Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ledinski vrh / Ravenska Kočna - Ledinski vrh (Slovenska pot)

Ravenska Kočna - Ledinski vrh (Slovenska pot)

Natisni
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Širina/Dolžina: 46,385°N 14,5364°E
Ime poti: Slovenska pot
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1108 m
Višinska razlika po poti: 1110 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 41.910
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Od nekdanjega parkirišča pri tovorni žičnici se usmerimo na pot, ki gre med obema žičnicama (spodnja postaja tovorne žičnice na Kranjsko kočo je junija 2015 pogorela) in nato rahlo navzgor. Pot kmalu zapusti gozd in se nadaljuje skozi ruševje. Čez nekaj časa nas pot pripelje do grape imenovane Žrelo. Tu smo na razpotju, kjer nadaljujemo levo (naravnost pot skozi Žrelo), pot pa nato takoj postane plezalna. Pot je dobro zavarovana, a je vseeno potrebna previdnost zaradi vlažnih skal. Pot čez krajšo steno je ponekod tudi precej izpostavljena, a polna lepih razgledov. Ko preplezamo ta del se pot vrne v ruševje, skozi katerega se nato vzpenjamo po dobro nadelani poti. Nadaljujemo kar strmo navzgor in kmalu se nam z desne priključi pot skozi Žrelo. Od tu do Kranjske koče imamo le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od koče nadaljujemo levo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore in Babe. Pot, ki je sprva precej zložna nas v nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer gremo na desno pot (levo plezalna na Babe). Pot naprej le za malenkost postane bolj strma in nas pripelje do nekoliko težjega prehoda čez skalni usek. Tu nam je v pomoč jeklenica, a prehod v suhem ni težaven. Pot nas nato pripelje na široka pobočja pod Ledinskim vrhom s katerih je lep pogled proti ledeniku pod Skuto, ki ga lahko vidimo na desni strani. Pot nas nato v zmernem vzponu pripelje na Jezersko sedlo, ki meji na sosednjo Avstrijo. Nadaljujemo levo v smeri proti Babi in Ledinskemu vrhu po poti, ki se zmerno vzpenja ob grebenu. Po nekaj minutah se desno navzdol odcepi pot na Babe, mi pa nadaljujemo rahlo levo po razgledni grebenski poti. Naprej se pot strmo vzpne in nas po nadaljnjih 10 minutah hoje pripelje na Ledinski vrh.
Ravenska Kočna - Ledine 2:00, Ledine - Ledinski vrh 1:15.
zemljevid poti - Ledinski vrh
Ob poti: Kranjska koča na Ledinah (1700m), Jezersko sedlo (2034m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravenska Kočna - Ledinski vrh1
Ravenska Kočna - Ledinski vrh2
Ravenska Kočna - Ledinski vrh3
Ravenska Kočna - Ledinski vrh4
Ravenska Kočna - Ledinski vrh5
Ravenska Kočna - Ledinski vrh6
Ravenska Kočna - Ledinski vrh7
Ravenska Kočna - Ledinski vrh8
Ravenska Kočna - Ledinski vrh9
Ravenska Kočna - Ledinski vrh10
Ravenska Kočna - Ledinski vrh11
Ravenska Kočna - Ledinski vrh12
Ravenska Kočna - Ledinski vrh13
Ravenska Kočna - Ledinski vrh14
Ravenska Kočna - Ledinski vrh15
Ravenska Kočna - Ledinski vrh16
Ravenska Kočna - Ledinski vrh17
Ravenska Kočna - Ledinski vrh18
Ravenska Kočna - Ledinski vrh19
Ravenska Kočna - Ledinski vrh20
Ravenska Kočna - Ledinski vrh21
Ravenska Kočna - Ledinski vrh22
Ravenska Kočna - Ledinski vrh23
Ravenska Kočna - Ledinski vrh24
Ravenska Kočna - Ledinski vrh25
Ravenska Kočna - Ledinski vrh26
Ravenska Kočna - Ledinski vrh27
Ravenska Kočna - Ledinski vrh28
Ravenska Kočna - Ledinski vrh29
Ravenska Kočna - Ledinski vrh30
Ravenska Kočna - Ledinski vrh31
Ravenska Kočna - Ledinski vrh32
Ravenska Kočna - Ledinski vrh33
Ravenska Kočna - Ledinski vrh34
Ravenska Kočna - Ledinski vrh35
Ravenska Kočna - Ledinski vrh36
Ravenska Kočna - Ledinski vrh37
Ravenska Kočna - Ledinski vrh38
Ravenska Kočna - Ledinski vrh39
Ravenska Kočna - Ledinski vrh40
Ravenska Kočna - Ledinski vrh41
Ravenska Kočna - Ledinski vrh42
Ravenska Kočna - Ledinski vrh43
Ravenska Kočna - Ledinski vrh44
Ravenska Kočna - Ledinski vrh45
Ravenska Kočna - Ledinski vrh46
Ravenska Kočna - Ledinski vrh47
Ravenska Kočna - Ledinski vrh48
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Ledinski vrh (Slovenska pot)
Gost23. 04. 2007
23.4.07 sem se s smučni odpravil do Kranjse koče na ledinah po Slovenski poti. Nato pa naprej do Ledinskega vrha. Vrh je bil gol vendar nekaj metrov nižje sem že zapel dilce in pičiu proti koči. Smučati se je dalo še nekaj metrov nižje od koče do prvih zajl. Sneg je bil sicer južen, vendar nobenga folka pa čist nezvoženi tereni tko da je blo res vredno.
jersy17. 06. 2009
Je mogoče kdo hodil zadnje časa tukaj gor?
Zanimajo me razmere(sneg, podori) predvsem pa v tistem kratkem plezalnem delu na Ledine
Hvala za odgovor
Lp!
PUHI6. 07. 2009
Bil včeraj na omenjeni poti. Gre brez težav, sneg samo spodaj pod steno, gre brez cepina. Od Ledin do vrha pot kopna v celoti. Je pa ledenik letos velik, včeraj so imeli veleslalom. Lepa tura, veliko cvetja. l.p.
Domch27. 08. 2012
Bil gor prejšnjo nedeljo, lepa in ne pretežka pot. Ledinski vrh ima lep razgled, super urejeno štempiljko in malo prostora na vrhu. Od tam se lahko podaš še po melišču navzdol proti Veliki Babi ali pa na drugi konec proti Savinjskemu sedlu in Okrešlju. Opcij je veliko za vsakega se kaj najde.nasmeh
namajefajn15. 10. 2012
Zjutraj megla v Ljubljani, ob 12:00 sonce na vrhu. Na začetku poti meglice, kar mrzlo, predvsem pa nikjer žive duše. Plezalni del super zavarovan. Koča na Ledinah pa je žal že zaprta. V gornjem delu sva videla nekaj gamsov in nekje na pol poti od koče do vrha sva prišla na sonce. Na vrhu pa malica in potem hitro dol, ker se je zaćelo zapirat. Spustila sva se po Lovski poti, zelo spolzko.
Super je bilo cool
Vnesite tukaj
75'er16. 09. 2013
Lovska pot je sedaj zelo lepo urejena, na nekaterih mestih so postavljene stopničke, tako da s sestopom ni težav. Pred meliščem priporočam smer v desno, proti gorniškem centru Dava Krničarja (oznake tudi na poti), kjer lahko posedite, se umijete (speljana tekoča voda s poročka) in kakšno rečete z legendo slovenskega alpinizma in alpinističnega smučanja. Držimo pesti da center čimprej zaživi!
zlatica24. 06. 2014
21.6.še vedno nekaj snega na poti od Ledin na Ledinski vrh, vendar je že toliko zaplat, da tudi do Jezerskega sedla najdeš več ali manj suhi teren za pot. Sicer pa je bil vrh popolnoma suh in brez vetra..Krasno!
VanSims13. 07. 2016
Jaz bi to pot vseeno označil kar za zelo zahtevno. Prehodil sem jo sicer navzdol kar morda povečuje občutek težavnosti a se mi vseeno ne zdi kaj dosti lažja od Žrela, ki je tudi označen za zelo zahtevnega.
Branee13. 07. 2016
Ja pa seveda. Ket razred je pa hanzova po tvoje
Becar13. 07. 2016
Se strinjam z VanSimsom. Sem šel že po obeh in se mi ne zdi slovenska nič manj zahtevna kot žrelo. Je pa res, da nobena ni ravno med najtežjimi pri nas.
Enka14. 07. 2016
Iz tega sklepam, da se lahko opogumim za Žrelo, glede na to, da mi Slovenska ne dela težav?
redbull14. 07. 2016
Se je pootrebno vprašati če je kaj narobe z vami. Primerjava teh dveh je takšen da je pri eni sprehod na drugi pa rabiš kaj več.
zokipoki23. 07. 2016
Danes na vrhu zamenjan žig, ker je bil prejšnji odtujen. Pritrjen je na vijak na zunanji strani skrinjice, zato se, če daste žig v skrinjico, ne zapre v celoti. Pazite, da je ne poškodujete in poskušajte pokriti tako, da bo čimbolj zaprta. Hvala
primozg2. 07. 2017
Včerajšnja tura na Ledinski vrh. Slike in opis poti na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/07/02/ledinski-vrh-zrelo-in-ceska-koca/

primozg9. 07. 2017
S planinci PD Prevalje na Ledinksem vrhu. Krasna tura. Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/07/09/ledinski-vrh-s-planinci/
m3pisnik11. 07. 2020
Sem zasledil razlicna mnjenja glede slovenske poti in me zanima, koliko je zares tezavna in izpostavljena? Rabim za punco svk?
Enka11. 07. 2020
Mnenja so pač različna, zato ti težko nekdo drug pove, ali ga punca rabi, saj veš. Velika večina hodi brez. Ampak marsikdaj koga slišim, da reče, da mu ne bi bil odveč. Jaz ga imam vedno, se pa pripnem samo ene dvakrat v začetnem delu. Gotovo bi šlo tudi brez, ampak tako se pač boljše počutim.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki