Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Grad Žovnek / Žovneško jezero - Grad Žovnek

Žovneško jezero - Grad Žovnek

Natisni
Izhodišče: Žovneško jezero (305 m)
Širina/Dolžina: 46,2771°N 15,01°E
Čas hoje: 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 104 m
Višinska razlika po poti: 104 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 18.248
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Vransko, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti v smeri Celja. Nekoliko za krajem Kapla, zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Braslovč. Naprej se peljemo skozi Gomilsko, mi pa cesti proti Braslovčam sledimo do mesta, kjer nas oznake za grad Žovnek usmerijo levo. Naprej se peljemo po nekoliko ožji cesti ob Žovneškem jezeru, mi pa se po njej peljemo do mesta, kjer na drogu električne napeljave opazimo planinske oznake za grad Žovnek. Ker ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, je bolje, da parkiramo že nekoliko nižje na primernem mestu ob cesti, lahko pa se po cesti odpeljemo tudi višje proti gradu Žovnek in nato tam parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana, se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mozirja. Pri kraju Parižlje zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo po lokalni cesti proti kraju Spodnje Gorče. Tu prečimo glavno cesto Gomilsko - Braslovče in z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi in gradu Žovnek. Naprej se peljemo po nekoliko ožji cesti ob Žovneškem jezeru, mi pa se po njej peljemo do mesta, kjer na drogu električne napeljave opazimo planinske oznake za grad Žovnek. Ker ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, je bolje, da parkiramo že nekoliko nižje na primernem mestu ob cesti, lahko pa se po cesti odpeljemo tudi višje proti gradu Žovnek in nato tam parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Od droga električne napeljave se usmerimo desno čez travnik do roba gozda, kjer na drevesu opazimo nekoliko večjo markacijo. Tu gre pot v gozd, le ta pa se prične razmeroma strmo vzpenjati. Pot se kmalu položi in nas pripelje na širši kolovoz, po katerem se sprehodimo do manjšega razpotja. Tu nadaljujemo levo v klanec (desna pot obide grad Žovnek) in vzpon nadaljujemo po strmi poti, po kateri v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo do gradu Žovnek.
zemljevid poti - Grad Žovnek
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Janez in Pavel (Dobrovlje) (1 h 45 min), Dom na Čreti (2 h 15 min), Grmada (Dobrovlje) (1 h 50 min), Sveta Mati Božja na Čreti (2 h 5 min), Vrhe (2 h 10 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Žovneško jezero - Grad Žovnek1
Žovneško jezero - Grad Žovnek2
Žovneško jezero - Grad Žovnek3
Žovneško jezero - Grad Žovnek4
Žovneško jezero - Grad Žovnek5
Žovneško jezero - Grad Žovnek6
Žovneško jezero - Grad Žovnek7
Žovneško jezero - Grad Žovnek8
Žovneško jezero - Grad Žovnek9
Žovneško jezero - Grad Žovnek10
Žovneško jezero - Grad Žovnek11
Žovneško jezero - Grad Žovnek12
Žovneško jezero - Grad Žovnek13
Žovneško jezero - Grad Žovnek14
Žovneško jezero - Grad Žovnek15
Žovneško jezero - Grad Žovnek16
Žovneško jezero - Grad Žovnek17
Diskusija o izletu Žovneško jezero - Grad Žovnek
nanica25. 02. 2012
Na včerajšnjem družinskem izletu smo potešili kar nekaj naših strasti.Motociklizem(Vransko),pohodništvo in zanimanje za gradove na slovenskem(Žovnek).Od jezera do gradu je pot kratka in trenutno mestoma blatna ter mokra.Z vzpetine na kateri so mogočne razvaline nekdaj enega največjih gradov pri nas je lep razgled na okolico.Vsa pohvala prizadevnemu društvu,ki se je lotilo obnoviti in zaščititi mogočne ruševine.Vpisna knjiga priča,da je točka priljubljena pri domačinih in ostalih.Pogled na zaledenelo jezero in vzpetino z katere se dviga ostanek visokega stolpa po je skoraj kot prizor iz pravljice.
seinfeld25. 08. 2013
To je zelo primeren cilj za poldnevni izlet. Žovneško jezero je izjemno zanimivo zaradi velikega števila različnih vrst ptic. Pogosto sta opažena ribji orel in orel belorepec. Včeraj smo celo opazovali nimfo(papigo).
Na grad je pa z jezera lep sprehod. Grad Žovnek ima bogato zgodovino, z njega izhajajo celjski knezi.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki