Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Velika Poljana / Povlje - Velika Poljana (Dolenčeva pot)

Povlje - Velika Poljana (Dolenčeva pot)

Natisni
Izhodišče: Povlje (710 m)
Širina/Dolžina: 46,3296°N 14,3768°E
Ime poti: Dolenčeva pot
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 700 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 24.952
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 11
Število komentarjev: 12
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golniku. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golniku in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot med obema cestama. Pot se začne zmerno vzpenjati skozi gozd po jugozahodnih pobočjih Storžiča. Po 45 minutah hoje nas pot pripelje na razpotje pri "okrepčevalnici". Tu se usmerimo levo na spodnjo pot, ki nas v nekaj minutah pripelje do prijetnega studenčka. Pot naprej se strmeje vzpne in nas še naprej skozi gozd pripelje na kolovoz. Tu se usmerimo levo in sledimo široki poti naprej. Kmalu pridemo do ostrega desnega ovinka, kjer se nam priključi pot iz vasi Zalog. Le nekaj metrov za tem pa pridemo do druge "okrepčevalnice". Kolovozu naprej sledimo vse do koče na Veliki Poljani, kjer tudi stopimo iz gozda.
zemljevid poti - Velika Poljana
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Krničarjeva koča na planini Javornik ( 30 min), Grebenc, Dom na Kališču, Storžič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Povlje - Velika Poljana1
Povlje - Velika Poljana2
Povlje - Velika Poljana3
Povlje - Velika Poljana4
Povlje - Velika Poljana5
Povlje - Velika Poljana6
Povlje - Velika Poljana7
Povlje - Velika Poljana8
Povlje - Velika Poljana9
Povlje - Velika Poljana10
Povlje - Velika Poljana11
Diskusija o izletu Povlje - Velika Poljana (Dolenčeva pot)
milosj4. 03. 2007
Lep izlet! če bi bila pot več in bolje označena, bi bila že kičasta.pot je res lepo urejena, in na kocu nagrajena s prijaznostjo oskrbnika koče.
vladopohodnik7. 08. 2007
Kot občasnemu pohodniku ni bilo težko najti kočo, ki ima še neokrnjno planinsko dušo in naravno prijazna oskrbnika. Čez vse pa je čudovito kislo mleko in ajdov kruh, zaradi katerega mi ne bo težko se že vrniti v ta gorski predel lepe Slovenije.
velkavrh7. 08. 2008
Lahek pohodniški izlet,res primeren za nabiranje kondicije za zahtevnejše ture.Šel po tako imenovani Dolenjčevi poti ,ki jo lepo vzdržuje šD Kokrica ,vmes je celo majhen izvir opremljen, celo s skodelico za pitje -zelo izvirno.Žal je zgleda koča odprta samo na koncu tedna, tako da se je treba za čaj ali kak nula pet potruditi do Kališča ali Kriške ,ki sta od tu oddaljena nekako enako-dve ure.Na Mali Polani pa lahko tudi pastir postreže kako stvar.Od tu oddaljeno le dobrih deset minut in vam še pokaže svoje najnovejše stvaritve.Tu namreč pase znani kranjski slikar.
maja_dercar4. 10. 2009
Na parkirišču sem sledila tabli VELIKA POLJANA - ne priporočam, če nimate radi avanture in neutrudne hoje navkreber po gozdu in skalnatem predelu. Prišla sem na Malo POljano - zaprto - in nato na Veliko POljano - pohvale prijaznemu oskrbniku, res se trudi za postrežbo in prijeten klepet. Jeseni priporočljiv čas tudi za Storžič!
Bojan_A23. 05. 2010
Danes je potekala po tej lepi progi 2. tekma Alpskega pokala v gorskem teku:

Super je bilo: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!9902.entry
Ajda_Zitnik26. 12. 2011
Danes sem prehodila pot, ki je le na travniku pod kočo malo drsna (shojen sneg), drugače pa še vedno suha.
Moram se pridružiti mnenju, da je oskrbnik prijazen in hrana okusna.
Kokta15. 04. 2013
V gozdovih okoli Velike Poljane opažen medved. Previdnost ne bo odveč.
bozon27. 05. 2013
Lep izlet. Res primerno za nabiranje kondicije ali pa lep družinski izlet.
enanejka20621. 12. 2014
Danes sem se v soncu povzpela na Veliko Poljano. Ker so mi domačini povedali, da Dolenčeva pot še ni čisto očiščena, grem raje mimo zajetja in peskokopa - tudi markirana. Super pot. Pri tabli za V. Poljano greš samo z avtom še malo po kolovozu naprej, velik prostora za parkirat. Sicer te pa markacije že v avtu usmerjajo.
Gor pa šajba, pa mir, koča vse vikende odprta - govorila z novo oskrbnico. Razen če bo zelo dež ali snežni zameti.
Dober golaž in flancati. Še pridem.
karlos10125. 10. 2015
Kam na izlet za vikend ? na Veliko Poljano..!! Nedelja 18.10.2015 lep dan v dobri družbi z soncem na vrhu .. Sama pot se lepo in vztrajno vzpenja, vendar je definitivno vredno truda saj na cilju čaka odlična hrana in zelo prijazna gospodarica ter čudovita kočica z izredno okrašenim detajli... Komaj čakam na polno snega saj grem sigurno na turno smuko... velik nasmeh
jermi25. 02. 2019
Lep pomladni vzpon na planino Velika Poljana.
Tam me pričaka nasmejana skrbnica. Ma kar koli je že dala na mizo je bilo dobro. Najprej košutnik, da je pognal kri po žilah, pa ričet in gibanico iz ta starga "Šporgeta". Mjami. Potem pa taka plaža, da se še Krvavec skrije. Pa Bar kava.
Na tej lokaciji mi je od vsega najbolj všeč mir; raj za tiste, ki si rabijo čas ustavit in za pasjeljubce.
Lepo!
Guinevere18. 11. 2023 16:27:21
Prvič obiskali kočo, šli po precej strmi poti, dobro označena, zelo prijetna sončna stran v jesensken času.
Lastnica koče Jerneja zelo prijazna, odlično kuha, zajčja obara z žganci in ocvirki, sladica prav tako odlicna. Za po poti domov dobili se žganje odrivnik. Vredno obiska!

Kužki dobrodošli!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki