Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Skuta / Suhadolnik - Skuta (čez Kokrsko sedlo)

Suhadolnik - Skuta (čez Kokrsko sedlo)

Natisni
Izhodišče: Suhadolnik (901 m)
Širina/Dolžina: 46,3352°N 14,5102°E
Ime poti: čez Kokrsko sedlo
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1631 m
Višinska razlika po poti: 1850 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 53.088
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 70
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.
Opis poti:
Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi poti (desno nekoliko lažja "Stara pot"), ki se naprej vzpenja po zložnem kolovozu. Nekoliko naprej nas markacije usmerijo rahlo desno na hudourniške nanose peska, pot pa se na drugi strani nadaljuje skozi gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje pridemo do manjše votline, pot pa za njo postane tehnično zahtevna. S pomočjo jeklenice se vzpnemo stopnjo višje, pot pa se nato nadaljuje po strmem pobočju, kjer nam je občasno v pomoč kakšen klin. Višje pot zavije v desno, se prečno vzpne čez strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja ter nas nato pripelje do odlično zavarovanega prehoda. S pomočjo lesenih stopnic oz. lestve ter pomoči jeklenice, se vzpnemo po strmem pobočju, ki bi bilo brez omenjenih varoval zelo nevarno. Višje nam je v pomoč še nekaj klinov, pot pa se za tem položi ter preči kratko izpostavljeno pobočje, kjer nam je v pomoč zasilna ograja. Le nekoliko naprej pridemo do naslednje lestve, ob kateri pa ni jeklenice, a prehod ni posebej zahteven. Sledi kratek spust v manjšo grapo in jo za tem tudi prečimo. Na drugi strani grape se strmo vzpnemo (v pomoč nam je nekaj skob), nato pa se pot počasi položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi nekoliko lažji "Stari poti".
Sledi kratek prečni vzpon in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Kočna čez Grdi graben) po zmerno strmi poti, ki se naprej vzpne skozi pas grmičevja. Višje se pot prehodno povsem položi, nato pa nas pripelje med rušje, kjer se prične strmeje vzpenjati. Tej nekoliko bolj strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, sledimo vse do Cojzove koče na Kokrskem sedlu.
S sedla nadaljujemo levo v smeri Grintovca, Kočne in Skute. Pot se takoj nad sedlom strmo vzpne in nas nekoliko višje pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Grintovcem in Skuti (naravnost Grintovec čez Streho in Kočna). Usmerimo se na to sprva nekoliko slabše vidno stezico, ki nas v zmernem vzponu pripelje do slikovitega prehoda čez Mala vratca. Za ozkim prehodom Malih vratc, pa se pot začne spuščati po strmem in občasno nekoliko izpostavljenem pobočju. Ob koncu spusta, ki nam vzame približno 100 višinskih metrov nam je v pomoč nekaj klinov. Sledi prečenje grape in nato vzpon po visokogorskem svetu do bivaka pod Grintovcem.
Od bivaka nadaljujemo po markirani poti, ki nas hitro pripelje na razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Skute in Grintovca (desno Kamniško sedlo, Rinke in Turska gora) po razmeroma zložni poti, ki nas kmalu pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Skute (naravnost Mlinarsko sedlo) po poti, ki nas čez kraški svet Velikih podov pripelje do vznožja zmerno strme stene. Tu se pot postavi pokonci in s pomočjo naravnih oprimkov premagamo krajšo steno med Dolgim hrbtom in Štruco (v mokrem velika nevarnost zdrsa). Na vrhu vzpona se nam z leve priključi pot z Dolgega hrbta. Nadaljujemo desno, kjer nato v rahlem spustu s pomočjo nekaj klinov po levi strani obidemo vrh Štruce. Pot nas naprej pripelje na neizrazito sedelce med Štruco in Skuto, s katerega se v 15 minutah po nezahtevnem vršnem pobočju Skute povzpnemo na vrh.
Suhadolnik - Cojzova koča 2:30, Cojzova koča - bivak pod Grintovcem 1:15, bivak pod Grintovcem - Skuta 2:00.
zemljevid poti - Skuta
Ob poti: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793m), Mala vratca (1935m), Bivak pod Grintovcem (2100m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Suhadolnik - Skuta1
Suhadolnik - Skuta2
Suhadolnik - Skuta3
Suhadolnik - Skuta4
Suhadolnik - Skuta5
Suhadolnik - Skuta6
Suhadolnik - Skuta7
Suhadolnik - Skuta8
Suhadolnik - Skuta9
Suhadolnik - Skuta10
Suhadolnik - Skuta11
Suhadolnik - Skuta12
Suhadolnik - Skuta13
Suhadolnik - Skuta14
Suhadolnik - Skuta15
Suhadolnik - Skuta16
Suhadolnik - Skuta17
Suhadolnik - Skuta18
Suhadolnik - Skuta19
Suhadolnik - Skuta20
Suhadolnik - Skuta21
Suhadolnik - Skuta22
Suhadolnik - Skuta23
Suhadolnik - Skuta24
Suhadolnik - Skuta25
Suhadolnik - Skuta26
Suhadolnik - Skuta27
Suhadolnik - Skuta28
Suhadolnik - Skuta29
Suhadolnik - Skuta30
Suhadolnik - Skuta31
Suhadolnik - Skuta32
Suhadolnik - Skuta33
Suhadolnik - Skuta34
Suhadolnik - Skuta35
Suhadolnik - Skuta36
Suhadolnik - Skuta37
Suhadolnik - Skuta38
Suhadolnik - Skuta39
Suhadolnik - Skuta40
Suhadolnik - Skuta41
Suhadolnik - Skuta42
Suhadolnik - Skuta43
Suhadolnik - Skuta44
Suhadolnik - Skuta45
Suhadolnik - Skuta46
Suhadolnik - Skuta47
Suhadolnik - Skuta48
Suhadolnik - Skuta49
Suhadolnik - Skuta50
Suhadolnik - Skuta51
Suhadolnik - Skuta52
Suhadolnik - Skuta53
Suhadolnik - Skuta54
Suhadolnik - Skuta55
Suhadolnik - Skuta56
Suhadolnik - Skuta57
Suhadolnik - Skuta58
Suhadolnik - Skuta59
Suhadolnik - Skuta60
Suhadolnik - Skuta61
Suhadolnik - Skuta62
Suhadolnik - Skuta63
Suhadolnik - Skuta64
Suhadolnik - Skuta65
Suhadolnik - Skuta66
Suhadolnik - Skuta67
Suhadolnik - Skuta68
Suhadolnik - Skuta69
Suhadolnik - Skuta70
Diskusija o izletu Suhadolnik - Skuta (čez Kokrsko sedlo)
tilenm1. 01. 2009
Razmere 31.12.2008: do Malih vratc brez problema, nato spust zelo izpostavljen. Mi smo šli sicer že prej cca.100 m niže, tako da smo prečili pod Malimi vratci (zelo strmo, nevarnost zdrsa),sneg mehak, sončna stran.Do Velikih podov in naprej zelo utrujajoč teren zaradi mehke snežne podlage. Nato po meliščih pod Štruco do ozkega prehoda pod steno (slika zgoraj). Od tu naprej za bolj pogumne zaradi izpostavljene police.Polovica 4-članske ekipe je tu zaključila, 2 pa sta uspela priti do Štruce. Naprej od omenjene police menda brez težav.
Nazaj grede pod Dolgimi stenami direktno na Mala vratca, potrebna previdnost zaradi strmine in mehkega snega.
Dereze priporočljive pri terenu okrog Malih vratc, sicer pa zaradi lepega vremena in visoke temperature ta dan precej mehka podlaga.

Srečno in varen korak v letu 2009!
NEIC00822. 07. 2010
Zanima me primerjava opisane poti od Cojzove koče na Skuto s potjo od češke koče na J. Kočno (Kremžarjeva)?
Torej, varovala, izpostavljenost, zahtevnost..

Hvala
funnyboy22. 07. 2010
Ta pot je lažja od Kremžarjeve. Izpostavljenih mest je malo. Varoval je malo oz. toliko kot jih je potrebno za pot take težavnosti. Potrebna čelada. Samovarovalni komplet ni potreben. Srečno pot.
NEIC00822. 07. 2010
Hvala!
jvali13. 09. 2011
je kdo v teh dneh prehodil to pot? mi lahko poda kakšno informacijo? hvala.
velkavrh14. 09. 2011
Ta pot ,ki je opisana je najlažji dostop do Skute. Takoj na začetku od Suhadolnika se rajši odločimo iti po običajni stari poti,ne prek Taške, ker je ta pot malo izpostavljena-tudi jelkenice. Nato pa prijetna pot do Zoisove koče in nad kočo na desno na prehod Mala vratca in proti bivaku pod Grintavcem. Nad bivakom pa naravnost , ne na desno, naslednje križišče pa na desno, leva pot na Mlinarsko sedlo. Edino malo bolj zoprna zadeva je strma pot navzgor med Štruco in Skuto. Paziti je treba na oznake, da se ne zaplezamo. Sicer ne moremo popolnoma zaiti samo nevarnost zdrsa je po gruščevju. Posebna previdnost je tu potrebna pri vračanju. Na sedelcu pa na desno na Skuto. Želim lepo vreme in veliko razgleda.
janna14. 09. 2011
Pred nekaj dnevi sem šla po tej poti. Kjer je potrebno, so jeklenice - v odličnem stanju, pa malo več pazljivosti na krajšem melišču. Krasni razgledinasmeh
jurre15. 03. 2012
ali je mogoče kdo hodil na Skuto zadnje čase? kakšne so kaj razmere? hvala za odgovor.
Domch16. 08. 2012
To zelo lepo turo prehodil včeraj. Lepo in sončno vreme, dober razgled in veliko ljudi po vseh vrhovih naokrog. Plezalni del proti Štruci je kar zanimiv - ni varoval so pa lepi oprimki, pri sestopu velja velika previdnost. Grede gor obiskal še Štruco. Sestop proti Cojzovi koči, pa sem začinil še z vzponom prek Mlinarskega sedla na Grintovec ter dol. nasmeh
Gazela20. 08. 2013
Čez vikend se odpravljam na Skuto, pa me zanima, če kdo ve kako zaseden je bivak? Ali je velika možnost, da je zaseden? Hvala za kakšno informacijo.
velkavrh21. 08. 2013
Za naše bivake v našem visokogorju nikoli ne veš, če bodo zasedeni. Pred dvema tednoma sem bil tu in ni bil zaseden. Večja verjetnost, da je zaseden je julija, manjša v avgustu- po mojih izkušnjah in večja, da so zasedeni v Julijcih,manj v KSA.Je pa ta bivak nov-v treh štukih-rečeno po domače.V zgornjih dveh so ležišča-po mojem za štiri osebe v vsakem- torej dovolj prostora.Bivak je čudovit-mislim, da mu ni enakega v naših gorah. Bolj domač je tisti pod Kočno, ki je tudi obnovljen . Ta je na nasprotni strani pod Kočno oziroma levo od Spodnjih Dolcev-lahko dostopen od Zoisove koče prek Ovnovega čera-gremo v smeri Grintavca na Streho in nekako po polurni hoji se odcepi pot na levo na Dolce,na bivak pod Kočno in od tam na obe Kočne. Hoje od koče do tega bivaka je nekako dobro uro. Želim lep dan!
Becar21. 08. 2013
Bivak pod Grintovcem oz. Zavetišče Pavleta Kemperla je na zunaj res modernega izgleda, znotraj pa se mi zdi občutek zelo utesnjen, saj je v tlorisu kvadratura res majhna. Dne 18.8.13 sem malo pokukal noter (pred tem so se na vhodu nastavljali 3 Hrvatje, dobesedno zapirali dostop do vrat), bivak ni bil zaseden vsaj do 16. ure, kasneje ne vem. Kar mi je ostalo še v spominu je izredno slab zatohel zrak v bivaku, ki je po moji oceni posledica navodil, da mora biti zračnik ob odhodu zaprt. Jaz v takem gotovo ne bi mogel zaspati, vendar je to pač stvar posameznika. Lp
Gazela21. 08. 2013
Hvala za odgovor. Mislim, da bom riskirala. velik nasmeh Bom pa sporočila svoje mnenje.
matz9. 09. 2013
Gazela - kako je bilo v bivaku pod Grintovcem? Tudi jaz namreč razmišljam o tej opciji...
_sandra_9. 09. 2013
bivak pod Grintovcem je super in zelo lep, če je slab zrak se pač malo prezrači ob prihodu, mislim kakšni komentarji Becar...če ne moreš spati v tem bivaku, potem težko v katerem koli drugem v Sloveniji eek
Becar9. 09. 2013
Stvar posameznika, kje bo spal, jaz delam ture brez bivakov in koč, tako da se mi ni treba ukvarjati z zrakom v bivakih ali s kakimi čudaškimi okupatorji bivakov. Izrazil pa sem samo svoje mnenje, do katerega imam pravico a ne mežikanje
Gost9. 09. 2013
V soboto sem na Dolgem hrbtu govoril s planincem ki je prespal noč s petka na soboto v bivaku.Zvečer so prišli trije "planinci" iz Moravč z gajbo piva in si naredili veselico .Očitno se pijančevanje seli že po bivakih.Hvala bogu da bo kmalu padel sneg.
nordkap8. 10. 2014
živjo,

v petek bi šel po tej poti na skuto, pa me zanima ali je še vedno sneg tam ko je na slikah 63 in 64 prečenje snežišča, ali kako je s tem ali je kopno oziroma ali se da brez kakšnih derez priti čez.

Hvala
ravnjak8. 10. 2014
Prejšnjo soboto ga ni bilo, te dni pa je bilo lepo vreme. Če je kak ostanek , se zaključi v prav prijetni kotanji (nič nevarnega - niti cepina ne rabiš). Tam ni nobenega prepada, samo veselo pot pod noge in srečno !
nordkap9. 10. 2014
okidoki, thnk's ravnjak.
Jutri napadem še SKuto, pol sem pa z Kamniškimi za letos končal, u bistvu sem bil povsod, sam Skuta mi še fali, ki bo jutri.

A mogoče še kaj veš a je Cojzova še odprta al ne.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki