Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Osolnik / Sora - Osolnik (po pešpoti)

Sora - Osolnik (po pešpoti)

Natisni
Izhodišče: Sora (360 m)
Širina/Dolžina: 46,1414°N 14,3703°E
Ime poti: po pešpoti
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 498 m
Višinska razlika po poti: 510 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 11.260
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Medvode, nato pa pri trgovini Špar zapustimo glavno cesto in nadaljujemo proti železniški postaji in naselju Sora. V Sori se najprej v levo odcepi cesta proti Katarini, malo naprej pa še proti Osolniku. Zapeljemo na cesto proti Osolniku in nato po krajšem vzponu parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Štefana. Parkiramo lahko tudi nekoliko nižje na parkirišču ob župnišču.
b) Iz Kranja se peljemo proti Škofji Loki, z obrobja Škofje Loke pa nato sledimo oznakam za Gorenjo vas. Pred predorom Sten pa iz krožišča zapeljemo na izvoz v smeri naselja Sora. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Hosta, Pungert, Gosteče in Draga, do naselja Sora, kjer zavijemo desno proti Osolniku in nato po krajšem vzponu parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Štefana. Parkiramo lahko tudi nekoliko nižje na parkirišču ob župnišču.
c) Iz Poljanske doline se peljemo proti Škofji Loki in nato po obvoznici in skozi predor Sten. Za predorom zavijemo desno ter sledimo oznakam za naselje Sora. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Hosta, Pungert, Gosteče in Draga, do naselja Sora, kjer zavijemo desno proti Osolniku in nato po krajšem vzponu parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Štefana. Parkiramo lahko tudi nekoliko nižje na parkirišču ob župnišču.
Opis poti:
Na začetku parkirišča se v levo odcepi markirana pešpot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah prečimo asfaltno cesto, ki vodi proti Osolniku (do sem lahko tudi po cesti, če smo parkirali na zgornjem delu parkirišča), mi pa nadaljujemo po markirani poti. Vzpon nadaljujemo skozi gozd, na nekaj manjših razpotjih pa sledimo markacijam. Višje pot doseže stranski greben, kjer se položi in povsem približa asfaltni cesti. Nadaljujemo nekoliko desno od ceste, pot pa se hitro razcepi.
Nadaljujemo rahlo levo (desno Hom 15 minut) ter se v nadaljevanju prečno vzpenjamo po večinoma južnih pobočjih Homa. Ko nekoliko naprej dosežemo neizrazit grebenček, se nam z desne priključi pot z vrha Homa, mi pa nadaljujemo levo in nekoliko naprej dosežemo asfaltno cesto. Pot se nadaljuje po cesti, občasno pa po markirani stezici, ki poteka desno ali levo od ceste. V nadaljevanju dokaj zložna pot nas nato pripelje do razpotja, kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Ločnice, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjega križišča in razpotja.
Na razpotju, pri znamenju dokončno zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo po postopoma bolj strmi planinski poti. Malo naprej se nam z desne priključi še neoznačena, a dokaj obiskana pot iz Gosteč.
Sledi še nekaj minut strmega vzpona po markirani poti in dosežemo cerkev sv. Mohorja in Fortunata na Osolniku, za lep razgled pa se je vredno sprehoditi še malo naprej.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (februar).
zemljevid poti - Osolnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sora - Osolnik1
Sora - Osolnik2
Sora - Osolnik3
Sora - Osolnik4
Sora - Osolnik5
Sora - Osolnik6
Sora - Osolnik7
Sora - Osolnik8
Sora - Osolnik9
Sora - Osolnik10
Sora - Osolnik11
Sora - Osolnik12
Sora - Osolnik13
Sora - Osolnik14
Sora - Osolnik15
Sora - Osolnik16
Sora - Osolnik17
Sora - Osolnik18
Sora - Osolnik19
Sora - Osolnik20
Sora - Osolnik21
Sora - Osolnik22
Sora - Osolnik23
Sora - Osolnik24
Sora - Osolnik25
Sora - Osolnik26
Sora - Osolnik27
Sora - Osolnik28
Sora - Osolnik29
Sora - Osolnik30
Sora - Osolnik31
Sora - Osolnik32
Sora - Osolnik33
Sora - Osolnik34
Sora - Osolnik35
Diskusija o izletu Sora - Osolnik (po pešpoti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki