Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Smrekovec / Kramarica - Smrekovec (čez Bukov stan)

Kramarica - Smrekovec (čez Bukov stan)

Natisni
Izhodišče: Kramarica (1154 m)
Širina/Dolžina: 46,426°N 14,9035°E
Ime poti: čez Bukov stan
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 423 m
Višinska razlika po poti: 465 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 30.115
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mozirja in Logarske doline. Takoj za krajem Ljubija ter tik pred začetkom Mozirja, pa v krožišču zavijemo desno v smeri Belih Vod. Naprej se ponovno peljemo skozi Ljubijo, mi pa sprva še asfaltirani cesti sledimo po dolini reke Ljubije ter višje potoka Štajerska Kramarica. Pri domačiji Rebršak se nam z desne priključi asfaltirana cesta z Belih Vod, mi pa še naprej nadaljujemo naravnost. Naprej ponovno makadamski cesti sledimo vse bolj strmo navzgor, nato pa v prvem križišču nadaljujemo levo (desno domačija Prevnik), v drugem desno (levo domačija Zgornji Brložnik) in v tretjem levo (desno povezovalna cesta proti Andrejevem domu na Slemenu). Ko nas cesta pripelje do križišča treh cest in planinskih smernih tabel, smo na prelazu Kramarica, kjer parkiramo.
b) S Koroške se najprej zapeljemo v Črno na Koroškem, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Topli in Koprivni. V naselju Pristava zavijemo levo ter se naprej peljemo po dolini reke Bistre. V naslednjem križišču na višini 731 m, pa zavijemo levo proti domačijama Vrtačnik in Pudgarsko. Pri domačiji Pudgarsko nadaljujemo naravnost ter se po makadamski cesti zapeljemo do prelaza Kramarica, kjer parkiramo.
Opis poti:
S prevala Kramarica nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Doma na Smrekovcu. Že po nekaj 10 m hoje, pa bomo prišli do označenega razpotja, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti.
Nadaljujemo po desni poti v smeri Doma na Smrekovcu čez Bukov stan (naravnost Dom na Smrekovcu po cesti). Od razpotja naprej, se pot prične strmo vzpenjati čez vse bolj strmo pobočje. Med vzponom najprej prečimo strm kolovoz, ko pa prispemo na drug kolovoz, mu sledimo v levo. Tu se pot položi, mi pa kolovozu, ki preči pobočja proti levi, sledimo le nekaj minut, nato pa pot nadaljujemo po sprva vzporedni markirani planinski poti, ki se s kolovoza odcepi rahlo v levo. Sledi prečenje gozdnatih pobočij, med tem pa se pot obrača vse bolj v desno. Nekoliko višje prispemo na razgledno travnato senožet, za katero se pot vrne v gozd ter se le nekoliko naprej priključi makadamski cesti, po kateri se hitro sprehodimo do bližnjega Doma na Smrekovcu.
Od Doma na Smrekovcu, nadaljujemo rahlo desno v smeri Komna in Smrekovca. Pot naprej se sprva zmerno vzpne čez razgledno travnato pobočje, nato pa zavije rahlo v levo, kjer nas pripelje v pas gozda. Ko se gozd razredči, zavijemo rahlo desno in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Smrekovca (levo Komen in Raduha). Naprej se še kratek čas vzpenjamo skozi vse bolj redek gozd, nato pa prispemo na prostrana travnata pobočja, preko katerih se ob vse lepših razgledih vzpnemo na bližnji Smrekovec, katerega dosežemo po približno 10 do 15 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Smrekovec
Ob poti: Dom na Smrekovcu (1375m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Krnes, Komen
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kramarica - Smrekovec1
Kramarica - Smrekovec2
Kramarica - Smrekovec3
Kramarica - Smrekovec4
Kramarica - Smrekovec5
Kramarica - Smrekovec6
Kramarica - Smrekovec7
Kramarica - Smrekovec8
Kramarica - Smrekovec9
Kramarica - Smrekovec10
Kramarica - Smrekovec11
Kramarica - Smrekovec12
Kramarica - Smrekovec13
Kramarica - Smrekovec14
Kramarica - Smrekovec15
Kramarica - Smrekovec16
Kramarica - Smrekovec17
Kramarica - Smrekovec18
Kramarica - Smrekovec19
Kramarica - Smrekovec20
Kramarica - Smrekovec21
Kramarica - Smrekovec22
Kramarica - Smrekovec23
Kramarica - Smrekovec24
Kramarica - Smrekovec25
Kramarica - Smrekovec26
Kramarica - Smrekovec27
Kramarica - Smrekovec28
Kramarica - Smrekovec29
Kramarica - Smrekovec30
Kramarica - Smrekovec31
Kramarica - Smrekovec32
Kramarica - Smrekovec33
Kramarica - Smrekovec34
Kramarica - Smrekovec35
Diskusija o izletu Kramarica - Smrekovec (čez Bukov stan)
smatjaz9. 06. 2013
Samo v vednost - cesta čez prelaz Kramarica neprevozna, uporabite pot proti domačiji sp Brložnik, torej kjer bi morali preiti na makadam naravnost, se usmerite levo v hrib po asfaltu kjer na manjšem parkirišču na prelazu na vrhu Belih Vod pustite vozilo, naprej je markirana pot mimo kmetije. Sem tudi dodal sled.Drugače pa fantastičen izlet na tale vulkanček.
jeziklp Matjažvelik nasmeh
B.Smart15. 09. 2013
Opozoril bi rad na en del poti. Od Kramarice naprej, čez Bukov stan, je zgornji del, ko se pride s strmine, razširjena oziroma na novo narejena gozdna pot. Kako je bilo včasih ne vem, vendar sledi o stari peš poti ni več, pa tudi markacije se tam končajo. Očitno so gozdarji posekali vsa drevesa z označbami. Gozdna pot se po 300m celo razcepi in nikjer ni razvidno kam moramo it. Treba je izbrati zgornjo (desno) pot in po nekaj metrih vzpona pridemo na omenjeno razgledno jaso. Od tam naprej so pot in markacije spet lepo vidne. Moram reč, da nama je s kolegico vzelo kar nekaj časa za preučevanje po zemljevidu in iskanja označb, preden sva se odločila it na slepo po gozdni poti. Drugače pa zelo lepa pot.
luka8725. 09. 2016
vceraj prehodil to pot....cesta do prelaza Kramarice normalno prevozna.označbe na novo narejene..lepa nezahtevna pot nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki