Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Križevnik / Planina Ravne - Križevnik

Planina Ravne - Križevnik

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3493°N 14,6997°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 409 m
Višinska razlika po poti: 475 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 32.932
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 25
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa ceste, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in planini Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, katera nekaj 100 metrov naprej od odcepa h kmetiji Planinšek postane makadamska, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km, od tega približno 4 km makadama.
Opis poti:
Z izhodišča se preko planine sprehodimo do pastirske koče, katero obidemo po desni strani, tako da nadaljujemo v smeri Moličke planine in planine Polšak (po levi strani koče vodi pot čez Dolgo trato). Za kočo je pot sprva nekoliko težje sledljiva, a so nam v pomoč markacije, malo naprej pa se priključimo kolovozu, ki se s ceste na planini ravne odcepi na desnem ovinku.
Ko stopimo na kolovoz nadaljujemo levo, po njem pa sprva hodimo brez večjih sprememb višine, nato pa se pričnemo zložno do zmerno vzpenjati. Po nekaj minutah dosežemo neizrazito sedelce med Dleskovcem na levi in Smrekovcem na desni. Tu se nam z desne priključi še pot od konca ceste, mi pa nadaljujemo naravnost preko pašne ograje. Za pašno ograjo sledi kratko prečenje, nato pa prispemo na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri planine Polšak (levo Korošica, Molička planina, ob razpotju pa so oznake za Lučko kočo). Čeprav je odcep označen, pa pot v nadaljevanju ni več markirana, izjema so občasne neuradne oznake z rdečo črto.
Po kratkem začetnem vzponu se pot položi, nato pa se nekaj časa lahkotno spušča, v nadaljevanju pa preči pobočja proti desni. Ko se prečenje konča, dosežemo neizrazito dolinico, kjer se v desno odcepi pot k bližnji lovski koči, mi pa nadaljujemo levo ter se vzpenjamo po dolinici, kjer nas pot vodi mimo vodnega zajetja. Po prijetni dolinici, obdanimi z redkim macesnovim gozdom se rahlo do zmerno vzpenjamo, nato pa že po nekaj minutah dosežemo planino Polšak, sredi katere se nahaja novejša pastirska koča (stara je pogorela).
Od koče nadaljujemo nekoliko desno (smer sever), nato pa se vrnemo v redek macesnov gozd, pot pa nas po nekaj minutah pripelje do lesenega korita z vodo, kjer običajno voda teče zelo počasi, saj gre za manjši izvir. Med lahkotnim vzponom se macesnom pridruži še ruševje, mi pa nekoliko višje, na manjši travnati izravnavi prispemo na razpotje, kjer nadaljujemo po rahlo desni poti (rahlo levo Veliki vrh, Jamarski bivak...), tako da manjšo vrtačo obidemo po desni strani. V nadaljevanju se pot prične prečno vzpenjati večinoma proti desni, občasno pa se tudi strmeje vzpne. Višje pot preide med ruševje in nas postopoma ob vse lepših razgledih pripelje ob greben Križevnika, ob katerem se nadaljuje vse do zelo razglednega in prepadnega vrha.
Planina Ravne - planina Polšak 1:00, planina Polšak - Križevnik 1:00.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (avgust).
zemljevid poti - Križevnik
Ob poti: Planina Polšak (1695m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Ravne - Križevnik1
Planina Ravne - Križevnik2
Planina Ravne - Križevnik3
Planina Ravne - Križevnik4
Planina Ravne - Križevnik5
Planina Ravne - Križevnik6
Planina Ravne - Križevnik7
Planina Ravne - Križevnik8
Planina Ravne - Križevnik9
Planina Ravne - Križevnik10
Planina Ravne - Križevnik11
Planina Ravne - Križevnik12
Planina Ravne - Križevnik13
Planina Ravne - Križevnik14
Planina Ravne - Križevnik15
Planina Ravne - Križevnik16
Planina Ravne - Križevnik17
Planina Ravne - Križevnik18
Planina Ravne - Križevnik19
Planina Ravne - Križevnik20
Planina Ravne - Križevnik21
Planina Ravne - Križevnik22
Planina Ravne - Križevnik23
Planina Ravne - Križevnik24
Planina Ravne - Križevnik25
Planina Ravne - Križevnik26
Planina Ravne - Križevnik27
Planina Ravne - Križevnik28
Planina Ravne - Križevnik29
Planina Ravne - Križevnik30
Planina Ravne - Križevnik31
Planina Ravne - Križevnik32
Planina Ravne - Križevnik33
Planina Ravne - Križevnik34
Planina Ravne - Križevnik35
Planina Ravne - Križevnik36
Planina Ravne - Križevnik37
Planina Ravne - Križevnik38
Planina Ravne - Križevnik39
Diskusija o izletu Planina Ravne - Križevnik
fpetel115. 10. 2008
Vrh z najlepšim pogledom na Ojstrico (špičasta podoba) in Krofičko ter Ute. Na vrhu je tako kot na Velikem vrhu minijaturni aljažev stolp. Vpisne knjige ni.
fpetel115. 10. 2008
Ja pa pot je neponovljiva. Spodaj z orientacijo ni težav zaradi rdečih oznak ob poti, proti vrhu je pa treba kar nekoliko popaziti, ker je kar nekaj poti (ni možica), ki vodijo v rušje. Ko se steza pod grebenom odcepi proti vrhu sem postavil možica (nikjer v okolici nobenega, pa gre za najpomembnejše razpotje). Upam, da bo nekaj časa še stal.
geppo16. 10. 2008
Mi smo 11.10.08 krenili desno malo prej in smo imeli potem kar nekaj borbe z ruševjem. Tako smo skoraj direktno prišli na vrh. Toda, bilo je nekaterim udeležencim kar všeč, saj so se prvič soočili na takšen način z ruševjem. Pa zanimivo jim je bilo iskati prehode v tem zaraščenem svetu.
LP
fpetel116. 10. 2008
Jaz sem šel pa kar ravno do grebena, kjer me je ustavilo premogočno rušje in se spustil kakšnih 20 višinskih metrov do razpotja, postavil na desno pot možica in šel na vrh. Pot za Moličko peč pa se odcepi malo niže.
geppo16. 10. 2008
fpetel1
to pot, ki sem jo opisal ( Lastovec...Vodotočnik ..)si že šel? To ti svetujem - samo brez vzpona na Veliki vrh. Je izredno lepa in narediš lepo krožno pot!
Lp
fpetel116. 10. 2008
Ne, ampak sem ravno včeraj razmišljal - od Podvežaka gor. Mogoč vzamem še punco s sabo, če bo imela čas pa pod steno Lastovca dol mežikanje Mogoč še ovinek do Lučkega dedca(to je verjetno, če bom šel sam ali s kakšnim kolegom iz tečaja za A). Ampak Križevnik me je pa očaral včeraj nasmeh
geppo16. 10. 2008
Če greš iz Podvežaka najprej pod steno Lastovca ( nasprotno od najine poti ) - pazi da ne zgrešiš odcepa LEVO ( vidijo se lesena vrata . Naložil bi ti fotko, če ne veš - ampak ničesar ne dela??
Lp
Alpinist239. 07. 2010
Lepa in naporna pot.
damijanp13. 10. 2014
Pot je lepa in dokaj dobro sledljiva. Tudi v vrhnjem delu se je praktično ne da zgrešiti. Paziti je potrebno na treh mestih: ko se pot k Polšaku odcepi desno od poti za Moličko peč (verjetno slika 5, čeprav table za Planino Polšak ni bilo), na sami planini Polšak, ko je potrebno kreniti ravno proti Križevniku (puščica je slabo vidna, je pa blizu ena večja rdeča pika) ter na odcepu s slike 17, ko je treba zaviti desno. Tudi naprej proti Molički peči večjih težav ni, ker so borovci dokaj sveže porezani.

Pot smo nadaljevali še na Veliko Zelenico in Veliki vrh, kjer se pot na melišču izgubi, vendar večjih težav ni.

Slike so na:
Križevnik - Molička peč - Velika Zelenica - Veliki vrh
golica22. 07. 2017
imam vprašanje...če obiščeš Križevnik, bi si potem želeli obiskati še Veliki vrh....oz narediti krožno pot nazaj na izhodišče planine Ravne, če kdo pozna te poti,je to izvedljivo ? se zahvaljujem za nasvete/mnenjanasmeh
ben22. 07. 2017
Seveda se da. S Križevnika po grebenu na Polske device in naprej na Veliko Zelenico in Veliki vrh. Po markirani poti sestopite na vezno pot med pl. Ravne in Moličko pečjo in se vrnete na izhodišče. Lahko se vrnete preko Dleskovca ali pod njim na Dolge Trate ali pa direktno na pl. Ravne. Zemljevid bo pomagal.
jprim22. 07. 2017
Marsikdo ne ve, da je ta pot najlažji dostop na Veliki vrh.velik nasmeh
Lp!
Je pa res daljši.
golica22. 07. 2017
odličen opis,jasen.Lepa hvala.nasmeh
golica26. 07. 2017
jprim, je to pot,kot je opisana od ben ?? nič hudega,če je daljša,nasmeh
jprim26. 07. 2017
Ja, se da vse skupaj izvesti, pot na Planino Polšak kot v pravljici. Ko se pride na planino je treba pazit, da se ne zgreši. Midva sva pred leti šla desno od koče, se izgubila, iskala prehode, gor in dol .... no, na koncu sva prišla na markirano pot za Veliko Zelenico. Skratka je tako: na planini treba desno, za začetek poti je postavljen možic. Kar nekaj časa je pot sledljiva, držati se je treba desno. Ko po manjšem vzponu prideš na malo izravnano pot, se poti delita. Levo pelje do VZ, desno na Križevnik. Imaš izbiro. Če greš na Križevnik, poskusiš najti grebenski potjo vse do Zelenice. Morda so borovci vse skupaj prerasli, drugače pa se spustiš nazaj na razpotje. Še na eno stvar treba pazit, zadnji vzpon na Veliko Zelenico, ko prideš pod sam vrh-na sedlo, je treba zavit malo levo potem pa desno, ne plaziti po samem grebenu, kar sva naredila midva, je kar izpostavljen malo.
Upam, da vam tura uspe, sama jo mislim ponoviti v času rumenih macesnov.
Lp! Jelica
jprim26. 07. 2017
Popravljam komentar: na planini se mora iti desno, ne levo. Moja večna težava Lvelik nasmeh.zavijanje z očmi
Borut128. 08. 2017
Pot do planine Polšak je res lepa, je pa treba paziti na razpotjih. Odcep za planino Polšak je sedaj dobro označen. Predlagam pa, da kateri od domačih planincev zabije kakšno tablo vsaj pri vrtači, kjer pot zavije ostro desno. Ta odcep sva zgrešila tudi midva. Drugo mesto, ki bi ga bilo dobro označiti, je tam, kjer od planine Polšak zavije pot v gozd. Bodoči pohodniki vam bodo hvaležni.
jprim29. 08. 2017
Tole mi je osebno najlepša pravljična poroka.
Lp!
Petr17. 10. 2017
No, stolpiča na vrhu ni več. Ali ga je nekdo odnesel (?!) ali pa pahnil čez steno.
ljubitelj gora19. 10. 2018
Sem danes videl, da stolpa na vrh ni več. Sicer pa macesni na polno žarijo, tak da čimprej gor. Cesta OK.
pohodnik3821. 10. 2018
Včeraj 20.10. opravil to pot in še potem nadaljeval naprej na Moličko peč-Veliki vrh in Dleskovec.Pot niti ni tako težko sledljiva kot sem si mislil.Odlično je bilo še bom šel po tej poti.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
sv6628. 10. 2018
Glede na deževno obdobje, ki se je začelo včeraj, sva izkoristila petek popoldan za ogled macesnovega raja iz planine Ravni preko planine Polšak na Križevnik. Verjetno sva bila zadnja letos, da sva še bila deležna prekrasnih barv, ki jih razdajajo macesni v jeseni.
sv6628. 10. 2018
Slike so pod trenutne razmere (tukaj jih nisem uspela naložiti).
ločanka28. 10. 2018
saj tja tudi pašejonasmeh
sv6629. 10. 2018
Res je ločanka...to je zaradi mojega površnega branja navodil...naslednjič bom bolj pazljiva...lp nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki