Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planjava / Kraljev dol - Planjava (čez Srebrno sedlo)

Kraljev dol - Planjava (čez Srebrno sedlo)

Natisni
Izhodišče: Kraljev dol (1400 m)
Širina/Dolžina: 46,3389°N 14,6855°E
Ime poti: čez Srebrno sedlo
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 992 m
Višinska razlika po poti: 1200 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 5.780
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 62
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od tega 8 km makadama) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od tega 8 km makadama) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
Opis poti:
Od konca ceste prečimo ograjo in nato takoj za njo nadaljujemo desno ob njej strmo navzgor. Pot gre kmalu v gozd, kjer se nekaj časa strmo vzpenja, nato pa se postopoma položi. Sledi nekajminutna hoja skozi vse bolj redek gozd in razmeroma zložna pot nas hitro pripelje do propadajoče pastirske koče na planini Vodole.
Od propadajoče pastirske koče nadaljujemo po dnu planine, po poti, ki nas vodi mimo manjšega močvirja. Na drugi strani planine se pot začne rahlo vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do balvana, na katerem opazimo že precej obledele oznake za Korošico, ki nas usmerijo rahlo desno, na pot, ki gre v gozd in se postopoma začne strmeje vzpenjati. Precej zaraščena pot, ki poteka skozi rušje, pa se višje priključi precej širši poti, ki pride s planine Podvežak.
Nadaljujemo v smeri Korošice, po poti, ki preči pašno ograjo in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni. Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo v smeri Planjave in Kamniškega sedla. Pot naprej se sprva rahlo spusti, nato pa nas po nizu manjših dolinic v rahlem vzponu pripelje do strmejšega dela poti. Pot se nato vzpne ob grapi navzgor in le to višje preči. Med vzponom se nam odpirajo vedno novi razgledi, v oči pa nam pade naravno okno. Pot nato preide s travnatih na kamnita pobočja, kjer hitro stopimo na zavarovan del poti. Dobro zavarovana in mestoma precej strma pot, nas nato pripelje na Srebrno sedlo, kjer se nam odpre lep pogled na Kamniško stran. Sledi prečenje pobočij proti zahodu, ki ga opravimo v zmernem vzponu. Naprej pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno proti vrhu Planjave (levo Kamniško sedlo). Z vse bolj razgledne poti pa se dokončno poslavljajo tudi zeleni travniki, ki jih zamenja siva skala. Malo pod vrhom se nam priključita še poti od Klemenče jame in Kamniškega sedla. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju gore.
Izhodišče - planina Vodole 30 minut, planina Vodole - Kocbekov dom 2:00, Kocbekov dom - Planjava 2:00.
zemljevid poti - Planjava
Ob poti: Planina Vodole (1570m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Srebrno sedlo (2115m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kraljev dol - Planjava1
Kraljev dol - Planjava2
Kraljev dol - Planjava3
Kraljev dol - Planjava4
Kraljev dol - Planjava5
Kraljev dol - Planjava6
Kraljev dol - Planjava7
Kraljev dol - Planjava8
Kraljev dol - Planjava9
Kraljev dol - Planjava10
Kraljev dol - Planjava11
Kraljev dol - Planjava12
Kraljev dol - Planjava13
Kraljev dol - Planjava14
Kraljev dol - Planjava15
Kraljev dol - Planjava16
Kraljev dol - Planjava17
Kraljev dol - Planjava18
Kraljev dol - Planjava19
Kraljev dol - Planjava20
Kraljev dol - Planjava21
Kraljev dol - Planjava22
Kraljev dol - Planjava23
Kraljev dol - Planjava24
Kraljev dol - Planjava25
Kraljev dol - Planjava26
Kraljev dol - Planjava27
Kraljev dol - Planjava28
Kraljev dol - Planjava29
Kraljev dol - Planjava30
Kraljev dol - Planjava31
Kraljev dol - Planjava32
Kraljev dol - Planjava33
Kraljev dol - Planjava34
Kraljev dol - Planjava35
Kraljev dol - Planjava36
Kraljev dol - Planjava37
Kraljev dol - Planjava38
Kraljev dol - Planjava39
Kraljev dol - Planjava40
Kraljev dol - Planjava41
Kraljev dol - Planjava42
Kraljev dol - Planjava43
Kraljev dol - Planjava44
Kraljev dol - Planjava45
Kraljev dol - Planjava46
Kraljev dol - Planjava47
Kraljev dol - Planjava48
Kraljev dol - Planjava49
Kraljev dol - Planjava50
Kraljev dol - Planjava51
Kraljev dol - Planjava52
Kraljev dol - Planjava53
Kraljev dol - Planjava54
Kraljev dol - Planjava55
Kraljev dol - Planjava56
Kraljev dol - Planjava57
Kraljev dol - Planjava58
Kraljev dol - Planjava59
Kraljev dol - Planjava60
Kraljev dol - Planjava61
Kraljev dol - Planjava62
Diskusija o izletu Kraljev dol - Planjava (čez Srebrno sedlo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki