Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Sveti Lovrenc (Bašelj) / Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj) (over Gradišče)

Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj) (over Gradišče)

Natisni
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Širina/Dolžina: 46,321°N 14,4002°E
Ime poti: over Gradišče
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 302 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.575
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
Opis poti:
Z izhodišča pri brunarici turističnega društva Bašelj nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki nas vodi ob potoku Belica. Sprva hodimo ob nogometnem in košarkarskem igrišču, nato pa že prispemo na prvo razpotje gamsove poti, kjer se v levo odcepi pot proti cerkvi sv. Lovrenca, Domu pod sv. Lovrencem, možno pa je tudi nadaljevanje proti Storžiču, Krničarjevi koči na planini Javornik, Mali in Veliki Poljani...
Z omenjenega razpotja vzpon še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zmerno vzpenja skozi gozd oz. delno skozi grmičevje. Po nekaj minutah prispemo na obračališče gozdne ceste, kjer se pešpot proti Kališču nadaljuje desno preko potoka, rahlo v levo pa se nadaljuje gamsova pot, ki vodi na Gradišče in dalje do sv. Lovreca ter pot na Kališče po gozdni cesti, Kališče mimo bolnice Košuta in Kališče po grebenu Kisovca. Pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se vzpenja proti bližnjemu vodnemu zajetju. Pred zajetjem zapustimo širok kolovoz in ponovno nadaljujemo rahlo levo, na pot, kjer se nadaljuje gamsova pot. V nadaljevanju se nekaj minut vzpenjamo po bolj strmem kolovozu, ko se le ta konča pa nadaljujemo desno po manj izraziti, a razmeroma dobro uhojeni poti, ki se vzpenja skozi gozd. Višje se na nekaj mestih steza deloma izgubi, mi pa sledimo sicer redkim rumeno-belim markacijam, ki označujejo gamsovo pot. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa na enem ovinku dosežemo drugo gozdno cesto, kateri sledimo v desno (levo Laško). Po makadamski cesti hodimo nekaj 10 metrov in že smo na naslednjem razpotju, kjer se v levo odcepi pot k sv. Lovrencu.
Od omenjenega razpotja hodimo po cesti le še nekaj korakov, nato pa na desni, ob tabli, ki označuje privat parkirni prostor, nadaljujemo desno na uhojeno stezico, po kateri v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo na vrh Gradišča, kjer stoji manjša lesena koča.
Z Gradišča se vrnemo do gozdne ceste oz. še nekaj korakov nazaj, nato pa z razpotja nadaljujemo po kolovozu v smeri sv. Lovrenca. Kolovoz nas najprej vodi nad bližnjo grapo nato pa nas oznake povedejo levo na pot, ki se najprej prečno spusti v grapo, jo za tem preči na drugi strani nje pa se vzpne preko nekoliko izpostavljenega prehoda, kjer je predvsem v mokrem potrebna večja previdnost. Izpostavljen del je kratek, tako, da ne povzroča kakšnih posebnih težav. Pot naprej preide v gozd, kjer preči sprva še bolj strma pobočja, nato pa nas v nekaj krajših vzponih in spustih pripelje do markirane poti, ki vodi od sv. Lovrenca proti Storžiču, Kališču, planini Javornik...
Ko stopimo na omenjeno markirano pot ji sledimo v levo, sprva še nekoliko navzdol. Po krajšem spustu prispemo na označeno razpotje, od koder nadaljujemo naravnost v smeri sv. Lovrenca (levo Bašelj). Sledi nekajminutni zmeren vzpon skozi gozd, nato pa prispemo iz gozda na večji travnik, sredi katerega se nahaja cerkev sv. Lovrenca in od katere se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Sveti Lovrenc (Bašelj)
Ob poti: Gradišče (Pustinjak) (871m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Lovrencu (Bašelj), Krničarjeva koča na planini Javornik, Dom na Kališču (2 h 40 min), Bašeljski vrh (3 h 10 min), Mali Grintovec, Storžič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)1
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)2
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)3
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)4
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)5
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)6
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)7
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)8
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)9
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)10
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)11
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)12
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)13
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)14
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)15
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)16
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)17
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)18
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)19
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)20
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)21
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)22
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)23
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)24
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)25
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)26
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)27
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)28
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)29
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)30
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)31
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)32
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)33
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)34
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)35
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)36
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)37
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)38
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)39
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)40
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)41
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)42
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)43
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)44
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)45
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)46
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)47
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)48
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)49
Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj)50
Diskusija o izletu Bašelj - Sveti Lovrenc (Bašelj) (over Gradišče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki