Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kokrska Kočna / Suhadolnik - Kokrska Kočna (po jugozahodnem grebenu)

Suhadolnik - Kokrska Kočna (po jugozahodnem grebenu)

Natisni
Izhodišče: Suhadolnik (901 m)
Širina/Dolžina: 46,3352°N 14,5102°E
Ime poti: po jugozahodnem grebenu
Čas hoje: 6 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1619 m
Višinska razlika po poti: 1619 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000, Grintovci - 1 : 25 000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: pg
Ogledov: 4.530
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.
Opis poti:
S parkirišča pri Suhadolniku umerimo korak naproti Kokrskemu sedlu, vendar le do krnice Suhi dol. Tu izberemo drugi levi odcep in sledimo strmemu kolovozu do mesta, kjer se ob ostrem desnem ovinku v gozdno pobočje odcepi skromna stezica (okoli pol ure od trenutka, ko smo v Suhem dolu zapustili markacije). Sled se hitro izgubi, mi pa le vztrajajmo pri prečenju pobočja, dokler se ne zazremo v slikovito steno pred seboj. Po nekoliko neprijetnem spustu prečimo pod steno in se po stečinah na njenem levem robu povzpnemo v strjen gozd. Še kratek čas prečimo v levo do travnate poseke - tu se ozremo kvišku in zagrizemo v pobočje, napredujoč po strmi grapi ali po prehodih desno od nje.
Po izteku grape prečimo levo in nekoliko navkreber do travnate uravnave. V zadovoljivo divjem okolju se razkrijejo strmali južnih prostranstev Kočne; napredujemo v smeri skalnate glave Malih vratc in docela hitro bomo naleteli na skromno leseno lestev. Nad njo napredujemo prek posameznih travnato-skalnatih skokov in strmih trav do očitne škrbine med Malimi vratci na levi in jugozahodnim grebenom Kočne, ki se pne desno od nje.
Na škrbini je večjih orientacijskih težav konec. Napredujoč desno se preko krajšega skoka povzpnemo do laštice in z nje preko strme stopnje (šibka II.) na greben, kjer se odkrije nadaljnja pot. Pred nami je okoli 500 višinskih metrov vzpona po zahtevnejšem svetu JZ grebena Kočne, ki pa ne preseže I. stopnje plezanja.
Po travah se vzpnemo do ostrega stranskega grebenčka in ga prečimo v desno (možic). Skalnatemu grebenskemu stolpu se izognemo po polici v desno: pripeljala nas bo do stika z grapo, ki bo odslej naš stalni spremljevalec do vrha Na Križu. Ko greben postane lažje prehoden, se znova vzpnemo nanj.
Smer postaja vse lepša, plezanje ni prezahtevno; če greben postane preoster, poiščemo lažji prehod ob grapi po desni. Kmalu za mestom, kjer steno na levi strani grebena prekine strma grapa, le-ta postane strmejši in mestoma indicira značajske odlike razčlenjene stene. Teren je dokaj majav, vendar so oprimki večinoma zadovoljivi, plezanje pa precej prijetno. Na levi bomo zagledali manjše naravno okno, po desni lahko iščemo lažje obhode. Kmalu zatem se v bližini vrha Na Križu smer izteče; po stiku s severozahodnim grebenom Kočne po nekaj metrih v levo dosežemo razgledni vrh.
Z vrha Na Križu nadaljujemo po grebenu proti vzhodu v smeri Kokrske Kočne. Greben je precej oster, a kolikor narava ostane prizanesljiva, nas bo usmerjalo tudi nekaj možicev.
Ko greben postane prezahteven, se mu po sledeh predhodnikov umaknemo desno (južno) in prečimo pod njim (ne zavijmo prenizko). Čakata nas rahlo izpostavljena polica in posamezna mesta I. stopnje plezanja. Teren je precej krušljiv, zato dodatna previdnost ni odveč.
Ob vrnitvi na greben se razkrije pogled na Grintovec, pozoren pogled pa na levi odkrije jeklenice s poti na Kokrsko Kočno. Poševno se spustimo do stika z označeno potjo, prečkamo melišče in se po mestoma zavarovani poti vzpnemo na Kokrsko Kočno.
zemljevid poti - Kokrska Kočna
Ob poti: Na Križu (2484m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jezerska Kočna
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Suhadolnik - Kokrska Kočna1
Suhadolnik - Kokrska Kočna2
Suhadolnik - Kokrska Kočna3
Suhadolnik - Kokrska Kočna4
Suhadolnik - Kokrska Kočna5
Suhadolnik - Kokrska Kočna6
Suhadolnik - Kokrska Kočna7
Suhadolnik - Kokrska Kočna8
Suhadolnik - Kokrska Kočna9
Suhadolnik - Kokrska Kočna10
Suhadolnik - Kokrska Kočna11
Suhadolnik - Kokrska Kočna12
Suhadolnik - Kokrska Kočna13
Suhadolnik - Kokrska Kočna14
Suhadolnik - Kokrska Kočna15
Suhadolnik - Kokrska Kočna16
Suhadolnik - Kokrska Kočna17
Suhadolnik - Kokrska Kočna18
Suhadolnik - Kokrska Kočna19
Suhadolnik - Kokrska Kočna20
Suhadolnik - Kokrska Kočna21
Suhadolnik - Kokrska Kočna22
Suhadolnik - Kokrska Kočna23
Suhadolnik - Kokrska Kočna24
Suhadolnik - Kokrska Kočna25
Suhadolnik - Kokrska Kočna26
Suhadolnik - Kokrska Kočna27
Diskusija o izletu Suhadolnik - Kokrska Kočna (po jugozahodnem grebenu)
matic421. 07. 2019
Zame najlepši pristop na Kočno. Z nekim normalnim tempom se pride gor v petih urah.Pohodne palice so zelo priporočljive. Še nekaj o začetnem pristopu: v ravnici Suhi dol je prvi kolovoz levo položen in zaraščen, kakšnih 50m naprej je levo drugi strm kolovoz - ta je pravi. Držimo se naravnost mimo odcepov levo in desno do ovinka.Za tiste ,ki boste sestopali mimo bivaka po Habjanovem opisu pa tako: od bivaka gremo po grebenčku le kakšnih 20m, zavijemo desno proti melišču in se spustimo po njem do konca,na levi med redkimi smrekami sestopimo po strmih travah kakšnih 50m, prečimo po travah proti desni pod krajši skok (ostanki stezice), sledi dolgo prečenje proti desni čez trave v smeri grape (od daleč vidna stezica, ki jo preči), prečimo grapo, nadaljujemo prečno desno v rahlem spustu čez trave, pridemo do grobega ozkega melišča, ob njem se po desni strani spuščamo po travah kakšnih 100 višinskih metrov dokler se grapa ne prelomi čez strm skok, skok obidemo po desni v gozdu ,kakšnih 10m pred skokom in 10m desno od grape je jeklenica, čez najstrmejši del si pomagamo z njo, ko je večje strmine konec, polagoma zavijemo levo proti grapi, ki je sedaj travnata in plitva, po travah se spuščamo vse do gozda in potem še po gozdu kakšnih 50-100m dokler ne pridemo do kolovoza.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki