrano in razgledno senožet. Preko senožeti nadaljujemo rahlo levo, nato pa na drugi strani še enkrat rahlo levo (desno cerkev sv. Katarine). Pot se nadaljuje skozi pas gozda in grmičevja, nato pa nas pripelje na travnat greben Roga, po katerem hitro prispemo do vrha, ob robu katerega se nahaja velik križ.
Z Roga nadaljujemo proti vzhodu po poti, ki se prične strmo spuščati skozi pas gozda. Gozd se hitro konča, pot pa se v nadaljevanju spušča čez razgledno senožet. Ko se pot položi stopimo na kolovoz, mi pa po njem hodimo do bajte, ki se nahaja ob robu gozda. Bajto obidemo po levi strani ter se najprej zmerno vzpnemo, nato pa se postopoma pričnemo spuščati skozi gozd, nižje pa še preko ene senožeti. Ko se pot ponovno položi bomo prišli do klopce z mizo ter nekaj metrov naprej še do makadamske ceste, katero pa dosežemo ravno na manjšem križišču.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo naravnost (levo kmetija Kozomer, desno cerkev sv. Katarine), mi pa po njej hitro prispemo do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, katero se nahaja ob robu gozda nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto v smeri Jeterbenka (rahlo levo Žlebe, rahlo desno Slavkov dom na Golem Brdu), po kateri hitro prispemo do vikenda.
Za vikendom nadaljujemo po strmi planinski poti, ki se vzpne skozi gozd in kateri se le nekaj korakov pod vrhom priključi še pot od Slavkovega doma na Golem Brdu in pot iz Žleb "po grebenu".
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo in v nekaj korakih dosežemo vrha Jeterbenka, s katerega se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Jeterbenk
Ob poti: Rog (798m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Katarina (Topol), Sveti Jakob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Legastja - Jeterbenk1
Legastja - Jeterbenk2
Legastja - Jeterbenk3
Legastja - Jeterbenk4
Legastja - Jeterbenk5
Legastja - Jeterbenk6
Legastja - Jeterbenk7
Legastja - Jeterbenk8
Legastja - Jeterbenk9
Legastja - Jeterbenk10
Legastja - Jeterbenk11
Legastja - Jeterbenk12
Legastja - Jeterbenk13
Legastja - Jeterbenk14
Legastja - Jeterbenk15
Legastja - Jeterbenk16
Legastja - Jeterbenk17
Legastja - Jeterbenk18
Legastja - Jeterbenk19
Legastja - Jeterbenk20
Legastja - Jeterbenk21
Legastja - Jeterbenk22
Legastja - Jeterbenk23
Legastja - Jeterbenk24
Legastja - Jeterbenk25
Legastja - Jeterbenk26
Legastja - Jeterbenk27
Legastja - Jeterbenk28
Legastja - Jeterbenk29
Legastja - Jeterbenk30
Legastja - Jeterbenk31
Legastja - Jeterbenk32
Legastja - Jeterbenk33
Legastja - Jeterbenk34
Legastja - Jeterbenk35
Legastja - Jeterbenk36
Legastja - Jeterbenk37
Legastja - Jeterbenk38
Legastja - Jeterbenk39
Legastja - Jeterbenk40
Legastja - Jeterbenk41
Legastja - Jeterbenk42
Legastja - Jeterbenk43
Legastja - Jeterbenk44
Legastja - Jeterbenk45
Legastja - Jeterbenk46
Legastja - Jeterbenk47
Legastja - Jeterbenk48
Legastja - Jeterbenk49
Legastja - Jeterbenk50
Legastja - Jeterbenk51
Legastja - Jeterbenk52
Legastja - Jeterbenk53
Legastja - Jeterbenk54
Legastja - Jeterbenk55
Legastja - Jeterbenk56
Legastja - Jeterbenk57
Legastja - Jeterbenk58
Legastja - Jeterbenk59
Legastja - Jeterbenk60
Legastja - Jeterbenk61
Legastja - Jeterbenk62
Legastja - Jeterbenk63
Legastja - Jeterbenk64
Legastja - Jeterbenk65
Legastja - Jeterbenk66
Legastja - Jeterbenk67
Legastja - Jeterbenk68
Legastja - Jeterbenk69
Legastja - Jeterbenk70
Legastja - Jeterbenk71
Diskusija o izletu Legastja - Jeterbenk
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki