Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mali Grintovec / Bašelj - Mali Grintovec (mimo bolnice Košuta in čez Bašeljski vrh)

Bašelj - Mali Grintovec (mimo bolnice Košuta in čez Bašeljski vrh)

Natisni
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Širina/Dolžina: 46,321°N 14,4002°E
Ime poti: mimo bolnice Košuta in čez Bašeljski vrh
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1223 m
Višinska razlika po poti: 1345 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 824
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 75
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
Opis poti:
Z izhodišča pri brunarici turističnega društva Bašelj nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki nas vodi ob potoku Belica. Sprva hodimo ob nogometnem in košarkarskem igrišču, nato pa že prispemo na prvo razpotje gamsove poti, kjer se v levo odcepi pot proti cerkvi sv. Lovrenca, Domu pod sv. Lovrencem, možno pa je tudi nadaljevanje proti Storžiču, Krničarjevi koči na planini Javornik, Mali in Veliki Poljani...
Z omenjenega razpotja vzpon še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zmerno vzpenja skozi gozd oz. delno skozi grmičevje. Po nekaj minutah prispemo na obračališče gozdne ceste, kjer se pešpot proti Kališču nadaljuje desno preko potoka, rahlo v levo pa se nadaljuje gamsova pot, ki vodi na Gradišče in dalje do sv. Lovreca ter pot na Kališče po gozdni cesti, Kališče mimo bolnice Košuta in Kališče po grebenu Kisovca. Pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se vzpenja proti bližnjemu vodnemu zajetju. Pred zajetjem zapustimo širok kolovoz in ponovno nadaljujemo rahlo levo, na pot, kjer se nadaljuje gamsova pot. V nadaljevanju se nekaj minut vzpenjamo po bolj strmem kolovozu, ko se le ta konča pa nadaljujemo desno po manj izraziti, a razmeroma dobro uhojeni poti, ki se vzpenja skozi gozd. Višje se na nekaj mestih steza deloma izgubi, mi pa sledimo sicer redkim rumeno-belim markacijam, ki označujejo gamsovo pot. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa na enem ovinku dosežemo drugo gozdno cesto, kateri sledimo v desno (levo Laško). Po makadamski cesti hodimo nekaj 10 metrov in že smo na naslednjem razpotju, kjer se v levo odcepi pot k sv. Lovrencu, nekaj korakov naprej pa še v desno na vrh Gradišča. Nadaljujemo po cesti še kakih 10 minut, nato pa prispemo do manjšega parkirišča in nekaj korakov naprej še do obračališča na koncu ceste.
Od konca ceste nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Kališča in Storžiča. Kolovoz se nato zmerno vzpenja ob strugi potoka Belica ter se po približno 10 minutah razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levem kolovozu, ki se že po nekaj metrih konča. Na tem delu zapustimo bližino struge in nadaljujemo nekoliko levo po poti, ki se strmo vzpne skozi gozd. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje do partizanske bolnice Košuta.
Za bolnico prečimo dva zaporedna hudournika, nato pa pot ponovno postane bolj strma. Pot naprej se še vedno nadaljuje skozi gozd, pri tem pa preči eno bolj strmo pobočje, kjer je v mokrem potrebna nekoliko večja previdnost. Nad strmim delom dosežemo stranski greben Kališča, kjer se nam z desne priključi nemarkirana pot iz Bašlja.
Tu nadaljujemo levo ter vzpon nadaljujemo po še naprej strmi poti, ki se nadaljuje skozi postopoma vse bolj redek gozd. Za klopco in za nekaj pogledi na bližnji Storžič pot zavije desno in se vrne v strnjen gozd. Sledi manj strma pot, katera nas hitro popelje do prve koče na Spodnjem Kališču. Za kočo se gozd konča, nato pa po prijetni travnati podlagi v nekaj minutah dosežemo osrednji del planine, kjer se tudi priključimo običajni poti iz Mač.
S Spodnjega Kališča nadaljujemo rahlo levo v smeri Doma na Kališču, od koder sledi še nekaj minut hoje skozi gozd, nato pa prispemo do lepega razgledišča, s katerega se nam odpre lep pogled proti bližnjemu Domu na Kališču, Malemu Grintovcu, grebenu Laneža, Krvavcu... Od razgledišča sledi le še kratek vzpon in že smo pri Domu na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno (naravnost Storžič) proti Bašeljskemu vrhu. Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.
Z Bašeljskega vrha se pričnemo razmeroma strmo spuščati proti vzhodu do severovzhodu, po poti, ki poteka po in ob grebenu, ki je večinoma porasel z ruševjem, na delu, kjer ni pa je potrebno malo več pazljivosti. Po približno 15 minutah se spust konča in pot nas pripelje na Mačensko sedlo, kjer se nam priključi markirana pot s Kališča in nemarkirana pot po dolini Suhe.
Nadaljujemo naravnost v smeri Malega Grintovca, po poti, ki se prične razmeroma strmo vzpenjati po zahodnem pobočju omenjene gore. Po približno pol ure hoje od Mačenskega sedla pridemo na označeno razpotja, kjer se nam z desne priključi pot z Dolge njive. Nadaljujemo levo ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Malega Grintovca.
Bašelj - Kališče 2:40, Kališče - Bašeljski vrh 45 minut, Bašeljski vrh - Mali Grintovec 45 minut.
zemljevid poti - Mali Grintovec
Ob poti: Bolnica Košuta (900m), Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m), Bašeljski vrh (1744m), Mačensko sedlo (1622m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bašelj - Mali Grintovec1
Bašelj - Mali Grintovec2
Bašelj - Mali Grintovec3
Bašelj - Mali Grintovec4
Bašelj - Mali Grintovec5
Bašelj - Mali Grintovec6
Bašelj - Mali Grintovec7
Bašelj - Mali Grintovec8
Bašelj - Mali Grintovec9
Bašelj - Mali Grintovec10
Bašelj - Mali Grintovec11
Bašelj - Mali Grintovec12
Bašelj - Mali Grintovec13
Bašelj - Mali Grintovec14
Bašelj - Mali Grintovec15
Bašelj - Mali Grintovec16
Bašelj - Mali Grintovec17
Bašelj - Mali Grintovec18
Bašelj - Mali Grintovec19
Bašelj - Mali Grintovec20
Bašelj - Mali Grintovec21
Bašelj - Mali Grintovec22
Bašelj - Mali Grintovec23
Bašelj - Mali Grintovec24
Bašelj - Mali Grintovec25
Bašelj - Mali Grintovec26
Bašelj - Mali Grintovec27
Bašelj - Mali Grintovec28
Bašelj - Mali Grintovec29
Bašelj - Mali Grintovec30
Bašelj - Mali Grintovec31
Bašelj - Mali Grintovec32
Bašelj - Mali Grintovec33
Bašelj - Mali Grintovec34
Bašelj - Mali Grintovec35
Bašelj - Mali Grintovec36
Bašelj - Mali Grintovec37
Bašelj - Mali Grintovec38
Bašelj - Mali Grintovec39
Bašelj - Mali Grintovec40
Bašelj - Mali Grintovec41
Bašelj - Mali Grintovec42
Bašelj - Mali Grintovec43
Bašelj - Mali Grintovec44
Bašelj - Mali Grintovec45
Bašelj - Mali Grintovec46
Bašelj - Mali Grintovec47
Bašelj - Mali Grintovec48
Bašelj - Mali Grintovec49
Bašelj - Mali Grintovec50
Bašelj - Mali Grintovec51
Bašelj - Mali Grintovec52
Bašelj - Mali Grintovec53
Bašelj - Mali Grintovec54
Bašelj - Mali Grintovec55
Bašelj - Mali Grintovec56
Bašelj - Mali Grintovec57
Bašelj - Mali Grintovec58
Bašelj - Mali Grintovec59
Bašelj - Mali Grintovec60
Bašelj - Mali Grintovec61
Bašelj - Mali Grintovec62
Bašelj - Mali Grintovec63
Bašelj - Mali Grintovec64
Bašelj - Mali Grintovec65
Bašelj - Mali Grintovec66
Bašelj - Mali Grintovec67
Bašelj - Mali Grintovec68
Bašelj - Mali Grintovec69
Bašelj - Mali Grintovec70
Bašelj - Mali Grintovec71
Bašelj - Mali Grintovec72
Bašelj - Mali Grintovec73
Bašelj - Mali Grintovec74
Bašelj - Mali Grintovec75
Diskusija o izletu Bašelj - Mali Grintovec (mimo bolnice Košuta in čez Bašeljski vrh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki