Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stenica / Vitanje - Stenica

Vitanje - Stenica

Natisni
Izhodišče: Vitanje (452 m)
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 639 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 9.610
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Celje - center in z vožnjo nadaljujemo proti Vojniku. V Vojniku nadaljujemo levo proti Dobrni, mi pa omenjeni cesti sledimo do kraja Nova Cerkev, kjer nas oznake za Vitanje usmerijo desno. Naprej se peljemo po ožji in ovinkasti cesti, po kateri prispemo v kraj Vitanje. Parkiramo na primernem mestu nekje v središču kraja.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo proti omenjenemu kraju. Iz Slovenskih Konjic vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Celju, mi pa ji sledimo do kraja Stranice, kjer v krožišču zavijemo desno proti Vitanju. Cesti sledimo do omenjenega kraja, kjer nekje v središču kraja parkiramo na primernem mestu.
c) S ceste Velenje - Slovenj Gradec, pri kraju Gornji Dolič zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Slovenj Gradca pa levo) proti Vitanju. Ko prispemo v omenjeni kraj parkiramo na primernem mestu sredi kraja.
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do glavnega križišča v Vitanju, od tam pa nadaljujemo po glavni cesti proti Slovenskim Konjicam. Po glavni cesti hodimo nekaj 100 metrov, nato pa nas smerokaz usmeri desno navzdol na bližnji mostič. Za mostičkom se vzpnemo po cesti mimo vrtca do Cvetlične ulice. Ko se po njej vzpnemo do križišča z ulico Štajnhof, nadaljujemo levo, mi pa se po cesti vzpnemo do zadnje hiše, le ta pa se nahaja v neposredni bližini ostrega levega ovinka. Na koncu ovinka se v desno odcepi makadamska cesta, mi pa po njej hodimo le 2 metra, nato pa nadaljujemo levo v gozd (do sem možno tudi z avtomobilom).
Nadaljujemo po markirani poti, ki se prične strmo vzpenjati skozi gozd. Višje pot postane še bolj strma, nato pa nas pripelje do razgledišča s klopco, kjer se le ta položi. V nadaljevanju nas pot vodi mimo montažne hišice, višje pa, ko se gozd konča pa še mimo kmetije Vodovnik. Tu se markacije prehodno končajo, mi pa nadaljujemo preko dvorišča omenjene kmetije in nato po gozdni cesti nazaj v gozd. Po cesti nadaljujemo kakšno minuto, nato pa se v desno odcepi ožja stezica, po kateri nadaljujemo vzpon. V nadaljevanju se spet nekoliko strmeje vzpenjamo skozi gozd, strmina pa popusti nekoliko višje, ko dosežemo naslednjo gozdno cesto, katera je običajno precej blatna. Nadaljujemo po cesti, kateri v naslednjem križišču sledimo levo, potem pa po nekaj minutah desno. Sedaj hodimo po gozdni cesti, ki se nadaljuje vzporedno s širokim kolovozom. Ko se gozd razredči se markacije ponovno izgubijo, mi pa prispemo do zelo široke in dobro vzdrževane ceste, katero pa le prečimo. Nadaljujemo po serpentinasti poti, ki nas vodi skozi nizek gozd in praprot. Višje se pot vrne v gozd in pred nami je še zadnja strmina. Nekaj časa se strmo vzpenjamo, nato pa preden dosežemo greben, kjer se odcepi kratka stezica proti bližnjemu razgledišču. Ko dosežemo greben se pot položi, od tam pa se odcepi stezica proti svetišču Marijina roka. Od razpotja sledi še 5 minut hoje in prispemo na vrh Stenice.
zemljevid poti - Stenica
Priporočamo: podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Vitanje - Stenica1
Vitanje - Stenica2
Vitanje - Stenica3
Vitanje - Stenica4
Vitanje - Stenica5
Vitanje - Stenica6
Vitanje - Stenica7
Vitanje - Stenica8
Vitanje - Stenica9
Vitanje - Stenica10
Vitanje - Stenica11
Vitanje - Stenica12
Vitanje - Stenica13
Vitanje - Stenica14
Vitanje - Stenica15
Vitanje - Stenica16
Vitanje - Stenica17
Vitanje - Stenica18
Vitanje - Stenica19
Vitanje - Stenica20
Vitanje - Stenica21
Vitanje - Stenica22
Vitanje - Stenica23
Vitanje - Stenica24
Vitanje - Stenica25
Vitanje - Stenica26
Vitanje - Stenica27
Vitanje - Stenica28
Vitanje - Stenica29
Vitanje - Stenica30
Vitanje - Stenica31
Vitanje - Stenica32
Vitanje - Stenica33
Vitanje - Stenica34
Vitanje - Stenica35
Vitanje - Stenica36
Diskusija o izletu Vitanje - Stenica
Marx9. 02. 2014
Bil spet na Mali gori / Stenici. Narejena je nova varianta poti - zdaj na sliki 19 ne gremo več skoz kmetiju Vodovnik , ampak gremo naprej na sever po gozdni cesti. Ko pridemo v gozd bomo po katerih dve minoti šli ostro levo na razpotju navzgor. Ko zagledamo kmetiju gremo ostro desno v gozd in bomo tu vidli markacije. Na opisano pot se vrnemo nekjer okoli slike 24. Zdi mi se da ta varianta podaljša pot za nekaj pet minut.
giovannixyz23. 08. 2015
Kot novi planinc nasmeh lahko rečem da je ponekod zelo slabo označena pot.
spet drugje pa odlično, skoraj na 10m markacija.

Pot je super in jo priporočam
Fulcrum2. 01. 2016
Pot na Stenico je sedaj dobro označena in nekoliko spremenjena, saj se v celoti izogne kmetiji Vodovnik. Ko pridemo mimo vikenda (sl. 18) do ceste (sl. 19) gremo desno po makadamski cesti, ki kmalu ostro zavije v levo. Po cesti hodimo nekaj sto metrov, dokler nas smerokaz ne usmeri desno na označeno pot.
pohodnik3819. 02. 2017
Ker Stenica nima svojega mesta v temi razmere bom kar tukaj.Včeraj prehodil tole pot ki je kar solidno označena v naselju malo manj a vse eno sledljiva.Pot je brez posebnosti.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp ! Tonenasmeh
VanSims26. 02. 2024 15:04:59
Pot od slike 10 (table) - 17 (razgledišče) je pri sestopu v mokrem (kakršno je bilo včeraj) lahko zelo nevarna.

Alternativni sestop se ponuja sam od sebe. Z vrha razgledišča se po par 10 metrih spustimo nazaj na malo sedelce in od tam nadaljujemo levo in se spuščamo po udobnem kolovozu, ki se spusti do ceste, kjer gremo zopet levo in po kake 10 minutah zopet pridemo na sliko 10.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki