Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Križe - Storžič (čez Psico)

Križe - Storžič (čez Psico)

Natisni
Izhodišče: Križe (508 m)
Širina/Dolžina: 46,3394°N 14,2979°E
Ime poti: čez Psico
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1624 m
Višinska razlika po poti: 1785 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 5.719
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 115
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri proti krajem Žeje, Spodnje in Zgornje Duplje do kraja Retnje, kjer zavijemo desno proti naselju Križe. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Podbrezje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju in Tržiču. Pred Petrolovo bencinsko črpalko v Bistrici pri Tržiču zavijemo desno in se nato zapeljemo v Tržič. Ko se cesta spusti v dolino nadaljujemo ostro desno v smeri Pristave in Križ, v nadaljevanju pa se peljemo po glavni cesti, ki vodi proti Zgornjim in Spodnjim Dupljam, omenjeno glavno cesto pa zapustimo pri naselju Retnje, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Križe in Golnik. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti proti vzhodu, kjer nas pot vodi najprej mimo cerkve, nato pa še mimo pošte, gostilne pr Benk in pekarne do križišča pri kapelici, kjer nadaljujemo levo v smeri Pristave. Cesta nas nato vodi še mimo trgovine Tušek market Markič, nato pa že opazimo prve planinske oznake za Gozd, Kriško goro in Storžič, ki nas povedejo desno na ulico Planinska pot. Na križiščih skozi naselje sledimo markacijam, nato pa cesta izgubi asfaltno prevleko in preide v gozd. Nekaj minut višje, na križišču makadamskih cest nadaljujemo desno, nato pa postopoma prispemo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gorenjski. Za razglednim delom cesta postane asfaltna in nas pripelje do mesta, kjer se priključimo na cesto, ki vodi proti Gozdu. Cesti sledimo v levo, po njej pa hodimo le kratek čas, saj nas markacije povedejo desno na kolovoz.
Cesto zapustimo pri manjši informativni tabli, ki nas obvešča o odprtosti Zavetišča v Gozdu. S kolovoza nadaljujemo takoj 2 krat levo, tako, da vzpon nadaljujemo po gozdni poti, le ta pa se kmalu priključi na drug kolovoz, po katerem se v nekaj minutah vrnemo na asfaltno cesto. Nekaj korakov hodimo po cesti, nato pa se nam z leve priključi pot iz Tržiča, desno pa se nadaljuje pešpot oz. kolovoz proti Zavetišču v Gozdu (naravnost po cesti Koča na Kriški gori - strma pot).
Nadaljujemo po desni poti (kolovozu), ki sprva poteka vzporedno s cesto in nas v nadaljevanju vodi mimo korita z vodo. Nekoliko naprej kolovoz zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na prehodno nekoliko bolj strmo pot, ki se kmalu vrne na kolovoz, le ta pa na asfaltno cesto. Cesti sledimo v desno, mi pa po njej hodimo še nekaj minut, oz. vse do mesta, ko na desni strani opazimo veliko parkirišče in ob njem Zavetišče v Gozdu.
Od zavetišča se sprehodimo do bližnje cerkve, nato pa pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Golnika. Nadaljujemo levo navzgor po vse slabši cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do razpotja.
Nadaljujemo po desnem kolovozu v smeri Storžiča, Tolstega vrha ter Male in Velike Poljane (levo Koča na Kriški gori). Kolovoz, ki se prečno vzpenja proti vzhodu ima v spodnjem delu nekaj razpotij, a so ta dobro označena, tako da z orientacijo ni večjih težav. Višje se kolovoz spremeni v postopoma vse bolj strmo pešpot, le ta pa nas iz gozda pripelje na razgledna travnata pobočja. Čez čas se pot položi in nas pripelje do prijetnega razgledišča s klopco, ob kateri pa opazimo spominsko obeležje.
Naprej pot preči strmo travnato pobočje (nevarnost zdrsa in v zimskem času tudi plazu) ter za tem preide v strnjen gozd, kjer pridemo na označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Velike Poljane (levo Tolsti vrh), kjer še kratek čas prečimo gozdnata pobočja, nato pa se gozd postopoma razredči in preide na bolj strma pobočja Štajnarice, kjer se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, na težjih mestih pa nam je v pomoč nekaj jeklenic. V zadnjem delu prehoda preko Štajnarice prečimo še strmo travnato pobočje, od koder se nam odpre še prvi bližnji pogled na Storžič. Za klopco pot preide v gozd, nato pa se prične prečno spuščati proti Mali Poljani, katero po nekaj minutah tudi dosežemo. Ko stopimo iz gozda, stopimo tudi na kolovoz, po katerem se spustimo do lovske koče na Mali Poljani.
Z Male Poljane, od koder se nam priključi pot s Tolstega vrha, Doma pod Storžičem in Zaloga, nadaljujemo po levi strani lovske koče, po poti v smeri Velike Poljane. Pot, ki naprej poteka po kolovozu, gre hitro v gozd, kjer se nato prečno vzpenja. Po nekaj minutah hoje pridemo do razglednega pobočja, s katerega se nam odpre lep pogled na okoliške gore. Le nekoliko naprej kolovoz zavije v desno in nas po krajšem vzponu pripelje na zgornji rob Velike Poljane, kjer se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v gozd po poti v smeri Storžiča čez Psico (desno Koča na Veliki Poljani 1 minuta). Pot naprej se prične dokaj strmo vzpenjati nato pa zavije rahlo v desno in strmina nekoliko popusti. Takšna pot nas kmalu pripelje iz gozda in do razpotja poti. Usmerimo se levo na pot čez Psico, desno pa vodi lažja pot na Storžič.
Od križišča pot sprva poteka po travnatem terenu ob ruševju in redkih drevesih, nato pa gre ponovno v gozd in se prične strmo vzpenjati. Na nekaj mestih je pot tudi nekoliko izpostavljena. Sledi vzpon po travnatem pobočju ob redkem ruševju do razglednega grebena. Še nekaj časa se vzpenjamo po vse bolj izpostavljenem grebenu, nato pa pridemo na neizrazit vrh Psica. Z vrha se rahlo spustimo nato pa nadaljujemo po izpostavljenem grebenu. V nadaljevanju se pot po grebenu še kar nekajkrat vzpne in spusti v pomoč pa nam je tudi nekaj varoval. Kasneje se nam z leve priključi še pot skozi žrelo, mi pa še naprej nadaljujemo po poti ob grebenu. V zadnjem delu poti se še nekajkrat strmo vzpnemo, v pomoč nam je tudi nekaj varoval. Malo pod vrhom se nam z desne priključi še najlažja pot na Storžič, ki vodi preko planine Javornik. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju Storžiča, katerega vrh dosežemo v nekaj minutah.
Križe - Zavetišče v Gozdu 1:15, Zavetišče v Gozdu - Mala Poljana 2:00, Mala Poljana - Velika Poljana 0:15, Velika Poljana - Storžič 2:30.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Zavetišče v Gozdu (891m), Mala Poljana (1325m), Velika Poljana (1410m), Psica (1769m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Križe - Storžič1
Križe - Storžič2
Križe - Storžič3
Križe - Storžič4
Križe - Storžič5
Križe - Storžič6
Križe - Storžič7
Križe - Storžič8
Križe - Storžič9
Križe - Storžič10
Križe - Storžič11
Križe - Storžič12
Križe - Storžič13
Križe - Storžič14
Križe - Storžič15
Križe - Storžič16
Križe - Storžič17
Križe - Storžič18
Križe - Storžič19
Križe - Storžič20
Križe - Storžič21
Križe - Storžič22
Križe - Storžič23
Križe - Storžič24
Križe - Storžič25
Križe - Storžič26
Križe - Storžič27
Križe - Storžič28
Križe - Storžič29
Križe - Storžič30
Križe - Storžič31
Križe - Storžič32
Križe - Storžič33
Križe - Storžič34
Križe - Storžič35
Križe - Storžič36
Križe - Storžič37
Križe - Storžič38
Križe - Storžič39
Križe - Storžič40
Križe - Storžič41
Križe - Storžič42
Križe - Storžič43
Križe - Storžič44
Križe - Storžič45
Križe - Storžič46
Križe - Storžič47
Križe - Storžič48
Križe - Storžič49
Križe - Storžič50
Križe - Storžič51
Križe - Storžič52
Križe - Storžič53
Križe - Storžič54
Križe - Storžič55
Križe - Storžič56
Križe - Storžič57
Križe - Storžič58
Križe - Storžič59
Križe - Storžič60
Križe - Storžič61
Križe - Storžič62
Križe - Storžič63
Križe - Storžič64
Križe - Storžič65
Križe - Storžič66
Križe - Storžič67
Križe - Storžič68
Križe - Storžič69
Križe - Storžič70
Križe - Storžič71
Križe - Storžič72
Križe - Storžič73
Križe - Storžič74
Križe - Storžič75
Križe - Storžič76
Križe - Storžič77
Križe - Storžič78
Križe - Storžič79
Križe - Storžič80
Križe - Storžič81
Križe - Storžič82
Križe - Storžič83
Križe - Storžič84
Križe - Storžič85
Križe - Storžič86
Križe - Storžič87
Križe - Storžič88
Križe - Storžič89
Križe - Storžič90
Križe - Storžič91
Križe - Storžič92
Križe - Storžič93
Križe - Storžič94
Križe - Storžič95
Križe - Storžič96
Križe - Storžič97
Križe - Storžič98
Križe - Storžič99
Križe - Storžič100
Križe - Storžič101
Križe - Storžič102
Križe - Storžič103
Križe - Storžič104
Križe - Storžič105
Križe - Storžič106
Križe - Storžič107
Križe - Storžič108
Križe - Storžič109
Križe - Storžič110
Križe - Storžič111
Križe - Storžič112
Križe - Storžič113
Križe - Storžič114
Križe - Storžič115
Diskusija o izletu Križe - Storžič (čez Psico)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki