Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Grintovec / Ravenska Kočna - Grintovec (mimo žičnice in po Frischaufovi poti)

Ravenska Kočna - Grintovec (mimo žičnice in po Frischaufovi poti)

Natisni
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Širina/Dolžina: 46,385°N 14,5364°E
Ime poti: mimo žičnice in po Frischaufovi poti
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1558 m
Višinska razlika po poti: 1558 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 59.367
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 44
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Pri žičnici gre pot za spodnjo postajo žičnice v smeri Češke koče in se sprva zložno vzpenja po široki poti, ki nas v nekaj minutah pripelje na večjo jaso. Pot čez to jaso je ponavadi precej blatna zato previdno. Po 20 minutah hoje nas pot pripelje na neizrazit grebenček, kjer je klopca. Pot se nato nadaljuje po gozdu in nas po nadaljnjih 20 minutah pripelje na razpotje, kjer se nam z desne priključi pot od travnika (nižje izhodišče). Nadaljujemo levo in že po nekaj nadaljnjih korakih smo na naslednjem razpotju, kjer se nam z desne priključi pot iz Makekove Kočne (sosednja dolina). Pot nato iz gozda preide na razgledna pobočja, kjer se s pomočjo nekaj jeklenic in lestve vzpenjamo proti Češki koči (Hudičevi klanci). Ta del poti v suhem ni težaven in ne predstavlja večje nevarnosti (večja previdnost je potrebna v poznem jesenskem času, ko so grape poledenele in pozimi, ko je sneg). Pot se nato položi in nas pripelje do Mrzle doline (1500m), kjer se pogosto zadržuje hladen zrak. Sledi le še dobrih 5 minut dolg zmeren vzpon in pot nas pripelje do Češke koče na Spodnjih Ravneh.
Od koče nadaljujemo desno po poti v smeri Kočne, Grintovca in Vratc (levo Kranjska koča skozi Žrelo). Po krajšem vzponu pridemo na ravna tla z oznako H (namenjeno pristanku helikopterja). Pot naprej poteka po sprva zložnem melišču, ki je delno poraslo z rušjem. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo po levi poti v smeri Grintovca (desno Kočna) po poti, ki nas hitro pripelje do začetka stene. Tu si nadenemo čelado in začnemo s plezalnim delom poti. Plezanje sprva ni težavno, a je vzpon nevaren zaradi drobirja na poti (nevarnost zdrsa). Stena po kateri se vzpenjamo nato postane bolj strma, varovala pa so vse bolj pogosta. Sledi plezanje po naravnih prehodih skozi žlebove, grape in police. Ves čas vzpona pa se nam odpirajo lepi razgledi na Jezersko in okoliške vrhove. Po slabih dveh urah "plezanja" stopimo iz stene na Mlinarsko sedlo, od koder se nam odpre pogled proti jugu. Tu smo na razpotju, kjer se usmerimo desno (levo Dolgi hrbet in Skuta, naravnost navzdol bivak pod Grintovcem) in naprej hodimo po in ob sprva ne izpostavljenem grebenu. Pot nato preide na osojno stran grebena, kjer ponovno postane težja, a so nam v pomoč številna varovala. Pot, ki je še vedno izpostavljena padajočemu kamenju pa nas po približno 1 uri hoje od Mlinarskega sedla pripelje na vrh.
Ravenska Kočna - Češka koča 1:30, Češka koča - Mlinarsko sedlo 2:45, Mlinarsko sedlo - Vrh 1:00.
zemljevid poti - Grintovec
Ob poti: Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Mlinarsko sedlo (2317m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravenska Kočna - Grintovec1
Ravenska Kočna - Grintovec2
Ravenska Kočna - Grintovec3
Ravenska Kočna - Grintovec4
Ravenska Kočna - Grintovec5
Ravenska Kočna - Grintovec6
Ravenska Kočna - Grintovec7
Ravenska Kočna - Grintovec8
Ravenska Kočna - Grintovec9
Ravenska Kočna - Grintovec10
Ravenska Kočna - Grintovec11
Ravenska Kočna - Grintovec12
Ravenska Kočna - Grintovec13
Ravenska Kočna - Grintovec14
Ravenska Kočna - Grintovec15
Ravenska Kočna - Grintovec16
Ravenska Kočna - Grintovec17
Ravenska Kočna - Grintovec18
Ravenska Kočna - Grintovec19
Ravenska Kočna - Grintovec20
Ravenska Kočna - Grintovec21
Ravenska Kočna - Grintovec22
Ravenska Kočna - Grintovec23
Ravenska Kočna - Grintovec24
Ravenska Kočna - Grintovec25
Ravenska Kočna - Grintovec26
Ravenska Kočna - Grintovec27
Ravenska Kočna - Grintovec28
Ravenska Kočna - Grintovec29
Ravenska Kočna - Grintovec30
Ravenska Kočna - Grintovec31
Ravenska Kočna - Grintovec32
Ravenska Kočna - Grintovec33
Ravenska Kočna - Grintovec34
Ravenska Kočna - Grintovec35
Ravenska Kočna - Grintovec36
Ravenska Kočna - Grintovec37
Ravenska Kočna - Grintovec38
Ravenska Kočna - Grintovec39
Ravenska Kočna - Grintovec40
Ravenska Kočna - Grintovec41
Ravenska Kočna - Grintovec42
Ravenska Kočna - Grintovec43
Ravenska Kočna - Grintovec44
Ravenska Kočna - Grintovec45
Ravenska Kočna - Grintovec46
Ravenska Kočna - Grintovec47
Ravenska Kočna - Grintovec48
Ravenska Kočna - Grintovec49
Ravenska Kočna - Grintovec50
Ravenska Kočna - Grintovec51
Ravenska Kočna - Grintovec52
Ravenska Kočna - Grintovec53
Ravenska Kočna - Grintovec54
Ravenska Kočna - Grintovec55
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Grintovec (mimo žičnice in po Frischaufovi poti)
Gost22. 07. 2007
Ravnokar opravljeno. Priporočam zgolj dobro pripravljenim in dobro opremljenim. V nekaterih delih je pot precej nevarna (nevarovani prepadi). Sicer pa odličen planinski izlet.
Gost3. 09. 2007
Tudi opravljeno! Kolena so se šibila,zame je bilo premagovanje same sebe. Če si bil na Triglavu - lahko daš primerjavo ( mislim na pot Krma čez Planiko in Mali Triglav )?
Srečno naprej !
jersy22. 06. 2009
Na pot se mislm podati ko se vreme stabilizira in me zanima če kdo več kakšne so razmere(snežišča, jeklenice...)
Lp
jery11. 07. 2010
Včeraj smo se ob 5.15 podali po Frischaufovi poti na Grintovec.
Na tej poti sta dva snežišča. Prvo je nezahtevno, samo malo si moramo s čevlji izklesati stope, drugo je pa še zelo nevarno, ker je tudi veliko strmejše od prvega. Dobro, da sem imel pri sebi "ta male" dereze, za nami pa je bil nekdo s cepinom in sem tako naredil s pomočjo cepina in derez stope, da smo šli in so šli tudi za nami lahko dokaj varno čez. Zdi se mi, da smo šli to jutro prvi čez, ker ni bilo videti nobenih sopinj, razen stopljenih, predvidevam da od prejšnjega dne. Iz Grintavca smo šli nato še na Jezersko Kočno, kjer sta ravno tako dva snežišča za prečit, ki pa ob seveda veliki previdnosti (ter zaradi odjuženosti snega) ne predstavljata večje ovire.
vitica10. 09. 2010
Mi lahko gdo pove, kake so razmere na Grintovcu? Jutri bi se rad odpravil v to smer.
Hvala! LP
Gorska rožica10. 09. 2010
Če bo ponoči dež zna biti zgodaj zjutraj s Kočne kar ledeno ,zato pazljivo .Bolj varno je iti preko Kokrškega sedla na vrh Grintavca.
vitica10. 09. 2010
Gorska rožica, če grem iz Kam.Bistrice, katero pot (vrstni red) bi ubral da bi osvojil čim večji del Slov. poti tem koncu v dveh dneh? Pa da ni preveč nevarno, bom punco vzel zraven.
hvala
lp
užitkar4. 07. 2011
Pozdravljeni,
zanima me ali je bil zadnje dni kdo na grintavcu, kakšne so razmere? nameravam se odpraviti v soboto, katera je lepa in priporočljiva pot za povratek, nerad se vračam po isti poti na izhodišče...?
LPnasmeh
velkavrh5. 07. 2011
Užitkar , lep pozdrav. Jaz precej dobro poznam poti po Grintavcih, ker jih vsako leto vsaj pol prehodim. Tudi sam sem že šel od Češke nad kočo na desno, leva pot je za Kočne. Ta pot je v bistvu za Dolgi hrbet in naprej za Skuto. V celoti je izrazito plezalna,kot do križišča na Mlinarskem sedlu,kjer greš nato na Grintavec -desno ali na levo na Dolgi hrbet in naprej na Skuto. Do Mlinarskega sedla imaš slabe dve ure jeklene plezarije, ki jo imaš tudi, če greš prek Dolgega grbta na Skuto. Na sedlu greš nato desno na vrh.Do sedla se moraš nato po isti poti vrniti nazaj. Od sedla pa nadaluješ proti Dolški škrbini in ne na Kočne temveč proti Češki. Ta pot te bo pripeljala k koči. Je ravno tako plezalna, vedar ne tako ekstremna kot ta po kateri si šel na Grintavec in tudi krajša je. Obvezno je treba imeti čelado in zaradi obilice jeklenic plezalne rokovice. Vreme je za vikend napovedano lepo. Fino je če imaš na tako dolgi turi družbo. Želim varno pot in veliko užitkov v skalah!
irska14. 08. 2011
opravljeno včeraj nasmeh ... zelo lepa, a vsekakor zelo zahtevna pot, varovala v zelo dobrem stanju ... razgledovati se naokoli pa samo na "varnem" mežikanje
Sam.volk23. 08. 2011
Včeraj sva z ženo opravila to pot. Do Mlinarskega sedla je kar lepa senca,potem pa vroče naprej na vrh.Pot je lepo markirana in varovana,čisti užitek.Lp
katty23. 08. 2011
Kolikšen del poti pa poteka v senci? Pa če bi primerjali pot skozi Žrelo na Storžič in to pot na Grintovec, katera se vam zdi težja? Ker jz sem misnla, da bo pot skozi Žrelo ful naporna, pa sploh ni bilaeek, je pa res, da ni pripekalo v soboto tam sonce že tako zgodaj (startala ob 6.30 iz Koče pod Storžičem-Lom pri Tržiču), tako da mi je zato tako dobro šlo po tem klinihmežikanjenasmeh
Hvala in lep pozdrav vsem
ljubitelj gora23. 08. 2011
Ko sem se vračal nazaj po tej poti je bilo malo pod meliščm sonce okol 13:00 ure, ta stena je vrjetno celi dan v senci, zjutraj je prav prijatna hoja Ravenska kočna-Češka koča-sedlo. Pot je zahtevna in brez čelade nikakor, treba je bit pazljiv, ker se vedno kakšna skala sproži, zaradi planincev, ampak se jo sliši. 2x sem šel po tej poti in je dobro varovana. Lahko naredite krog, najprej proti Kočni iz sedla proti Grintovcu in dol po tej poti, ki je zgoraj opisana ali pa obratno, obe sta zahtevni.
Sam.volk23. 08. 2011
V senci je ta del poti.Od Češke koče do stene je melišče.Tu je zjutraj še senca.Sam plezalni del do Mlinarskega sedla pa je do 11ure dopoldan kar prijeten in v senci.Od sedla se pot obrne na južno stran,vroče.Zato kar zgodaj na pot.Primerjava poti,Frishaufova pot na Grintovec je kar precej težja.Je pa lepo varovana.Varovalni komplet in čelada naj ne manjkata.Varen korak.Lp
Neurotico24. 08. 2011
Jutri se imava s prijateljem namen odpraviti na Grintovec s Češke koče. Samovarovalnih kompletov nimava, imava pa čelade ter rokavice.Upava da ne rineva z glavo skozi zid. Ozirajoč se na dejstvo da z zajlami in klini nimava veliko izkušenj (samo Žrelo proti Kranjski koči) upava da pot za naju ne bo preveč nevarna. So najine skrbi odveč?
andrej7824. 08. 2011
Moj predlog je,da poizkusita prvo kakšno drugo pot, npr Kamniško sedlo iz Logarske, Planjava iz sedla, Storžič skozi žrelo...,Grintvec po tej poti pa raje prihranita za kasneje, ko bosta nabrala malo več kilometrine.Če pa si vseeno želita na vrh, pa iz Kokrskega sedla čez streho na vrh.
Lahko pa povabita zraven nekoga ,ki ima izkušnje in znanje, da vaju varno pripelje po tej poti na vrh.
lp
LunaMars24. 07. 2013
A kdo ve, v kakšnem stanju je trenutno pot? Menda da je precejšen del še v snegu, ta trditev drži? Hvala za odgovore in srečnonasmeh
HMatjaž25. 07. 2013
Na vstopu je snežišče, ki pa je tudi edino,ne predstavlja pa nikakršnega problema.Na sami poti je precej drobnega peska tako da je potrebno biti malo pazljiv.Čelada obvezna,samovarovalni komplet priporočljiv.Pa SREČNOnasmehnasmehnasmeh
CarpeDiem24725. 07. 2013
Meni se zdi na prvaku KSA zanimivo, da ni kakšnega večjega obeležja, glede na to, da ta vrh s svojo višino dominira daleč naokrog po svoji okolici. Npr. že Storžič ima gor precej prepoznaven križ, ki se ga vidi že od daleč. nasmeh
urbancek25. 07. 2013
Pa saj je panoramska plošča, pa tudi vidna je kar dobro...zavijanje z očmi
LunaMars25. 07. 2013
Najlepša hvala za info...morda se pa kje na poti srečamo nasmeh
jax2. 08. 2013
Popravek: snežišč na Frischaufovi ni več. Na začetku, kjer je bil sneg še pred tednom dni, pa sedaj lepo curlja voda, ki pride prav zlasti pri sestopu ...
Sicer pa - za ljubitelje šodra je pot zelo priporočljiva. Tega pa se boste naužili ...
amonra21. 08. 2013
V primerjavi s turo na Triglav čez plemenice - kako težavna je ta pot? Je kakšen tako izpostavljen del kot tisti iz luknje naprej?
Daaam22. 08. 2013
Ni
Domch7. 10. 2014
Zame osebno je ta pot bolj neugodna in nevarna kot tista preko Plemenic na Triglav, je pa to moje mnenje. Tehnično in po dolžini so Plemenice zahtevnejše od te poti. Je pa tu polno grušča na poti in pa zelo krušljivi oprimki, 3-4 je pot zelo izpostavljena (nevarovano stopaš po ozki polici, polni grušča), medtem ko so Plemenice dobro varovane, precej manj krušljive in tudi grušča ni niti približno toliko. Še posebej neugodna je ta pot za sestop, terja popolno koncentracijo in previdnost.
ms_primoz7. 10. 2014
moje mnenje - Plemenice so zahtevne samo začetek, ko je strm vzpon in zelo dobro varovan. Vse ostalo je klasika gorskih zavarovanih poti Julijskih Alp.
Pot do Mlinarskega sedla pa je vseskozi ˝zračna˝, brez tako strmih vzponov kot na Plemenice, zato tudi kondicijsko lažja (tudi krajša je). In odlično varovana z jeklenicami - kar preveč kičasto že velik nasmeh je pa res da je grušč. Ampak brez tekanja se daleč pridenasmeh
Domch7. 10. 2014
Straha je več tu, kot pa na Plemenicah. Plemenice težje, Friscaufova pa je bolj srhljivajezik
zupi9. 06. 2015
ali mogoče kdo ve če je na tej poti še kaj snega ali bi se dalo iti brez zimske opreme? Nameravam iti v soboto v kolikor bo vreme.
kopnik23. 06. 2016
Tudi mene zanimajo razmere na tej poti, če je kdo hodil v tem času?
ŠpRo2923. 06. 2016
Včeraj iz Češke koče slikano. Na koči so rekli, da je na poti še sneg.
ŠpRo2923. 06. 2016
Ups, tu ne gre sliko naložit zavijanje z očmi
primozg17. 08. 2017
Jezerska Kočna in Grintovec 15.8.2017

Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/08/17/jezerska-kocna-in-grintovec/
Vehke2. 02. 2019
Ali kdo ve mogoce ali se da najeti kaksno koco na poti na Grintovec, kot na velki planini?
mukica3. 02. 2019
Na poti na Grintavec ni nikjer koče ,ki bi jo lahko najel, imaš Cojzovo kočo v poletnem času in pod Grintavce dva bivaka v katerem se lahko prespi če imaš srečo in ni zaseden.
gj3. 02. 2019
Bivaki niso namenjenni za zganjanje turizma.
dprapr3. 02. 2019
In za koga so namenjeni ti bivaki, tik nad dolino, brez sten ali visokih vrhov nad njimi in v bližini koč?
V primeru slabega vremena se lahko itak vsak zateče vanje, tudi če so polni.
Vsako drugo zadrževanje tam ali spanje pa se imenuje, kako že?
Povprečen gornik16. 08. 2020
Samo želim povedat,da svk je nepotreben za to pot in tisti,ki je napisal,da je nima pojma o življenju.
Lp
Kamen4023. 08. 2020
Prvič sem šel po malo težji poti. Prej samo preko žrela na Storžič.Pa lahko povem, da je pot za gor fantastična. Za dol,pa zelo nevarna, možnost zdrsa velika, zato je treba biti zelo previden. Me pa zanima sledeče. Če sem zmogel to pot, bi mi preko plemenic na Triglav povzročalo veliko težav?lp
ŠpRo2915. 07. 2022 08:11:53
Zdravo, je mogoče kdo hodil zadnje čase tu? Hvala.
miratan117. 07. 2022 20:51:21
Pozdrav. S prijatelji bi šli raziskovat Kamniško Savinjske Alpe. Ker poznamo samo Julijce, bi prosil za ideje. Gremo za 3 dni in bi radi osvojili čimveč vršacev. Mogoče iz Jezerskega. Radi bi povezali več vrhov v eno turo.
Kje bi lahko prespali?
_sandra_18. 07. 2022 10:47:55
Prespite lahko v Kranjski koči na Ledinah.
jax18. 07. 2022 14:22:56
Pazite, ker je povezava Grintovec-Kočna zaprta (s tem odpade možnost vezne ture čez vse vrhove). Ampak še vedno se da opraviti dovolj. Prespi se pa lahko v obeh kočah nad Jezerskim (Češka, Kranjska), pa tudi v Bivaku pod Grintovcevm. Ali celo na Kokrskem sedlu, če se ustrezno začrta tudro.
miratan119. 07. 2022 14:16:36
O šment. Hvala Jax.
Sem spregledal obvestilo PZS. Pa ravno to smer smo si začrtali.

Druga varianta:
Štartali bi iz Jezerskega do Češke koče, na Jezersko Kočno, Kokrsko Kočno in do Cojzove koče. Je to ok?

Vidim, da poznate te gore. Svetujte nam, katera smer do Češke koče je najbolj zanimiva.
jax19. 07. 2022 18:14:36
V resnici ne vem. Nisem bil letos gor. Ampak kolikor sem razumel obvestilo na spletni strani PZS, je šlo le za povezavo Dolška škrbina-Grintovec in je Kremžarjeva pot v smeri Kočne normalno prehodna. Ampak naj še kdo drug potrdi. Če je to res, bi bila ta varianta v redu. Drugi dan pa nekaj v smeri Dolgi hrbet-Skuta-Križ-Ledine in nato nazaj na Jezersko. To bi bila čisto simpatična tura.

Katera smer do Češke koče? Ne razumem najbolj vprašanja. Če mislite zgolj dostop do Češke koče, potem - če ste dovolj gajstni, po ferati, sicer pa po umiku Žrela. Normalka je zoprna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki