Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Zalog - Storžič (pod Psico in po jugozahodnem žlebu)

Zalog - Storžič (pod Psico in po jugozahodnem žlebu)

Natisni
Izhodišče: Zalog (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3281°N 14,363°E
Ime poti: pod Psico in po jugozahodnem žlebu
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1532 m
Višinska razlika po poti: 1610 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.930
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 54
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj zahod in cesti naprej sledimo v smeri Golnika. Že kmalu za vasjo Tenetiše, bomo opazili oznake za vas Goriče, ki nas usmerijo desno na lokalno cesto. Le nekoliko naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Trstenik in Preddvor. Mi pa tudi tej cesti ne sledimo dolgo, saj bomo že po nekaj metrih opazili tablo z napisom Zalog, ki nas usmeri levo na vzpenjajočo se cesto, kateri nato sledimo do omenjene vasi. Sredi vasi, nekoliko pred cerkvijo, bomo opazili cesto, ki z glavne zavije v desno. Usmerimo se na to cesto, ob kateri kmalu opazimo markacije. Tej cesti naprej sledimo še približno 1 km, nato pa parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa v nadaljevanju postaja vedno slabša in nas višje pripelje do obeležja NOB, kjer cesto zapustimo in vzpon nadaljujemo desno po vzpenjajočem se kolovozu. Na mestu, kjer kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon zavije v levo, bomo na desni strani opazili stezico, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd (začetek ni označen).
Pot ob kateri opazimo redke markacije, nas nato mimo manjše kapelice pripelje do mesta, kjer se nam priključi pot iz vasi Povlje, nekaj korakov naprej pa se razcepi na dva dela. Nadaljujemo desno v smeri Velike Poljane (naravnost Mala Poljana), kjer po nekaj korakih prispemo na razgledno vzpetino, na kateri je postavljena prijetna klopca.
Z razgledišča nadaljujemo po poti, ki se vzpne sprva rahlo proti desni, nato pa proti levi in gre že po nekaj korakih v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot kmalu preide na širok poraščen greben, kjer se nato nadaljuje kar nekaj časa.
Razmeroma strma pot, ki se višje obrača nekoliko proti desni, pa nas čez čas pripelje do širokega kolovoza, kjer se priključimo Dolenčevi poti iz Povelj.
Nadaljujemo naravnost po vzpenjajočem se kolovozu, ki nas mimo »okrepčevalnice« pripelje do mesta, kjer se s kolovoza v levo odcepi markirana pešpot. Vzpon lahko nadaljujemo po omenjeni pešpoti, ki se vzpne čez travnata pobočja, ali pa po kolovozu, ki se vzpenja ob robu gozda. Obe poti se višje združita in nas brez težav pripeljeta do Koče na Veliki Poljani.
Od koče nadaljujemo po zložni poti, ki se vzpne po planini in nas v 5 minutah pripelje na sedelce med Grebencem in Psico, kjer je tudi označeno razpotje. Nadaljujemo desno v gozd po poti v smeri Storžiča čez Psico (levo Mala Poljana). Pot se prične dokaj strmo vzpenjati nato pa zavije rahlo v desno in strmina nekoliko popusti. Takšna pot nas kmalu pripelje iz gozda in do razpotja poti pod Psico.
Na omenjenem razpotju se v levo nadaljuje zelo zahtevna pot po grebenu Psice, mi pa nadaljujemo desno v smeri lažje poti na Storžič. Od razpotja naprej se pot večkrat prečno spusti in ponovno vzpne, vodi pa nas po pobočjih Psice, s katerih se nam občasno odpre nekaj razgleda, sicer pa pot prvi del prečenja večinoma poteka skozi gozd. Po nadaljnjih 30 minutah hoje prispemo na razpotje, kjer se prečenje konča, priključimo pa se poti, ki vodi na Storžič po jugozahodnem žlebu.
Omenjeni poti sledimo levo navzgor (desno navzdol planina Javornik, Povlje, prispemo pa lahko tudi do zaselka Laško in vasice Bašelj) ter se pričnemo strmo vzpenjati po poti, ki nas vodi po jugozahodnem žlebu Storžiča. Po omenjenem žlebu, s katerega se nam odpirajo vedno lepši razgledi proti Gorenjski, se vzpenjamo še dobro uro, nato pa pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje na jugozahodni greben Storžiča, kjer se nam z desne priključi neoznačena pot, ki vodi po omenjenem grebenu.
Nadaljujemo po grebenu, označena pot pa nato zavije rahlo v desno in kmalu se nam priključijo še druge poti od Doma pod Storžičem ter Kališča. Od tu do vrha, ki ga že vidimo pred seboj, nato sledi le še kratek vzpon ob čudovitih razgledih.
Zalog - Velika Poljana 2:00 minut, Velika Poljana - Storžič 2:35.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Velika Poljana (1410m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zalog - Storžič1
Zalog - Storžič2
Zalog - Storžič3
Zalog - Storžič4
Zalog - Storžič5
Zalog - Storžič6
Zalog - Storžič7
Zalog - Storžič8
Zalog - Storžič9
Zalog - Storžič10
Zalog - Storžič11
Zalog - Storžič12
Zalog - Storžič13
Zalog - Storžič14
Zalog - Storžič15
Zalog - Storžič16
Zalog - Storžič17
Zalog - Storžič18
Zalog - Storžič19
Zalog - Storžič20
Zalog - Storžič21
Zalog - Storžič22
Zalog - Storžič23
Zalog - Storžič24
Zalog - Storžič25
Zalog - Storžič26
Zalog - Storžič27
Zalog - Storžič28
Zalog - Storžič29
Zalog - Storžič30
Zalog - Storžič31
Zalog - Storžič32
Zalog - Storžič33
Zalog - Storžič34
Zalog - Storžič35
Zalog - Storžič36
Zalog - Storžič37
Zalog - Storžič38
Zalog - Storžič39
Zalog - Storžič40
Zalog - Storžič41
Zalog - Storžič42
Zalog - Storžič43
Zalog - Storžič44
Zalog - Storžič45
Zalog - Storžič46
Zalog - Storžič47
Zalog - Storžič48
Zalog - Storžič49
Zalog - Storžič50
Zalog - Storžič51
Zalog - Storžič52
Zalog - Storžič53
Zalog - Storžič54
Diskusija o izletu Zalog - Storžič (pod Psico in po jugozahodnem žlebu)
Daaam22. 06. 2016
Nočem biti nespoštljiv do avtorja zadnjih opisov za Storžič, vendarle bi se vprašal v smiselnost delanja le teh opisov, ki so že vsi v bazi le kombinacije so druge. Ker na tak način se da samo pri Storžiču še kakšnih 50 izletov uredit.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki