Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Dleskovec / Planina Ravne - Dleskovec (po južnih pobočjih)

Planina Ravne - Dleskovec (po južnih pobočjih)

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3493°N 14,6997°E
Ime poti: po južnih pobočjih
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 465 m
Višinska razlika po poti: 465 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 25.338
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Na začetku planine Ravne (tudi Ravni) opazimo lesene planinske smerne table za Veliki vrh, Korošico, Moličko peč oz. Moličko planino in Dolgo Trato, ki nas usmerijo levo proti bližnji koči, ki se nahaja na robu planine. Kočo obidemo po levi strani, nato pa preidemo v ozek pas gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Pot naprej nas vodi čez poseko, preko katere se prečno vzpne v gozd. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd, kjer že kmalu prečimo pašno ograjo. Višje se gozd prične redčiti, oz. se spreminjati v pas ruševja. Na nekaj mestih nekoliko slabše uhojena, a ves čas lepo sledljiva stezica se višje položi in nas pripelje na spodnji rob pašnikov Dolgih Trat. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Dolgih Tratah.
Pri pastirski koči, kjer je manjše označeno razpotje nadaljujemo desno v smeri Dleskovca (levo Molička planina, Veliki vrh in Korošica). V nadaljevanju neoznačena stezica po levi strani obide bližnji križ ter preide v ruševje skozi katerega se prične zmerno vzpenjati. Od križa naprej nekaj časa še sledimo uhojeni in deloma posekani poti, nato pa, ko se le ta položi in nas pripelje do manjše vrtače, ta nenadoma skoraj povsem izgine. Tu nadaljujemo po levi strani vrtače ter se vzpnemo med ruševjem na levi in skrotjem na desni. Strm del se hitro konča in "pot" nas nato hitro pripelje na razgleden vrh.
Planina Ravne - Dolga Trata 1:15, Dolga Trata - Dleskovec 25 minut.
zemljevid poti - Dleskovec
Ob poti: Planina Dolga Trata (1835m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kapelica na Molički planini (1 h 5 min), Kocbekov dom na Korošici (2 h 5 min), Veliki vrh (Veža) (1 h 5 min), Velika Zelenica (1 h 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Ravne - Dleskovec1
Planina Ravne - Dleskovec2
Planina Ravne - Dleskovec3
Planina Ravne - Dleskovec4
Planina Ravne - Dleskovec5
Planina Ravne - Dleskovec6
Planina Ravne - Dleskovec7
Planina Ravne - Dleskovec8
Planina Ravne - Dleskovec9
Planina Ravne - Dleskovec10
Planina Ravne - Dleskovec11
Planina Ravne - Dleskovec12
Planina Ravne - Dleskovec13
Planina Ravne - Dleskovec14
Planina Ravne - Dleskovec15
Planina Ravne - Dleskovec16
Planina Ravne - Dleskovec17
Planina Ravne - Dleskovec18
Planina Ravne - Dleskovec19
Diskusija o izletu Planina Ravne - Dleskovec (po južnih pobočjih)
fpetel115. 10. 2008
Pot iz Raven je široka in lahko sledljiva. Poleg dvojnih rdečih črt, ki razmejujejo parcele, so marsikje vidne stare merkacije, ki vodijo na Sedelce. Proti vrhu (šel sem iz vrha) Dleskovca gre pot nekaj časa med rušjem, kar nas pretirano ne ovira, ker je pot še kar široka in prehod ne traja predolgo.
grega_p13. 09. 2009
V prijetni družbi sem opravil delno nočno turo po opisani poti, kar je tudi svojevrstna dogodoviščina. Še posebej zato, ker nisem bil ravno prepričan v stanje poti (obilo rušja in ostalih manjših stezic). Kakorkoli že, po uri sopihanja pod nešteto zvezdami in zanimivimi nočnimi zvoki sva prilezla do Dolgih Trat, kjer sva v sobici zasilno prenočevala (en ogromen hvala lastniku/oskrbniku-za priboljšek je ostala čokolada) in naslednji dan ob megli in soncu (samo, da se je videlo:-) med rušjem nekako osvojila Dleskovec. Res, treba je biti pozoren in rahlo pogumen, ko se od koče vzpenjamo ob grapi, saj pot ni čisto lahko sledljiva. Pa obvezno na levo na manjšem sedelcu, jaz sem izbral desno in osvojil še neki "mali" kucelj z možicem na vrhu.
Če sestopate na severno stran pa bo tudi potrebno nekaj iznajdljivosti preden dosežete markirano pot iz pl. Ravne. Malo po občutku, malo pa tudi v počepu skozi rušje.
Ja, ob pogledih na to pokrajino tam gori ni težko izjaviti, da je nekaj posebnega na tem visoko-kraškem območju Kamniških alp. Še pridemo.

Grega in Anja
Rokovnjacica11. 08. 2014
Bila sem na Dleskovcu po zgoraj opisani poti. Tudi jaz sem osvojila najprej desni vrh (kot Grega)in s tega manjšega vrha sem hitro opazila ta pravega in se povzpela še nanj. Razgledi so res lepi, poti vabljive, tako, da bom gotovo kmalu spet prišla v štajerske konce.
ločanka3. 05. 2019
Včeraj na tej poti. Res čudovit izlet. Se splača narediti krožno turo, da se čez vrh spustiš proti Sedelcu in se vračaš po severnih pobočjih. V tem času je po teh pobočjih še sneg. Najbolje, da hodiš po stopinjah predhodnikanasmeh Seveda, če imaš srečonasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki