Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalški greben / Kriška planina - Kalški greben (čez planino Koren)

Kriška planina - Kalški greben (čez planino Koren)

Natisni
Izhodišče: Kriška planina (1480 m)
Širina/Dolžina: 46,2929°N 14,5369°E
Ime poti: čez planino Koren
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 744 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 40.184
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na cesto v smeri planine Koren. Cesta nas nato skozi podvoz pripelje do kamnoloma, kjer le to zapustimo. Z vzponom nadaljujemo po prijetni sicer slabo vidni planinski poti, ki poteka ob robu pašne ograje. Pot, ki postane vidnejša nato zapusti pašna območja Kriške planine in preide v svet porasel z rušjem. Po krajšem vzponu nas pot pripelje do lepe razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na dolino Korošice. Naprej se pot začne strmeje spuščati in po nekaj minutah smo že 60m niže. Pot se nato uravna in z desne se nam priključi pot s prej omenjene doline. Naprej prečimo pas gozda, pot pa se nato ponovno začne vzpenjati. Med vzponom se levo odcepi neoznačena pot, ki vodi na sedlo Razor, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki nas po nadaljnjih nekaj minutah pripelje na južni del planine Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer pa nadaljujemo levo v smeri Vrha Korena (naravnost Kompotela). Pot naprej se začne strmeje vzpenjati in nas po kraškem svetu hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo poti od Velikega Zvoha proti Vrhu Korena (greben Jež-a). Nadaljujemo desno in pot nas v nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se desno odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Pot se naprej začne spuščati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Po 15 minutah spusta pa nas pot pripelje do razpotja na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo (desno Kalška gora in Cojzova koča) po poti, ki se začne rahlo vzpenjati po vse bolj razglednih pobočjih. Prijetna pot, ki pa zna biti sredi dneva zelo vroča, nas sprva vodi v bližini manjšega grebena, nato pa se postopoma obrne nekoliko bolj v levo in nas iz rušja pripelje na čudovite travnike, na katerih bomo našli različne vrste cvetja. Široko pobočje po katerem hodimo se nato zoži, travnike pa postopoma zamenjajo skale. Višje nas pot pripelje na razgleden glavni greben, kateremu nato sledimo do vrha, ki je pogosto poln ovčjih iztrebkov.
Kriška planina - planina Koren 1:15, planina Koren - Vrh Korena 1:00, Vrh Korena - Kalški greben 1:30.
zemljevid poti - Kalški greben
Ob poti: Planina Koren (1675m), Vrh Korena (1999m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kriška planina - Kalški greben1
Kriška planina - Kalški greben2
Kriška planina - Kalški greben3
Kriška planina - Kalški greben4
Kriška planina - Kalški greben5
Kriška planina - Kalški greben6
Kriška planina - Kalški greben7
Kriška planina - Kalški greben8
Kriška planina - Kalški greben9
Kriška planina - Kalški greben10
Kriška planina - Kalški greben11
Kriška planina - Kalški greben12
Kriška planina - Kalški greben13
Kriška planina - Kalški greben14
Kriška planina - Kalški greben15
Kriška planina - Kalški greben16
Kriška planina - Kalški greben17
Kriška planina - Kalški greben18
Kriška planina - Kalški greben19
Kriška planina - Kalški greben20
Kriška planina - Kalški greben21
Kriška planina - Kalški greben22
Kriška planina - Kalški greben23
Kriška planina - Kalški greben24
Kriška planina - Kalški greben25
Kriška planina - Kalški greben26
Kriška planina - Kalški greben27
Kriška planina - Kalški greben28
Kriška planina - Kalški greben29
Kriška planina - Kalški greben30
Kriška planina - Kalški greben31
Kriška planina - Kalški greben32
Kriška planina - Kalški greben33
Kriška planina - Kalški greben34
Kriška planina - Kalški greben35
Kriška planina - Kalški greben36
Kriška planina - Kalški greben37
Kriška planina - Kalški greben38
Kriška planina - Kalški greben39
Kriška planina - Kalški greben40
Kriška planina - Kalški greben41
Kriška planina - Kalški greben42
Kriška planina - Kalški greben43
Kriška planina - Kalški greben44
Kriška planina - Kalški greben45
Kriška planina - Kalški greben46
Kriška planina - Kalški greben47
Kriška planina - Kalški greben48
Kriška planina - Kalški greben49
Kriška planina - Kalški greben50
Diskusija o izletu Kriška planina - Kalški greben (čez planino Koren)
metod19. 08. 2011
S Kalškega grebena Grintovci prav "pozirajo". Zame najlepši razgledi. vse je na dlani. Ob lepem vremenu prijeten sprehod in prekrasni razgledi. Priporočam. Za tiste, ki si želite mir in tišino. A prosim, ohranite tako.
metod6. 11. 2011
Evo, sem bil ponovno gor. Lepo. Vpisna knjižica polna in v slabem stanju. Morda jo kar sam prinesem naslednjič, če je PD slučajno še ne bo.mežikanje
žerjavček13. 11. 2011
Vpisna knjiga je zamenjana.

Pa še pripomba: Zdi se nam, da je bolj pravilna pot obveščanja o stanju na poteh direktno sporočilo društvu, ki pot oskrbuje. Sporočilo, zapisano med komentarje (kot je zgornje), četudi je dobrohotno, ima veliko možnost, da ga odgovorni ne vidi.
metod13. 11. 2011
Pohvalno! In tudi s pripombo se strinjam!
bostjanp13. 11. 2011
Tudi moja potrditev, da je knjiga nova, le par vpisov je bilo do danes, tako da do naslednjega poletja sigurno zdrži. No, če se bo takole vreme nadaljevalo še naprej pa ni hudir, da bo do pomladi zopet polna. Danes je bila pravljica gor, idelano za par minut (30) poležavanja na soncu v totalneme miru; še kavk ni bilo. Super zaključek vikenda.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki