Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mali Grintovec / Laško - Mali Grintovec (mimo Doma na Kališču)

Laško - Mali Grintovec (mimo Doma na Kališču)

Natisni
Izhodišče: Laško (815 m)
Širina/Dolžina: 46,3298°N 14,3988°E
Ime poti: mimo Doma na Kališču
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 998 m
Višinska razlika po poti: 1035 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.520
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj se najprej na začetku levega ovinka v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, katera nas vodi mimo odcepa poti (kolovoza) k cerkvi sv. Lovrenca in Doma na Lovrencu. Od omenjenega odcepa se peljemo še nekoliko naprej, do konca ceste oz. manjšega parkirišča nekaj 10 metrov prej.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, kjer se v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, katera nas vodi mimo odcepa poti (kolovoza) k cerkvi sv. Lovrenca in Doma na Lovrencu. Od omenjenega odcepa se peljemo še nekoliko naprej, do konca ceste oz. manjšega parkirišča nekaj 10 metrov prej.
Opis poti:
Na koncu ceste se usmerimo na levi kolovoz v smeri Kališča in Storžiča. Kolovoz se zmerno vzpenja in nas po desetih minutah hoje pripelje na razpotje. Nadaljujemo po levem kolovozu, ki ga po nekaj metrih zmanjka. Pot tu zapusti manjšo dolinico ob kateri se je vzpenjala in se strmo vzpne v levo smer. Po tem krajšem strmem vzponu strmina popusti in pot nas pripelje do partizanske bolnice Košuta. Za bolnico pot preči dva zaporedna hudournika in se nato spet strmeje vzpne. Pot, ki ves čas poteka po gozdu nas pripelje na stranski greben Kališča, kjer se nam priključi neoznačena pot iz Bašlja. Gozd nato postane bolj redek in občasno se nam odpre kak lep razgled proti Storžiču. Pot nato zavije nekoliko desno ponovno v gozd. Kar naenkrat pa pred seboj zagledamo hiško, ki se nahaja na planini pod Kališčem. Le nekaj metrov naprej pa se nam priključi pot iz vasi Mače. Naprej se pot vzpenja še približno 15 minut skozi gozd. Pot nato naredi oster levi ovinek in pred seboj zagledamo dom na Kališču do katerega imamo le še nekaj korakov.
Od Doma na Kališču nadaljujemo po široki grebenski poti v smeri proti Storžiču. Po nekaj minutah prijetne razgledne hoje prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi nekoliko slabše uhojena pot iz Bašlja (pot mimo cerkve sv. Lovrenca), v smeri naravnost se nadaljuje pot na Storžič, mi pa nadaljujemo desno v smeri Bašeljskega vrha, Malega Grintovca in Srednjega vrha. Od razpotja naprej se pričnemo vzpenjati skozi ruševje, pot pa nas hitro pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo po spodnji desni poti (levo Bašeljski vrh) v smeri Mačenskega sedla.
Sledi prečenje Bašeljskega vrha, po poti, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Ko se prečenje konča prispemo na Mačensko sedlo, kjer se nam z leve priključi označena pot z Bašeljskega vrha, z desne pa neoznačena pot po dolini Suhe.
Nadaljujemo naravnost v smeri Malega Grintovca, po poti, ki se prične razmeroma strmo vzpenjati po zahodnem pobočju omenjene gore. Po približno pol ure hoje od Mačenskega sedla prispemo na označeno razpotja, kjer se nam z desne priključi pot z Dolge njive. Nadaljujemo levo ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Malega Grintovca.
Laško - Kališče 2:00, Kališče - Mačensko sedlo 45 minut, Mačensko sedlo - Mali Grintovec 30 minut.
zemljevid poti - Mali Grintovec
Ob poti: Bolnica Košuta (900m), Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m), Mačensko sedlo (1615m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Laško - Mali Grintovec1
Laško - Mali Grintovec2
Laško - Mali Grintovec3
Laško - Mali Grintovec4
Laško - Mali Grintovec5
Laško - Mali Grintovec6
Laško - Mali Grintovec7
Laško - Mali Grintovec8
Laško - Mali Grintovec9
Laško - Mali Grintovec10
Laško - Mali Grintovec11
Laško - Mali Grintovec12
Laško - Mali Grintovec13
Laško - Mali Grintovec14
Laško - Mali Grintovec15
Laško - Mali Grintovec16
Laško - Mali Grintovec17
Laško - Mali Grintovec18
Laško - Mali Grintovec19
Laško - Mali Grintovec20
Laško - Mali Grintovec21
Laško - Mali Grintovec22
Laško - Mali Grintovec23
Laško - Mali Grintovec24
Laško - Mali Grintovec25
Laško - Mali Grintovec26
Laško - Mali Grintovec27
Laško - Mali Grintovec28
Laško - Mali Grintovec29
Laško - Mali Grintovec30
Laško - Mali Grintovec31
Laško - Mali Grintovec32
Laško - Mali Grintovec33
Laško - Mali Grintovec34
Laško - Mali Grintovec35
Laško - Mali Grintovec36
Laško - Mali Grintovec37
Laško - Mali Grintovec38
Laško - Mali Grintovec39
Laško - Mali Grintovec40
Laško - Mali Grintovec41
Laško - Mali Grintovec42
Laško - Mali Grintovec43
Laško - Mali Grintovec44
Laško - Mali Grintovec45
Laško - Mali Grintovec46
Laško - Mali Grintovec47
Laško - Mali Grintovec48
Laško - Mali Grintovec49
Laško - Mali Grintovec50
Diskusija o izletu Laško - Mali Grintovec (mimo Doma na Kališču)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki