Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Boč / Studenice - Boč (po cesti)

Studenice - Boč (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Studenice (260 m)
Širina/Dolžina: 46,2999°N 15,6138°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 718 m
Višinska razlika po poti: 750 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 11.819
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
a) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v center Poljčan. V centru zavijemo desno v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
b) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. V centru zavijemo levo v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
c) Iz smeri Ptuja, Kidričevega preko Ptujske gore, Majšperka in Makol pripeljemo v Studenice, kjer nadaljujemo levo preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
Opis poti:
Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju in nunskem pokopališču. Kmalu dosežemo izvir(e) Toplega studeniškega potoka levo od poti in po ozki brvi prečimo potok. Nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo levo, desno vodi cesta v naselje Podboč oziroma Zgornje Poljčane.
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju dosežemo desno ob cesti brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku. Nadaljujemo po cesti in kmalu pridemo ponovno na križišče v katerem nadaljujemo desno, levo jasa Formila, partizanska bolnica na Boču, dom planincev na Boču... Cesti sledimo dalje iz ovinka v ovinek...in dosežemo vhod oziroma ograjo RTV stolpa na Boču.
Nadaljujemo nekoliko navzdol in kmalu sestopimo na planinsko pot iz Poljčan proti stolpu na Boču. Po poti v nadaljevanju ob vojaškem območju kmalu dosežemo cilj poti...nekaj zaključnih metrov po vršnem grebenu. Kratek vzpon po stopnicah na stolp. Lep razgled na vse strani je končna nagrada odločitve za opisani izlet.
zemljevid poti - Boč
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Studenice - Boč1
Studenice - Boč2
Studenice - Boč3
Studenice - Boč4
Studenice - Boč5
Studenice - Boč6
Studenice - Boč7
Studenice - Boč8
Studenice - Boč9
Studenice - Boč10
Studenice - Boč11
Studenice - Boč12
Studenice - Boč13
Studenice - Boč14
Studenice - Boč15
Studenice - Boč16
Studenice - Boč17
Studenice - Boč18
Studenice - Boč19
Studenice - Boč20
Studenice - Boč21
Studenice - Boč22
Studenice - Boč23
Studenice - Boč24
Studenice - Boč25
Studenice - Boč26
Studenice - Boč27
Studenice - Boč28
Studenice - Boč29
Studenice - Boč30
Studenice - Boč31
Studenice - Boč32
Diskusija o izletu Studenice - Boč (po cesti)
jprim8. 05. 2014
Lepo, pa ti je uspelo spravit to pot iz Studenic med opise poti, ...
Ali je to edina varianta iz tega izhodišča, če pelje po cesti je res bolje za kolesarje in avtomobile.nasmeh
klm10. 05. 2014
Brunny,(pa tudi ostali, ki morebiti poznate odgovor):
kot domačinu ti je najbrž poznan plezalni pristop s poti mimo jame Belunjače, ki je označen s florestenčno zeleno barvo in pusčicami. Pod pusčiami, v nadaljevanju vzpona črtami, so tudi pike: ponekod dve, na enem mestu zgolj ena na več mestih tri. Kaj označujejo? Morebiti ves? Sprva sem mislil, da težavnostno stopnjo, saj je začetek vzpona res II., nato zgolj I., ampak mislim, da se nikjer ne dotakne III. sicer pa res lep, izpostavljen prehod.
bruny10. 05. 2014
Februarja sva tam opravila s kolegom spust iz stolpa. Opazil oznake in kolega mi je povedal, da bodo steno opremili za plezalni pristop - ferato. Verjetno nekaj podobnega kot je Skala nad Slovenskimi Konjicami, ne vem !? morda Gonžarjeva peč. Na Boču so večkrat tudi izobraževanje iz strani PZS in verjetno je to potrebno. Vsekakor popestritev in dodana vrednost. Več informacij nimam, morda se oglasi kdo, ki ve kaj več, menim pa da je ,,to - to,,.Lp
klm10. 05. 2014
Hvala za informacijo, Bruno. Lp, Klemen
bruny12. 05. 2014
Ni bilo nek problem pot iz Studenic mežikanje ,,spravit,, med uradne poti. Ravno zato nekaj odloga, ker je varianta bolj oziroma v glavnem cestna. Dobro tudi gozdne ceste so v predelu Boča kar obiskane s strani rekreacije željnih, kolesarjev, tekačev, pohodnikov je vedno več...
Nekje bi to naj bila edina uradna pot iz Studenic navzgor, višje v svet Boča. V ,,razmerah Boč,, predstavil še kar nekaj neuradnih poti, tudi bolj ,,ojštrih,, in morda še kdo. Problem ali pa morda tudi sreča je da te poti niso označene. Ker niso uradne označene seveda iz moje strani med poti ne bodo uvrščene. Tudi prav je tako, Boč je občutljiv ekosistem - tudi krajinski park, nekaj redkih živalskih in rastlinskih vrst uspeva in se bori za vsakodnevno preživetje na teh tleh podobnim kraškim...Lp
klm12. 05. 2014
Ta opisan pristop je izrazito tekaski ali kolesarski, dolg dobrih 10 km.
A kot si rekel Bruny, je nekaj bolj, ne bi se izrazil "ojstrih", pač pa samotnih, odročnih poti, na katerih srečah trop muflonov ali slisis divje mačke, itd., Med opisanim pristopom po gozdni cesti in klasičnim pristopom prek Babe, je kar nekaj takih lepih bolj ali manj vidnih stezic. Boč pa se tako kaže v drugačni podobi, tako da ga vedno znova z veseljem odkrivas.
jprim14. 05. 2014
@klm
A si prepričanzavijanje z očmi muflonov, srečala sva samo še kozoroge.
LP!
klm14. 05. 2014
Kozoroge?
Teh na območju Boča zagotovo ni. Kar veliko ljudi na moje začudenje ne ločuje kozorogov od gamsov!
Muflone 100%, z razdalje cca. 30 m. Sem ter tja se najde se kaksen zlatorog...
bruny15. 05. 2014
Muflon je nekje podoben ovci in v Sloveniji ni avtohtona vrsta divjadi. Naseljen je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih preteklega stoletja. Na Boču konkretno leta 1972/73 in poselitev na Boču je bila ena uspešnejših v slovenskem prostoru. Ob štiridesetletnici poselitve so iz Slovaške dobili nekaj novih živali za poživitev krvi na Boču. Seveda danes oziroma v sedanjem času poselitve ne bi bilo, neavtohtone vrste se po novih smernicah ne naseljujejo in takrat je bil seveda nek drug čas in pogled na lovsko stroko. Mufloni so predvsem krčili prostor gamsu. Seveda je bila v tedanjih časih poleg stroke vedno potrebna tudi politična odločitev ali vsaj soglasje.
Še pogled v zgodovino...v tedanjih časih je bil skoraj vsak pomemben politik in tudi direktor lovec, danes je nekoliko drugače po eri tenisa je v ospredju predvsem golf. Tito na Boču po podatkih ni bil nikoli medtem, ko so se slovenski vodstveni kadri tedanjega časa udeleževali lovov na ožjem in širšem področju Boča.Lp
jprim17. 05. 2014
Jap, priznam, da sem ga biksinala, kako sem lahko zamnenjala kozoroga za gamsa, ...(pivo???)
Srečala sva gamsemežikanje
bruny5. 10. 2014
Danes po opisani poti sestopil...750 višinskih metrov je iz Studenic nekje, dames so bili na opisani poti negativni, tudi zanemarljivih 35 pozitivnih na delu med razglednim in RTV stolpom.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki