Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Žiri - Javorč

Natisni
Izhodišče: Žiri (499 m)
Širina/Dolžina: 46,0537°N 14,1198°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 402 m
Višinska razlika po poti: 402 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 9.221
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Na začetku Žirov zavijemo levo na Dobračevsko ulico, katera nekoliko naprej preide v Kosovelovo ulico ter v ulico Pod griči. Na križišču ulice Pod griči in Jezerske ulice zavijemo levo k bližnji transformatorski postaji, kjer se začne pot na Javorč. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto nadaljujemo levo proti Logatcu, a se po njej peljemo le do prvega križišča, od koder z vožnjo nadaljujemo desno proti Horjulu in Stari Vrhniki. Nekaj časa se peljemo po glavni cesti proti Horjulu, nato pa zavijemo rahlo levo v smeri vasi Smrečje. Za vasjo Podlipa se cesta prične strmeje vzpenjati, nam pa se med vzponom z desne priključi še cesta iz Horjula. Nadaljujemo naravnost ter nekoliko naprej prispemo v Smrečje, od koder z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti Žirem. Cesta se nato prične spuščati po Račevi dolini, kjer v njenem spodnjem delu opazimo skakalnice bližnjega nordijskega centra Žiri. Še nekoliko naprej prispemo na obrobje mesta Žiri, kjer se cesta razcepi na dva dela. Glavna cesta zavije rahlo v levo, mi pa nadaljujemo rahlo desno na ulico pod Griči, kateri sledimo do križišča z Jezersko ulico, kjer zavijemo desno proti bližnji transformatorski postaji. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Rovt in Žirov. Z vožnjo nadaljujemo po precej ovinkasti cesti, kateri sledimo do Žirov, tam pa v središču mesta zavijemo desno na Jezersko ulico, kateri sledimo vse do transformatorske postaje, katera se nahaja na obrobju mesta. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
Opis poti:
Pred transformatorsko postajo nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki se sprva zložno vzpenja ob mrežasti ograji. Ograja se hitro konča, kolovoz pa se prične zmerno vzpenjati po razglednem travnatem pobočju. Sprva se nam odpre kar nekaj razgleda na Žirovsko kotlino in hribovje, ki le to obdaja, nato pa zmerno strma, dobro uhojena a neoznačena pot postopoma preide v sprva še redek gozd. Pot po kateri hodimo, v prvem delu poteka po trim stezi, zato ob njej opazimo nekaj rekvizitov za vaje. Nekoliko višje zapustimo trim stezo in vzpon nadaljujemo po dobro uhojenem kolovozu. Čeprav pot ni markirana in se večkrat razcepi na več delov, z orientacijo ni večjih težav, saj se poti, ki vodijo navkreber, kaj hitro spet združijo. Višje pot, ki deloma poteka po neizrazitem gozdnatem grebenu preide na razgledno travnato pobočje, s katerega se nam odpre lep pogled na Škofjeloško hribovje. Na zgornjem delu travnatega pobočja opazimo manjšo vikend hiško, katero obidemo po desni strani. Tu se pot vrne v gozd, mi pa ob poti opazimo prve markacije.
Nadaljujemo po gozdnatem grebenu, po poti, katera nas vodi mimo bunkerja nekdanje rapalske meje. Nekaj minut višje se pot položi in nas pripelje iz gozda na večjo jaso, preko katere se hitro sprehodimo do vpisne skrinjice na Javorču.
Od vpisne skrinjice lahko nadaljujemo rahlo levo do bližnje ceste, po kateri hitro prispemo do lovskega doma, kateri je običajno odprt ob koncih tedna.
zemljevid poti - Javorč
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Žiri - Javorč1
Žiri - Javorč2
Žiri - Javorč3
Žiri - Javorč4
Žiri - Javorč5
Žiri - Javorč6
Žiri - Javorč7
Žiri - Javorč8
Žiri - Javorč9
Žiri - Javorč10
Žiri - Javorč11
Žiri - Javorč12
Žiri - Javorč13
Žiri - Javorč14
Žiri - Javorč15
Žiri - Javorč16
Žiri - Javorč17
Žiri - Javorč18
Žiri - Javorč19
Žiri - Javorč20
Žiri - Javorč21
Žiri - Javorč22
Žiri - Javorč23
Žiri - Javorč24
Žiri - Javorč25
Žiri - Javorč26
Žiri - Javorč27
Žiri - Javorč28
Žiri - Javorč29
Žiri - Javorč30
Žiri - Javorč31
Žiri - Javorč32
Žiri - Javorč33
Diskusija o izletu Žiri - Javorč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki